Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2619
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Od začiatku vojny na UA stúpol nemecky export do Kirgyska o 5500%....

https://twitter.com/JulianRoepcke/statu ... iJXPg&s=19
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine cz

Neděle. Když se mluví o ruské propagandě a jejím vlivu na obyvatelstvo v západních zemích, často zaznívá, že přece nemůžeme všechno špatně svádět na Rusko a že lidi mají svojí hlavní hlavu. Což mi neustále ukazuje, že lidé ani v roce 2023 pořádně nechápou, jak ruská propaganda funguje a jak masivní ve skutečnosti je. Ruská propaganda dokáže vnuknout lidem názory a myšlenky, které by nikdy sami nezastávali. Dokáže vytvářet dojem, že marginální, okrajové problémy jsou ve skutečnosti celonárodní témata, a nutí tak v důsledku lidi řešit u voleb pseudoproblémy místo skutečných problémů. A nakonec také vytváří napětí mezi různými skupinami lidí, podněcuje nenávist, a když pohár ve společnosti přeteče, podstrčí lidem své kandidáty, které prý všechny problémy „vyřeší“. Neděje se to přes noc. Je to psychologická operace na několik let. Pokud pak sledujete ruská média, můžete pravidelně pozorovat, jak se určitý dezinformační narativ rodí v kanálech ruské propagandy, jak ho postupně přebírají další kanály, poté různí proruští „influenceři“, jak proniká do hromadných mailů a „dezolátských“ skupin, až ho nakonec slovo od slova zopakuje nějaký proruský politik (obvykle z ANO, SPD nebo Trikolóry) v televizi, aby jedním dechem dodal, že o žádné ruské propagandě v Česku neví. A najednou je i sebevětší pohádka součástí veřejné debaty, protože ji někdo vyřčením do „seriózních médií“ legitimizoval. A pro jistotu opakuji i to, že cílem není většinu lidí přesvědčit (byť určitá skupina lidí tomu ochotně věří). Cílem je vytvořit atmosféru, kde se zdá, že nic není pravda, všichni lžou a nikdo není dobrý ani špatný. Atmosféru, kde lidé nedokáží rozeznat pravdu od lži a ctnosti od odporných vlastností. Dokážete to stále vy? Tady máte pár informací k přemítání:
Zajímavá videa:
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2619
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

RU vybavujú tanky proti dronovym EW systémom
https://defence--blog-com.cdn.ampprojec ... ystem/?amp
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2619
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Prezident Českej republiky: V súčasnosti ukrajinské ozbrojené sily nemajú schopnosť viesť aktívne bojové akcie

https://topwar.ru/231133-prezident-cheh ... tvija.html
pjaro77
podporučík
podporučík
Příspěvky: 690
Registrován: 13/11/2019, 17:19

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od pjaro77 »

Shakal píše: 27/11/2023, 08:25 Zdroj FB profil dnesnaukrajine cz

Neděle. Když se mluví o ruské propagandě a jejím vlivu na obyvatelstvo v západních zemích, často zaznívá, že přece nemůžeme všechno špatně svádět na Rusko a že lidi mají svojí hlavní hlavu. Což mi neustále ukazuje, že lidé ani v roce 2023 pořádně nechápou, jak ruská propaganda funguje a jak masivní ve skutečnosti je. Ruská propaganda dokáže vnuknout lidem názory a myšlenky, které by nikdy sami nezastávali....
Mám to žiaľ v rodine. Jeden člen už 25 rokov žije vo fantáziách, najprv ezoterika, potom konšpirácie , nakoniec plynule prešiel čítaním dennk HS na adoráciu ruska. Druhý nekryticky ospevuje Fica.

Hovoril o tom Jurij Bezmenov ešte za boľševika. Američanom prízvukoval, nech si dajú na ruské rozbíjačstvo pozor.
https://www.mojevideo.sk/video/2e6d4/yu ... zacie.html
https://www.mojevideo.sk/video/30019/ju ... valka.html

https://plus7dni.pluska.sk/zahranicie/k ... mi-lutovat
Naposledy upravil(a) pjaro77 dne 27/11/2023, 13:46, celkem upraveno 1 x.
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2619
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Analýza sk zahraničnej politiky k UA . Autor M Dzurinda
https://twitter.com/MDzurinda/status/17 ... d8fbg&s=19
Flader
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1455
Registrován: 25/4/2017, 13:58
Bydliště: Trnava

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Flader »

Ty tu teda dnes vyťahuješ zdroje, jeden lepší ako druhý ...
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2619
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Dodávka člnov z fr na ua cez Rumunsko

https://twitter.com/rybar_force/status/ ... 623ow&s=19
Wolfhound
podporučík
podporučík
Příspěvky: 603
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Wolfhound »

Byly zjištěny příčiny katastrofy, při níž zemřel šéf ukrajinského ministerstva vnitra:
… při plánování návštěvy šéfa ukrajinského ministerstva vnitra Denyse Monastyrského v Charkovské a Dněpropetrovské oblasti v rozporu s pokyny rozhodli zaměstnanci Státní služby pro mimořádné situace (DSNS ) létat se služebním vrtulníkem určeným k reakci na mimořádné události v Kyjevě a Kyjevské oblasti. Tento stroj „neměl dokumenty umožňující provádět jiné typy letů“, zdůraznili vyšetřovatelé.
Navíc podle jejich zjištění nebyl velitel posádky vrtulníku informován o povětrnostních podmínkách. Posádka neměla potřebná povolení k letu ve ztížených povětrnostních podmínkách. Přesto se nikdo z úředníků nerozhodl návštěvu ministra zrušit nebo odložit.
Kvůli obtížným povětrnostním podmínkám musel vrtulník letět v extrémně malé výšce i pod výškou budov na trase. Velitel posádky uviděl překážku – vícepatrovou budovu – a začal provádět úhybný manévr. Náhle zvedl stroj, ztratil orientaci a při dokončení manévru z nedostatku potřebných dovedností dopadl na zem

Zdroj:
https://infosecurity24.pl/za-granica/us ... skiego-msw
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Pondělí. Černé, a částečně i Azovské moře, zasáhla masivní bouře, údajně největší minimálně za posledních sto let. Pobřeží Krymu a západní břehy Ruska bičoval silný vítr o rychlosti až 144 km/h a vlny na některých místech dosahovaly výšky až deseti metrů. Voda zaplavila některá pobřežní města včetně oblíbeného letoviska v Soči nebo krymskou Jevpatorii, ničila pobřežní infrastrukturu včetně silnic a železnic… anebo ruských obranných staveb. Komunita analytiků dychtivě očekává první snímky z pláží na Krymu, kde Rusové v posledních měsících vybudovali kilometry zákopů a protitankových zábran. To vše pravděpodobně voda minimálně značně poničila. Voda také mohla zásadním způsobem ovlivnit ruské obranné instalace v přístavech nebo kolem Krymského mostu, zejména ty, tvořené různými sítěmi a ponořenými bárkami. Navíc se objevují zatím nepotvrzené informace, že jeden z ruských hlídkových člunů třídy Raptor se v bouři rozlomil vejpůl. Existuje fotografie, ale není jisté, zda je to opravdu zmíněná loď. Každopádně ruští propagandisti už, podle očekávání, obvinili Spojené státy z použití geologických zbraní proti Rusku. Ale zpátky do reality. Tady jsou novinky:
Zajímavá videa:
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2619
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Ani Ukrajinci nemajú problém obchodovať s Ruskom, najmä pokiaľ ide o súčiastky do lietadiel....

Ruská spoločnosť Avia-fed-servis od začiatku vojny na Ukrajine importovala do Ruska náhradné diely k lietadlám a vrtuľníkom z Ukrajiny za najmenej 370 miliónov rubľov. Uviedol to dnes ruský investigatívny portál Važnyje jistotii, ktorý sa na dovoz náhradných dielov do Ruska zameral spolu s investigatívnou skupinou OCCRP. Jedným z hlavných dodávateľov ruskej spoločnosti je podľa novinárov strojárska firma z ukrajinského Charkova FED.

Charkovská firma pritom oficiálne po začiatku konfliktu na východe Ukrajiny v roku 2014 pozastavila do Ruska dodávky. Podľa zistení novinárov ale dodala po začiatku plnohodnotnej invázie na Ukrajinu ruskej spoločnosti súčiastky slúžiace na opravu transportných lietadiel An-124 za najmenej 120 miliónov rubľov.

Kyjevská firma Radar potom rovnakej ruskej spoločnosti dodala súčiastky k vrtuľníkom Ka-32 za najmenej 67 miliónov rubľov, tvrdia novinári investigatívnych projektov. Ďalšie náhradné diely podľa nich dodali ukrajinské podniky Motor Sič, Artem či Charkivske agregatne konštruktérske bju­ro.

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/68 ... a-rozsiri/
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2619
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 33
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od flegko »

RU YT kanal MS zverejnil info, ze na fronte bol zbadany prvy US Abrams, ale ako dokaz ukazal len fotografiu (asi Abramsa) niekde v lese, zdialky, takze ten zdroj sem ani nedavam. Pride mi to dost nedoveryhodne.
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3810
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

seabee píše: 19/11/2023, 22:02 Evropští výrobci střeliva odmítají vinu na neplnění závazků vůči Ukrajině:
ŘÍM - Výrobci munice nenesou vinu za to, že Evropa nedodala Ukrajině milion nábojů, prohlásilo průmyslové sdružení kontinentu v reakci na obvinění evropských představitelů obrany.
ANALÝZA: Proč USA zvyšují výrobu dělostřelecké munice rychleji než EU
Spojeným státům se daří zvyšovat výrobu velkorážové dělostřelecké munice mnohem rychleji než zemím EU, dokonce přestihla vlastní plány. USA těží z toho, že muničky patří přímo armádě, zatímco v Evropě jsou soukromé, závisí na objednávkách a mají potíže získat úvěry od bank, vysvětlil server Defense One. Poté, co byl v USA spuštěn krizový plán výroby munice, podařilo se její výrobu zvýšit za rok dvojnásobně.

Před zahájením ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 vyráběla americká armáda ve vládou vlastněných muničkách 14 tisíc dělostřeleckých granátů ráže 155 mm za měsíc. V prosinci 2022 uvedla tajemnice ministerstva obrany Christine Wormuthová, že USA chtějí dosáhnout toho, aby se letos na jaře vyrábělo 20 tisíc granátů měsíčně a v roce 2025 až 40 tisíc měsíčně, uvedl server Defense One. Už v březnu pak podtajemník Gabe Camarillo uvedl, že na konci roku 2023 se bude vyrábět až 24 tisíc granátů měsíčně, přitom v říjnu se jich podařilo vyrobit už 28 tisíc, tedy dvojnásobek původní produkce, uvedla americká armáda. Některé šly přímo na Ukrajinu.

Tak, tak - Státní podnik, asi BKP - Brigáda kapitalistické práce, dají si závazek a už to frčí.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... .nexttoart


To u nás v Evropě na to jdeme jinak:
KOMENTÁŘ: Licoměrné banky ostrakizují zbrojaře, vydělávat na Rusku jim nevadilo – Zbrojovky si stěžují, že je pro ně obtížné získávat úvěry od bank, byť zbrojní průmysl prožívá po vypuknutí války na Ukrajině boom. Některé banky, například ČSOB, to odmítají úplně, další pak poskytují prostředky jen na produkci, která nemá jednoznačně vojenský účel, třeba na vozidla, ovšem už ne na kulometné nástavby nebo na munici.

https://www.novinky.cz/clanek/komentare ... k-40448381
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
pjaro77
podporučík
podporučík
Příspěvky: 690
Registrován: 13/11/2019, 17:19

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od pjaro77 »

Poté, co byl v USA spuštěn krizový plán...
To je presne to, čo Europa nezvláda . Riešiť krízy. Pretože miesto nich sa tu len kecá a ideologicky presadzuje greendeal,a boj proti jadrovým elektárňam.
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Úterý. Marianna Budanová, manželka šéfa ukrajinské rozvědky Kyryla Budanova, byla údajně hospitalizována pro podezření z otravy těžkými kovy. Vyšetřovatelé pracují s verzí, že šlo o pokus o vraždu. Zároveň prý vykazovali známky otravy i někteří zaměstnanci rozvědky. Pokud by se podezření potvrdilo, byl by to ze strany Ruska odporný, ale bohužel ne překvapivý čin. Trestání lidí za (skutečné i smyšlené) zločiny jejich rodinných příslušníků je pro diktatury typické a od dob Sovětského svazu se v tomhle ohledu v Rusku nic nezměnilo. Extrémním případem je Severní Korea, kde mohou být odsouzeny k smrti celé generace za ideové zločiny některého člena rodiny. Jen o něco mírnější verze takového režimu pak existuje i uvnitř Ruska – v Čečensku. A v Česku nevadí otevřeně deklarované přátelství s takovými režimy až 55 % populace. Jako by tyhle zprávy nestačily:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1482
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Kupjanský směr. První Leopard 1A5 který opustila posádka, když se vozidlo ocitlo pod palbou
https://t.me/milinfolive/111604
photo_2023-11-28_21-18-03.jpg
edit: https://x.com/_Surovikin_/status/172959 ... 75275?s=20 video v odkazu
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2619
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

47mil USD za 75000 granátov.

USA nakúpi granáty v Grécku a pošle na UA .
Dokonca aj 5000 granátov 203mm

https://twitter.com/front_ukrainian/sta ... 36y9A&s=19

To sú sumy , ktoré by potesili aj SK rozpočet.
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11900
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Zemakt »

Přesunuto do hospody
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11900
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Zemakt »

rádobycar Vladimír se opět odkopal.
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... a-40452424
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“