Radarový systém dlouhého dosahu Nebo-U

PL systémy, rakety, PL kanony....

Moderátor: Julesak

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13244
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Radarový systém dlouhého dosahu Nebo-U

Příspěvek od Rase »

640px-AirFrontiers2018-27.jpg

Radarový systém dlouhého dosahu Nebo-U

Bezpečnostní služba Ukrajiny se zaměřila na ruský radarový systém dlouhého dosahu Nebo-U v Brjanské oblasti, který monitoroval oblohu až 700 km hluboko nad Ukrajinou. Má jít o modernizovaný systém, který pomohl Rusům odhalit ukrajinské úderné prostředky a podpořil bombardéry útočící na ukrajinské pohraniční oblasti pomocí naváděných leteckých bomb. Zdroj UP říká, že sedm kamikadze dronů zasáhlo tento radarový systém v hodnotě 100 milionů dolarů (2,4 mld Kč). Armádní zdroje potvrdily, že systém již není funkční a pravděpodobně byl zničen. Nyní mají Rusové méně schopností detekovat vzdušné cíle podél severní hranice Ukrajiny. Toto je druhý systém Nebo-U zničený hlavním ředitelstvím vojenské kontrarozvědky. První byl zničen v Bělgorodské oblasti Ruské federace. Nedávno byl také zničen radarový systém Kasta-2E2 poblíž dočasně okupovaného Berďansku.
55Zh6U "Nebo-U" (55Ж6У Небо-У) je mobilní 3D přehledový radar v pásmu VHF , který je navržen tak, aby poskytoval detekci vzdušných cílů na velké vzdálenosti, v širokém rozsahu rychlostí a nadmořských výšek. Nebo je dále popisováno jako schopné plnit své poslání autonomně nebo dodávat svůj analogový/digitální datový výstup střediskům protivzdušné obrany. Přenosové kódování a techniky zpracování signálu jsou optimalizovány pro prostředí zahlcené prostředky elektronického boje a výrobce tvrdí, že je účinný i proti stealth cílům. 55Zh6U používá sfázovanou anténu. Signály ozvěny párově kombinovaných řad antény výškoměru (celkem 12 kanálů) jsou po převodu na střední frekvenci digitalizovány a všechny algoritmy časoprostorového zpracování včetně skenování elektronického paprsku, ochrany proti rušení, komprese, akumulace, měření jsou implementovány jako softwarový produkt v procesoru radarového signálu.
První dva pluky Nebo-M byly nasazeny v roce 2017 do Petrohradu a Karélie. V roce 2018 byly další dva pluky nasazeny na Krym a do Penzy. V roce 2019 byl do Povolží dodán pluk. V roce 2020 byly dva pluky nasazeny na Dálný východ a Naryan Mar. Další modernizace radaru Nebo, Nebo-UM, je letectvu dodávána od roku 2018. V roce 2018 byl dodán pluk do Voroněže a Novosibirsku. V roce 2020 do Rostova na Donu. Je to doplněk k radarům Rezonans-NE. Jiné zdroje uvádějí dodávky radarů Nebo-M a Nebo-UM již v roce 2015 do východního vojenského okruhu. Různé součásti Nebo-M byly nasazeny v Sýrii, kde byly mimo jiné použity ke sledování F-35 a F-22. Dne 24. srpna 2023 byly Nebo-M nasazené 3. radiotechnickým plukem ruských leteckých sil (používané na Krymu na poloostrově Tarchankut u vesnice Olenivka) terčem náletu ukrajinských sil. Ukrajinci vyhodili do povětří radarový systém složený z Nebo-M a Kasta-2E.

Zdroj:
https://www.pravda.com.ua/eng/news/2024/04/16/7451430/
https://www.radartutorial.eu/19.kartei/ ... 39.en.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Nebo-SVU
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „PVOS“