Zabijácký odvar z mucholapek (1911-1929)

Moderátoři: Pátrač, kacermiroslav

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13217
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Zabijácký odvar z mucholapek (1911-1929)

Příspěvek od Rase »

431173476_812610464241251_4698223838905365912_n.jpg

Zabijácký odvar z mucholapek

Řešení domácího násilí pomocí odvaru z mucholapek, které se ale poněkud vymklo z kontroly. Během osmnácti let ženy otrávily několik stovek lidí.
V roce 1911 dorazila do vesnice Nagyrév v Maďarsku porodní bába Zsuzsanna Fazekas (1861-1929) rozená Oláh, manželka Gyuly Fazekase, který ale brzy záhadně zmizel. V tehdejší maďarské společnosti si budoucího manžela dospívající nevěsty vybírala její rodina a ona byla nucena přijmout volbu rodičů. Rozvod nebyl společensky povolen, byť byl manžel alkoholik nebo násilník. Během první světové války odešli bojeschopní muži na frontu a jejich místo v hospodářství museli zastat váleční zajatci. Netřeba připomínat, že právě tito zajatci se často stávali milenci místních žen, které se značně emancipovaly aby dokázaly řídit celou domácnost i statek. Když se jejich manželé vrátili domů z války, nebyli zrovna nadšení z toho co viděli a přáli si vrátit se ke svému předchozímu způsobu života, což vytvořilo nestabilní situaci. V této době začala Zsuzsanna Fazekas tajně přesvědčovat ostatní ženy, které si přály uniknout z této situace, aby otrávily své manžely pomocí arsenu vyrobeného z vyvařených mucholapek. Po zavraždění svých manželů ale některé ženy pokračovaly v otrávení svých rodičů, kteří se jim stali přítěží, nebo se zmocnili jejich dědictví. Jiné otrávily své milence, některé dokonce i své syny.
K první otravě v Nagyrévu došlo v roce 1911 a během následujících 18 let bylo takto zavražděno odhadem 45–50 lidí. Možná vám nyní vrtá hlavou, jak to že se na tento zločin nepřišlo. Nu, Zsuzsanna byla velmi blízkou místnímu doktorovi a její bratranec byl úředník, který vypisoval všechny úmrtní listy, takže vraždy zůstaly neodhaleny. Byla si natolik jistá, že začala své služby nabízet i ve vedlejší vsi. K odhalení celého komplotu došlo až v roce 1929 a dodnes se přesně neví, co způsobilo pád "oblíbené" travičky.
Během policejní prohlídky se u Fazekasové našlo tolik arsenu, že by jím zlikvidovala přinejmenším celý regiment. Úřady exhumovaly desítky mrtvol z místního hřbitova. Obžalováno bylo 34 žen a jeden muž. Soud se týkal 26 travičů, ale Zsuzsanna paradoxně trestu unikla, jelikož se v cele oběsila. Následné vyšetřování ukázalo, že její rukou, potažmo jejím jedem podávaným nezdárným manželům zemřelo až 40 mužů. Kdybychom k tomu ale připočetli vraždy spáchané ženami, které s Fazekasovou spolupracovaly, dostali bychom se prý až na tři stovky. Celkem osm traviček bylo odsouzeno k trestu smrti, ale popraveny jen dvě. Dalších dvanáct skončilo ve vězení v Szolnoku.

Zdroj:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Tiszazugi ... ver%C5%91k
https://murderpedia.org/female.F/f/fazekas-julia.htm
https://www.lifee.cz/historie-a-tajemno ... 92752.html
https://www.newyorker.com/magazine/2013 ... -by-poison

julia-fazekas-2.jpg
A_tiszazugi_arzénügy_vádlottjai.jpeg
mucholapka-ecostripe-attractive-408831.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „ostatní“