Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 33
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od flegko »

https://www.youtube.com/watch?v=qBRlM1sjjBU
Toto video popisuje to, v com su UA podla mna dobri a mali by sa na to prioritne zamerat. Bez dostatku paliva, ci streliva sa uspesna ofenziva viest neda.
Nicenie logistickych centier, napadanie zasobovacich tras, palivovych centier a pod, pretoze maju silne partizanske zazemie a udaje z druzic, ci lietadiel NATO.
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Čtvrtek. Bývalý prezident Ruska a současný člen Bezpečností rady Ruské federace Dmitrij Medveděv odpověděl na otázku RIA Novosti, jestli je možné v roce 2024 zahájit mírové rozhovory s Ukrajinou. Podle něj jsou potřeba splnit tři podmínky: „1) úplné odzbrojení ukrajinské armády a opuštění neonacistické ideologie současné Ukrajiny; 2) odstranění současného banderovského režimu (nejdůležitější); 3) deokupace ruských měst jako je Oděsa, Dnipro, Charkov, Mykolajiv, Kyjev a další.“ Jinými slovy potvrdil, že žádná dohoda se současnou reprezentací Ruska není možná, protože ta hodlá stále tlačit svoje pohádky a lži, kterými svoji agresivní válku omlouvá, přitom jsou naprosto odtržené od reality. Ukrajina tak nemá jinou možnost, než dál krvácet tváří v tvář současnému fašistickému režimu, který se v Rusku v posledních 30 let plíživě vytvářel a loni naplno projevil. A co my? Jsme na to připraveni? Každopádně tady jsou dnešní aktuality:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Pátek. Ukrajina v noci na dnešek zažila doposud největší raketový útok od počátku invaze nejspíš v odvetě za potopení ruské lodi. Na Ukrajinu mířilo celkem 158 ruských raket a dronů, zasaženy byly Charkov, Lvov, Kyjev nebo Dnipro. Ukrajinská PVO sestřelila ohromujících 87 raket a 27 kamikadze dronů. Bohužel byla i tak zasažena řada objektů, a to převážně civilních: bytovky, porodnice a onkologické oddělení nemocnice, obchodní dům, škola a školka a další. Nejméně 26 lidí při útoku zemřelo a 120 bylo zraněno. Zmíněné objekty přitom nebyly poškozeny jen sestřelenými troskami raket a dronů. Pro některé z vyslaných ruských raket to byly zamýšlené cíle. Rusko zasáhnout civilní objekty plánovalo. A zatímco píšu tento report, ve vzduchu jsou prý opět ruské strategické bombardéry a Rusko přesunulo tři raketové čluny do Černého moře. Rusko je teroristický stát. To ale není novinka. Tohle novinky jsou:
Zajímavá videa:
simader
rotný
rotný
Příspěvky: 92
Registrován: 10/11/2019, 15:56

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od simader »

Zajimave informace o tankach dodanych na Ukrajinu a jejich upravy a taky to že RF ma možnost cca .1000 tanku za rok 2024 a 2025 800ks za 2026 a 600 ks za 2027 dodat do valky Do 100 ks T-90 ,T80 na T80BVM do max.200 ks,T-72 do 800ks ,T-62 10-13 ks za mesíc .T72A neexistuji protože je rozrezaly v rámci smlouvy .
https://www.youtube.com/watch?v=YZNEc7mUQSw

od 1hod 51min -1hodina 55 min
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 33
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od flegko »

Ako vieme RU vyslalo na UA najmasivejsi vzdusny utok pocas vojny.
https://www.youtube.com/watch?v=BKkpvuJtUmU&t=314s
Dovodov je viacej, pomsta za potopenie lode, nabudit dojem totalnej vzdusnej prevahy, podpora pred domacim publikom pozrite sa co mi dokazeme...atd.
K podobnym utokom dochadzalo aj ku koncu minuleho roka, takze nic prekvapive.
Zaujimave su cisla zostrelenych rakiet. Kym RU vzdy zostrelia 100% a nasledne skody su dielom mimozemstanov, UA bezne uvadzaju cisla bliziace sa k 90-95%. Tentoraz uviedli UA podla mna realnych 73% pri takom mnozstve rakiet aj tak obdivuhodne.
Rusi totizto poslali 36 dronov a az 122 rakiet, co je obrovske cislo.
Vo videu su ukazane aj trajektorie rakiet, kde raketa casto leti cely cas na jedno miesto/mesto, aby sa nasledne otocil a zautocila na druhe.
Toto je aj vysvetlenie preco raketa zabludia nad PL vzdusny priestor a mna zaujal zaujimavy komentar o tom ako RU raketa letela 40km na PL vzdusnym priestorom, ale oni ju nezostrelili lebo nechceli eskalovat napatia.
Neviem, ci slo o komentar autora, co o citaciu nejakych PL zdrojov, ale v kazdom pripade ta raketa mala byt zostrelena a dufam, ze dalsia provokacia zo strany RU uz nezostane bez odpovede.

Btw dovod nezostrelenia rakety je podla mna prozaickejsi...raketa vletela a nasledne vyletela z PL vzdusneho priestoru tak rychlo (moj odhad 1-2min), ze PL PVO proste nestihla zareagovat, takze RU test vysiel na vybornu.
Naposledy upravil(a) flegko dne 30/12/2023, 18:15, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4106
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od jarl »

Pročištěno.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3813
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

30.12. oznámilo velvyslanectví SRN na v Kyjevě, že SRN poskytne Ukrajině 27,1 mil. USD určených na rekonstrukci energetické infrastruktury. Platba bude poskytnuta prostřednictvím rozvojové banky KfW.
________________________________________________________________________________

Turecko, Rumunsko a Bulharsko připravili k lednovému podpisu dohodu o provádění společných odminovacích prací v Černém moři.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Amiz
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1166
Registrován: 7/12/2012, 17:19

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Amiz »

Putin budiž proklet.
Wolfhound
podporučík
podporučík
Příspěvky: 603
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Wolfhound »

Moskva žádá ČR, aby na RB OSN vysvětlila své dodávky zbraní na Ukrajinu

Viz:
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/moskv ... nu/2459689

Ministr zahraničí ČR Jan Lipavský:
Odmítáme se nechat Ruskem kamkoli předvolávat. Česko nebude sloužit lží otrávené propagandě agresora. Až bude chtít Rusko na půdě Rady bezpečnosti řešit stažení svých okupačních vojsk, rádi dorazíme.
Zdroj:
https://x.com/janlipavsky/status/1741152916876951588
Dano10
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 22/9/2010, 20:10
Bydliště: Trnava

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dano10 »

Pokiaľ ide o povahu zasiahnutých cieľov, ruské zdroje informovali, že vo Ľvove bola zasiahnutá základňa západných vojenských dodávateľov , ako aj energetické zariadenia a sklady. V Chmelnickom bolo napadnuté letisko, lietadlá a rôzne sklady, zatiaľ čo v Charkove bolo zasiahnuté letisko, sklady a energetická infraštruktúra a v Dnepropetrovsku bolo cieľom ďalšie letisko. Naopak, v hlavnom meste Kyjeve boli hlavnými cieľmi továrne a energetická infraštruktúra mesta . V Odese rakety zaútočili na terminály, sklady a prístavy, v Nikolajeve na letisko, prístav, palivové terminály a riadiace veliteľstvá av Chersone, Kanatop a Záporožie na sklady a zariadenia protivzdušnej obrany vrátane raketových stanovíšť. Cherson, ktorý sa nachádzal bližšie k frontovým líniám, tiež videl cielené koncentrácie personálu. Európske sklady rakiet dlhého doletu Storm Shadow/SCALP a letiská, kde sa nachádzajú ich odpaľovacie lietadlá, boli údajne obzvlášť prioritné. Útoky tak zasiahli celý rad strategických aj taktických cieľov po celej Ukrajine,
https://militarywatchmagazine.com/artic ... e-ukraine
V důsledku už nočního ostřelování Belgorodu bylo zničeno 61 objektů, z toho 55 soukromých domů, jeden bytový dům, dvě hospodářské budovy a tři sociální zařízení (včetně soukromé školky a fotbalové arény). Dále bylo poškozeno 27 aut, v pěti oblastech bylo poškozeno vodovodní a plynové potrubí.
Nejméně 14 lidí, včetně dvou dětí, bylo zabito v důsledku sobotního ostřelování Belgorodu ukrajinskými ozbrojenými silami. 108 lidí bylo zraněno, včetně 15 dětí, informuje ruské ministerstvo pro mimořádné situace.
https://echo24.cz/a/HtFVL/zpravy-svet-b ... sznhp.box
Wolfhound
podporučík
podporučík
Příspěvky: 603
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Wolfhound »

Týž zdroj:
Chápete, že všechno létalo a přistávalo na vojenských zařízeních. Ale v důsledku nekompetentní práce místní protivzdušné obrany došlo k obětím mezi civilisty v hlavním městě republiky. Stává se to. Může být ještě hůř,"
Případně odjinud:
Ukrajinská média s odvoláním na své zdroje píší, že ukrajinské síly útočily na armádní objekty v Belgorodské oblasti a že exploze a požáry v Belgorodu způsobila neprofesionalita ruské protivzdušné obrany.
Viz:
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/obeti ... yj/2459636
Amiz
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1166
Registrován: 7/12/2012, 17:19

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Amiz »

Ruská drzost nezná hranic. Česko odmítlo účast na Ruskem svolaném jednání RB OSN. „Odmítáme se nechat Ruskem kamkoli předvolávat. Česko nebude sloužit lží otrávené propagandě agresora. Až bude chtít Rusko na půdě Rady bezpečnosti řešit stažení svých okupačních vojsk, rádi dorazíme,“ napsal Lipavský na síti X. https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... .seznam.cz
Putin budiž proklet.
bheid
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 418
Registrován: 7/12/2008, 19:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od bheid »

Dopis předsedovi Rady OSN ohledně předvolání

https://twitter.com/UN_Report/status/17 ... 3259159829
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Sobota. Ukrajina nad ránem sundala rukavičky a podnikla velký útok pomocí raket a dronů na Bělgorod i další oblasti. Rusko tvrdí, že sestřelilo celkem 32 dronů na Brjanskou, Orolskou, Kurskou a Moskevskou oblastí. O Bělgorodu na oficiálních kanálech zatím ani zmínka, vojenští blogeři nicméně mluví o „fantastické práci PVO, která všechny rakety sestřelila“. Jisté je, že jeden z cílů útoku, továrna Kremnij v Brjansku, byla zasažena dokonce opakovaně. Až 90 % produkce zmíněné továrny tvoří elektronika a další systémy pro ruský vojenský průmysl, zejména pro balistické střely, jako jsou Iskandery, nebo komponenty pro ruskou protivzdušnou obranu. Rusko také tvrdí, že při útoku na Bělgorod zahynulo 5 lidí a 44 bylo zraněno. Nejméně v jednom případě přitom lidé padli za oběť raketě z ruské protivzdušné obrany, která krátce po startu selhala. Na ruském Telegramu také kolovala informace, že mělo být město zasaženo palbou z Gradů, což by ovšem znamenalo, že by ho musela ostřelovat sama ruská armáda, protože nejbližší ukrajinské pozice jsou mimo dostřel takových systémů. Spíše tedy šlo o kachnu. V dalších informacích už ale žádné vodní ptactvo nehledejte:
Zajímavá videa:
Dano10
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 22/9/2010, 20:10
Bydliště: Trnava

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dano10 »

Shakal píše: 31/12/2023, 01:42 Na ruském Telegramu také kolovala informace, že mělo být město zasaženo palbou z Gradů, což by ovšem znamenalo, že by ho musela ostřelovat sama ruská armáda, protože nejbližší ukrajinské pozice jsou mimo dostřel takových systémů. Spíše tedy šlo o kachnu. V dalších informacích už ale žádné vodní ptactvo nehledejte:
Delostreleckí strelci diskutovali o použití RM-70 Vampire MLRS v Doneckej oblasti
Ukrajinskí strelci v Doneckej oblasti útočia na nepriateľské ciele pomocou viacnásobných raketometov RM-70 Vampire (MLRS).
Vojaci hovorili s ArmiaInform o svojich misiách.
Tieto MLRS pokrývajú veľké územia a ničia nepriateľské vybavenie a personál.
Diskutovalo sa aj o výhodách 122mm viacnásobného raketometu Vampire.
Podľa armády je RM-70 rýchly v praxi a používaní. Má tiež schopnosť rýchlo opustiť palebnú pozíciu po vykonaní palebnej misie na cieľ.
Strelci zdôraznili, že maximálny dostrel závisí od rakiet a môže dosiahnuť 20 až 40 kilometrov. Odpaľovacie zariadenie, v ktorom sa nachádza obrnená kabína posádky, je schopné streľby jednou aj salvou. Médiá naznačujú, že tieto systémy Ukrajine poskytla Česká republika.
https://mil.in.ua/en/news/artillery-gun ... k-region/
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11900
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Zemakt »

Ruské ministerstvo obrany připustilo, že smrt obyvatel Belgorodu byla důsledkem ruské protivzdušné obrany.
https://twitter.com/betyna71/status/1741180344328401194
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2623
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Článok k incidentu narušenia PL vzdušného priestoru pred pár dňami

https://defence-ua.com/news/rosijska_ra ... 13979.html
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13660
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Rusko si začíná uvědomovat negativní dopad sankcí

Šéfka Centrální banky Ruské federace Elvira Nabiullina, která zná skutečnou hodnotu ruského rublu, nedávno hovořila o úrovni socioekonomického rozvoje (připomeneme, že ještě v dubnu se blížila k zambijské kwache). Ve svém rozhovoru vyjmenovala sankce, které nejvíce zasáhly ruský finanční sektor. Jako nejbolestivější se ukázalo odpojení Ruska od SWIFTu. Ruská federace se podle Nabiulliny na podobný scénář připravovala od roku 2014 a nastavovala národní platební styk, který však problém přeshraničních převodů neřešil. Za další ránu označila Nabiullina zmrazení aktiv ruské centrální banky v zahraničí. A poznamenala, že "Rusko by se mělo připravit na zvýšený tlak na sankce, i když existuje pokušení myslet si, že nyní nám moře sahá po kolena."

https://twitter.com/betyna71/status/1741152133120954687

lNezCnDKRaA01rsvAokDv09sgq6OOHwz.JPG
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Amiz
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1166
Registrován: 7/12/2012, 17:19

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Amiz »

Putin budiž proklet.
Amiz
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1166
Registrován: 7/12/2012, 17:19

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Amiz »

Ano, to je přesné. https://www.novinky.cz/clanek/domaci-de ... .seznam.cz

Mluvčí ministerstva zahraničí ČR Daniel Drake jedinou stručnou větou naznačil, že vyjádření Zacharovové je k smíchu.
Putin budiž proklet.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“