Obrněné vozidlo MARS
- Juraj Tichý
- Kapitán
Re: Obrněné vozidlo MARS
Ak by niekoho zaujímal reálny stav veci v Zetore. https://www.trend.sk/spravy/zetor-prest ... vicu-firmy
Vzhledem k tomu, že ještě před pár lety jich tam bylo přes 1000, tak bych řekl, že většina je pryč. Navíc propoušteli lidi i z vývoje, tolik k těm očekávaným světlým zítřkům. To co zbývá je rádo, že je rádo.segal7 píše: ↑24/1/2024, 11:39No skončila výroba motorů a převodovek ( budou tam dávat Deutz + ZF) a chtějí část akcií prodat, ale zachovat si majoritu. Nevím jestli většina zaměstnanců je pryč, ale stále jich je v Brně cca 300. V Indii mají továrnu a vyrábět tam produkty na asijský, africký výhledově latinskoamerický trh mi přijde jako logické. Ale jak píšeš je to vedlejšíNesher píše: ↑23/1/2024, 14:53 No jednoznačné, areál je prodaný, Zetor si nechal jen malou část kde dobíhá výroba traktorů (většina výroby i vyvoje je už Indii), většina zaměstnanců už dávno pracují jinde. A firmu zřejmě čeká prodej, nebo likvidace.
Takže sorry chlapci, tudy cesta nevede.![]()
Tedy tu stále máme zahraniční auto, které má české jedinou věc, značku napůl zkrachovalého výrobce traktorů na kapotě.
Což je celkem vedlejší, pointa je, že kupovat další, navíc zahraniční platformu ve chvíli kdy mám zavedenou jinou , domácí a navíc lepší je poněkud na hlavu.
4x4 těžkou platformu ještě zavedenou nemáme, i když...joooo vlastně asi máme - domácí Bushmaster - Scotty Ti to vysvětlí![]()
K tomu zbytku, však jo, já nekritizuji jenom výběr konkrétního auta, ale i to celkem nepochopitelné trvání na 4x4 platformě. Na to co se od toho čeká je 6x6 lepší.
Ale s tím my tady nic neuděláme.
A znáš přesně ty požadavky? Máme ženijní vozidla na 8x8 a budou i na nových pásech. Čili potřebujeme pravděpodobně něco na doprovod náklaďáků, práci na cestách a základnách, ap. Je na to 6x6 skutečně lepší? Fakt nevím, tohle by měla umět vykomunikovat armáda. Ta prý jednoznačně preferuje Bushmaster a Titus nechce. Co když k tomu má dobrý důvod? Nebo ne a někdo se chce namastit. Nebo jen nasrat Strnada. Nevím, málo informací na posouzení.
Nemám, jen vím jak to v tomhle obchodu chodí a vzhledem k tomu, že jsem žádné reálné argumenty proč 4x4 a ne 6x6 neviděl, přičemž celkem dost armád to pravé na 6x6 má, tak mám trochu pochybnosti. Toť vše. Tedy když pominu nepopiratelný fakt, že kupovat auto z druhé strany světa a od země s níž (celkem logicky) nemáme nějak extra vztahy a jejíž potencionalní nepřítel je poněkud jiný než ten náš mi prostě přijde jako risk.KOLT píše: ↑24/1/2024, 17:14 A znáš přesně ty požadavky? Máme ženijní vozidla na 8x8 a budou i na nových pásech. Čili potřebujeme pravděpodobně něco na doprovod náklaďáků, práci na cestách a základnách, ap. Je na to 6x6 skutečně lepší? Fakt nevím, tohle by měla umět vykomunikovat armáda. Ta prý jednoznačně preferuje Bushmaster a Titus nechce. Co když k tomu má dobrý důvod? Nebo ne a někdo se chce namastit. Nebo jen nasrat Strnada. Nevím, málo informací na posouzení.
Ake znovu, s tím my tu nic neuděláme a teď mě trochu vic zajímá (neb tady jsou už kostky zřejmě vrženy) co vyberou LOM a MO za nástupce Z 142CAF, doufám, že to nebude nějaký "rekreační kompozit", ale Z 242 Zeus.
SVOS prezentoval na mezinárodním PL cvičení v Lotyšsku mobilní česko-švedský PL systém S 330, který kombinuje český podvozek Mars II se švédským vicenasobným systémem PLŘS RBS-70NG. Speciálně pro baltské země by to mohla být zajímavá možnost.
https://defence24.pl/przemysl/czesko-sz ... -na-lotwie
https://defence24.pl/przemysl/czesko-sz ... -na-lotwie
Až ho umiestni výrobca na JLTV, bude zaujímavý pre pobaltské krajiny.
Práve o to ide, asi nikto okrem výrobcov v ČR a SR nemá sny, ako predá tisíce 12+ ton 4x4 mrap za hranice. Žiadna europska armáda ich vo veľkom množstve nepoužíva.
Souhlas, doufám, že tento unikát se do AČR neprosadí, není to ani podpora domácího průmyslu, protože to nikdo jiný nepořídí, jsou to jen prachy pro kamarády (někdy bych rád viděl toho kdo to v AČR tlačí už jednou tento člověk (lidé) prosadil peruna, teď mu dali střechu a chtějí ho prosadit znovu). Pokud po tom řešení touží tak ať to pořídí na ivecu, ale jinak doufám, že místo tohoto projektu pořídíme něco co kombinuje rakety a kanón .
No vzhledem k typu systému, tedy mobilnímu VSHORAD bych řekl, že o tisících kusech v Přelouči nikdo nesní.
Ja myslím celkovo náš a váš zbrojný priemysel - patriot, mars, hron, gerlach, aligator 2 ....
Já kvalitu tedy soudím a to video přesně zapadá do toho jaký na mě MARS dělá dojem.
Řiditelná zadní náprava fajn, ale vůbec netuším k čemu ti to bude s rbs70, opravitelné ve střediskách NATO a kapacita v podobě stovky ks ročně... ach-jo fakt bych jim tu objednávku na sto ks dodané za rok přál.... jinak 100% penále.
Kdo se chce "pobavit" ať si to pustí.
Řiditelná zadní náprava fajn, ale vůbec netuším k čemu ti to bude s rbs70, opravitelné ve střediskách NATO a kapacita v podobě stovky ks ročně... ach-jo fakt bych jim tu objednávku na sto ks dodané za rok přál.... jinak 100% penále.
Kdo se chce "pobavit" ať si to pustí.
Kdy ty 4x4 tak vyrostli. Mars, patriot.. Mě to přijde jako hrozný krávy. Byl bych radši kdyby vznikali i nějaké menší vysoce mobilní 4x4.
Když mrknu na UA tak tam se jde cestou rychlosti před úrovni ochrany.
Když mrknu na UA tak tam se jde cestou rychlosti před úrovni ochrany.
-
- podporučík
Ministerstvo obrany nakoupí několik vozidel MARS od společnosti SVOS Přelouč, řekla ministryně obrany Jana Černochová. Předpokládá, že smlouva by měla být uzavřena v létě.
Zdroj :ct24
Zdroj :ct24
A on je nějaký jiný systém, krom amerického JLTV, který má integrované a odzkoušené RBS 70NG?
Jinak těch pár znamená do 20, právě pro mobilní VSHORAD.
Ale pokud by vyhrál běžící tendr na univerzální 4x4 platformu, tak by to taky nemuselo být špatné. Nemusí být vše od CSG.