Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3725
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od seabee »

@ palo satko

Je to pravda. Ale také je pravda to, že podle ruských zákonů přijatých po invazi na Ukrajinu a odchodu většiny bank si nesmí svá aktiva z Ruska stáhnout a jednostranně ukončit činnost. Tedy kromě Raiffeisen - tak tam podniká aktivně a ráda.
Prostuduj si vlákno Sankce - kam mimochodem ekonomické příspěvky patří.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 542
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den798 #aktuvalka

Analýza sedmistéhodevadesátéhoosmého dne invaze na Ukrajinu 1.5.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... -1-5-2024/

Ukrajinská rozvědka v noci na 1. května zaútočila drony na dvě ropné rafinerie na území Ruska – v Rjazaňské a Voroněžské oblasti. V tuto chvíli nejsou uvedeny žádné další podrobnosti. Místní telegramové kanály napsaly, že požár v rjazaňské ropné rafinérii vypukl kolem 3:00 ráno. Předtím místní obyvatelé slyšeli na obloze „zvuk motoru“. Záběry z místa byly zveřejněny na internetu.

Severovýchodní fronta: Na severní frontě pokračují boje v Kyslivce, ale pohyb fronty jsme zde nezaznamenali. Západně od Jampolivky se vojákům 23. samostatného střeleckého praporu 63. samostatné mechanizované brigády podařilo osvobodit část území, které zde drželi Rusové.

Bachmutská fronta: Rusové nadále bombardují ukrajinské pozice na východě Časiv Jaru, ale do města se zatím nedostali. Včera jsme informovali o průniku Rusů až ke kanálu Severní Doněc – Donbas, západně od botanické rezervace Stupky-Holubovski-2, zatím ještě nejsme schopni určit, zda se zde Rusům podařilo uchytit, nebo zda byla ruská útočná skupina kompletně eliminována. Poziční bitvy probíhají v Ivanivském a severně od Kliščijivky odrazili vojáci ukrajinské 17. samostatné tankové brigády ruský mechanizovaný útok. Prozatím se zdá, že je západně od Bachmutu aktivita v posledních dnech menší, než dříve, což může být tím, že se Rusové soustředí na postup v okolí Očeretyného a nebo zde připravují čerstvé síly na další větší útok.

Doněcká fronta: Ruská armáda pode ukrajinského Deepstate obsadila zbytek Novokalynového a Keramik. Z této části fronty nicméně delší dobu nemáme prakticky žádné vizuální potvrzení ruského postupu. Deepstate také hlásí další postup okupantů severně od Očeretného směrem na vesnici Novooleksandrivku. Západně od Solovjového okupanti pokračují v útocích směrem k Samojlovské rokli a vesnicím Sokil a Jevhenivce v ní ležících. Rusové tlačí i směrem na západ ze Semenivky a od Tonenke směrem k Umajskému, ale žádné zajímavosti z tohoto úseku fronty nemáme.

Jihovýchodní fronta: Poziční boje pokračují jižně od Urožajného a Rusové jsou nejspíše stále jižně od řeky, která pro ně představuje vážnou překážku. Jinak ruské frontové letectvo útočí na ukrajinské pozice ležící severně od této vesnice a dělostřelectvo okupantů ostřeluje Staromajorské.

Záporožská fronta: Z této části fronty bohužel nemáme žádné nové zprávy. Rusové zde útočili pomocí dronů západně od Novopokrovky a Verbového.

Vzhledem k tomu, že nás proruské účty na sociálních sítích nekrmí videi které ukazují okupanty v severní části Robotyného předpokládáme, že se na včerejší akci s ruskou vlajkou v této části vesnice prodávaly jen jednosměrné jízdenky. S jistotou to však tvrdit nemůžeme.

Chersonská fronta: Východní břeh Dněpru je nadále beze změny, což naznačují útoky ruských dronů na pozicích, které drží ukrajinští mariňáci. Boje probíhají v Krynkách a ruské letectvo bombarduje ukrajinské pozice v Beryslavi na západním břehu řeky.

Diplomatické a politické události:

Nově jmenovaná lotyšská ministryně zahraničí Baiba Braže řekla, že některé země již daly Ukrajině povolení použít své zbraně proti Rusku. Řekla to v rozhovoru pro Evropskou pravdu. „Samozřejmě ne vše se oznamuje veřejně. Ještě lepší je do určité doby o tom nemluvit nahlas. Hlavní je vliv na bojišti,“ řekla ministryně. Ukrajinskou potřebu zbraní dlouhého doletu podle ní zajistí balíček pomoci ze Spojených států a některé z těchto zbraní už dorazily. „Zdůrazňuji: jejich použití (zbraní dlouhého doletu – pozn. red.) Ukrajinou je povoleno mezinárodním právem. Pokud existují zařízení, z nichž Rusko útočí na Ukrajinu, máte právo na odvetu,“ uzavřela.

Hlavní ředitelství rozvědky ministerstva obrany Ukrajiny tvrdí, že žoldnéři z Nepálu hromadně dezertovali z ruské armády kvůli obrovským ztrátám okupantů při „masových útocích“ a brutálnímu přístupu ruských polních velitelů. Podle informací ukrajinských zpravodajských důstojníků z řad okupantů utekli žoldnéři, kteří byli přiděleni k vojenské jednotce 29328 ruských ozbrojených sil. Skupiny Rusů provádějí aktivní pátrání po uprchlících v okupovaných ukrajinských obcích, zejména – v Luhanské oblasti, kde byl personál této jednotky dislokován. Tento proces však zatím nepřináší výsledky, konstatuje HUR. Podle dokumentů zveřejněných zpravodajskými důstojníky velitelé ruské motostřelecké vojenské jednotky v hlášeních a zprávách vysvětlují dezerci Nepálců jako pravděpodobný „odchod do rodné země v důsledku zemětřesení“. „Dostat se z okupované Luhanské oblasti zpět do Nepálu však není samo o sobě snadné. Občanům Nepálu navíc může v jejich zemi hrozit trestní stíhání za účast v bojových akcích proti Ukrajině v rámci armády Ruské federace,“ poznamenávají zpravodajci.

Horní komora amerického Kongresu – Senát – schválila zákon o zákazu dovozu ruského uranu. Spojené státy se tímto způsobem snaží bránit ruskému úsilí ve válce proti Ukrajině. Píše o tom agentura Reuters. Senát přijal opatření jednomyslně, žádný senátor proti němu nehlasoval. Dolní komora Kongresu – Sněmovna reprezentantů – podpořila tento návrh zákona již v prosinci. Nyní jde k prezidentovi Joe Bidenovi k podpisu. Zákon zakazuje dovoz ruského uranu 90 dní poté, co vstoupí v platnost. Jsou však poskytovány výjimky pro případ, že by nastaly problémy se zásobováním domácích reaktorů. Zákon také uvolňuje 2,7 miliardy dolarů v předchozí legislativě na rozvoj domácího průmyslu zpracování uranu. Podle amerického úřadu pro energetické informace americké jaderné elektrárny dovezly v roce 2022 asi 12 % uranu z Ruska. Senátor John Barrasso zdůraznil, že stát Wyoming má uran, který nahradí ruský dovoz, a Spojené státy jsou připraveny jej využít. Přijatý zákon podle jeho názoru oslabí ruskou vojenskou mašinérii, oživí americkou produkci uranu a dá impuls investicím do amerického dodavatelského řetězce jaderného paliva. Spojené státy již zakázaly dovoz ruské ropy krátce poté, co Rusko vtrhlo na Ukrajinu v únoru 2022, a stanovily cenové stropy na některé své vývozy ropy a ropných produktů.

Ukrajinské údery na ruské ropné rafinérie způsobily údajně až 10% nárůst cen nafty v Ruské federaci. A od začátku roku 2024 se ceny benzínu v Rusku zvýšily nejméně o 20%. Píše o tom Politico. Autoři článku poznamenávají, že v důsledku ukrajinských útoků „největší ropná země na světě zůstala bez benzínu“. A růst cen je způsoben omezením nabídky na domácím trhu, protože stále více továren zastavuje svou práci. Rusko také snížilo vývoz pohonných hmot: například minulý týden vyvezla Ruská federace o něco více než 712 000 tun motorové nafty. V roce 2023 Rusko mohlo expedovat více než 844 000 tun týdně. Jak zdůrazňuje Politico, pro Kreml je to jak politický, tak vojenský problém, protože jde o klíčovou součást Putinova obrazu hlavy Ruska a také „protijed na zaostávající mzdy a slabý rubl“.

Svéráz ®uské ekonomiky:

Dnes si přiblížíme manipulaci se statistikami, která vedla v posledních několika letech ke značnému poklesu množství osob, které se oficiálně v Rusku nachází pod hranicí chudoby. Metodika výpočtu toho, jak je vypočítávána hranice chudoby, byla v Rusku změněna v roce 2021, a tak je možné vykázat se oficiálními statistikami, kde se počet lidí pod hranicí chudoby v roce 2023 nacházel na úrovní 13,5 milionu lidí, přičemž tento počet oproti předcházejícímu roku o 800 000 lidí poklesl.

Jak však ve své reportáží uvedla Novaja Gazeta, je klesající počet lidí pod oficiální hranicí chudoby dán v Rusku zejména tím, že byla snížena hranice příjmu, a to na 14 339 Rublů (tedy v přepočtu 3 570 Kč). Přičemž minimální mzda byla pro rok 2023 stanovena na 16 242 Rublů (přibližně 4 000 Kč podle současného kurzu), a tak se i osoba s takto nízkým příjmem nenachází ve statistikách počtu lidí žijících pod hranicí chudoby. Nicméně pokud by výpočet hranice chudoby probíhal podle metodiky, platné do roku 2021, nacházelo by se pod hranicí chudoby ne 13,5, ale téměř 18 milionů lidí, a k žádnému poklesu oficiální míry chudoby by tedy v Rusku nedošlo.

Uveďme ještě, že v Evropě, a tedy i u nás, platí zcela odlišná metodika výpočtu úrovně prahu chudoby. Zde je to příjem pod úrovní 60% mediánu mzdy, v Rusku to bylo již v roce 2021 jen 44,2%. Pokud bychom v Rusku aplikovali evropskou metodiku, zjistili bychom, že pod úrovní chudoby žilo v Rusku v roce 2020 36 milionů obyvatel, tedy dvojnásobný počet oproti výsledkům Rosstat. Pokud se tedy chcete z oficiálních ruských statistik cokoli dozvědět, je vždy potřeba srovnat metodiku, na základě které byly dané údaje získány.

Dnešní rozkvetlá Třešnička™ bude jako dopis PPL (pro mladší ročníky Pečetěný Polibkem lásky). Na přehlídku takzvaného Dne Vítězství, jak Rusové rozšafně nazývají konec ̶d̶r̶u̶h̶é̶ ̶s̶v̶ě̶t̶o̶v̶é̶, tedy velké vlastenecké války, a která byla vlastně mistrný ú(k/t)rok stranou od polských hranic doleva (dvakrát), probíhají horečnaté přípravy. Třeba se ohýbá lauf tanku, aby nevypadal tak moc pyšně, ale to jen tak na okraj pro nasátí atmosféry. Dnes se například ukázalo, že Ukrajinci poslali 4 ATAMCS rakety na výcvikové středisko Rusů v Luhansku. Proruské kanály smrt svých více než 100 vojáků popisují jako “ukrajinskou hloupost a plýtvání”. Plýtvání raket, abychom byli přesní. Jasně, Rusové útočí totiž hlavně na letiště, kasárna a klonovací porodnice v hustě obydlených aglomeracích. A tím se dostáváme k našemu PPL dopisu. Existuje velmi vousatý vtip z dob totality a začíná tak, že dotyčný jde do přímače, a proto si dohodne se svou rodinou, že aby mohl psát bez zásahů cenzora, tak pravdu bude psát modře a lež červeně. A píše tedy dopis: “Milá maminko, chovají se k nám hezky. Máme co jíst a často spíme. Také mám rád procházky, které denně děláme. Vůbec nás nebijou a co se říká jinde je lež. Taky nemůžu nikde sehnat červený inkoust”. Podobně se totiž dají číst komentáře proruských kanálů (svůj ke svému) ohledně vztahu ke ztrátám Ruské Federace. Bohužel na sociálních sítí jen stěží poznáme až začnou psát červeně.

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-756-23.3.24_optimized.jpg
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11733
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Jsem zpět, tak pokračujeme.

Válka na Ukrajině, 2. května 2024 (AKTUALIZOVÁNO)

BITVA O DONBAS

Jak může ukázat mapa níže, v sektoru Pokrovsk-Avdijivka Rusové (tedy 27. motostřelecká divize skupiny Tsentr) pokračovali v útoku na pozice ZSU severozápadně od Ocheretyne. Prorazili dvě linie a nyní jsou bezprostředně východně od Novooleksandrivky. Zdá se, že ZSU dokončila rotaci několika jednotek a přivedla čerstvé jednotky - západně a severně od ruského průniku. Celkově se tempo ruského postupu zpomalilo na "obvyklou rychlost".

Obrázek

Dobrou zprávou je, že se zdá, že tuto jízdu řídí 27. motostřelecká divize, zatímco 90. tanková divize byla označena za sílu, která má na starosti útoky dále na jih, v oblasti mezi Umanskem a Netaliove. To je "dobré", protože to znamená, že skupina Tsentr již zapojila ten typ jednotek, od nichž lze očekávat, že "využijí průlomu": budou čekat v týlu, zatímco jiné jednotky budou vynaloženy na proražení ukrajinských obranných linií - a pak "vjedou hluboko na Ukrajinu", jak to vyžaduje tradiční sovětská/ruská doktrína.

Obrázek
Tento ruský obrněný transportér MT-LB byl 30. dubna západně od Ocheretyne rozstřílen M2/M3 Bradley ze 47. mech. jednotky.

Přesto (a to už se budu opakovat po xY-té) je to další potvrzení toho, že VSRF ztratily schopnost vést rozsáhlé mechanizované útočné operace na operační úrovni (a tudíž nemají žádnou na strategické úrovni).

(Jistěže dost, z ruského pohledu to nevadí: Klíčoví policajti v Moskvě už dávno vědí, jak špatná je jejich situace, a proto se vzdali veškeré naděje na "vítězství ve válkách pomocí jednotlivých úderů" už v roce 2022. Místo toho je jejich "novou doktrínou" doktrína "1000 jehel": neúnavné mechanizované pěchotní útoky malého rozsahu. Ale to by měli konečně pochopit Lidé, kteří potřebují čerstvý vzduch - viz zejména NATO v Bruselu - kde mluvící hlavy stále blábolí o tom, že Rusko připravuje válku proti alianci za '3-4 roky'... Skutečně: znamená to, že by měli nahnat co nejvíce své těžké techniky a munice na Ukrajinu, protože je krajně nepravděpodobné, že by ji někdy potřebovali sami).

Bakhmut... samozřejmě, VKS nadále buší do ukrajinských pozic (nejméně) 150+ klouzavými bombami UMPK denně (opět: Rusové tvrdí, že jich nasazují 500+ denně). Nicméně v posledních dvou dnech byl hlavním cílem jejich náletů Chasiv Jar, kde byly čtvrti Žovtnevyj, Novyj a Kanal zasaženy několika nálety a dělostřeleckou palbou, která trvala něco kolem 12 hodin. Obvykle takové masivní letecké a dělostřelecké útoky znamenají, že se čeká na masivní pozemní útok...

Jižně od Chasiva Jaru se Rusové také tvrdě prosadili a dosáhli kanálu Siverský Donec - Donbas severozápadně od Ivanivska. V této oblasti již skutečně překročili kanál a vytvořili předmostí západně od něj (což nikdy není "dobrá zpráva"). Při pokusu o jejich zastavení ZSU - mimo jiné - ztratila tento T-64:

Obrázek

JIŽNÍ ZÁPOROŽÍ

Musím se přiznat, že mě překvapila zpráva, kterou jsem se dozvěděl před třemi dny, že 141. pěší divize se stáhla z Robotyně a Rusové vztyčili nad troskami této vesnice svou vlajku. Byl to výsledek útoku ve dvou směrech (od západu a jihu) vedeného ve dnech 27.-29. dubna. Tlak se zřejmě stal příliš velkým pro stávající zásoby ukrajinské dělostřelecké munice a FPV. Zdá se, že to byl 71. motostřelecký pluk (42. MRD), který vstoupil do ruin vesnice jako první.

Je to smutné, protože ZSU zaplatila dobytí tohoto místa tolika krví, loni v létě...

***

Co se týče sbírky na 3. žralok SSO (podrobnosti viz: Aktualizace žraloků): zítra bych měl dostat potvrzení, že peníze jsou připraveny a tato sbírka je ukončena.

Ještě jednou zvláštní poděkování za veškerou ochotu je podpořit!

***

Pokud jste zvědaví, zda chcete přispět více, a to "hned", řekl bych, že jsou dvě možnosti:


1.) 3. útočná brigáda. Přestože jejich označení je podobné, 3. útočná brigáda je jiná jednotka než 3. SSO: je to "liniová" jednotka ZSU. Jednotka bojující "konvenčním" stylem, na frontové linii. Viděli jsme ji v intenzivních akcích v Klišivce v minulém roce a pak v oblasti Avdijivky v posledních třech měsících.

Právě teď potřebují drony FPV (FPV - "pohled z první osoby"). Jeden stojí 400 eur/USD: v ideálním případě by chtěli získat 100 FPV. Cílová částka je tedy 40 000 €/US$ ("opět").

Podrobnosti o tom, kam je možné poslat peníze:

PayPal:

PAYPAL: strelok1981@gmail.com

nebo:

https://send.monobank.ua/jar/8xjVKRR6Me

Účel: Pro 3. brigádu FPV.

2.) 72. mechanizovaná brigáda. 72. mechanizovaná brigáda je jednotka, která v březnu 2022 odrazila měsíc trvající útok ruských mechanizovaných formací na Kyjev v oblasti Mošchunu a poté v lednu až únoru 2023 rozbila ruskou zimní ofenzívu na Vuhledaru a zničila přitom dvě ruské brigády*.

Město Vuhledar stále drží pod kontrolou, navzdory opětovným ruským útokům.

Zde nejsem v přímém kontaktu (již), ale vím, že před třemi dny zasáhl UMPK-úder VKS jejich pozice a žádají o pomoc se zdravotnickým materiálem.

*******

*Zůstávám ohromen, že to vypadá stále tak, že o bitvách z března 2022 ví velmi, velmi málo lidí - třeba o Vozněsensku, nebo Mošchunu... Pro názornost:

Vozněsensk: město se dvěma důležitými mosty přes řeku Buh a leteckou základnou, asi 90 km severně od Mykolajivu. Začátkem března 2022 se jej ruská 7. VDV a 126. brigáda pokusily napadnout, aby zajistily přechod přes řeku Buh a umožnily 49. CAA postupovat až k Osese (a dále). Tento útok byl rozbit, a tím byl ruský postup na Oděsu jednou provždy zmařen. Vyprávěl jsem o tom již tehdy ve svých každodenních aktualizacích a (s tolika podrobnostmi, kolik bylo k dispozici) také v této knize.

Moščun: je vesnice na řece Irpinu, 5 km severozápadně od kyjevského předměstí. V podstatě: po neúspěchu prvního pokusu o převrat v Kyjevě (24.-28. února 2022) nařídil Putin počátkem března 2022 mechanizovaným formacím 35. CAA překročit řeku a postoupit do Kyjeva. 72. mech se zakopal v oblasti Mošchunu (dobře opevněné již zhruba od roku 1941) a vydržel několik týdnů trvající nálety, dělostřelecké přepady, pěchotní a mechanizované útoky (43. dělostřelecká brigáda přitom zničila nejméně 2-3 ruské pontonové mosty a stovky bojových obrněných vozidel, přičemž podporovala i 72. mech). Tento příběh bude vyprávěn v tomto díle.

Obrázek

Samozřejmě, že to byl ukrajinský odpor všude po celé zemi, který zhatil Pudingův "plán A" - plán na rychlý převrat a převzetí moci během 10-14 dnů.

A ano, jistě: obránci Černihova, Sum, Charkova a Mariupolu sehráli svou důležitou roli. Ale, a to jen pro příklad: mytologická bitva u Hostoměle nebyla zdaleka tak důležitá jako obranné úspěchy ZSU u Vozněsenska a Mošnu.

Netuším proč, ale pravděpodobně v obavě o celkovou bezpečnost celého národa oficiální Kyjev tehdy o žádné z těchto dvou bitev příliš neinformoval. Následně se sice pár článků o těchto dvou bitvách v ukrajinském tisku objevilo, ale většina zúčastněných jednotek si nikdy nenašla čas na to, aby o tom dostatečně vyprávěla: jejich jednotky byly mezitím přemístěny někam jinam....a naše slavná mainstreamová média? Byla příliš zaneprázdněna kopírováním oficiálních zpráv a focením koček v Bouchi...

www.deepl.com
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... 2-may-2024
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 542
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den799 #aktuvalka

Analýza sedmistéhodevadesátéhodevátého dne invaze na Ukrajinu 02.05.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 2-05-2024/

Ruská armáda provedla nálet na civilní infrastrukturu v Děrgačy v Charkovské oblasti. Dosud se uvádí, že mezi zraněnými je osm dětí a 76letý muž. Oznámil to náčelník krajské vojenské správy Oleg Synegubov.

Severovýchodní fronta: Rusové nadále tlačí v Kyslivce a ostřelují zde ukrajinské pozice z vrtulníků. Přibližně 40 kilometrů západně od Teren a Jampolivky se okupantům podařilo odhalit dva ukrajinské salvové raketomety HIMARS. Následný ruský útok na tyto dva stroje je podle našeho názoru nezničil, ale poškozeny při něm být mohly.

Bachmutská fronta: Ruské síly nadále vyvíjejí tlak v oblasti přírodní rezervace Stupky-Holubovski-2, ze které se chtějí probít za kanál Severní Doněc-Donbas, ale postup jsme zde nezaregistrovali. Dála okupanti tlačí směrem na západ listnatým lesem, kde podnikli útok a části útočné skupiny se i přes těžké ztráty podařilo dostat do prvních budov u Zelené ulice a garáží v severovýchodní části mikročtvrti Kanal. Je otázka, zda se zde okupanti udrželi, vzhledem k následným útokům ukrajinských dronařů. Rusové mezi tím bombardují Kanal s pomocí frontového letectva. Jinak nemáme z této části fronty žádné nové zprávy.

Doněcká fronta: Podle ukrajinského Deepstate ruské jednotky po dobytí Novokalynového a Keramiku postoupily do centrální části Archanhelského. Západně od Očeretyného jsme nezaznamenali žádné změny. Jižněji okupanti útočili ve směru na obec Sokil, byli však odraženi. Poziční bitvy probíhají u Krasnohorivky, kterou okupanti ostřelují dělostřelectvem. Severovýchodně odrud se ukrajinským výsadkářům ze 79. samostatné letecké útočné brigády podařilo rozprášit útok okupantů.

Jihovýchodní fronta: Okupanti překonali říčku a zaútočili na ukrajinské pozice jižně od Urožajného. Z videí je vidět, že se ruské úderné skupině po těžkých ztrátách podařilo dostat do zemědělských budov jižně od města, kde na ně poté útočili ukrajinští dronaři. Zatím není jasné, zda byla úderná skupina kompletně eliminována.

Záporožská fronta: Ze záporožské fronty bohužel nemáme žádné nové zprávy.

Chersonská fronta: Z chersonské fronty také nemáme žádné nové zprávy.

Diplomatické a politické události:

Francouzský prezident Emmanuel Macron upřesnil, co přesně by ho přimělo „přemýšlet“ o přivedení francouzských pozemních jednotek na Ukrajinu. V rozhovoru pro Economist jmenoval dvě podmínky. Francie by podle něj takovou možnost zvažovala, pokud by Rusko prolomilo frontovou linii a Ukrajina by se obrátila o pomoc na francouzskou vládu. Macron nazval Rusko „silou regionální destabilizace“ a „hrozbou pro bezpečnost Evropanů“, a proto podle jeho názoru, pokud Ruská federace zahájí další ofenzivu na Ukrajině, bude se Francie „v každém případě“ muset zeptat otázku vyslání svých jednotek. „Mám jasný strategický cíl: Rusko nemůže na Ukrajině vyhrát. Pokud Rusko vyhraje na Ukrajině, nebude v Evropě žádná bezpečnost,“ řekl francouzský prezident.

Od začátku prosince 2023 ruská armáda zřejmě zavraždila nejméně 15 ukrajinských vojáků, kteří se snažili vzdát a možná šest dalších, kteří se již vzdali. Uvádí to zpráva mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch. Organizace provedla studii tří případů údajných mimosoudních poprav nejméně 12 ukrajinských vojáků na základě videí pořízených z dronů a zveřejněných na sociálních sítích 2. a 27. prosince 2023 a také 25. února 2024. Zpráva uvádí, že ve všech těchto případech ukrajinští vojáci prokázali „jasný úmysl“ kapitulovat, a protože se podle mezinárodního humanitárního práva a válečných zákonů již neúčastnili nepřátelských akcí, nemohli být cílem použití vojenské síly. HRW věří, že případy takových poprav nejsou ojedinělé. Vědci také identifikovali video s odděleným momentem boje, pořízené z ruského dronu a zveřejněné 5. února. Nepodařilo se jim zjistit, zda se ukrajinská armáda pokusila vzdát, ale na záznamu je slyšet muž, který nařizuje ruským vojákům „nebrat zajatce, všechny zastřelit.“ Aktivisté za lidská práva zdůrazňují, že všechny takové incidenty by měly být vyšetřovány jako válečné zločiny.

Švýcarská vláda dnes potvrdila, že zatím nepozvala Rusko na mírový summit o Ukrajině, který se v této alpské zemi uskuteční v červnu. Zároveň uvedla, že Rusko musí být součástí mírového procesu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský na sociální síti X napsal, že na summit byly pozvány země, které se staví za principy Charty OSN a mezinárodního práva. Konference se ve švýcarském resortu Bürgenstock, který leží nedaleko Lucernu, uskuteční ve dnech 15. a 16. června. Švýcarské ministerstvo zahraničních věcí vysvětlilo, že cílem výběru pozvaných států je zajistit „co nejširší účast vysoce postavených představitelů mnoha států“. Seznam zúčastněných států bude zveřejněn krátce před zahájením konference.

Slovensko poskytlo ochranu proruskému aktérovi Arťomu Marčevskému, který se snažil ovlivňovat eurovolby a z Ukrajiny odešel kvůli vyšetřování jeho spolupráce s Moskvou. Zamířil do Česka, které ho na konci března zařadilo na sankční seznam a počítalo s tím, že mu zruší povolení k pobytu, což by pak platilo v celé EU. Marčevský však odešel na Slovensko, kde mu ministerstvo vnitra udělilo dočasnou ochranu. Informuje o tom Denník N, kterému udělení dočasné ochrany potvrdily dva zdroje. Úřady u nás zablokovaly nejen Marčevského majetek, ale také peníze na bankovních účtech. To platí i pro dalšího proruského ukrajinského politika a podnikatele Viktora Medvedčuka, který nyní žije v Moskvě. Právě on společně s Marčevským stál v čele proruské vlivové sítě, která financovala nejen mediální platformu Voice of Europe, ale měla i předávat peníze některým evropským politikům. Voice of Europe působil v Praze a snažil se prezentovat jako nezávislé médium a přinášet „alternativní“ pohled na Evropskou unii, migraci či válku na Ukrajině.

Svéráz ®uské ekonomiky:

V Rusku již po volbách opadla nutnost prezentování zářné budoucnosti a v posledních týdnech se začíná stále více představitelů vyjadřovat ohledně vývoje ekonomiky značně pochmurně. Dnes se zaměříme na projev Elvíry Nabuliny, šéfky ruské cenrální banky, která na konci dubna předložila novou prognózu ekonomického vývoje (přičemž se nejednalo o nic mimořádného, takovéto zprávy jsou podávány na konci každého měsíce). V ní uvedla, že ruská centrální banka bojuje s inflací, jak jen je v jejích silách, nicméně činitele, které nejsou pod její kontrolou, neumožňují snížit inflační tlaky. Mezi ně uvedla působení mezinárodních sankcí, problémy působené tureckými a čínskými bankami (odmítání zpracování transakcí) a také vnitřní vlivy, které nedokáže ovlivnit (rozumějte inflační tlaky způsobené masivními investicemi do zbrojení).

Kvůli tomu Nabulina nepředpokládá, že by bylo možné v roce 2024, a pravděpodobně ani na počátku roku 2025 snížit základní úrokovou sazbu. Ruská centrální banka také zvažuje scénáře, za kterých by bylo nezbytné úrokovou sazbu zvýšit, což nelze chápat jinak, než že do budoucna předpokládá celkové zhoršení ekonomických výsledků. Připomeňme, že již nyní je základní úroková sazba v Rusku 16%, což odpovídá hypotečním úvěrům úročeným přibližně 18% (mimo preferenční hypotéky, k těm má ale přístup pouze omezená skupina obyvatel), půjčky jsou pak úročeny ještě více.

Dnešní Třešnička™ nebude; psát furt o Ficovi se nám už zajídá a nic trapnějšího jsme stejně nenašli.

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-756-23.3.24_optimized.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 542
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den800 #aktuvalka

Analýza osmistého dne invaze na Ukrajinu 03.05.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 3-05-2024/

800. den není žádné významné výročí, přesto si dovolíme napsat takovou menší glosu. Slovenská nezávislá organizace Globsec totiž zveřejnila výsledky průzkumu nálad ve střední a východní Evropě a některé závěry jsou překvapivé a některé děsivé. Co nás mile překvapilo je, že drtivá většina Čechů považuje za důležité žít v liberální demokracii a přes 70 % považuje ultranacionalismus za nebezpečný. Téměř tři čtvrtiny Čechů by také v hypotetickém referendu volily setrvání v EU, i když zde byl zaznamenán mírný pokles podpory. Přes 80 % z nás by také v podobném hlasování chtělo zůstat v NATO. Za pozitivní rovněž považujeme, že jen 8 % obyvatel považuje Rusko za důležitého partnera, se kterým by se mělo navzdory jeho zločinům “pragmaticky” spolupracovat. Rusko také pro asi 8 % dotazovaných přestalo být hrozbou, což nás spolu se Slováky (z jiných důvodů samozřejmě) řadí mezi jediné země, kde tento trend klesá, ačkoliv u nás ve výsledku hovoříme o 76 %, kdežto u našich sousedů tato hodnota klesla už pod 50 %. Co je krapánek zarážející je, že 33 % Čechů se v tom samém dotazníku vyjádřilo, že by jim nevadilo, kdyby jsme měli totalitu a nemusely být volby – jestli třetina z těch 90 % pro svobodu mezitím podlehla nějakému tlaku, nebo by jim stačila osvícená despocie, kde by se nemuseli zdržovat chozením k urnám, nevíme. Co z toho vyplývá? Že to není tak hrozné, asi. Propagandistické a dezinformační kampaně našich nepřátel zcela jistě mají vliv na naši populaci, přesto jsme obecně stále optimističtí, i když opatrní. Dá se to zlepšit? Nepochybně, a podobně jako v případě zbraní pro Ukrajinu vidíme cestu v nahrazení iniciativy jednotlivých občanů a skupin FUNKČNÍM zásahem státu. Protože ohrožení státu může vyřešit jedině stát s pomocí svých občanů a ne naopak. Notabene, když na tento problém stát dlouhodobě z vysoka sere. Pokud ale stále tápe… tak nějaké nápady bychom měli a číslo na nás určitě má.

Severovýchodní fronta: Těžké boje probíhají o centrum Kyslivky, kam se podařilo probít ruské úderné skupině podporované těžkou technikou. Boje se soustředí v ulicích Molodožná a Zelená. Rusové navíc nadále tlačí na sousední vesnici Kotljarivku, kde se jim podle ukrajinské Deepstate také podařilo postoupit. Více na jih pokračují boje u Bilohorivky a u Spirného, ale zde se jedná o boje pozičního charakteru.

Bachmutská fronta: Garáže na východě časivjarského sídliště Kanal, do kterých se před několika dny probila ruská šturmgrupa dnes ostřelovali okupanti pomocí termobarického salvového raketometu TOS-1, což ukazuje, že z této části Časiv Jaru ukrajinští vojáci Rusy vystříleli. Záběry na samotný Časiv Jar ukazují, že je město naprosto zničené. Ze zbytku bachmutské fronty bohužel nemáme žádné nové zprávy.

Doněcká fronta: Podle poslední aktualizace Deepstate prozatím ukrajinské protiútoky v Archanhelsku stabilizovaly frontu ve vesnici a alespoň na nějakou dobu útočníky zastavily. Západně od Solovjového se ukrajinským obráncům podařilo odrazil další ruský útok směrem na vesnici Sokil a ukrajinské dělostřelectvo ostřeluje okupanty v samotném Solovjovém. Směrem na Umajské probíhají poziční boje.

Další video ukazuje ruské síly přibližně 2 kilometry jižně od Pervomajského. Náznaky o tom, že sem okupanti postoupili jsme poprvé zaregistrovali přibližně v půlce dubna, ale teprve nyní se k nám dostal obrazový materiál, který tento postup okupantů potvrzuje.

Jižně od Krasnohoryvky Ukrajinci odrazili další ruský mechanizovaný útok a dělostřelectvo okupantů ostřeluje ukrajinské pozice na východě tohoto města.

Poměrně těžké boje probíhají u Pobjedy, kde ukrajinští dronaři zničili ruský tank T-62 a odrazili útok který podporoval další ruský “želví tank”.

Jihovýchodní fronta: Rusové se opět pokusili dostat do Urožajného, ale z videa, které útok ukazuje je vidět, že byli odraženi s těžkými ztrátami. Další video ukazuje ztráty ruské techniky jižně od vesnice. I přes to, že se jedná o poměrně malý úsek se zde nachází více než 40 kusů zničených ruských obrněnců.

Záporožská fronta: V Orichivském výběžku nadále probíhají těžké boje. Rusové se zde pokusili dostat z jihozápadu do vesnice, byli však zastaveni. Dělostřelecké ostřelování severní části Robotyného dělostřelectvem okupantů ukazuje, že zde mají Ukrajinci opět své lidi. Předpokládáme, že je většina vesnice zemí nikoho. Jinak jsme zde nezaregistrovali nic nového.

Chersonská fronta: Zde jsme nezaznamenali žádné změny.

Diplomatické a politické události:

Ministr zahraničních věcí České republiky Jan Lipavský řekl, že jeho země nepodpoří ukrajinské brance, kteří se vyhýbají svým závazkům vůči vlasti. Píšou o tom Novinky. „Problém odchodu ukrajinských mužů v odvodovém věku chápu. Česko dlouhodobě ukrajinské uprchlíky podporuje a na našem území je vítáme. Nikoli ale ty, kteří se snaží vyhnout zákonem dané odvodové povinnosti,“ řekl Lipavský. Tisková služba Ministerstva vnitra ČR informovala, že v zemi je aktuálně 94 643 mužů ve věku 18 až 65 let, kteří mají dočasnou ochranu v souvislosti s válkou na Ukrajině. Možnosti pro povinný návrat mužů jsou ale omezené. Teoreticky může Ukrajina poslat předvolání branci a v případě jeho ignorování vyvést občana k trestní odpovědnosti a požadovat jeho vydání ze zahraničí.

Velká Británie věří, že Ukrajina může použít zbraně poskytnuté Londýnem k úderům na cíle na území Ruska. Uvedl to britský ministr zahraničí David Cameron v komentáři pro agenturu Reuters. Je přesvědčen, že jedině Kyjev by měl rozhodnout, zda bude útočit na cíle v Ruské federaci. Cameron navíc přislíbil 3 miliardy liber (87 miliardy korun) roční vojenské pomoci Ukrajině, „jak dlouho to bude potřeba“. Poznamenal také, že část vybavení slíbeného Velkou Británií je na cestě na Ukrajinu.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba dnes na síti X uvedl, že hovořil se svým českým protějškem Janem Lipavským o pokroku v české iniciativě, která má opatřit Ukrajině dělostřeleckou munici. „Zhodnotili jsme pokrok české iniciativy a celkové úsilí o posílení vojenské pomoci Ukrajině. Také jsme koordinovali společné kroky, aby byl mírový summit úspěšný. Jsem vděčný Česku za jeho přátelskou a trvalou podporu,“ napsal Kuleba na síti X. Zmiňovaný summit se má uskutečnit příští měsíc ve Švýcarsku.

Severoatlantická aliance stojí po boku Česka a Německa a silně odsuzuje nekalé kybernetické aktivity s cílem podkopat demokratické instituce a svobodnou společnost. Útoky na české a německé cíle, o kterých informovaly vlády obou zemí a spojily je s Ruskem, odsuzuje také Evropská unie, uvedl v prohlášení šéf diplomatické služby EU Josep Borrell. Ostré reakce přišly po oznámeních německé a české vlády o kybernetických útocích z uplynulých měsíců, které jsou spojovány s Ruskem podporovanou skupinou označovanou jako APT28. Německo hlásí útoky na vládní sociální demokracii (SPD) či firmy ze zbrojního a obranného průmyslu, podle českého ministerstva vnitra Praha zaznamenala „vyšší desítky útoků“ na českou infrastrukturu. Ve vlastním prohlášení odsoudila kyberútoky také britská vláda, podle níž jsou nové incidenty spojované s APT28 pokračováním „známého vzorce chování ruských zpravodajských složek s cílem podkopat demokratické procesy po celém světě“. „Dnešní prohlášení našich spojenců ukazují vytrvalost a závažnost nepřijatelného ruského chování v kyberprostoru,“ uvádí Londýn.

Svéráz ®uské ekonomiky:

Dnes si přiblížíme výsledky dlouhodobé ukrajinské kampaně, zaměřené na ničení ruských rafinérií. Poslední útoky proběhly v noci ze 30.4 na 1.5., a také následující noci, neprokázaly se tedy zprávy o tom, že Ukrajina přeruší útoky na ruské rafinérie po údajném západním tlaku. Kromě samotných rafinérií probíhají i útoky na sklady paliv, a jsme zvědaví, zda ruská opatření spočívající v pokrytí zásobníků protidronovými sítěmi prokáží svoji efektivitu.

Připomeňme, že Ukrajinci cílí své útoky zejména na destilační kolony, které jsou klíčovou součástí každé rafinérie a při jejich vyřazení je celý výrobní proces zastaven. Přičemž rafinérie mají destilačních kolon obvykle několik, běžně 4 až 5, Ukrajinci své útoky ale ve velké míře cílí na nejmodernější, a tedy i nejvýkonnější jednotky v dané rafinérii, aby maximalizovali účinek útoku.

Jako příklad můžeme vzít rafinérii v Rjazani, kde byla již dříve útokem vyřazena kolona číslo 6, a nyní proběhl útok na kolonu číslo 3. Obě kolony byly ty nejmodernější, které v rafinérii pracovaly, přičemž celá rafinérie je momentálně zcela odstavena. Během několika dní se provoz zbývajících kolon samozřejmě podaří obnovit, nicméně snížení produkčního objemu u rafinérie, která je v současnosti hlavním dodavatelem benzínu pro centrální Rusko a Moskvu, se pravděpodobně projeví i na zásobování hlavního města.

Ukrajinské útoky se jinak soustředí zejména na oblast jižního Ruska, zde již byla poškozena většina rafinérií, severněji je úspěšně bráněna menší rafinérie v Saratově ale i v centrálním Rusku bylo také poškozeno několik provozů. Mezi nepracující rafinérie můžeme také započítat povodní zasaženou rafinérii v Orsku.

Přičemž je potřeba uvést, že zákaz exportu benzínu z Ruska neumožňuje vytvořit dostatečnou rezervu produkčních kapacit, neboť v roce 2023 tvořil pouze 11% celkové produkce. Již v současnosti ale Ukrajina vyřadila z provozu nejméně 12% ruských výrobních kapacit, a lze předpokládat, že vzhledem k tradičně vyšší spotřebě benzínu v teplejších měsících může dojít již na konci května k úplnému vyčerpání ruských zásob benzínu.

Dnešní Třešnička™ je jen další kapitolou v oblíbeném bestselleru „Jak ignorovat realitu a přesto usnout s dobrým pocitem“. Ruská hlásná trouba Alkomáša Zacharovová nám totiž opět servíruje ze svého oblíbeného menu, tentokrát z nabídky “šťavnatá obvinění s příchutí politických intrik”. Jo jo, stále se jedná o ten údajný útok na Českou republiku, s kterou ti Češi pořád otravují. Obvinění Ruska z podílu na výbuchu v muničních skladech ve Vrběticích v roce 2014 jsou prý podle ní vykonstruovaná na politickou objednávkou Spojených států a Británie, jichž jsme prachsprosté loutky. Je nutné zmínit, že Rusové opět používají pochybnosti bývalého prezidenta Zemana, za což mu samozřejmě vřele děkujeme.

A aby toho nebylo málo, z paranormální dimenze “za tři dny v Karpatech, Váňo” máme další, skoro až matematickou úlohu. Ruská armáda totiž dle slov svého kápa, Sergeje Šojgua, letos na Ukrajině dobyla území o rozloze 547 kilometrů čtverečních a Ukrajinci ustupují po celé délce fronty. Tak asi gratulki. V rámci genocidní války jaderné supervelmoci proti údajně nejzkorumpovanějšímu státu na planetě, který vede samozvaný feťák, se tady bavíme o zisku území o rozloze jedné průměrné CHKO. A to prosíme pěkně za 5 měsíců, nebo chcete-li za 800 dní neustálého kapitulování ukrajinských vojáků.

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-756-23.3.24_optimized.jpg
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11733
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 4. května 2024


Stručný přehled nejdůležitějších událostí posledních dnů.

DEAD - ukrajinský styl

Protože se zajímám o vzdušný boj, jedním z nejzajímavějších událostí posledního týdne byla jakási "anti-Buk-kampaň", kterou vedla 3. SSO (ano, ta jednotka, která díky vám, milí čtenáři, brzy dostane svůj bezpilotní letoun Shark; ještě dnes v této souvislosti vyjde samostatná aktualizace) plus několik dalších jednotek ve spolupráci s ukrajinskou jednotkou HIMARS. Bonus: nezaměřili se jen na rakety země-vzduch Buk, ale i na ruské radary včasné výstrahy. Proto lze toto úsilí charakterizovat jako něco jako "DEAD-operace, ukrajinský styl" - kde DEAD znamená "zničení nepřátelské protivzdušné obrany".

Tato kampaň se vyvíjela v následujícím duchu (data jsou ta, kdy byla zveřejněna videa, nikoli ta, kdy došlo k daným útokům):

- 24. dubna: Radar 96L9E (S-300) zasažen letounem M142 v západním Luhansku (jeden člen posádky potvrzen jako KIA/200):

Obrázek

25. dubna: 3. SSO namířila M142 na tento Buk v západním Luhansku:

Obrázek

Obrázek
Obrázek

2. května: neznámá jednotka SSO vedla útok bezpilotního letounu na tento Buk uvnitř Ruska, v Sumské oblasti:

Obrázek

- 3. května: neznámá jednotka SSO použila bezpilotní letoun PD-2 (předchůdce bezpilotního letounu Shark) k navedení úderu M142 na odpalovací zařízení 9K330 Tor v jižním Záporoží:

Obrázek

Jinými slovy: protože má o něco více munice, ZSU se aktivně snaží zničit - nejen "potlačit" - ruskou protivzdušnou obranu podél frontové linie. Ne nadarmo: uvědomte si, že to není důležité jen proto, aby letouny MiG-29 a Su-27 PSU mohly nadále zasahovat vybrané ruské cíle pomocí PGM HAMMER, ale takové údery jsou důležité i pro "snazší" útoky letounů M142 HIMARS a MGM-140/164/168 ATACMS na předsunutá ruská velitelství a zásobovací sklady. Některé z těchto útoků navíc zjevně "otevírají dveře" pro údery bezpilotních letounů uvnitř Ruska.

...jako před dvěma dny, kdy bylo HIMARSem napadeno velitelství 331. pluku VDV v oblasti Bachmut.

(Ano, to je ten samý 331. pluk VDV, který byl v březnu 2022 během bitvy o Mošchun zasažen 72. mechem).

Další dobrý příklad: v noci z 1. na 2. května SBU konečně pořádně zúročila své dálkové bezpilotní letouny (asi měl jistý generál plné ruce práce s dalším rozhovorem pro média) - a zasáhla napájení železnice z Moskvy do Bělgorodu. To je trať, po níž Rusové tahají masu zásob pro frontové linie na východě Ukrajiny. Nyní doufejme, že si ukrajinská média v příštích dnech vyžádají další rozhovory... protože jeden takový úder je stále málo: tuto trať je třeba udržovat pod stálým tlakem a zasahovat na ni co nejčastěji.

Obrázek

Je jisté, že Rusové se snaží vrátit úder. Zde je video, na kterém tvrdí, že zasáhli systém IRIS-T PSU jižně od Charkova, zveřejněné již 2. května. Zda bylo v tomto případě skutečně něco zasaženo: no.... posuďte sami.

Rusové také zintenzivnili své letecké a raketové údery na pozice ZSU severně od Charkova: je známo, že v posledních dnech zničili nebo poškodili nejméně čtyři nebo pět bojových obrněných vozidel ZSU a že se zaměřili na "civilní infrastrukturu" v Kyjevském a Cholodnohirském okrese.

***

BITVA O DONBAS

V Charkovské oblasti se obecně něco vážně chystá. Necítím se na to, abych zabíhal do všech podrobností, které znám, a i kdyby: je těžké odhadnout, co přesně. Mým hodnocením zůstává, že VSRF nemá schopnosti a kapacity (co se týče vojáků, techniky a zásobování), aby tam zahájila rozsáhlé tažení. Ale nejen ukrajinská média a veřejnost, dokonce i ZSU je mezitím v módu "brát tamní situaci vážně". Přidejme si tedy tuto informaci do "záznamů" a mějme ji na paměti v následujících dnech a týdnech.

Kupjansk-Svatove... Rusové opět podnikají letecké údery a útoky v oblasti Kyselivka-Kotlarovka (držené 57. motostřeleckým, ZSU) - kde jejich 26. tankový a 272. motostřelecký pluk vedou útok dvěma směry, ještě 1. května. Tím se dostali o 50-100 metrů vpřed za cenu dalších 20-30 bojových obrněných vozidel a další zničené útočné skupiny.

Obrázek
Zásah kazetovou bombou RBK-500, která byla nasazena s pomocí UMPK-kitu, na ukrajinské pozice severozápadně od Kyslivky 1. nebo 2. května.

Bachmut... zatímco VKS pokračuje v ostřelování Chasiva Jaru klouzavými bombami UMPK, boje se soustřeďují na oblast jihovýchodně od města: sektor, kde Rusové dosáhli Donbasko-siverského Doněckého kanálu a vytvořili předmostí západně od něj.

Pokrovsk-Avdijivka... urputné, urputné boje, ale za poslední 2-3 dny v této oblasti nedošlo k žádným větším změnám. Ruská 27. motostřelecká divize měla plné ruce práce s překonáváním velkého minového pole mezi Ocheretynem a Novokalynovem, aby mohla začít útočit na 115. mech v Archangelsku nejen z jihovýchodu, ale i z jihozápadu. Naopak ruské útoky na Novooleksandrivku byly všechny odraženy. Proto začali útočit na pozice 100. motor v polích severovýchodně od této vesnice.

Jedním z důvodů je to, že velitelé VSRF v současnosti využívají své mobik-prapory na "100 %". Viz: posílají je do útoků tak dlouho, dokud takové jednotky nejsou úplně promrhány a nezůstane už ani 20-30 % přeživších, jako v dřívějších dobách.

Jedna - zajímavá - zákonitost vyplývající z těchto praktik: počet ruských vojáků, kteří se vzdávají, se neustále zvyšuje. Před několika měsíci byly brigády ZSU nasazené v této oblasti "šťastné", pokud zajaly jednoho ruského vojáka měsíčně. V současné době zajímají v průměru "tři za týden".

Samozřejmě, že 27. motostřelecká útočí také západním směrem od Ocheretyne a Soloviove a od Berdychi, ale opět: její úsilí v těchto oblastech zůstalo stejně účinné jako úsilí 90. tankové dále na jih: tam se ukázalo, že Rusové stále ještě neobsadili celé Netaliove. Ostatně i jejich tlak na Nevelske (umístěné na výšce 200, která ovládá oblast jižně od Pervomaiske) postupuje velmi pomalu.

Důležitá poznámka pro poražené v USA: Rusové ukořistili další zničený tank M1 Abrams. Válka je nyní nenávratně prohraná, víte... Moje doporučení: Ukrajina by měla následovat reakci USA na útoky japonských kamikadze na válečné lodě amerického námořnictva v létě 1945. Jak všichni vědí, tehdy se USA stáhly až k pobřeží Kalifornie. Takže Ukrajina by teď měla kapitulovat také...

Ach ano: a Země je placatá... ��

Krasnohorivka... Rusové letecky útočí, ostřelují, útočí, útočí a útočí, především z jihu. ZSU se ale drží.

***

JIŽNÍ ZÁPOROŽÍ

Staromajorske... Rusové prý "prolomili ukrajinskou frontovou linii". Viz: jejich 5. tanková a ('znovu doplněná') 60. motostřelecká brigáda postoupily asi o 200 metrů, 'až' k jižnímu okraji Urožajna. Samozřejmě, že místo (bráněné 58. motostřeleckou) je silně bombardováno UMPK a útočnými drony, a to neustále.

Robotyne... ruská 42. motostřelecká divize je stále zaneprázdněna snahou vytlačit 141. pěší divizi ze severní a východní strany vesnice.

***

DNĚPR/JIŽNÍ CHERSON

Krymky... Toto v reakci na všechny žádosti o informace o možné evakuaci ukrajinského předmostí: nikdo, koho znám, o žádném takovém stažení nic neví. Ví se jen to, že VKS pokračuje v ostřelování jižní strany a severního břehu Dněpru v této oblasti (včetně obce Tiahynka) kluzákovými bombami UMPK. Já tomu náhodou rozumím tak, že:

a) Rusové se zaměřují na ukrajinské pozice na jihu obce Krmky (proč to dělají, když se odtamtud Ukrajinci stáhli?), a

b) Rusové cílí na body, z nichž Ukrajinci posílají posily a zásoby přes řeku.

www.deepl.com
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... 4-may-2024
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 542
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den801 #aktuvalka

Analýza osmistéhoprvního dne invaze na Ukrajinu 04.05.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 4-05-2024/

Dnes Rusové provedli další raketový útok na Oděsu. Hlášeno je zatím šest zraněních. Oznámil to Oleh Kiper, šéf oděské regionální správy. V Charkovské oblasti je hlášeno pět raněných po raketovém úderu na civilní výrobní závod a další škody jsou hlášeny z obcí Odnorobivka a Čerkasské Tyšky po dělostřeleckém ostřelování z ruského území. Po ostřelování Nikopolu bylo poškozeno asi 100 metru čtverečných zástavby a byla zraněna jedna žena.

Severovýchodní fronta: Podle ukrajinského Deepstate probíhaly těžké boje v Kyslivce, Kotljarovce a východně od Teren a Jampolivky. Více na jih se ukrajinským vojákům podařilo v zákopovém boji odrazit ruský útok v zemi nikoho a způsobit okupantům těžké ztráty. Poziční boje probíhají i u Spirného, kde práce ukrajinských sebevražedných dronů dokazuje, že se zde fronta nepohnula.

Bachmutská fronta: Západně od Bachmutu pokračují těžké boje na severním a západním okraji Bohdanivky, na východním okraji Časiv Jaru a v západní části botanické oblasti Stupky-Holubovsky-2. Situace na frontě se zde prakticky nezměnila, Rusové na východní část Časiv Jaru vrhají vše co mají, od termobarických raket z TOS-1, přes konvenční dělostřelectvo až po řízené bomby shazované ruským frontovým letectvem.

Doněcká fronta: Útočným oddílům ruských ozbrojených sil se podařilo postoupit severním směrem od Novokalinova a zaujmout pozice na východních přístupech k Archanhelskému.

Ač jsou předsunuté pozice ruských ozbrojených sil v okolí Archangelska pod neustálou palbou ukrajinských ozbrojených sil podařilo se jim v průběhu dne postoupit i v samotné vesnici a zdá se, že je většina vesnice pod jejich kontrolou. Směrem na západ z Očeretyného se situace nezměnila a to samé platí i o Solovjovém, které je pod palbou ukrajinského dělostřelectva.

U Berdyči a Semenivky zůstává situace beze změny a fronta se nepohnula, ani západně od Tonenke, kde ukrajinské drony útočí na ruské pozice východně od Umajského.

Záporožská fronta: V Orichivském výběžku dochází k těžkým bojům. Okupanti ostřelovali západní část vesnice dělostřelectvem a ukrajinské drony pracují na ruské technice a živé síle v její jižní části. Změny na frontě jsme zde nezaznamenali.

Chersonská fronta: Na chersonské frontě je vše při starém, ukrajinské drony útočí na okupanty na východním břehu Dněpru a ruské frontové letectvo bombarduje cíle na západním břehu.

Diplomatické a politické události:

Spojené státy vyjednávají se svými partnery z „Velké sedmičky“ o novém balíčku pomoci pro Ukrajinu ve výši 50 miliard dolarů. Náklady by se mohly uhradit ze zmrazených ruských aktiv. Píše o tom Bloomberg s odkazem na své zdroje. Je třeba připomenout, že diskuse na toto téma byly dosud obtížné a dohady mohou podle Bloombergu trvat měsíce. Tisková služba amerického ministerstva financí a Rada národní bezpečnosti Bílého domu odmítly téma komentovat. Americká ministryně financí Janet Yellenová však potvrdila, že takové diskuse probíhají. „V ideálním případě bychom byli rádi, kdyby se na tom podílela celá G7, a ne jen Spojené státy,“ řekla ministryně.

Italský ministr obrany Guido Crosetto řekl, že se jeho země nebude podílet na případném nasazení vojáků na Ukrajinu, o kterém mluví francouzský prezident Emmanuel Macron. Crosetto se domnívá, že to Ukrajincům neprospěje. Píše o tom Corriere della Sera. Podle Crosetta je přímá ozbrojená intervence možná pouze v souladu s příslušnou rezolucí OSN. Italský ministr také dodal, že nechápe účel Macronových výroků, které „objektivně zvyšují napětí“ a uvedl, že Itálie bude i nadále poskytovat Ukrajině všechny druhy pomoci, ale také vyzval, aby hledala „jakoukoli formu dialogu“ a „utkala síť diplomacie“.

Svéráz ®uské ekonomiky:

V naší ekonomické rubrice se většinou snažíme věnovat méně známým faktům týkajícím se ruské ekonomiky a tato zpráva se již po uveřejnění Financial Times objevila i na stránkách mainstreamových českých médií, například zde, výsledek poslední účetní uzávěrky Gazpromu je ale natolik důležitou zprávou, že se mu budeme věnovat i u nás.

Účetní ztráta v přepočtu téměř sedmi miliard USD je dalším špatným ekonomickým výsledkem jedné z nejdůležitějších ruských firem, které můžeme přičíst například k setrvalé operativní ztrátě za pět posledních čtvrtletí. Neznamená to však, že by Gazpromu i při takovýchto finančních výsledcích hrozil úpadek, společnost je na to příliš velká. Odhaduje se, že Gazprom bude nucen v tomto roce o přibližně o 20% omezit investice. To se však může v dlouhodobém měřítku projevit na ještě výraznějším poklesu obratu Gazpromu, neboť bez zakládání nových vrtů (což je aktuálně pro Gazprom i tak znatelně nákladnější, neboť nemá přístup k západním technologiím) nebo údržby stávajících bude postupně klesat možnost těžby, tedy zdroje hlavního přijmu Gazpromu.

Pokud se pak podíváme na strukturu příjmů Gazpromu, že příjmy z prodeje zemního plynu, které dříve tvořily hlavní zdroj společnosti, v důsledku výrazného oslabení pozice na evropském trhu značně poklesly. Současná struktura příjmů ukazuje , že prodeje zemního plynu přinesl Gazpromu přibližně 3 bilionu Rublů, ropy a ropných produktů 4 biliony Bublů, a činnosti nespojené s těžbou (například aktivity Gazprombank) dalších 1,5 bilionu Rublů. Dříve vedlejší aktivity Gazpromu tak nyní tvoří dominantní část jeho příjmů, a lze předpokládat, že vzhledem k potížím při exportu plynu budou zisky Gazpromu v této oblasti dále klesat.

Dnešní Třešnička™ bude o zoufalém hledání nedosažitelného. Ruské ministerstvo vnitra často nezmiňujeme, nicméně i tato ruské mafii sloužící instituce to nakonec dotáhla do našeho košíku plného slaďoučkých peckovic. Propagandistické agentury TASS a Ria Novosti totiž dnes zveřejnily oznámení, že ruská policie pátrá po Volodymyru Zelenském, mužského pohlaví, narozeném na Ukrajině v 78 roce. Dotyčný byl přidán na seznam stíhaných podle ruského trestního zákoníku. Stejné cti hodné až “vojenského vyznamenání” se pak dnes dostalo i jeho předchůdci Petru Porošenkovi, byť ani u jednoho nebylo zveřejněno, čeho se vlastně podle ruských orgánů dopustili. No snad jen uvedeme, že na rozdíl od bezcenných ruských oznámení stále ve 123 zemích světa platí zatykač Mezinárodního trestního soudu k zatčení ruského diktátora Vladimira Putina pro podezření z válečných zločinů. Za zmínku ale stojí, že poválečné pátrání po Hitlerovi bylo také pořádně zamotané a díky ruskému bordelu který KGB předvedla tak dodnes malá menšina nácíčků věří, že se Áďa slunil v Argentině, nebo žil na Kanárech. Neměl být vlastně už 800 dní Zelenský v exilu na Západě?

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-756-23.3.24_optimized.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 542
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den802 #aktuvalka

Analýza osmistéhodruhého dne invaze na Ukrajinu 05.05.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 5-05-2024/

Ukrajinské vzdušné síly dnes oznámily, že systémy protivzdušné obrany nad Charkovskou, Chersonskou a Dněpropetrovskou oblastí zničily 23 z 24 útočných dronů, které Rusko vyslalo na ukrajinské území. Při ruském dronovém útoku na Charkov utrpělo zranění pět lidí, mezi nimi jedno dítě.

Severovýchodní fronta: Situace v Kyslivce se podle všeho nezměnila, ale okupantům se podařilo protlačit do zbývající části Kotljarivky a jsme přesvědčeni, že nyní ovládají prakticky celou osadu. Střety navíc podle ukrajinského Deepstate pokračují východně od Teren, v Serebrjanském lese a u Bilohorivky.

Bachmutská fronta: Západně od Bachmutu pokračují těžké boje na severozápadním a západním okraji Bohdanivky a na východním okraji Časiv Jaru. Rusové tuto oblast ostřelují jak neřízenými raketami z vrtulníků, tak pomocí salvových raketometů a dělostřelectva. Boje probíhají i v oblasti přírodní rezervace Stupki-Holubovské-2 a v oblasti Listnatého lesa. Ukrajinci se snaží zlepšit průjezdnost zničeného mostu západně od časivsjarského předměstí Kanal, ale okupanti jim při těchto snahách zničili nákladní automobil. Více na jih pokračují poziční boje v okolí Ivanivky a severně od Kliščijivky.

Doněcká fronta: Severně od Očeretyného probíhají boje na severní části Archanhelského, ale situace se zde od včerejšího dne nezměnila. Severně od této vesnice teče říčka a jsou zde rybníky, které budou pro okupanty představovat přirozenou překážku. Na jih od této vesnice jsme nezaznamenali žádné změny na frontě. Ukrajinské sebevražedné drony útočí na ruské pozice východně od Solovjového a v Orlivce. Východně od Umajského útočí ruské drony na opuštěnou ukrajinskou techniku, což podle nás ukazuje, že zde podle Rusů stále možné, že by ji mohli být Ukrajinci schopni odtáhnout za své linie.

V Krasnohorivce Rusové opět zaútočili na centrální část obce. Při tomto útoku se okupanti opět se dostali až do Krasnohorivského závodu na výrobu žáruvzdorných cihel, kde opět umístili vlajku a poté, co po nich ukrajinské dělostřelectvo zahájilo palbu se stáhli. Ústup Rusů ze středu městečka se zastavil na úrovni ulic Soborná, Geografická a ulice Vatutina, což jsou nejspíše hranice území, které zde Rusové reálně ovládají.

Jihovýchodní fronta: Na jihu Urožajného je situace stále beze změny. Boje zde probíhají na úrovni Sadové ulice.

Záporožská fronta: V Orichivském výběžku probíhají těžké boje v Robotyném. Ruské sebevražedné drony útočí na severu a severovýchodě vesnice a zároveň útočí na jihovýchodě. Ukrajinské drony útočily v centrální části Robotyného. Jak vidíte situace je zde značně nepřehledná. Je však třeba poznamenat, že okupanti stále pronikají do centrální části a i když mají těžké ztráty, nezdá se, že by jim v tomto směru docházely rezervy.

Chersonská fronta: Na chersonské frontě je vše při starém, ukrajinské drony útočí na ruské pozice u Olešek na východním břehu Dněpru a Rusové se chlubí tím, že se jim podařilo zničit kamión, který dovážel pitnou vodu civilistům na západním břehu řeky.

Diplomatické a politické události:

V Česku začne příští týden armádní cvičení Immediate Response (Okamžitá reakce), ve vojenském prostoru Libavá bude cvičit asi 800 příslušníků americké armády a 350 českých vojáků. Američtí gardisté by měli do Česka přicestovat v následujícím týdnu, samotný společný výcvik potrvá zhruba 14 dní, řekla mluvčí generálního štábu české armády Magdalena Dvořáková. Cvičení je součástí největších manévrů americké armády v Evropě za poslední desetiletí, Steadfast Defender-24. Cvičení na různých místech Evropy se během roku účastní více než 90 000 vojáků ze všech zemí Aliance.

V připravovaném 14. sankčním balíku Evropské unie vůči Rusku bude i mediální platforma Voice of Europe. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Česká vláda tuto společnost koncem března zařadila na národní sankční seznam. Česko chce dostat na unijní sankční seznam i proruské podnikatele Arťoma Marčevského a Viktora Medvedčuka, kteří se podle ní pomocí Voice of Europe pokoušeli ovlivňovat politiky v několika evropských zemích. Marčevský nedávno získal dočasnou ochranu na Slovensku.

V okupovaném Berďansku v Záporožské oblasti bylo vyhozeno do povětří auto místního kolaboranta Jevhena Ananievského, informovalo o tom Hlavní ředitelství rozvědky Ministerstva obrany Ukrajiny. Podle zpravodajských zdrojů vybuchl 5. května ráno ve městě Ford Kuga patřící Ananievskému. V důsledku výbuchu muž na místě zemřel. Ananievský byl jedním z organizátorů mučících táborů na území “nápravné kolonie č. 77”.

Svéráz ®uské ekonomiky:

Dnes se opět zaměříme na ruskou ekonomiku, tentokrát ale z čínského pohledu. Feng Ju Jun, profesor a proděkan na univerzitě Fudan v Šanghaji, kde je ředitelem centra ruských a asijských studií, se k výhledu Ruska v současném konfliktu na Ukrajině vyjadřuje kriticky dlouhodobě, například ve svém článku z minulého měsíce uvedl, že je prohra Ruska v tomto konfliktu jistá, a že se vlivem tohoto konfliktu rusko-čínské vazby oslabily.

Napsal také, že Rusko se stalo státem druhé kategorie, který již není schopen pomoci Číně při nepokojích na mezinárodní scéně, a že Čína nepotřebuje ani staršího, ani mladšího bratra. Také se ve svých článcích postavil za samostatnost Ukrajiny a její nezávislost v mezinárodní oblasti. Negativně se vyjádřil také k větší ekonomické spolupráci, která podle něj není pro Čínu výhodná, což jsme mohli vidět například na velkých očekávání a následném krachu projektu oživení značky Moskvič.

Je potřeba mít také na paměti, že setrvalé vyjadřování ve veřejném prostoru u takto vysoce postavené osoby, která přebývá v Číně, musí být alespoň v určité míře schvalováno na centrální úrovni. Lze ho tedy považovat za mluvčího jednoho z proudů čínské politiky, vyjadřujícího nespokojenost s vývojem konfliktu na Ukrajině a obávajícího se toho, že Čína může na tomto konfliktu více ztratit, než získat.

Dnešní Třešnička™ nebude. Snad jindy 🙂

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-756-23.3.24_optimized.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 542
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den803 #aktuvalka

Analýza osmistéhotřetího dne invaze na Ukrajinu 06.05.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 6-05-2024/

Dnes provedly ruské okupační síly nálety na Kosťantynivku v Doněcké oblasti. V epicentru výbuchu byla mikročtvrť s hustou obytnou zástavbou. Čtyři lidé byli zraněni. Informovala o tom doněcká oblastní prokuratura. Rusové dále zaútočili jeden a půl tunovou bombou FAB-1500 na vesnici Monačynivka, asi 10 kilometrů od fronty v Kupjanském okrese. Serhij Bolvinov, šéf vyšetřovacího oddělení národní policie v Charkovské oblasti uvedl, že po dopadu bomby bylo kompletně zničeno několik domů a zemřela 88 letá žena.

Ruské úřady dnes oznámily dronový útok v Bělgorodské oblasti. Šéf regionu Vjačeslav Gladkov uvedl, že drony na dvě “GAZely” a osobní automobil v obci Berezivka, když zaměstnanci zdejšího vepřového kombinátu vyrazili do práce. Podle ruského úředníka zemřelo sedm Rusů, dalších 35 bylo zraněno, včetně dvou dětí. Po útoku úřady zakázaly vjezd kamionů a velkých vozidel do sedmi příhraničních regionů. Gladkov obvinil z útoků ozbrojené síly Ukrajiny. Ukrajinské úřady incident nekomentovaly.

Severovýchodní fronta: Východně od Synkivky ukrajinské ozbrojené síly odrazily ruský mechanizovaný útok. Více na jih okupanti po těžkých bojích obsadili zbytek Kyslivky. Ta byla Ukrajinci osvobozena při charkovské ofenzivě 10. listopadu 2022 po několika měsících okupace. Rusové také podnikli úspěšný útok západně od Kolomjičichy a podařilo se jim zde postoupit v zemi nikoho. Boje pokračují i u Bilhorivky, ale změny jsme zde nezaznamenali.

Bachmutská fronta: Těžké boje pokračují na severozápadním a západním okraji Bohdanivky, na východním okraji Časiv Jaru a v oblasti přírodní rezervace Stupki-Holubovské-2. Prozatím nic nenaznačuje tomu, že by se zde posunula frontová linie. Jižně od Ivanivky se vojákům ukrajinské 5. samostatné útočné brigády podařilo odrazit ruský mechanizovaný útok a zahnat okupanty zpět na výchozí pozice. Poziční boje pokračují i jižně od Kliščijivky.

Doněcká fronta: Rusové nepřestávají v tlaku z Archanhelského směrem na Novooleksandrivku a východně od Novopokrovského. Ukrajinské sebevražedné drony operují v ruském zázemí a ničí cíle například v Očeretyném, nebo západně od Tonenke.

Západně od Pervomajského proběhl mechanizovaný útok ruských ozbrojených sil na východě Netajlového podél silnice do Karlovky. Okupanti zde utrpěli poměrně značné ztráty. Ukrajinský Deepstate hlásí, že se okupantům podařilo obsadit poměrně úzký kus země jižně od Pervomajského, k čemuž bohužel nemáme obrazový důkaz.

Těžké boje probíhají i v Krasnohorivce, kde ruské dělostřelectvo ostřeluje ukrajinské pozice ve městě. Dá se předpokládat, že se okupanti nadále snaží proniknout do továrny na výrobu žáruvzdorných cihel.

Záporožská fronta: Z této části fronty dnes nemáme žádné nové informace.

Chersonská fronta: Ani zde jsme nezaznamenali žádné výrazné změny. Ukrajincům se zde podařilo zničit ruskou průzkumnou skupinu u jednoho z ostrovů v deltě Dněpru a Rusové nadále ostřelují cíle na západním břehu řeku.

Diplomatické a politické události:

Ukrajina obnovila vlastní výrobu dělostřelecké munice, ale potřeby ozbrojených sil zůstávají tak velké, že se stále musí spoléhat na pomoc mezinárodních partnerů. Oleksandr Kamyšin, ministr strategického průmyslu Ukrajiny, to uvedl na Fóru obranného průmyslu v Bruselu, píše Ukrinform. Ministr poznamenal, že Ukrajina bude po nějakou dobu závislá na dodávkách zvenčí, protože „ potřeba je větší než obranné schopnosti všech zemí svobodného světa dohromady“.

Vicepremiér Maďarska Zsolt Semjén řekl, že jeho země nevydá ukrajinské uprchlíky na Ukrajinu, bez ohledu na to, zda jsou povoláni do služby nebo ne. Píše o tom maďarská ATV. Semjén uvedl, že Maďarsko nezkoumá, zda je člověk na Ukrajině odveden, nebo ne, a „na základě elementární lidskosti nedovolí, aby byl poslán na smrt“. Dále prohlásil, že „každý uprchlík z Ukrajiny [v Maďarsku] je zcela v bezpečí a dostává veškerou pomoc, ať už maďarskou nebo ukrajinskou.

Španělská ministryně obrany Margarita Robles uvedla, že rakety protivzdušné obrany Patriot slíbené její zemí již dorazily na Ukrajinu. Uvedla to při návštěvě vojenské základny v Zaragoze, kde se cvičí ukrajinský vojenský personál, uvádí španělská publikace El Mundo. „Jediné, co mohu říci, je, že musíme velmi jasně říci, že Ukrajina je země, která byla napadena Putinem, o kterém všichni víme, že v této zemi páchá masivní masové vraždy, a že nemá v úmyslu tomu bránit,“ řekla ministryně. Kromě toho Robles zdůraznila, že je třeba, aby země EU „udržely svůj závazek podporovat ukrajinský lid tváří v tvář této výzvě“.

Česká republika, Estonsko, Litva a Lotyšsko se nezúčastní inaugurace diktátora Putina. Putin bude inaugurován 7. května. Jan Lipavský oznámil, že zástupce Česka se akce nezúčastní. Vláda navíc odvolala českého velvyslance v Rusku. Ministr zahraničních věcí Estonska Margus Tsahkna rovněž oznámil, že země k účasti na ceremonii nevyšle svého zástupce. Zdůraznil, že volby v Rusku „nebyly ani demokratické, ani otevřené, ani spravedlivé“, takže Putinova inaugurace byla „jen show“. „V době, kdy Putin vede v Evropě útočnou válku, zabíjí a deportuje nevinné lidi, provádí hybridní útoky na členy EU a NATO, považujeme za nemyslitelné účastnit se ceremonií, které udržují jeho vládu,“ řekl Tsakhna. Podobné rozhodnutí oznámili také lotyšská ministryně zahraničí Baiba Braže a šéf Ministerstva zahraničních věcí Litvy Gabrielius Landsbergis. Ceremoniálu se navíc nezúčastní premiér Arménie Nikol Pašinjan.

Svéráz ®uské ekonomiky:

V poslední době jsme často informovali o tom, s jakými potížemi se potýká ruská ekonomika. Nicméně je potřeba uvést, že v některých oblastech výroby spotřebního zboží dosahuje ruská výroba nebývalých výkonů. Je to zejména výroba papučí, která vzrostla oproti minulému roku o 24%, což je podle agentury CRPT nejvíce ze všech druhů v Rusku produkované obuvi. V prvním čtvrtletí roku 2024 bylo vyrobeno 23 257 000 kusů papučí, přičemž tato obuv tvoří přibližně polovinu veškeré obuvi produkované v Rusku. Celkově se výroba obuvi se ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku zvýšila o 10%, z čehož vyplývá, že u jiných druhů obuvi objem výroby mírně poklesl.

Dnešní Třešnička™ bude o ostré protestní nótě. Rusové si v souvislosti s oznámením britského ministerstva zahraničí o tom, že Velká Británie nebude bránit tomu, aby Ukrajinci útočili i na cíle v Rusku, předvolali britského velvyslance. Nebohý Nigel Casey z britského velvyslanectví si musel vyslechnout litanie o tom, jak hloupě se jeho vláda, navzdory učiněným slibům (sic!), chová a nakonec byl vyzván, aby “přemýšlel o katastrofálních důsledcích takových kroků”. Podle mírumilovných Rusů je totiž udělení povolení zasahovat vojenská zařízení, sklady munice, vojensko-průmyslové kapacity či infrastrukturu sloužící pro přesuny jednotek a zbraní “vážnou eskalací a potvrzením rostoucího zapojení Londýna do vojenských akcí na straně Kyjeva”. A aby celý tento diplomatický protest nevyšuměl do prázdna, Kreml zdůraznil, že pokud skutečně britské zbraně dopadnou na území Ruska, ruské ozbrojené síly nebudou váhat zaútočit na britská zařízení na Ukrajině nebo jinde. Hmm… jak jako… na Ukrajině… nebo… jinde?

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-756-23.3.24_optimized.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 542
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den804 #aktuvalka

Analýza osmistéhočtvrtého dne invaze na Ukrajinu 07.05.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 7-05-2024/

Ruské taktické letectvo v noci i přes den bombardovalo některé oblasti Charkovské oblasti. Ze Zoločivu je hlášeno několik raněných a poškození civilní infrastruktury. Ukrajinské letectvo na svém TG kanále informuje o nočních odletech rusko-íránských sebevražedných dronů mířících na Dnipropetrovskou, Oděskou a Charkovskou oblast.

Severovýchodní fronta: V Kyslivce ruští vojáci vztyčili vlajku v západní části vesnice a konsolidovali zde své pozice, na které průběžně útočí a ukrajinští dronaři z 43. samostatné mechanizované brigády. Východně od Berestového se v předchozích dnech podařilo Rusům postoupit o několik set metrů, což dokazuje video ukrajinských výsadkářů ze 77. samostatné aeromobilní brigády. Drony a dělostřelectvo výsadkářů zde útočí na nové pozice okupantů, kdy k ruskému postupu v této oblasti došlo prozatím bohužel nejsme schopni zjistit. To samé video zároveň ukazuje odražený ruský útok jižně od Novoselivského, při kterém utrpěli okupanti nemalé ztráty. Více na jih pokračují boje u Bilohorivky, ale fronta se zde nepohnula. Okupanti dlouhodobě ostřelují ukrajinské pozice ve Spirném a jižně od Vjimky.

Bachmutská fronta: Západně od Bachmutu probíhají poziční boje na sever a na západ od Bohdanivky, východně od Časiv Jaru a severně od Kliščijivky. I přes to, že situace na frontě stále více naznačuje, že se Rusové pokouší obejít a obklíčit Toreck, se jim stále nedaří prorazit ukrajinskou obranu Časiva Jaru, což jim brání ve vytvoření severní části kleští v tomto směru.

Doněcká fronta: Těžké boje probíhají u Archanhelského a východně od Novooleksandrivky a předpokládáme, že z těchto vesnic plánují okupanti vést jižní část kleští k obklíčení Torecku. Západně od Solovjového jsme nezaznamenali žádné změny, ale okupační jednotky nejspíše postoupily několik set metrů k Novopokrovskému. Západně od Pervomajského se odehrávají boje v centrální části Netajlového.

Těžké boje probíhají o krasnohorivskou továrnu na výrobu žáruvzdorných cihel a okupanti zde ostřelují ukrajinské pozice dělostřelectvem a drony. Poziční boje probíhají i ve východní části Heorhijivky.

Noviny Ukrajinská pravda píší, že ukrajinští výsadkáři ze 79. samostatné útočné výsadkové brigády nadále drží několik pozic v západní části Novomychajlivky. K nim se váže tato zajímavost: Před několika týdny přišli Rusové s bezva nápadem používat při šturmech ukrajinských pozic motorky. Logika za tímto nápadem je jednoduchá, rychlé a relativně malé motorky jsou pro FPV drony těžkým cílem a útočící Rusové tak budou mít větší šanci dostat se k ukrajinským pozicím živí. Asi každému kdo má všech pět pohromadě bylo už tehdy jasné, jak dopadnou ruské pokusy o realizování tohoto nápadu a nyní si je můžeme prohlédnout. Na naší stránce lze vidět videa ruského motocyklového šturmu na pozice ukrajinské 79. samostatné vzdušně-výsadkové brigády u Novomychajlivky ze kterých si každý může udělat obrázek sám.

Záporožská fronta: V Urožajném se vojákům ukrajinské 58. samostatné motorizované brigády společně se členy samostatné prezidentské brigády a 762. strážní brigády Státní speciální dopravní služby podařilo osvobodit zemědělské stavby v jižní části vesnice a zajmout několik okupantů. Navíc se zde členům samostatné prezidentské brigády podařilo odrazit ruský mechanizovaný útok.

Chersonská fronta: Na chersonské frontě jsme kromě pozičních bojů nezaznamenali nic zajímavého.

Diplomatické a politické události:

Rusko již téměř nepoužívá Krymský most pro přepravu vojenského nákladu a dává přednost alternativním trasám. Uvádí to výzkum OSINT komunity Molfar, který je založen na satelitních snímcích Maxaru. Analytici uvádí, že od února do dubna 2024 nebyl na železniční části mostu zaznamenán ani jeden nákladní vlak s vojenskou technikou, nicméně v únoru po mostě přejel nákladní vlak s asi 55 cisternami. Podle analytiků bude most od roku 2024 pravděpodobně sloužit k přepravě individuálního a menšího vojenského nákladu a železnici okupanti spíše nevyužijí. Místo toho Rusové nyní volí alternativní trasy, které vedou přes okupované pobřeží Azovského moře. Už v listopadu 2023 totiž bylo hlášeno, že Rusové staví železnici z Jakumovky do Berďansku a pak tato trasa vede přes Mariupol do Rostova na Donu. Druhou alternativní možností je dálnice přes okupovanou Azovskou oblast až na okupovaný Krym. Od dubna 2024 tato pozemní trasa zajišťuje údajně až polovinu nákladní dopravy, téměř tolik jako Krymský most. Kromě toho Rusko používá trajekty a letadla. Vojenské letiště Džankoj se tak stalo klíčovým logistickým uzlem pro operace na jihu Ukrajiny.

Úřad generálního prokurátora Ukrajiny pokračuje ve vyšetřování trosek severokorejských raket, které Ruská federace odpálila na území Ukrajiny během letošní zimy. Vyšetřovatelé zjistili, že téměř polovina odpálených raket nedosáhla cíle, protože explodovala ve vzduchu. Uvádí se to v reakci generální prokuratury na žádost tiskové agentury Reuters. Ukrajina prozkoumala trosky 21 z asi 50 raket, které Rusové vypálili na Ukrajinu. „Asi polovina severokorejských raket ztratila své naprogramované trajektorie a explodovala ve vzduchu; v takových případech nebyly trosky nalezeny,“ stojí v odpovědi OGP na žádost agentury Reuters.

63 % dotázaných Ukrajinců se domnívá, že Ukrajinská pravoslavná církev Moskevského patriarchátu (UPC-MP) by měla být na Ukrajině zcela zakázána. Dalších 20 % je pro poněkud „měkčí“ přístup, který nezahrnuje úplný zákaz, ale navrhuje zavést státní kontrolu a dozor. Vyplývá to z průzkumu Kyjevského mezinárodního sociologického institutu (KIIS), provedeného na objednávku nevládní organizace Centrum pro strategickou komunikaci „Fórum“. Připomeneme, že v říjnu 2023 zahájila Nejvyšší rada Ukrajiny kroky k zákazu UPC-MP kvůli vazbě na Rusko, šíření proruské propagandy a obhajování invaze. Proces přišel navzdory tvrzení UPC-MP, že přerušila vztahy s Moskvou po ruské invazi. Nicméně UPC-MP nikdy nevyhlásila plnou autokefalii (organizační a právní nezávislost) na Moskvě.

Svéráz ®uské ekonomiky:

Dnes si přiblížíme jeden z důsledků stále trvající mobilizace v Rusku, a sice nedostatek pracovníků, kteří by mohli obsadit volná pracovní místa. Nemožnost obsadit volná místa se již začala dotýkat i lépe placených pozic, například sektor těžby ropy a zemního plynu vykazuje neschopnost obsazení 40 000 volných pracovních míst. I tento sektor se tak musí potýkat s jevy jako neutěšená demografická situace v Rusku, odliv pracovníků vlivem mobilizace a do sektoru zbrojního průmyslu nebo odliv zahraničních pracovníků, který začal být zvláště citelný v minulém roce.

Podle statistik portálů nabízejících pracovní místa se oproti předchozímu roku bylo v prvním čtvrtletí 2024 v tomto sektoru o 24% více volných pozic, přičemž se to týká jak vysoce kvalifikovaných pozic, tak i běžných pracovníků. Podle jednoho z představitelů těchto portálů jsou volné pozice zejména pro elektrikáře, řidiče, strojníky, svářeče, údržbáře, ale i projektanty a obchodní zastupitele. Všechny tyto profese mohou nalézt lépe placenou práci v sektoru zbrojního průmyslu, ropný průmysl není takovým nabídkám schopný konkurovat a nachází se na hranici udržitelnosti svých produkčních kapacit.

Dnešní Třešnička™ vyplyne z kontextu. Ukážeme si totiž jak to sladit, jak mít fantazii a mít všechny a žít v harmonii. Evropa se totiž znovu ponořila do své oblíbené tradice – “nejdůležitějšího evropského hlasování,” majícího vliv na budoucnost kontinentu. Jasně, nám v kotlině uprostřed Evropy je to putna, ale to neznamená, že naše média tomu nebudou dávat prostor. Jde totiž hlavně o reprezentaci. Ano, hovoříme o hlasování v Eurovizi. To je ale holt dnešní Evropa – s prioritami, které v různých intervalech hrají prim.

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-756-23.3.24_optimized.jpg
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11733
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 8. května 2024

Hádám, že mezitím můžete posoudit "celkový stav" situace podle "intenzity" mých aktualizací: když jsou "spíše pomalé a/nebo sporadické" - není "opravdu" moc co hlásit.

To by ovšem nemělo znamenat, že se nebojuje. To zdaleka ne! Ruské útoky v posledních dnech skutečně pokračují, a to neustále. Spíše to znamená, že se ZSU podařilo stabilizovat frontové linie, - de facto - zastavit ruskou zimní ofenzívu, a že Rusům dochází dech. Ne však, že by se přestali snažit.

....a, soudě podle konkrétních zpráv z ukrajinské strany... no, řekl bych, že Kyjev teď čeká, s čím možná Puding a jeho Klíčoví policajti v Moskvě přijdou jako s dalším. Zejména proto, že se zdá, že všichni očekávají, že Rusové "udělají něco zvláštního" na 8.-9. května.

....což mi připomíná, že on, Pudding, pak ohlásil jaderné cvičení u hranic s Ukrajinou. Umlčel něco jako polovinu mluvících hlav v EU a USA, posledních pár dní.

Tohle je samozřejmě vážné. Zatraceně vážné. Musí se to brát vážně. Já si ale prostě nemůžu pomoct: okamžitě mám celou sadu svých obvyklých, "nepříjemných" otázek. Například proč Puding zase potřebuje blafovat se svými atomovkami, když:

- Všechno na Ukrajině se vyvíjí přesně podle plánu jeho "speciální vojenské operace"?

- Západní sankce nefungují?

- VSRF dnes pouští 1 golfový vozík a 10 vojáků do útoků na stejné pozice ZSU v oblasti Stelmachivky, kde před rokem vedla takové útoky se 2 BMP, 1 T-80 a 30 vojáky?

- Na západních dodávkách zbraní a munice nezáleží. A,

- Rusko zvítězilo?

Ach ano, máte pravdu: to mi připomíná, že jsem byl znovu a znovu poučován - jak profesionálními diplomaty, tak anonymními experty zde na tomto blogu - že nerozumím mezinárodním vztahům a diplomacii...

***

BITVA O DONBAS

Pokud jde o nenasazení balistických raket Iskander-M naložených municí s kazetovými bombami k úderům na civilisty v Oděse - nebo BM-27, BM-30, S-300 a klouzavých pum UMPK k masakrování ukrajinských civilistů jinde (nebo ruských civilistů uvnitř Ruska; například s pomocí UMPK, které se při vypuštění porouchaly) - VKS se v posledních dnech zaměřila na tři oblasti.

První z nich je severní Charkov, kde - a to "jen pro příklad - bombardovala neznámé cíle v oblasti Zoločiva (zdemolovala přitom asi desítku veřejných i soukromých domů) a ve Slobožarsku (kde byl pořízen přiložený snímek z videa):

Obrázek

Právě "někde tam" utrpěla VKS i svou poslední ztrátu: Su-34 "Bort 21 Red" - "známý/neznámý" jako jeden z prvních letounů tohoto typu nasazených v Sýrii koncem léta 2015. Podle Rusů se stíhačka hrdinně zřítila kdesi v jižní Belgorodské oblasti, přičemž zahynula dvoučlenná posádka (jmenovitě Jevgenij Kuzněcov a Vladimir Strelkov). A Rusové už vědí, že příčinou ztráty byla "porucha motoru". Z dálky a bez jakéhokoli vyšetřování: skutečně vědí, že se porouchaly OBĚ dvě pohonné jednotky najednou, a pak i všechno ostatní, takže letadlo vletělo do země.

Obrázek
Su-24 'Bort 21 Red' na základně Hmeimim AB, 5. října 2015, a...

Obrázek
a nedávno

To se mi prostě líbí.

Ne, ne proto, že bych se radoval. Jak si to o mně můžeš myslet? Prostě proto, že ten Su-34 (ano, ten samý "Bort 21 Red") byl jedním z těch, které v letech 2015-2016 bombardovaly civilisty po celé severozápadní Sýrii a vyhnaly jich statisíce do Turecka, což následně způsobilo to, čemu se v Evropské unii začalo říkat "uprchlická krize". 'Byly to opravdu fantastické časy: zejména proto, že všichni ti Puding-fanoušci v čele EU nepochopili důsledky etnické čistky milionů sunnitských Arabů z této části Sýrie, kterou provedli Rusové (a IRGC); a z toho plynoucí přetížení Turecka a EU také miliony uprchlíků.

Ale samozřejmě: ne, to nebylo Rusko. To všechno byl "IS". Koho zajímá, že ten nikdy nebyl přítomen v severozápadní Sýrii, což byla oblast zasažená asi 99 % ruských náletů? 'Faktem' je: Rusové bojovali proti IS a spiknutí CIA-Mossad-al-Káida, a, a, a, a, všechny je porazili. Bylo to tak úžasné vítězství, a Sýrie je teď taky čistá demokracie... nedá se říct...

Ale to už odbočuji...

Druhým sektorem byl sektor Pokrovsk-Avdijivka, kde VKS bombardovala opravdu spoustu míst 5-10km za frontovou linií, ještě 4.-5. května. Např: Vozdvyženka, Kalynove, Novooleksandrivka (OK, to je mezitím přímo na frontové linii), Prohres, Vovche, Ivanivka, Novoselivka Persha, Mykhailivka, Halytsynivka a Karlivka.

Kde jinde? No, ruský dosah na kanál Siverský Donec - Donbas se ukázal být nanejvýš slabý. Viz: ačkoli vyřadily několik ukrajinských obrněných vozidel a způsobily určité ztráty, VSRF nakonec ztratily tolik, že se vrátily na pozice asi 300-500 metrů východně od něj a mezitím zaútočily na pozice 5. úderného oddílu, asi 1500 metrů jižněji.

Jsem si jist, že to znamená, že dané úsilí proto nelze než charakterizovat jako další velké vítězství Pudinku.

***

JIŽNÍ DONĚCK A ZÁPOROŽÍ

Třetím sektorem bylo Staromajorsko. Myslím, že jsem se o něm zmínil v jedné z posledních aktualizací: asi před 4-5 dny Rusové prohlásili, že tam "prorazili" ukrajinskou frontu. Ukázalo se, že postoupili asi o 200 metrů. Mezitím ZSU těchto 200 metrů získala zpět a Rusové se pustili do bombardování Staromaiorske, 'místo toho'.

....nově všichni Puding-fans - až na kalifornské pobřeží - oslavují v deliriu štěstí, protože jim unikly všechny nejnovější zprávy a zachytili jen ty z formy před 4-5 dny...

Mezitím se totiž i 42. motostřelecká divize stále potýká s problémy při pokusech zajistit alespoň centrum toho, co kdysi bývalo Robotyne, na jihu Záporoží... Proto jsou pozice ZSU severně od něj pravidelně ostřelovány mnohonásobnými raketomety a kluzákovými bombami UMPK.

***

Celkově... No, jestli to bude trvat ještě den nebo dva, myslím, že mi nezbude nic jiného než připravit další otázky a odpovědi. Koneckonců, dostal od vás spoustu otázek, tudíž by bylo na čase tak učinit. A samozřejmě by se měly objevit i aktualizace podpůrných iniciativ ke sbírce pro 3. útočnou a 72. mechanizovanou.

www.deepl.com
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... 8-may-2024
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 542
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den805 #aktuvalka

Analýza osmistéhopátého dne invaze na Ukrajinu 08.05.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 8-05-2024/

Dnes si připomínáme 79. výročí konce druhé světové války. Za ukončení tohoto dosud největšího konfliktu v dějinách lidské historie vděčíme nejen Spojeným státům, Británii, Austrálii, Novému Zélandu a dalším západním zemím, ale také Sovětskému svazu, navzdory tomu, že ji sám pomáhal zažehnout. Dnešní den je připomínkou toho, že mohou různé názorové a politické proudy odhodit své rozepře, aby zvládly porazit zlo. Ignorujme pro tento případ, že SSSR nebyl ve výsledku nijak lepší než nacistické Německo a soustřeďme se spíše na to, že žijeme v době, která připomíná tu před začátkem druhé světové války. Nedopusťme, aby se tyto časy vrátily! Spolupráce na porážce agresora je nesmírně důležitá, zejména dnes, kdy se již nacházíme ve fázi, kdy je snaha o jeho zastavení vykupována životy. Ruská agrese vůči naší civilizaci probíhá na mnoha úrovních a kromě zabíjení Ukrajinců se Kreml snaží i o rozvrácení našich svobodných a nezávislých zemí. Apelujme proto na naše volené zástupce, protože nejen lavírování politiků nad předáním vojenské pomoci napadené zemi je problémem, ale důležitá je i elementární ochrana demokracie. Neopakujme léta 1938, 1948 ani 1968. Se štěstím našeho národa nám bude rok 2028 skutečně osudným.

Podle telegramového kanálu velení ukrajinských vzdušných sil se podařilo v noci na dnešek sestřelit celkem 33 střel s plochou dráhou letu Ch-101/555, čtyči balistické střely Kalibr, dvě řízené střely Ch-59/69 a dvacet dronů Šahed. Exploze byly hlášeny z Kyjeva, Brovarů, Charkova, Kremenčuku a Záporoží. Ve Lvovské oblasti pak okupační vojska mířila na místní tepelné elektrárny. Je hlášeno několik zásahů, které jsou potvrzeny videozáběry.

Portál Ukrajinská Pravda se odvolává na informace od okupačního správce Luhanské oblasti Leonida Pasečnika a ruské milblogery, kteří informují o explozích v okupovaném Luhansku. Podle všeho došlo k raketovým úderům na skladiště pohonných hmot.

Severovýchodní fronta: Ukrajinský generální štáb ve své ranní svodce uvádí, že okupační jednotky stále tlačí v prostoru kolem Synkivky, ale všechny útoky byly odraženy. Tomu odpovídá i fakt, že se fronta na této části úseku již měsíce nehýbe, a absence prakticky jakýchkoliv informací z ruské strany. Do jisté míry o tom taky svědčí i fakt, že severní část úseku ignorují už i velké propagandistické účty, jako Wargonzo, který dříve komentoval prakticky každý úsek.

Ruské dobytí Kyslivky a Kotljarivky je v posledních dnech mocně využíváno ruskou propagandou a v dohledné době můžeme nejspíše čekat snahy o další postup podél silnice R-07/N-26, vedoucí ke Kupjansku. Ačkoliv se západně od vesnice terén pozvolna zvedá, není pravděpodobné, že to bude na případný postup okupačních sil mít výraznější dopad. Mnohem pravděpodobnější podle nás je, že se Ukrajinci budou snažit zastavovat ruské mechanizované jednotky v rozlehlých lánech pomocí protitankových zbraní, dělostřelectva a minových polí, jako se to děje u Teren a Jampolivky.

Právě Terny a Jampolivka zůstávají nadále bez jakýchkoliv změn, ale objevují se další záběry ukrajinských protiútoků do ruských pozic. Je možné, že jde o příslušníky 12. brigády sil zvláštního určení Národní gardy Azov, kteří jsou podobnými kousky proslulí a v prostoru operují.

Východně od Bilohorivky dochází k dronovým útokům na ruské pozice v lesích kolem vesnice. Vzhledem k četnosti, s jakou zde ukrajinští dronaři ze skupiny a Apači (součást 81. samostatné aeromobilní brigády) útočí, lze předpokládat, že okupanti nemají v těchto místech k dispozici dostatek prostředků radioelektronického boje, aby dokázali ochránit vlastní vojáky před tímto typem útoků. Proruské zdroje se odkazují na jakési geolokalizované videozáběry, podle kterých se Ukrajincům podařilo získat kontrolu nad filtrační stanicí severně od vesnice.

Bachmutská fronta: Ruské raketové dělostřelectvo ostřeluje Vasylivku (zajímavostí je, že v příspěvku se píše o “čištění ruské země od ukrajinských parazitů”).

Časivjarský Kanal je i nadále pod kontrolou ukrajinských sil, což dokazují dopady termobarické raketové munice ze strojů TOS-1 na východní okraj předměstí, do míst, která se už měsíc snaží okupanti získat pod kontrolu. U Ivanivského pokračuje ruské taktické letectvo v bombardování pozic jižně od městečka.

Vadym Filaškin, starosta Časiva Jaru, uvedl, že je město “téměř zničené.” Podle něj z něj naprostá většina lidí odešla, ale stále v něm živoří 679 obyvatel z původních téměř 12 tisíc. Filaškin dále tvrdí, že humanitární pracovníci, kteří se snaží ty, kdo zůstali, zásobovat, tak mohou činit jen v noci nebo brzy ráno, než se rozední. Skupina zvláštních operací Kraken, spadající pod ukrajinskou vojenskou rozvědku HUR, zveřejnila záběry z bojů o město. Ty mimo jiné ukazují, že Filaškinova slova nejsou pouhou nadsázkou.

Doněcká fronta: Ukrajinci se snaží pomocí dělostřelectva a úderů drony odrážet okupanty u Arhangelského, a zabránit jim v postupu do Novooleksijivky (geolokalizace). Toto video však ukazuje, že ruští vojáci se ani přes poměrně silné ztráty nezastavují a daří se jim především na severní části tohoto úseku ukrajinské obránce tlačit dále na sever a západ.

V bojích o Solovjové se činí i příslušníci 47. samostatné mechanizované brigády, jejichž M2A2 Bradley zlikvidovalo na severovýchodním přístupu k Novopokrovskému (gelolokalizace) ruský tank pomocí řízené protitankové střely TOW. Ukrajinci se v tomto směru snaží okupanty zastavit i za cenu značných ztrát (zde např. opuštěný jiný Bradley), protože jakýkoliv jejich posun směrem na západ znamená likvidaci obranné linie mezi Orlivkou a Umanským. Nedaleko Umanského došlo ke zničení dalšího ruského tanku T-90M. Není jasné, proč osádka stroj opustila, ale video ukazuje, že se z něj pravděpodobně snažili vytáhnout co možná nejvíce užitečných věcí nebo munici.

Hromadske zveřejnilo reportáž s dronaři ukrajinské 25. samostatné útočné výsadkové brigády, na kterých můžeme pozorovat velké množství zničené ruské techniky v prostoru trojúhelníku Tonenke – Umanské – Pervomajské. Mnoho z těchto strojů však bylo zničeno již zhruba před měsícem a nejspíše jsou započtené mezi 1072 stroji, o které okupanti při bojích na Doněckém úseku přišli (geolokalizované záznamy ztrát ruské i ukrajinské techniky k 3.5.).

Krasnohorivka se stala cíle ruského raketového ostřelování. Záběry, které místní zveřejnili, ukazují zkázu nejen obytných budov, ale také pole, na kterém je velmi pravděpodobně zaseto. Okupanti město i nadále masivně bombardují, pravděpodobně i 1,5 tunovými bombami FAB-1500. Některé ukrajinské kanály pak tvrdí, že se okupačním silám podařilo do města vstoupit ze severovýchodu a přes Nachimovovu a ulici 1. května postupují směrem k Ústřední nemocnici. Vzhledem k tomu, že tyto zprávy potvrzuje i ukrajinský projekt Deepstate, není důvod o tomto ruském postupu pochybovat.

V prostoru mezi Novomychajlivkou a Paraskovijivkou pokračují ukrajinští výsadkáři ze 79. samostatné výsadkové útočné brigády v dronových útocích na ruské pozice.

Během dnešního dne jsme nazaznamenali žádný nový vývoj na Jihovýchodní, Záporožské ani Chersonské frontě.

Diplomatické a politické události:

Ve druhém čtení Nejvyšší rada Ukrajiny přijala návrh zákona, který umožňuje určitým kategoriím vězňů vstoupit do řad ozbrojených sil Ukrajiny. Autoři zákona poznamenávají, že osoby odsouzené za úmyslnou vraždu, znásilnění, sexuální násilí a zločiny proti základům národní bezpečnosti nebudou mobilizovány. Osobám odsouzeným za korupci také nebude umožněno nahradit svůj trest možností bojovat. Podle autorů to vytvoří další příležitosti pro personální doplnění ozbrojených sil a poskytne motivaci vězňům „napravit a splnit povinnost odrazit ozbrojenou agresi proti Ukrajině“.

Zástupci členských zemí Evropské unie se dnes v Bruselu shodli, že výnosy z ruských aktiv zmrazených v Evropě využijí k nákupu zbraní pro Ukrajinu a na rekonstrukci této země, která se už více než dva roky brání ruské vojenské agresi. Informovalo o tom belgické předsednictví. Návrh, aby se 90 procent výnosů použilo k nákupu zbraní pro Ukrajinu prostřednictvím takzvaného Evropského mírového nástroje (EPF), v březnu předložila Evropská komise. Zbývajících deset procent by mělo být převedeno do rozpočtu EU a použito na rekonstrukci Ukrajiny.

Ministerstvo vnitra Velké Británie oznámilo, že vyhostilo ruského atašé kvůli jeho napojení na vojenskou rozvědku Ruské federace. Informoval o tom šéf britského oddělení James Cleverley, cituje Sky News. „Vylučujeme ruského přidělence obrany, který je nedeklarovaným důstojníkem vojenské rozvědky,“ uvedl Cleverley. Země také učinila další rozhodnutí ohledně diplomatů z Ruské federace kvůli „bezohledným a nebezpečným aktivitám ruské vlády v Evropě“. Několik objektů patřících Rusku tak ztratí status diplomatických prostor. Mezi nimi je dům Seacox Heath v Sussexu, kde tráví volný čas ruští diplomaté, a budovy ruských delegací obchodu a obrany v londýnské čtvrti Highgate. Podle ministerstva vnitra jsou používány pro špionážní účely. Nově budou také omezena ruská diplomatická víza, včetně omezení délky pobytu ruských diplomatů ve Velké Británii. „Naše poselství Rusku je jasné: zastavte nelegální válku. Stáhněte své jednotky z Ukrajiny. Zastavte tuto zákeřnou činnost,“ uzavřel Cleverley. Ruská ambasáda uvedla, že tato tvrzení jsou “nepodložená a směšná” a Rusko podnikne adekvátní kroky.

Rumunský prezident Klaus Iohannis uvedl, že jeho země je otevřena jednání o předání jednoho systému protivzdušné obrany Patriot Ukrajině. Řekl to na tiskové konferenci po setkání ve Washingtonu s americkým prezidentem Joem Bidenem, píše o tom agentura Reuters. „Prezident Biden to nadhodil během našeho setkání a řekl jsem, že jsem otevřený diskusi. Musím to projednat v Nejvyšší radě obrany, abych viděl, co můžeme nabídnout a získat na oplátku, protože je nepřijatelné nechat Rumunsko bez protivzdušné obrany.“ uvedl rumunský prezident. V současné době má Rumunsko ve službě pouze jeden systém Patriot, Iohannis ale upřesnil, že nový systém, který se v současné době připravuje k provozu, může být předán Ukrajině.

Indická policie zadržela čtyři lidi kvůli podezření z lákání mladíků do Ruska. Tam jim byla slíbena lukrativní práce nebo místa na univerzitě. Ve skutečnosti je však poslali do války proti Ukrajině. Píše o tom agentura Reuters. Podle údajů indického Ústředního úřadu pro vyšetřování (CBI) z března bylo takto podvedeno nejméně 35 mužů. Mezi zadrženými indickými občany je překladatel, osoba, která zprostředkovávala víza a rezervace letenek, a dva „hlavní náboráři“ pro indické jižní státy Kérala a Tamilnádu. Indické ministerstvo zahraničí tvrdí, že každý případ byl „silně spojen“ s Ruskem. Moskva na opakované žádosti agentury Reuters o komentář nereagovala.

Svéráz ®uské ekonomiky:

Dnes si přiblížíme další ze zákazů exportu produktů z Ruska, tento se týká cukru. Byl zakázán vývoz jak třtinového cukru, tak i cukru vyráběného z cukrové řepy a i čisté sacharózy, přičemž zákaz exportu je aktuálně platný do 31. srpna 2024. Celkový zákaz však neplatí do států Euroasijské hospodářské unie, zde byly pouze stanovena maximální množství exportu do daných zemí. Například do Arménie bude podle nového nařízení možné exportovat pouze 28 000 tun cukru, což má zamezit reexportu cukru do třetích zemí. Připomeňme, že v roce 2023 zvětšilo Rusko objem výroby cukru z cukrové řepy na 6 600 000 tun, což představuje nárůst o 10% oproti předchozímu roku.

Přičemž pravděpodobnou příčinou nedostatku cukru na ruském velkoobchodním trhu byla snaha o samostatnost, která vyústila v nedostatek semen cukrové řepy, což znatelně omezilo produkční možnosti v tomto roce. Současně se nejedná o jedinou zemědělskou plodinu, u které se v tomto roce mohou v Rusku projevit nedostatky, většina osevů pochází z importu a Rusko nemá rozvinutý vlastní průmysl přípravy osevů. Přičemž snaha o omezení importu osevů je vlastní iniciativou ruské vlády, zahraniční sankce se na tento segment nevztahují.

Dnešní Třešnička™ bude o našich obskurních vlastizrádcích. Neděláme to často (tedy né zas tak často), ale nedá nám to a v kontrastu s dnešním úvodníkem projevíme trochu vlastních pocitů. Vlastizrádci, kteří píšou zvací dopisy, by měli viset. Ne, dneska to nebude o Andrejích, Tomiích, Kateřinách, Jaroslavech, Petrech a ani Ivanech. Jen pro pořádek: Věděli jste, že se Československo “rozpadlo na objednávku DEEP STATE”? My taky ne. A tušili jste vůbec, že původní obyvatelé našich končin se jmenovali “Vjelmové a Silváni” a jejich “východní přátelé byli Borogravinci”? Pamatujeme doby, kdy internet ještě chodil poštou a pseudohistorické výklady dějin či fun-fiction historky u piva či ohně měly něco do sebe. Nenapadlo by nás ale, že tomu začne někdo věřit a nedejbože to prodávat jiným tupcům. To je ale vlastně fuk. Co ale není jedno, je následující sdělení: “Jménem lidu Československa, Vás jako Generální konzul Československa žádám o pomoc při obnově právního státu CS jako vítězné mocnosti, neboť máte oprávnění […] zasáhnout proti nacismu a fašismu kdekoliv na světě bez souhlasu ostatních. […] My jako lid Československa chceme žít v míru a přátelství s Ruskou federací a ostatními národy BRISC (přepsáno i s chybou – pozn. red.).” Autorovy podržtašky pak DNES odnesly tento “dopis” na velvyslanectví Ruska v ČR. Kdybyste toho zmrda paraZítka někde potkali – a my nechceme nikoho nijak k ničemu navádět – pokuste se jej nepověsit na nejbližším kandelábru a jen v klidu zavolejte 158, oni už budou vědět.

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-756-23.3.24_optimized.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 542
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den806 #aktuvalka

Analýza osmistéhošestého dne invaze na Ukrajinu 9.5.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... -9-5-2024/

Ukrajinské letectvo podle svého TG účtu v noci na dnešek sestřelilo sedmnáct z celkem dvaceti dronů Šahed. Jeden z dronů dopadl v Prylukách v Černihivské oblasti. Během dnešního večera pak byly hlášeny exploze v Oděse a Selydovém v Doněcké oblasti.

Ukrajinské drony dnes v noci zasáhly ropnou rafinerii a skladiště u ruského města Jurovka v ruské Krasnodarské oblasti. Agentura Shot pak dále tvrdí, že na zařízení dopadlo sedm strojů, přičemž není jasné, kolik jich útočilo původně. K další explozi došlo v ropné rafinérii spadající pod ruský Gazprom Naftochim v v baškortostánském Salvatu. Ten je od ukrajinských hranic vzdálen asi 1,5 tisíce km, což by znamenalo, že Ukrajinci použili některý z nových dronů s dalekým dosahem. V současné době však není známý žádný OWA (One-Way, Attack) dron, který by byl schopen takového doletu.

Objevují se zprávy o údajném sestřelu ruského Su-25 kdesi kolem Avdijivky. Ačkoliv pro to nejsou absolutně žádné důkazy, zpráva se bez ověření šíří jako požár. Vyjadřuje se k tomu i ruský Fighterbomber, který nemá problém ztrátu ruského stroje přiznat, pokud se o ní dozví. V tomto případě však sestřel vyvrací, což leccos naznačuje.

Severovýchodní fronta: Podle ukrajinského milblogera Petrenka probíhají těžké boje západně od Kyslivky a Kotljarivky. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že za dobytí (a vymazání z mapy) těchto dvou vesnic je odpovědný 272. motostřelecký pluk.

Východně od Teren a Jampolivky se dělostřelcům 60. samostatné mechanizované brigády podařilo objevit a zničit ruský muniční sklad. Na záběrech je pak také vidět množství zničené ruské techniky, z níž byla přinejmenším část zničena v bojích, které se zde již několik měsíců vedou. Podotýkáme, že poslední významné poziční změny byly zaznamenány před téměř dvěma měsíci.

Více na jih pokračují těžké boje o Bilohorivku, ukrajinské drony útočí (od 81. samostatné aeromobilní brigády) kolem vesnice jak na ruskou pěchotu (geolokalizace), tak i znehybněnou a poškozenou techniku. Okupanti ostřelují ukrajinské pozice v samotné vesnici.

Záběry dronařů z praporu K-2 54. samostatné mechanizované brigády ukazují likvidaci ruských tanků v prostoru východně od Verchnokamjanského. Zdá se, že zde obráncům pomáhá i bažinatý terén, se kterým mají ruské tanky vážné problémy.

Ukrajinská Deepstate hlásí, že Veselé a její okolí je v rukou okupantů. V posledních dnech se kolem vesnice vedly silné boje, spojené s ruským ostřelováním (záběry zveřejněné 5. května) severní poloviny vesnice, a ačkoliv nelze ruský postup jednoznačně potvrdit, lze se poměrně oprávněně domnívat, že Deepstate by podobnou změnu na mapách neučinil jen tak. Podobné informace navíc oznámil i již zmíněný Petrenko v odkazu v úvodu tohoto úseku.

Bachmutská fronta: Západně od Bachmutu probíhají těžké boje na východ od Bohdanivky a Kanalul, kde na ukrajinské pozice útočí ruské drony. Situace v Ivanivském se nezměnila a poslední snímky z městečka ukazují, že z něj nezbylo prakticky vůbec nic. Ačkoliv z posledních dnů z něj nejsou téměř žádné nové záběry, některé důvěryhodné proukrajinské zdroje tvrdí, že si Ukrajinci ve ve městě stále udržují přítomnost. Této verzi pak nahrává i fakt, že okupanti stále nejsou schopni postoupit k části kanálu jižně od Časiva Jaru a boje se odehrávají především v botanické rezervaci Stupki-Holubovske 2, jak ukazují několik dní staré záběry.

Více na jih probíhají poziční boje severně od Kliščijivky a u Andrijivky.

Doněcká fronta: Okupanti vyvěsili ruskou vlajku v centru Archanhelského, ta však byla zničena ukrajinským dronem. Vzhledem k tomu, že ruský tlak na severní okraj vesnice nepolevuje, je nejspíše otázkou času, než se se budou Ukrajinci muset ze zbytků vesnice stáhnout, pokud tak již neučinili.

Západně od Solovjového, směrem na Sokil, odrazili Ukrajinci několik ruských mechanizovaných útoků. Geolokalizace však naznačuje, že se okupantům navzdory ukrajinské obraně daří do jisté míry postupovat. Určitý ruský postup je možné pozorovat i mezi Tonenkem a Jasnobrodivkou. Z prostoru mezi vesnicemi zveřejnili “Doněčtí separatisté” záběry z ničení ukrajinské techniky (geolokalizace).

Ačkoliv ukrajinský Deepstate stále ukazuje Umanské jako kontrolované ukrajinskou armádou, okupantům ze 114 samostatného motostřeleckého praporu se ve vesnici podařilo vyvěsit ruskou vlajku, což naznačuje, že do vesnice přinejmenším pronikli a dochází v ní k bojům. Ať už je situace jakákoliv, nejpravděpodobnější je, že Rusové prorazili ukrajinskou obranu východně a severovýchodně od Umanského.

Některé proukrajinské kanály informují o údajném ruském postupu v Netajlovém, který však prozatím není jasně potvrzen. Není ani jasné, z jakého zdroje jsou tyto informace čerpány.

Dnešní domnělé ruské zprávy o údajném útěku 59. samostatné motostřelecké brigády z Krasnohorivky dementoval mluvčí brigády v dnešním televizním vysílání. Samotné tvrzení o útěku jednotky je poměrně nepravděpodobné, protože 59. brigáda se dlouhodobě řadí mezi nejefektivnější ukrajinské jednotky, navíc patří mezi nejzkušenější. Samotná Krasnohorivka je pak i nadále silně ostřelovaná a těžce poničená. Videa z města i okolí pak ukazují dronové útoky na okupační jednotky.

Již od včerejšího dne sledujeme informace o údajném protiútoku ukrajinské 79. samostatné výsadkové útočné brigády, při kterém se jim mělo z jižní části Novomychajlivky podařit vyhnat část ruských vojáků. Dosud se nám tyto zprávy však nepodařilo ověřit, informace nejsou ani na oficiálních kanálech Ozbrojených sil Ukrajiny a proto doporučujeme, abyste k této zprávě přistupovali skepticky.

Jihovýchodní fronta: Na jihu Urožajného pokračují ruští mariňáci ze 155. brigády námořní pěchoty v útocích na vesnici. V posledních dnech zde došlo k několika střetům, které pomohly Ukrajincům lehce rozšířit manévrovací prostor na kolem vesnice, ale podle záběrů se zdá, že se okupantům podařilo získat alespoň nejjižnější část zpět.

Záporožská fronta: Ruské raketové dělostřelectvo ostřeluje severní okraj Robotyného pomocí termobarické munice. Vzhledem k tomu, že okupanti mají tendenci tuto munici používat na ukrajinské prvoliniové obranné pozice, dost možná to naznačuje, že se obránci ze zničené vesnice skutečně stáhli. Že se však Ukrajinci s okupanty srážejí i v samotné vesnici, dokazuje video mrtvých okupantů, zveřejněné na telegramovém kanále Hovoriť Snajper.

Diplomatické a politické události:

Prezident České republiky Petr Pavel v rozhovoru pro ARD řekl, že prvních 180 000 dělostřeleckých granátů zakoupených v rámci české iniciativy dorazí na Ukrajinu v červnu. Na otázku, proč dodávky munice na Ukrajinu tak dlouho trvají, Pavel vysvětlil, že čím více lidí o iniciativě ví, tím větší je to výzva. „Na jednu stranu bylo nutné iniciativu medializovat, abychom získali podporu dalších zemí, ale na druhou stranu jsme odhalili naše karty, čehož samozřejmě využívá Rusko. I proto iniciativa nepostupuje tak rychle, jak bychom si přáli,“ dodal prezident České republiky. Hlava státu zároveň řekla, že Praha už má smlouvy na další „pěti až šestimístný počet granátů“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský propustil z vojenské služby bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Ukrajiny Valerije Zalužného. Vyplývá to z dekretu zveřejněného na webu Kanceláře prezidenta republiky. Důvodem má být zdravotní stav Zalužného. Zároveň jej však Zelenský jiným dekretem jmenoval mimořádným zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska. Podle Zelenského je práce v diplomatickém směru iniciativou samotného Zalužného. Jeho kandidatura na pozici velvyslance Ukrajiny ve Velké Británii byla schválena už 7. března.

Šéf frakce „Služebník lidu“ David Arachamija naznačil, že z výkonu trestu by mohlo chtít být propuštěno výměnou za službu v ozbrojených silách až několik tisíc odsouzených. Píše o tom Interfax-Ukrajina. Obecně se prý předpokládá, že půjde o 15 až 20 tisíc vězňů, kteří by mohli smlouvu podepsat.

Německý spolkový ministr obrany Boris Pistorius dnes ve Washingtonu D.C. oznámil nákup tří salvových raketometů HIMARS a jejich předání Ukrajině v blízké budoucnosti. Je možné, že jde o německou snahu podpořit ukrajinskou snahu o zasahování ruských cílů na střední a dlouhou vzdálenost beze snahy předat napadené zemi řízené střely Taurus.

Svéráz ®uské ekonomiky:

Dnes vám přinášíme pokračování příběhu o špatném finančním stavu Gazpromu. Jedna z největších ruských firem oznámila v důsledku rekordní ztráty (poprvé za posledních 25 let) zahajuje rozprodej svého nemovitého majetku. Společnost hledá zájemce o velké investiční projekty v Moskvě a v moskevské oblasti, například kancelářské budovy, komplex sanatorií a lázní, nebo také parkovací plochu před vlastním sídlem firmy. Oficiálním zdůvodněním pro prodej majetku je dokončení přesunu společnosti do Petrohradu.

Připomeňme, že Gazprom zaznamenal v loňském roce pokles příjmů o 27% a pokles EBITA (tedy zisku před započtením úroků, daní a odpisů) přibližně o polovinu. Zadlužení společnosti představuje v současnosti přibližně 72 miliard USD, a vzhledem k tomu, že ani výhled na tento rok není příliš optimistický, představuje tato státem vlastněná společnost další zátěž pro už tak napnutý státní rozpočet.

Dnešní Třešnička™ by měla být o přehlídce na Rudém náměstí. Nicméně ono se to rychle okouká, tak to vezmeme rychle, protože to bylo podobné terno jako minulý rok. Přehlídka totiž vypadala jako nabídka vyjedené masny za socialismu. Jediný rozdíl oproti těm minulým, který je ale patrný na první pohled, je snižující se věkový průměr mužů kráčející kolem pódia. PPP Váňo!

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-756-23.3.24_optimized.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 542
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den807 #aktuvalka

Analýza osmistéhosedmého dne invaze na Ukrajinu 10.05.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 0-05-2024/

Okupační jednotky dnes ráno zahájily lokální ofenzívu ve směru na Charkov a Vovčansk. Situaci popisuje na svém TG kanále ukrajinský válečný novinář Jurij Butusov. Podle něj došlo nedaleko Pyljany ke zničení ruské kolony (geolokalizace). Ta se pohybovala jižním směrem na Lypci a Charkov. Druhá skupina ruských sil pak zaútočila ve směru na Vovčansk, kde se jim podařilo dostat se na severu a západě města téměř až k městským hranicím. Ruské a proruské kanály se pak chlubí záběry ostřelování Vovčansku a požárů ve městě.

Na svém FB profilu pak Butusov dále uvádí, že Rusové zaútočili silou celkem asi čtyř až pěti praporů a celkové území, nad kterým Ukrajinci ztratili kontrolu, pak dosahuje rozlohy kolem 30 km2. Po počátečním šoku se podle novináře mělo podařit ruský postup zastavit a dokonce zčásti zahnat zpět. Zároveň však trefně poznamenává, že z této události bude nutné vyvodit následky nejen v ukrajinském velení, ale nejspíše taky tajných službách, aby nedošlo k dalšímu ignorování náznaků podobných událostí (to je však problém tajných služeb obecně – pozn. red.)

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského však v nově napadených oblastech probíhají “tvrdé boje.” Business insider dále informuje o tom, že se do bojů zapojily kromě čistě vojenských jednotek jako je 43. samostatná mechanizovaná brigáda, taky policejní jednotky z Charkovské oblasti a ukrajinské pohraniční jednotky.

Ukrajinský milbloger Myrošnykov uvádí, že okupační síly provádějí jak ve směru na Lypci tak na Vovčansk průzkum bojem a podobné akce očekává v blízké budoucnosti i v Sumské oblasti. Ačkoliv situaci nevidí tak pozitivně, jako třeba Butusov, domnívá se, že další jednotky již jsou připraveny odrážet a vytlačit okupanty z oblastí bojů.

Ukrajinský Deepstate prozatím zobrazuje jako ztracené území pouze charkovský směr, zatímco ten vovčanský nadále zůstává označen jako pod ukrajinskou kontrolou.

Na závěr tohoto krátkého shrnutí bojů v Charkovské oblasti si dovolíme menší domněnku – je velmi nepravděpodobné, že by ruskému velení šlo přímo o Charkov, ačkoliv ruští propagandisté dlouhodobě tvrdí, že jde o město, které je ruské a Rusku patřit bude. V tomto případě si totiž myslíme, že hlavním cílem je stále Kupjansk (a do jisté míry i od bojů v Doněcké oblasti), kdy jsou tyto útoky snahou donutit ukrajinské jednotky v jeho okolí ke stažení do zhruba 100 km vzdálených míst bojů a tím polevit v obraně na levém břehu Oskilu, kolem Synkivky a celého kupjanského sektoru. Prozatím se však nezdá, že by okupantům takto taktika vycházela, situaci však budeme i nadále monitorovat.

Severovýchodní fronta: Ukrajinští tankisté a dronaři z uskupení Khorne podnikají údery na pozice okupačních jednotek v Lymanu Peršym a lesním porostu severozápadně od Synkivky. Jde nejspíše o snahu likvidovat ruské útoky probíhající kolem vesnice.

Z Teren a Jampolivky dnes není příliš nových zpráv, ale mluvčí operačně-strategického uskupení Chortyca Nazar Vološyn informuje o neúspěšných snahách ruských mechanizovaných jednotek postoupit blíže k oběma vesnicím. Budeme-li vycházet ze záběrů a zpráv z předchozích týdnů, pak je nutné dát mu za pravdu. Ruská snaha v současné době podle nás troskotá právě na tom, že se ruské jednotky se nemohou schovávat v lesících a remízcích, ale musí překonávat členitý otevřený prostor o hloubce asi dva kilometry, který je v dostřelu nejen dělostřelectva za Žerebcem, ale také protitankových týmů a směřuje do rozsáhlých minových polí, která pomáhají pohyb vpřed výrazně zpomalit.

Bachmutská fronta: Archangel Specnaza, ruský kanál napojený na ruské výsadkáře na neonacistický prapor Rusíč, tvrdí, že výsadkáři z 11. a 98. výsadkové divize vytlačují ukrajinské obránce z Časiva Jaru (myšleno pravděpodobně především předměstí Kanal), nejsou však k dispozici naprosto žádné záběry, které by to potvrzovaly. Ačkoliv ruský postup nelze vyloučit, jsme k těmto zprávám skeptičtí právě kvůli absenci záběrů. Dosud ruské záběry potvrzovaly především to, že se jim nedaří překonat ukrajinské obranné pozice v Kanalu.

Doněcká fronta: Ačkoliv éterem běží zprávy o těžkých bojích podél celého úseku, celkové není mnoho informací, které by nám pomohly vrhnout do celé situace alespoň nějaké světlo. Víme o tvrdých bojích kolem Solovjového, kde útočí ukrajinské drony. Západně od vesnice, ve směru na Sokil můžeme vidět množství zničené ruské techniky.

Z proukrajinských zdrojů můžeme vidět potvrzení vstupu ruských sil do Umanského, kde došlo ve středu k vyvěšení ruské vlajky. Objevily se informace, že za vyvěšením praporu skutečně stojí “doněčtí separatisté” z 114. motostřelecké brigády. Množství záběrů ruských útoků přesně potvrzuje naši domněnku, že se k vesnici okupanti dostali poté, co se jim podařilo prolomit ukrajinské obranné linie na východním okraji místního rybníka.

Z jižní části země se nám dnes nepodařilo objevit žádné nové zprávy. Je možné, že to bylo způsobeno faktem, že jsme se snažili několik hodin dát dohromady události z Charkovské oblasti. Zítra bychom měli mít více informací a případné změny zveřejníme.

Diplomatické a politické události:

Česká policie vyhlásila pátrání po generálovi ruské tajné služby GRU Andreji Averjanovovi. Důstojníky jeho jednotky Anatolije Čepigu a Alexandra Miškina považuje český vyšetřovací tým za strůjce výbuchů skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Zemřeli při nich dva lidé. Britští vyšetřovatelé podezírají tyto muže také z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury v roce 2018.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský se během tiskové konference se slovenskou prezidentkou Čaputouvou vyjádřil ke slovům slovenského premiéra Roberta Fica, který shazuje sbírku peněz svých občanů (v přepočtu cca 100 milionů korun) na nákup munice v rámci české iniciativy. Podle Zelenského existuje skepse ohledně podpory Ukrajiny, dokud „válka nepřijde k vám domů“ a slovenským politikům vzkázal: „Kdybychom nedostávali vojenskou pomoc, měli byste Rusko na hranicích.“ Zelenský pak poděkoval Slovákům, že „bez ohledu na cokoliv a kohokoliv“ nadále podporují Ukrajinu.

Ministerstvo obrany USA dnes oznámilo další materiálovou pomoc pro Ukrajinu v oblasti bezpečnosti a obrany. Toto oznámení je padesátou sedmou tranší vybavení, kterou Bidenova administrativa poskytla Ukrajině ze zásob ministerstva obrany od srpna 2021. Tento balíček v rámci prezidentského zmocnění k čerpání (PDA) má odhadovanou hodnotu 400 milionů dolarů a zahrnuje protivzdušnou obranu, dělostřeleckou munici, obrněná vozidla a protitankové zbraně.

Estonský soud uznal Allana Huntsoma, člena strany Koos („Společně“) vinným ze špionáže. Politik se dříve zabýval doručováním humanitární pomoci na Ruskem okupovaná území Ukrajiny. Píše o tom estonská veřejnoprávní televize ERR. Podrobnosti o trestu soud neuvedl, ale na sociálních sítích s odkazem na Huntsomův telefonát jeho matce, se rozšířila informace, že byl odsouzen na 6,5 roku vězení. Muž byl zatčen již 7. prosince 2023 a od té doby je ve vězení. Byl podezřelý ze špionáže proti Estonsku a podpory takových akcí. V roce 2015 byl Huntsom jedním ze zakladatelů organizace, která poskytovala humanitární pomoc okupovanému Donbasu. Byl také jedním z organizátorů estonských průvodů „Nesmrtelného pluku“, které jsou využívány a podporovány kremelskou propagandou. Huntsom krátce před svým zatčením údajně plánoval útěk do Ruské federace.

Svéráz ®uské ekonomiky:

Dnes se opět budeme věnovat ukrajinským útokům na ruskou ropnou infrastrukturu. V noci z 8. na 9 května byly provedeny útoky na zásobníky paliv u Jurovky v Krasnodarském kraji, kde skupina dronů zde vyvolala požár dvou velkých zásobníků o celkové kapacitě 10 000 kubických metrů paliva. Podle záběrů z útoku bude tyto zásobníky s největší pravděpodobností potřeba zcela odepsat. Na definitivní výsledek útoků však bude potřeba počkat, až se objeví satelitní snímky místa, kde útok proběhl. Zasažena byla také rafinérie Pervyj Zavod v Kaluze, která je největším producentem v tomto regionu. Po útoku vypukl v rafinérii masivní požár, který se již údajně podařilo uhasit, z dostupných záběrů ale v současnosti ještě není možné odhadnout rozsah poškození. Připomeňme, že na tuto rafinérii již byl proveden jeden útok, a to 15. března tohoto roku.

Významnějším, a to zejména z propagandistického hlediska, byl útok na rafinerii Něftěchim u města Salavat v Baškortostánu, nacházející se více než 1300 km od hranic Ukrajiny. Zde byla podle zpráv zasažena jednotka pro katalytické krakování (v této jednotce je možné štěpit dlouhé uhlovodíkové řetězce na kratší, a je tedy možné například zvýšit podíl benzínu na celkové produkci). Způsobená škoda tedy nevyřadí tuto rafinérii z provozu, omezí ale sortiment produkovaných látek. Hlavním důsledkem útoku je však to, že Ukrajinci ukázali možnost útoku i na cíle značně vzdálené od ukrajinského území, které v současné době nejsou nijak chráněny. Útok tak staví Rusko před dilema; ochrana všech důležitých objektů v takové vzdálenosti od ukrajinských hranic by znamenala odčerpání značných sil z frontové oblasti, jejich nebránění by pak umožnilo Ukrajincům pokračovat v útocích na infrastrukturu, která je pro pokračování ruské invaze kriticky důležitá.

Objevila se i informace, že ukrajinské drony pronikly hluboko do ruského vnitrozemí proto, že veškerá zde dostupná protivzdušná obrana se právě účastnila přehlídky v Moskvě, tuto zvěst však nedokážeme ani potvrdit, ani vyvrátit.

Dnešní Třešnička™ bude důkazem, že padouch nebo hrdina není jedna rodina, ale úhel pohledu. Že se na fotografiích ze včerejší šaškárny na Rudém náměstí v Moskvě vedle Putina objevili století veteráni velké vlastenecké války (té půlky druhé války, kdy už nacisti nebyli spojenci) je trochu přitažené za vlasy, ale ještě nějakým způsobem obhajitelné. Co je ale naprosto za hranou civilizovaného rozumu, že na tribuně za ruským diktátorem seděli muži z útvarů čelících obvinění z válečných zločinů na Ukrajině. Na fotkách přímo za Putinem totiž seděl třeba nadporučík Čalym Čuldum-ool z ruské Tuvinské republiky. Jeden z velitelů 55. motostřelecké brigády, která ve vesnici Jahidné v Černihivské oblasti v roce 2022 zřídila “koncentrák”, kde až do vyhnání ruských sil držela v nelidských podmínkách ve školním sklepě přes 350 lidí, z nichž mnoho zemřelo. Dalším mužem na čestném místě je major Boris Dudko ze 76. gardové výsadkové divize, která se v březnu 2022 shodou okolností nacházela v Buči a její příslušníci jsou obviněni z masakrů místních obyvatel. Na záběrech byl také mimo jiných identifikován major Artur Orlov, jehož jednotka byla obviněna, že na podzim roku 2022 její příslušníci znásilnili těhotnou ženu, která následně potratila. Prostě výkvět hordy. Víme, že Rusko a Putin jsou často přirovnáváni ke Třetí říši a Hitlerovi, ale upřímně, i když se někteří z nás věnují studiu druhé světové války po dekády, při psaní dnešní analýzy si nedokážeme vybavit jedinou fotografii, kde by byl Hitler vyfocen s vojákem-hrdinou, který by se dopustil či byl soudobě (oprávněně) obviněn ze spáchání válečného zločinu. Nikomu nic nepodsouváme, tak snad jen, že jiný kraj, jiný mrav.

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-756-23.3.24_optimized.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 542
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den808 #aktuvalka

Analýza osmistéhoosmého dne invaze na Ukrajinu 11.05.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 1-05-2024/

Ruské jednotky dnes provedly raketový útok na předměstí Sum. Bylo hlášeno jedno úmrtí 37leté ženy. Informovala o tom krajská vojenská správa.

V okupovaných Rovenkách v Luhanské oblasti došlo k požáru skladu pohonných hmot. Ruské propagandistické agentury tvrdí, že mělo jít o ukrajinský útok pomocí řízených střel ATACMS.

Gubernátor ruské Kurské oblasti Roman Starovojt na svém telegramovém kanále dnes ráno informoval o dopadu ukrajinského dronu na okraji Kursku. Několik strojů podle něj bylo neutralizováno pomocí systémů REB, jeden však pronikl a způsobil masivní explozi.

Nedaleko železniční stanice Kuberle v ruské Rostovské oblasti došlo k vykolejení vlaku s pohonnými hmotami a následnému požáru.

Charkovská fronta: Některé snímky z okraje Vovčansku naznačují, že boje již probíhají přímo na okraji města. Konkrétně tento ukazuje pravděpodobně ruského vojáka u cedule, na které je ukrajinský nápis “Vovčansk” přepsaný na “Volčansk” a symbol ruské invaze, písmeno “Z”. Dále pak můžeme na některých snímcích z ukrajinských sebevražedných dronů vidět nový rozpoznávací symbol ruských sil.

Situace na Charkovském směru je pak poměrně nepřehledná, ale zdá se, že boje se podle geolokalizovaných záběrů od 42. samostatné mechanizované brigády přesunuly až k Pyljaně. Záběry ukazující ničení ruských obrněných vozidel BMP naznačují, že pozemní boje pravděpodobně nejsou tak výrazné jako u Vovčansku, a Ukrajinci zde využívají především dělostřelectvo a právě drony, protože vzdálenost o větších měst je zde větší, než v případě ruského výpadu na Vovčansk.

Jurij Butusov, ukrajinský válečný novinář pak ve své denní svodce hovoří o tom, že generál Syrskyj, vrchní velitel Ozbrojených sil Ukrajiny, pověřil velením operací v Charkovské oblasti jednoho ze spolehlivých a schopných velitelů, aniž by specifikoval, o koho se má jednat. Okupanti se podle Butusova snaží narušovat logistický a dopravní řetězec ukrajinské armády pomocí dělostřelectva a leteckých úderů, jak ukazují záběry z Vovčansku, kam mají dopadat letecké termobarické pumy KAB. Novinář však popisuje situaci jako stabilizovanou s tím, že ruský průnik byl zastaven asi 2-5 km (pravděpodobně dle konkrétního místa) od rusko-ukrajinské hranice. To znamená, že Charkov je teoreticky nyní v dosahu některých ruských salvových raketometů větší ráže, ačkoliv vzhledem k množství ukrajinských dronů je nejspíše okupanti na tento úsek nepřesunou.

Ukrajinský důstojník Denis Jaroslavský tvrdí, že některé ukrajinské jednotky při počátečním ruském útoku opustily své pozice, ale díky příchodu 92. samostatné útočné brigády, 57. samostatné motorizované brigády a jednotky Kraken se situaci daří stabilizovat. Zajímavé je pro nás hlavně jeho tvrzení o příchodu výše zmiňovaných jednotek, které bránily Časiv Jar a kupjanský směr a jejichž přesměrování na charkovskou frontu by znamenalo značné oslabení ukrajinských sil v těchto směrech. Je tedy logické, že nejde o přesun celých brigád, ale v případě 92. brigády pravděpodobně půjde o jeden z praporů, které byly povolány z rotace v domovském Čuhujivu. Nejednalo by se o první ukrajinské brigády, jejichž prapory bojují na různých frontách.

Severovýchodní fronta: Italský mapper Majakovsk tvrdí, že se okupantům podařilo postoupit mezi Kolomjičichou a Stelmachivkou, není však jasné, ze kterého konkrétního zdroje tuto zprávu převzal.

Ostřelování bilohorivského sádrovcového lomu pomocí ruských termobarických raketometů ukazuje, že pozice se v nejbližším okolí samotné vesnice dlouhodobě nijak nemění.

Bachmutská fronta: Boje probíhají už tradičně západně od Bohdanivky, ale hlavním směrem kterým se okupanti snaží postoupit je stále Časiv Jar. Sebevražedné drony a dělostřelectvo ukrajinské 41. samostatné mechanizované brigády ničí ruské pokusy o získání pozic v chatkové oblasti na východní straně časivjarského předměstí Kanal. Ukrajinská Deepstate informuje, že sem okupanti přes noc přesunuli další mechanizované jednotky, takže se dá předpokládat, že se v tomto směru tlak ještě zvýší. Více na jih pokračují boje o Ivanivské a ke střetům dochází i severně od Kliščijivky.

Doněcká fronta: Stejně, jako včera nemáme z tohoto směru dostatek vizuálních zdrojů, takže se budeme muset spolehnout na popis milblogerů. Ukrajinské dělostřelectvo ostřeluje ruské pozice v severní části Archanhelského. U Novooleksandrivky hlásí Deepstate těžké bitvy, ale okupantům se zde prý nepodařilo postoupit a tak začali tlačit směrem k vesnici Zelené Pole. U Novopokrovského podle stejného zdroje dokázali ukrajinští bojovníci osvobodit několik pozic v zemi nikoho. Toto tvrzení zatím nedokážeme potvrdit.

Okupanti dále tlačí na Umanské a Netajlovo a měli tam několik úspěchů. Ukrajinský milbloger Petrenko píše, že se jim v druhé jmenované vesnici podařilo postoupit přibližně půl kilometru Čkalovskou a Beskaravajnou ulicí. To potvrzují záběry z ukrajinských sebevražedných dronů, které zde pracovali na ruské pěchotě. Jižně od Pervomajského vstoupili Rusové do Domachské rokle a podle Deepstate zde obránci utrpěli poměrně vážné ztráty včetně zajatých.

Více na jih probíhají těžké boje v Krasnohorivce a Heorhijivce. Krasnohorivku okupanti ”skřípli” jak z východu, tak z jihu a stále více se jim daří pronikat do komplexu továrny na výrobu nehořlavých cihel. Předpokládáme, že se zde Rusové brzy pokusí o větší útok, kterým by z města vytlačili ukrajinskou posádku nadobro.

Jihovýchodní fronta: zde nemáme žádné zásadní informace.

Záporožská fronta: Ruské frontové letectvo bombardovalo ukrajinské pozice v Urožajném a ukrajinským ozbrojeným složkám se podařilo zlikvidovat ruský obrněný transportér, který převážel posily okupantů do Staromajorského. Posun na frontové linii jsme zde nezaznamenali.

Okupanti nadále tlačí v orichivském výběžku a situace se zde pro obránce sice pomalu, ale jistě zhoršuje. Západně od Verbového se podařilo ruským výsadkářům za podpory dělostřelectva a frontového letectva postoupit přibližně 100 metrů v zemi nikoho. Situace v Robotyném je nadále naprosto nepřehledná a ač k tomu nemáme dostatek obrazových důkazů je jasné, že jsou zde Rusové i přes velice těžké ztráty aktivnější. Ukrajinské drony likvidovaly okupanty ve zbytcích budovy pošty a místního kulturního domu, které leží přibližně v polovině vesnice. Prozatím je vesnice stále zemí nikoho.

Chersonská fronta: Na východním břehu Dněpru jsme nezaznamenali žádné změny. Ukrajinští pohraničníci útočili pomocí sebevražedných dronů na ruské checkpointy ve městečku Hola Prystan a jinak jsme zde nezaznamenali žádnou zajímavou událost.

Diplomatické a politické události:

Americké ministerstvo zahraničí schválilo nouzový prodej raketometů HIMARS v hodnotě přibližně 30 milionů dolarů. Informovala o tom agentura pro bezpečnostní spolupráci ministerstva obrany USA (ve čtvrtek 9. května rozhodnutí nakoupit raketomety oznámil spolkový ministr obrany Boris Pistorus). Nákup těchto tří zařízení pro Ukrajinu bude financovat německá vláda. Je třeba poznamenat, že ministr zahraničí Anthony Blinken poskytl podrobné odůvodnění, že „existuje mimořádná situace, která vyžaduje okamžitý prodej tohoto obranného zboží a služeb vládě Ukrajiny v zájmu národní bezpečnosti Spojených států“. Zbraně budou převedeny ze záloh americké armády. Včera USA oznámily přidělení nového balíku vojenské pomoci v hodnotě 400 milionů dolarů Ukrajině, který obsahuje munici pro Patriot, NASAMS, systémy HIMARS a dělostřelecké granáty.

Velká Británie se chystá poskytnout Ukrajině dosud největší balík vojenské pomoci. Informovalo o tom ministerstvo obrany Velké Británie. Hodnota pomoci dosahuje 500 milionů liber. Měla by obsahovat 4 miliony nábojů do ručních zbraní, více než 1600 různých střel a také 400 vozidel. Mezi nimi je 160 MRAP (obrněné, minám odolné vozidlo) Husky. Britové nedávno souhlasili se zvýšením svých výdajů na obranu. Později ministr zahraničí David Cameron vyzval všechny evropské státy, aby učinily totéž.

Rusko nám bude škodit a nespokojí se s tím, že získá jen část Ukrajiny, řekl v rozhovoru s rakouským listem Die Presse český prezident Petr Pavel. Také vyjádřil názor, že Evropa je na začátku delší konfrontace s Ruskem, která ale nemusí být vojenského rázu. „Chtějí obnovit imperiální velikost Sovětského svazu, včetně jeho sféry vlivu, a říkají to velmi otevřeně. Měli bychom to proto brát vážně. Musíme se připravit na to, že Rusko nebude mírovým partnerem,“ míní Pavel. Dle jeho názoru vždy, když se Rusko bude chovat konstruktivně, by měla Evropa činit stejně. „Když však Rusko jedná proti našim zájmům, musíme se mu postavit. Protože jinak budou náš způsob života a naše hodnoty ohroženy,“ uvedla. Podle něj se konfrontace s Ruskem stane částí našeho každodenního života.

Svéráz ®uské ekonomiky:

Dnes vám přinášíme pokračování ve vyšetřování korupční kauzy Timura Ivanova, toho času již bývalého náměstka ministra obrany. Ten byl původně obviněn z přijetí úplatku ve výši jednoho milionu rublů, tedy spodního limitu, pro který je možné podle ruského práva odsoudit pachatele zločinů spojených s korupcí k nejvyšší trestní sazbě, která je pro tento zločin vyměřena. V průběhu vyšetřování však byla částka navýšena, a nyní je Timur Ivanov obviněn z přijetí úplatků v celkové výši jedné miliardy rublů.

Jeho advokát se také odvolal proti vzetí Timura Ivanova do vazby, s požadavkem o vyšetřování na svobodě nebo v domácím vězením, tento požadavek byl však soudem odmítnut. Zajímavá je však strategie, jakou obhájce zvolil – nevinu jeho klienta, a zejména jeho čestnost a ryzí charakter, měla dokázat vyznamenání, které byla Timurovi Ivanovovi udělena. Advokát je nechal všechna předložit před soudce, a vzhledem k tomu, že Timur Ivanov byl velmi zasloužilým činovníkem, bylo potřeba dvou asistentů a čtyř velkých tašek, aby všechna vyznamenání přinesli.

Je potřeba doplnit, že ryzost charakteru prokazovaná udělenými vyznamenáními byl krok, který se často používal za časů Sovětského Svazu, a to zejména ve stalinské éře. Nicméně vzhledem k tomu, že Timur Ivanov čelí i obvinění ze zrady, byl v duchu stalinských tradic okamžikem zatčení z pohledu soudního procesu zbaven všech svých hodností a vyznamenání, a krok jeho advokáta tak neměl žádnou důkazní váhu.

Dnešní Třešnička™ dnes bohužel nebude. Ale třeba něco najdeme zítra.

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-756-23.3.24_optimized.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 542
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den809 #aktuvalka

Analýza osmistéhodevátého dne invaze na Ukrajinu 12.05.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 2-05-2024/

Ukrajinské letectvo oznámilo zničení pěti průzkumných dronů ( čtyři drony Zala a jeden Orlan-10).

K v ruském Bělgorodu došlo k explozi a následnému zhroucení domu. Italský OSINT analytik Majakovsk píše, že způsob exploze není kompatibilní s dopadem dronu, ale spíše odpovídá letecké pumě. Poškozená část domu se během provádění záchranných prací kvůli špatné statice sesunula. Není jasné, zda šlo o ukrajinskou nebo ruskou leteckou bombu, nejednalo by se však o první případ, kdy do Bělgorodu dopadla ruská puma. Dnes odpoledne došlo v Bělgorodském rajonu k dalšímu výbuchu, tentokrát ve Streleckém na západě Bělgorodu.

V ruském Volgogradu došlo k explozi a požáru v místní rafinérii. Podle některých zdrojů měla být zasažena hlavní rafinační jednotka AVT-1 ELOU. Agentura Reuters s odvoláním na gubernátora Volgogradské oblasti Andreje Bočarova uvádí, že požár byl rychle uhašen a nedošlo ke ztrátám na životech, což však nelze jednoznačně ověřit.

Charkovská situace: Ruský propagandistický kanál Severnyj veter zveřejnil záběry ruských vojáků před cedulí ve vesnici Hatyšče ve směru na Vovčansk. Záběry na první pohled působí věrohodně, ale je zde několik problémů. Prvním je, že cedule je uprostřed pole, což nedává příliš smysl. Druhým problémem pak je fakt, že žádná podobná budova se v Hatyšči nenachází v takové poloze, aby umístění cedule odpovídalo při porovnání s mapami. Je tedy možné, že se okupantům podařilo proniknout na okraj vesnice a ukrást ceduli, kterou následně vyvěsili někde jinde. I přesto je však možné, že se jim skutečně podařilo vesnici obsadit. Nicméně to není možné potvrdit na základě jiných informací, než je toto krátké video.

Z vyjádření Denise Jaroslavského k situaci v okolí Vovčansku. Dronaři 1. praporu 57. samostatné mechanizované brigády společně s brigádním dělostřelectvem podle něj dnes zastavili postup ruských sil ve směru na Vovčansk, ale okupanti sem stahují zálohy. Město podle něj bylo obklíčeno a začaly zde pouliční boje (boje na severní straně potvrzují i jiné zdroje, ale informaci o obklíčení města bereme se značnou rezervou). Dále potvrzuje tvrzení, že některé ukrajinské jednotky opustily při prvotním tlaku své pozice a přímo zmiňuje 125. samostatnou brigádu teritoriální obrany (ale jedním dechem dodává, že je jejich velení nutilo bojovat z pozic, které nebyly hotové ani z 30%). Zároveň dodává, že na některých místech stále neexistuje opevnění, které zde mělo stát už skoro dva roky a jinde nejsou ani minová pole.

Kromě zapojení částí 92. samostatné útočné brigády, 57. samostatné mechanizované brigády a Krakenu v oblasti operují i “Peaky Blinders”, dronaři z Centra zvláštního určení národní gardy Ukrajiny „Omega“. Ti tvrdí, že prozatím Rusům útočícím v tomto směru chybí dostatek prostředků radioelektronického boje, takže jejich drony zde mají zatím značné úspěchy.

Na Severním Donci, který odděluje Charkov a Vovčansk, došlo ke zničení mostu u Starého Saltivu. Nedává smysl, aby most ničili Ukrajinci, proto se domníváme, že jej zasáhli okupanti, aby zpomalili nebo zamezili přesunu jednotek a materiálu od Charkova k Vovčansku. Jde o jediný podobně velký most přes řeku na zhruba šedesáti kilometrech toku řeky od rusko-ukrajinské hranice, což sice nebude mít pro Ukrajince žádný katastrofální důsledek, ale vliv na rychlost přesunu to nejspíše mít bude. Další věcí pak je, že pokud by došlo k poškození hráze, mohlo by dojít k zatopení některých vesnic po toku řeky. Tuto teorii potvrzuje i úmyslné ničení komunikací kolem Vovčansku ruským bombardováním.

Informace z dnešní noční svodky ukrajinského válečného novináře Jurije Butusova pak zmiňují rozšíření zóny bojů na hloubku 5-6 km a celkové rozloze až 100 km2. Okupační velení se podle něj snaží vytvořit nárazníkové pásmo, které má sloužit jako shromaždiště pro další ruské útoky a snahu o expanzi dále do Charkovské oblasti. Butusov taky tvrdí, že se projevují problémy s organizací a velením, ale jsou vidět snahy řádně celou situaci stabilizovat – neznamená to však podle něj přímé ohrožení pro Charkov.

Podle ukrajinského portálu Pravda označil vrchní velitel Ozbrojených sil Ukrajiny situaci v Charkovské oblasti za “velmi vyhrocenou.” Ukrajinští vojáci podle něj dělají vše, co je v jejich silách, aby udržely své pozice a způsobily okupantům ztráty.

K tématu opevnění bychom chtěli podotknout, že ze satelitních snímků je vidět, že první hlavní obranná linie Ukrajinců začíná až jižně od Vovčansku a severně od něj je opevnění hodně řídké. Jsme tedy přesvědčeni, že ukrajinští stratégové považují území města i prostor severně od něj za nárazníkové pásmo.

Bachmutská fronta: Proruské zdroje píší, že se okupantům podařilo získat kontrolu nad prostorem jižně od silnice T-05-04 až k Donbaskému kanálu. Prozatím to není možné ověřit a je možné, že k tomu nedošlo, protože může pouze jít o rozšíření území nikoho poté, co se Ukrajinci stáhli za kanál. Tuto verzi do jisté míry potvrzuje i ukrajinský milbloger Petrenko, který píše o silném ruském tlaku v botanické rezervaci Stupki-Holubovské 2, která leží na severní straně silnice T-05-04.

Doněcká fronta: Z fronty ležící západně od Avdijivky už několik dní nepřichází příliš informací. Podle ukrajinského milblogera Petrenka probíhají nejtěžší boje v okolí Archanhelského, u Solovjového, v centru Netajlového a jižně od Pervomajského. Ukrajinci zde pomocí dronů ničí ruské posily, které se snaží dostat ze zázemí na frontu a nezdá se, že by se zde výrazně posunula linie.

V Krasnohorivce ruské jednotky dobyly místní závod na výrobu žáruvzdorných cihel a postupovaly podél ulic Ivana Franka, Hručevského, Centrální a Sumské. Tento postup stál okupanty nemalé ztráty.

Ruské frontové letectvo a dělostřelectvo útočilo na jižní část vesnice Urožajné a ukrajinské drony pracovaly na ruských cílech v areálu zemědělského družstva, které leží jižně od Urožajne. Boje probíhají i jižně od Staromajorského.

Jihovýchodní fronta: Ruské letectvo útočí v Urožajném zhruba na střed vesnice, což oproti předchozím dnům naznačuje pomalé stahování Ukrajinců z ostřelované a bombardované jižní části.

Chersonská fronta: Ruské jednotky se vylodily na ostrově Nestriha a vztyčili zde svou vlajku. Ostrov je nyní opět zemí nikoho. Jinak jsme na východním břehu Dněpru nezaznamenali žádné změny.

Diplomatické a politické události:

Severní pohraniční část ukrajinské Charkovské oblasti je prakticky pod nepřetržitou palbou, čelí ruské ofenzivě. Dnes to uvedl šéf oblastní správy Oleh Syněhubov, podle něhož v oblasti dnes také zemřeli dva civilisté. Úřady podle něj z této pohraniční oblasti evakuovaly přes 4000 lidí, ale na 500 jich tam zůstává. Agentura Reuters také citovala velitele ukrajinských ozbrojených sil Oleksandra Syrského, že ukrajinští vojáci čelí složité situaci, ale snaží se dělat vše, aby udrželi své pozice.

Ruský diktátor Vladimir Putin navrhl jmenovat nového ministra obrany namísto dosavadního šéfa resortu Sergeje Šojgu. Píše o tom propagandistická tisková agentura TASS. Putin na tuto pozici navrhl Andrii Bilousova.

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken k ruským pokusům o postup v Charkovské oblasti řekl, že zpoždění amerických dodávek vojenské pomoci mělo nepochybně své důsledky, ale ukrajinští vojáci jsou schopni efektivně držet pozice na východě země. Zároveň zdůraznil nedávné přidělení dalšího balíčku pomoci ve výši 400 milionů dolarů. Spojené státy a Evropa podle něj dělají „vše, co je v jejich silách, aby poskytly pomoc co nejdříve“.

Svéráz ®uské ekonomiky:

Dnes se podíváme pro změnu do Číny, neboť se objevily nové informace ohledně jejího ekonomického vývoje. Čína se aktuálně potýká s problémy s přebujelostí svého průmyslu spojeného s elektromobilitou, tedy nejen samotnou výrobou elektromobilů, ale i Li-ion baterií, a také v oblasti výroby solárních panelů. V těchto odvětvích nedokážou čínští producenti prodat veškerou svoji produkci vlivem přezásobení trhu. Nicméně vlivem toho, že jsou v Číně tržní mechanismy ovlivňovány centrálním ekonomickým plánem, nedošlo u producentů k omezení výroby, namísto toho je nadprodukce dotována ze státního rozpočtu.

Vzhledem k míře zapojení Číny do celosvětové ekonomiky však tento krok ohrožuje producenty v tomto segmentu v jiných zemích, neboť převaha nabídky nad poptávkou znamená vede ke tlaku na snížení ceny, což nemusí být pro výrobce v jiných zemích zvládnutelné. Toto je jedním z důvodů, proč v současnosti zavádí USA dovozní cla na mnoho čínských výrobků, cílem je vyrovnat obchodní výhodu danou dotacemi z čínského rozpočtu.

Nicméně ani pro Čínu není tato situace příliš růžová, neboť vytváří další tlak na státní rozpočet, který se stále ještě potýká s propadem v důsledku krachu několika velkých čínských developerů, a současně nutnosti sanovat jejich nedokončené projekty ze státního rozpočtu. Tyto ekonomické potíže tak snižují možnost, že by Čína ve větší míře podporovala projekty v Rusku, neboť po krachu některých z nich (například automobilů značky Moskvič) představuje tato aktivita pro Čínu další ztrátu.

Dnešní Třešnička™ bude o kámoších jak hrom. Server World Economics, který je součástí vědeckého žurnálu Information Sciences, sestavil seznam nejbližších přátel Ruska a ohodnotil je známkou A (velmi dobré) až E (tady žít nechcete) podle úrovně právního státu, svobody tisku, politických práv a korupce. Jen připomeneme, že Ruská federace dle kremelské propagandy díky speciální operaci na Ukrajině jen roste, rubl nahrazuje petrodolar a všichni kromě USA a jeho loutek v Evropě stojí frontu na vstup do Ruskem rozhodně-vedeného BRICSu. Z geopolitického hlediska Rusové nejvíce spolupracují s Běloruskem, některými středoasijskými -stány, Íránem, Sýrií, Venezuelou, Nikaraguou, Západním Tchaj-wanem a Indií. Nepřekvapí, že kromě Indie, která dostala známku C, jsou nejlepší přátelé Putina korupcí a bezprávím prolezlé země, které zamrzly někde kolem druhé poloviny minulého století… v lepším případě – díváme se na tebe Íráne! Vzhledem k tomu, že Rusko také dostalo éčko se hodí jen dodat, tam kde je Jerry, je i Tom.

A pozor! Ve středu 15.05.2023 od 20:00, budeme mít opět náš video podcast. Jako obvykle probereme vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavním tématem bude novinařina a celkově mediální prostředí u nás v souvislosti s válkou na Ukrajině. Hostem bude odborník na slovo vzatý, novinář a redaktor Forum24, Martin Skýpala. Budeme dostupní na našem partnerském projektu; Twitch kanále Brotherhood Of Terra. Následný záznam bude opět na Youtube. Budeme rádi, když si nás přijdete poslechnout!

Archiv předchozích podcastů

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-756-23.3.24_optimized.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 542
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den810 #aktuvalka

Analýza osmistéhodesátého dne invaze na Ukrajinu 13.05.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 3-05-2024/

Dnes před polednem byl vyhlášen letecký poplach v severních oblastech Ukrajiny, a to včetně Kyjeva, kvůli raketové hrozbě. Poplach navazuje na noční varování, které cílilo na východní regiony před balistickými raketami.

Město Selydove bylo v časných ranních hodinách zasaženo raketami protivzdušné obrany S-300. Podle agentury Ukrinform o tom na Facebooku informovala městská vojenská správa. Městské úřady uvedly, že nedošlo k žádným obětem.


Ruské jednotky ostřelovaly vesnici Kizomys v obci Bilozerka v Chersonské oblasti a zabily dva civilisty. Oleksandr Prokudin, šéf Chersonské oblastní vojenské správy, to uvedl v příspěvku na Telegramu.

Charkovská situace: Ukrajinští Deepstate hlásí, že v průběhu dne okupanti vstoupili do vesnic Morochovec a Olejnikovo. Bojuje se nadále o Hluboké, Lukjancy a Zelené, avšak postup okupantů je zde prozatím minimální i přes to, že byly jeho průzkumné jednotky spatřeny jižně od Hlubokého v zahrádkářské kolonii Delfín.

Ve směru na Vovčansk probíhají bitvy na jižním a jihovýchodním okraji vesnice Hatišče a ruské průzkumné skupiny byly viděny na severních přístupech do samotného Vovčansku. Videozáznam práce ukořistěného transportéru BTR-82A ukazuje, že se okupantům podařilo uchytit v masokombinátu Vovčan, který leží na severozápadním cípku města. Rusové nadále bombardují a ostřelují město, ale situace v něm samotném je prozatím beze změny.

Poměrně velice dobré shrnutí situace k dnešnímu ránu opět podal ukrajinský válečný novinář Butusov. Zaměříme se hlavně na pasáž, kde rozebírá problémy s ukrajinským opevněním. Podle něj jsou problémy s opevněním dány tím, že ukrajinská samospráva budovala opevnění hlavně směrem k Charkovu, ke kterému se však nyní okupanti nesnaží přiblížit.

Na závěr informací z charkovské fronty upozorňujeme na to, že byl nahrazen velitel ukrajinské operačně-taktické skupiny „Charkov“ a na frontu byly přesunuty části 3. samostatné útočné brigády, 66. samostatné mechanizované brigády a 77. aeromobilní brigády.

Severovýchodní fronta: Poziční boje probíhají severně od Synkivky a v okolí Kyslivky. Podobná situace se odehrává východně od Teren a Jampolivky. Fronta se zde nehýbe.

Asi nejvíce komplikovaná situace je na jihovýchodním okraji Bilohorivky, kde se ruské jednotky nadále pokoušejí vytlačit obranné síly z pozic u křídového lomu a útočí zde s podporou tanků a těžké techniky. V okolí této vesnice pracuje jak ruské, tak ukrajinské dělostřelectvo a okupanti zde použili i termobarický salvový raketomet TOS-1. Ukrajinští obránci prozatím všechny pokusy protivníka o postup odrazili.

Bachmutská fronta: Boje nadále pokračují v západní části Bohdanivky, kde ukrajinské ozbrojené složky nadále drží několik pozic. Podobná situace je v okolí chatové oblasti severně od časvjarského mikrodistriktu Kanal který rusové ostřelují termobarickými salvovými raketomety TOS-1 a u Ivanivského.

Doněcká fronta: Z této fronty bohužel nemáme příliš informací. Podle ukrajinského milblogera Petrenka postoupili okupanti podél lesního pásu východně od Novopokrovského a stále zde probíhají boje. Západně od Semenivky a Orlivky se podle stejného zdroje podařilo okupantům postoupit směrem na Umanské a západně od Pervomajského se Rusům podařilo postoupit podél ulice Naberežné v Netajlovém, což potvrzuje i mapa ukrajinského Deepstate.

Více na jih pokračují těžké boje o město Krasnohorivka a vesnici Heorhijivka. Okupanti sem stále stahují zálohy a předpokládáme, že zde brzy dojde k pokusu o obsazení zbytku města.

V Urožajném je situace podobná, jako v předchozích dnech. Rusové zde napadají ukrajinské pozice na jihu vesnice a postup jsme nezaznamenali ani zde, ani ve Staromajorském.

Jihovýchodní fronta: zde nemáme žádné zásadní informace.

Záporožská fronta: V Orichivském výběžku se podle Petrenka okupantům podařilo postoupit západně od Verbového, ale vizuální důkazy k tomuto tvrzení zatím nemáme. Jinak probíhají boje v okolí Robotyného. Žádné významné změny na frontové linii jsme zde nezaznamenali.

Chersonská fronta: Na východním břehu Dněpru jsme také nezaznamenali žádné změny. Ukrajinské drony zde ničí vybavení a živou sílu okupantů a jinak je zde vše při starém.

Krym: Partyzánská skupina “Krymský vítr” oznámila dopad několika střel na jednotku 3. radiofrekvenčního pluku ruských leteckých sil na hoře AJ-Petri na okupovaném jižním Krymu. Následně to také uvedla na telegramu. Zprávu ale nejsme schopni plně ověřit – v důsledku toho také vyzýváme k opatrnosti ohledně všemožných spekulací, které se díky tomu vyrojily. Radarové kopule na jižním Krymu jsou nejznámější vojenskou lokalitou v Jaltské oblasti. Před okupací Krymu zde sídlil ukrajinský radiofrekvenční prapor, kde sloužily sovětské radary Oborona, Altai a Kordon-M, ale také i ukrajinské radary 36DS-6.

Diplomatické a politické události:

Německo poskytne Ukrajině v květnu další systém protivzdušné obrany IRIS-T. Ve vysílání ukrajinského teletonu to uvedl německý velvyslanec na Ukrajině Martin Jäger. Podle něj má Kyjev již několik takových systémů. Jäger ujistil, že Německo se zavázalo letos poskytnout několik dalších IRIS-T, a další v letech 2025 a 2026. Připomněl také, že Berlín předá systémy Patriot, která na Ukrajinu dorazí nejspíše koncem června.

Rada EU schválila prodloužení platnosti autonomních obchodních opatření (ATM) s Ukrajinou, což pozastavuje uplatňování cel a kvót na ukrajinský vývoz do EU.

Informace a tisková zpráva je zveřejněna na internetových stránkách Evropské komise. „Pozastavení dovozních cel a kvót na ukrajinský vývoz do Evropské unie bude po dnešním přijetí Radou a hlasováním z 23. dubna v Evropském parlamentu prodlouženo o další rok. EU tak opět plní svůj závazek podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak bude třeba,“ uvádí se ve zprávě.

Estonská vláda „vážně“ diskutuje o možnosti vyslat své vojáky do západních oblastí Ukrajiny, aby nahradily ukrajinskou armádu, která místo toho bude moci jít na frontu. Řekl to Madis Roll, poradce estonského prezidenta pro národní bezpečnost, v rozhovoru pro Breaking Defense. Estonsko by podle něj k takovému kroku rádo přistoupilo v rámci plnohodnotné mise NATO „k demonstraci širší jednotné síly a odhodlání“, ale Estonsko to prý může udělat i v rámci menší koalice zemí. „Musíme zvážit všechny možnosti. Ohledně toho co můžeme udělat bychom se neměli nijak omezovat,“ řekl Roll a dodal, že země NATO, které jsou nyní proti vyslání vojáků na Ukrajinu, mohou „časem změnit svůj názor“.

Evropská federace novinářů (EFJ) vyzvala ukrajinské úřady, aby přezkoumaly formát teletonu “Jednotné zprávy” a označila jej za neefektivní využívání zdrojů a poškozování bezpečnosti informací. Vyplývá to z prohlášení organizace. Podle EFJ, na začátku totální invaze do Ruska byla iniciativa šesti ukrajinských televizních kanálů spojit síly a vytvořit společné tiskové zprávy vnímána pozitivně. Po dvou letech velké války se však formát pořadů téměř nezměnil, a proto jsou podle evropských novinářů stále méně relevantní a méně informativní. EFJ dodává, že skutečnost, že několik velkých ukrajinských televizních kanálů nadále provozuje společné zpravodajství 24 hodin denně, ve skutečnosti „vážně snižuje množství a kvalitu informací“, které dostávají ukrajinští diváci. Podle evropských mediálních expertů to Ukrajince nutí, aby se obrátili na anonymní kanály Telegramu a přečetli si, co vnímají jako „skutečné“ zprávy. Zdroje používané anonymními telegramovými kanály je však často nemožné určit, stejně jako jejich sponzory. Tento odklon od profesionálních masmédií představuje vážnou hrozbu pro informační bezpečnost Ukrajiny, zdůrazňuje EFJ. Důvěra v teleton mezi Ukrajinci od začátku ruské invaze klesla ze 70% na současný zhruba 43 %. Předseda Výboru pro svobodu projevu Nejvyšší rady Jaroslav Jurčyšyn proto již v dubnu oznámil, že teleton bude muset skončit, pokud v roce 2024 nezmění svůj formát.

Svéráz ®uské ekonomiky:

Dnes se zaměříme na některé změny v nově ustavené ruské vládě. Povýšení bývalého ministra obrany Šojgu na pozici předsedy bezpečnostní rady jste již pravděpodobně zaznamenali, podobných přesunů a povýšení na základě prokázané loajality však proběhlo více. Zde se zaměříme na ty spojené s ekonomickými resorty:

Typickým přesunem v tomto stylu je například přesun Dmitrije Patruševa, syna Nikolaje Patruševa, z problematické pozice ministra zemědělství na pozici vicepremiéra pro zemědělství a životní prostředí, tedy na dozorovou pozici bez žádné přímé odpovědnosti. Na pozici ministryně zemědělství pak byla povýšena jeho náměstkyně, Oksana Lutová.

Nově se vicepremiérem (pro oblast dopravy) se stal i bývalý ministr dopravy Vitalij Saveljev. Pozici ministra energetiky pak převzal bývalý důstojník a gubernátor kemerovské oblasti, Sergej Civiljov, který je proslulý svými tvrdými metodami řízení.

Další změna proběhla na pozici ministra pro rozvoj digitalizace a sdělovací prostředky, česky bychom mohli zkratku názvu tohoto ministerstva přeložit jako Mindigi. Ministr tohoto rezortu, nově Dmitrij Grigorenko, (který se stal současně i vicepremiérem) získal nově do svojí kompetence federální antimonopolní službu FAS, tedy v současnosti hlavní ruský orgán dozorující změny cen. Toto ministerstvo tak můžeme nově nazvat i ministerstvem cenové kontroly.

Celkově lze říci, že došlo k dalšímu utužení státního dohledu nad ekonomikou, a současně k povyšování všech, kdo prokázali loajalitu Putinovi, bez ohledu na reálné zásluhy. Dovolíme si odhadnout, že tato strategie rozvoji ekonomiky státu do budoucna příliš nepomůže.

Dnešní Třešnička™ bude lehký kompotek různých chutí. Podle proruských zdrojů má být nový invazní symbol ruských sil v Charkovské oblasti, hovorově nazývaný “zdraví škodlivá pí…”, důkazem, že ofenziva je ve skutečnosti velkou operací, která srazí vaz nepříteli ruského světa. A my si myslíme, že to je přesně to, co rusáci chtějí, aby jsme si mysleli. ISW se domnívá, že byl Šojgu odstaven, protože by nebyl schopen připravit válku proti NATO. My se domníváme, že je celkem zažitou praxí neschopné lidi v korporátu povýšit, aby šli škodit jinam. Že měl výborné doporučení, viďte? Ale největší úsměv na tváři nám dnes vykouzlil jeden slovenský dezinfo-tard #SorryBratia, který si bůhvíproč myslí, že jsme tu zvědaví na ty jeho dřísty. Při zběžném prolétnutí jeho profilu jsme se však kromě standardních kremelských nesmyslů a podpory slovenských nácků dozvěděli také to, že Ukrajincí mají satana v duši, denně tam padnou celé prapory fašistů (400-1200 vojáků), které sem přijíždějí “sklízet” Američani na orgány, které pak prodají do Izraele. Satan, ukronacisti, obchod s orgány, Židé, všecko! Oceňujeme vytrvalost, my mysleli, že tohle nikdo nesdílí už dva roky…

A pozor! Ve středu 15.05.2023 od 20:00, budeme mít opět náš video podcast. Jako obvykle probereme vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavním tématem bude novinařina a celkově mediální prostředí u nás v souvislosti s válkou na Ukrajině. Hostem bude odborník na slovo vzatý, novinář a redaktor Forum24, Martin Skýpala. Budeme dostupní na našem partnerském projektu; Twitch kanále Brotherhood Of Terra. Následný záznam bude opět na Youtube. Budeme rádi, když si nás přijdete poslechnout!

Archiv předchozích podcastů

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-756-23.3.24_optimized.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 542
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den811 #aktuvalka

Analýza osmistéhojedenáctého dne invaze na Ukrajinu 14.05.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 4-05-2024/

Ukrajinské letectvo informuje o sestřelu všech osmnácti dronů Šahed, které vyslalo Rusko nad Ukrajinu. Zmiňují také odpal jedné balistické střely Iskander-M, nespecifikují však, kam dopadla, či jaké poškození způsobila.

Dnešní podvečerní dopad ruské klouzavé bomby (dle Denyse Gluškova, zástupce šéfredaktora Gwara Media) v Charkově zasáhl výškovou obytnou budovu. Charkovská oblastní prokuratura informuje o dvaceti obětech, z nich tři jsou děti a specifikuje, že mělo jít o klouzavou naváděnou munici UMPB D30-SN.

Charkovská situace: Ruské jednotky obsadili většinu vesnice Hluboké a nejspíše ovládají i území Protasovského lesa a dobyly vesnici Lukjanty. Ukrajinci na postupující okupanty útočí pomocí dronů a dělostřelectva.

Ve směru na Vovčansk se okupantům podařilo uloupit matraci na severu vesnice Buhruvatka a snaží se postoupit k vesnici Staricja, kterou bombarduje ruské frontové letectvo. Situace ve Vovčansku se oproti včerejšímu dni nepřekvapivě zhoršila. Boje probíhají na severních přístupech k městu a ruské útočné skupiny pronikají hlouběji do města, kde jsou prozatím úspěšně likvidovány obránci – záběry zveřejnili příslušníci Ruského dobrovolnického sboru, tedy Rusové bojující za svobodnou Ukrajinu. Samotné město je bombardováno ruským letectvem a ukrajinské záchranné složky a policisté evakuují civilisty, kteří ve městě zbyli.

Severovýchodní fronta: Ve směru na Terny, Jampolivku a Torské se činí ukrajinská 12. brigáda sil zvláštního Určení Národní gardy Azov, která zveřejnila nejen záběry ze země, z bojů východně od Teren, ale také od svých dronařů, kteří likvidují útočící vojáky pomocí bombardovacích dronů. Okupanti posledních několik dnů obnovují útoky ve směru na Torské a Zaričné, ale ruské mechanizované kolony zde mají vážné problémy díky spolupráci 60., 63. samostatné mechanizované brigády a 45. samostatné dělostřelecké brigády. Na záběrech můžeme vidět nejen konvenční, ale také munici DPCM, tedy kazetovou munici dvojího využití. Ruské ztráty zde čítají několik BMP, tanků T-80 různých verzí, včetně nejnovějšího T-90M.

Z bilohorivského úseku dnes mnoho nových zpráv není, s výjimkou několika čerstvých záběrů od výsadkářů z ukrajinské 81. samostatné výsadkové brigády. V tomto ohledu je nedostatek zpráv spíše ku prospěchu Ukrajinců, protože naznačuje, že zde nedochází ke změnám.

Bachmutská fronta: Ruští propagandisté se chlubí videem, na kterém je ruský obrněnec na východním okraji Kanalu. Vzhledem k tomu, že stroj se pohybuje mezi prvními domy v podstatě bez jakéhokoliv odporu, je možné, že se Ukrajinci stáhli hlouběji do tohoto mikrodistriktu (jak Kanal nazývají Ukrajinci). Ačkoliv je velmi pravděpodobné, že okraj města je územím nikoho již nějakou dobu, okupanti jej ještě v posledních několika dnech ostřelovali, což ukrajinskou přítomnost potvrzovalo.

Severozápadně od Ivanivského se pak obráncům z dronařského uskupení Černá labuť podařilo zničit ruskou mechanizovanou kolonu (geolokalizace).

Doněcká fronta: Severní část fronty západně od Bachmutu se v posledních dnech příliš nehýbe a boje ke kterým zde dochází jsou spíše pozičního charakteru. Ukrajinské drony zde pracují na zázemí okupantů a jinak jsme zde nezaznamenali žádné změny. Více na jih pokračují Rusové v tlaku na Umanské a Jasnobrodivku, boje probíhají v zemi nikoho a zatím se nezdá, že by se zde dařilo okupantům postupovat.

Boje nadále probíhají v centrální část vesnice Netajlové a jižně od Pervomajského se podle Deepstate rusům podařilo zarovnat frontu a postoupit zde.

V Krasnohorivce se situace oproti předchozím dnům příliš nezměnila, hlavní boje pokračují o továrnu na výrobu žáruvzdorných cihel a ukrajinská policie z města stále evakuuje civilisty.

Záporožská fronta: Podle ukrajinského milblogera Petrenka okupanti postupovali přibližně 200 metrů podél ulice Liny Kostenkové ve Stromajorském. Z Orichivského výběžku nemáme žádné nové informace. Bitvy probíhají v Robotyném a záběry z ruského průzkumného dronu ukazují, jak vypadá „ruský mír“. Jiné změny na frontě jsme zde nezaznamenali.

Chersonská fronta: Na východním břehu Dněpru pokračují poziční boje v Krynkách a Rusové ostřelují infrastrukturu na západním břehu Dněpru, což si opět vyžádalo civilní oběti. Jinak zde nedošlo k ničemu zajímavému.

Diplomatické a politické události:

Charkovská oblastní vojenská správa chce shromáždit všechny, kdo se podílejí na výstavbě opevnění v regionu, aby veřejně informovali o dokončených pracích. Jedná se o reakci k internetovým diskuzím o údajné absenci obranných linií v regionu. Uvedl to její šéf Oleh Sinehubov. Podle něj bude každý zhotovitel referovat o provedených pracích na jednání skupiny „Transparentnost a odpovědnost“. Výsledky jednání budou projednány a zástupci médií budou moci klást upřesňující otázky. Připomeneme, že již dříve ukrajinské Centrum pro boj proti dezinformacím (CBD) varovalo, že informace o absenci obranných linií v Charkovské oblasti jsou ruskou informační a psychologickou operací (IPSO). Podle Andrije Kovalenka, šéfa CBD, bylo v Charkovské oblasti vybudováno několik spolehlivých obranných linií. Ale nebylo možné postavit opevnění v oblasti, kde v současnosti probíhají nepřátelské akce, kvůli dostupnosti tohoto území pro ostřelování z Ruské federace.

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken vyzval Ukrajinu, aby neodkládala mobilizaci, a zdůraznil, že jde o „obtížné, ale nezbytné rozhodnutí“. Uvedl to během svého projevu ke studentům Kyjevského polytechnického institutu. „Ukrajinští vojáci, kteří tak statečně drželi frontovou linii více než dva roky, potřebují podporu a odpočinek,“ řekl Blinken. Podle ministra zahraničí USA mobilizace umožní Ukrajině výrazně posílit obranu a vytvořit více bojeschopných jednotek pro dlouhodobý boj proti ruskému agresorovi. „Naším společným úkolem je poskytnout Ukrajině strategickou výhodu nyní i v budoucnu,“ řekl Blinken.

Lotyšsko přispěje deseti miliony eur (asi 248 miliony Kč) na českou iniciativu na obstarání dělostřelecké munice pro Ukrajinu, oznámili novinářům po dnešním jednání vlády premiérka Evika Siliňová a ministr obrany Andris Sprúds. Kromě toho Lotyšsko dodá Ukrajině další drony. Lotyšsko letos a v dalších dvou letech poskytne Ukrajině vojenskou pomoc ve výši 0,25 procenta svého hrubého domácího produktu. V letošním roce půjde o 112 milionů eur (asi 2,8 miliardy Kč), dodal Sprúds.

Americký prezident Joe Biden podepsal zákon zakazující dovoz ruského uranu do země. Zákon zakazuje dovoz neozářeného, málo obohaceného uranu vyrobeného v Ruské federaci nebo ruskými podniky. Americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan vysvětlil, že takový zákon posílí energetickou a ekonomickou bezpečnost země a také sníží závislost Washingtonu na Rusku v oblasti civilní jaderné energetiky. Legislativa také obnovuje vedoucí postavení USA v jaderném sektoru a zajišťuje plnění multilaterálních cílů, řekl Sullivan.

Srbsko uznává nedotknutelnost územní celistvosti Ukrajiny a je připraveno k přátelskému dialogu. To je podle premiéra Miloše Vučeviče odhodláno dodržovat mezinárodní právo a územní celistvost členů OSN, píše agentura Reuters. „Srbsko je odhodláno dodržovat mezinárodní právo a územní celistvost členských států Organizace spojených národů, včetně Ukrajiny (…) Jsme otevřeni přátelským diskusím o všech otázkách a na všech úrovních,“ uvedl Vučevič v prohlášení.

Svéráz ®uské ekonomiky:

Dnes si přiblížíme jeden z plánů, jaký má ruské vládě pomoci se zvládnutím ekonomických obtíží. Je jím iniciativa budoucího vicepremiéra Dmitrije Černyšenka, která má do ruské ekonomiky v budoucnosti přinést až 11 biliónů Rublů za pomocí zavádění rozšířené reality a využití umělé inteligence. Tato iniciativa, která podle Černyšenka již ruské ekonomice přinesla okolo jednoho biliónu Rublů, má dále pokračovat a ještě více se rozvinout. Již nyní je také podle něj v Rusku vytvořeno prostředí, umožňující dosažení čelní pozice v oblasti rozvoje umělé inteligence, a Rusko tak určuje trendy jejího dalšího rozvoje. Údajně bylo již podle něj v Rusku vytvořeno přes 100 národních a 19 mezinárodních standardů využití umělé inteligence, a uvedl, že již deset univerzit, firem a dalších vzdělávacích institucí se připojilo k deklaraci o zodpovědném rozvoji a využívání umělé inteligence, což rozšíří využití těchto technologií, jejichž využití má být již dnes v celé ruské ekonomice na úrovni 31,5%.

Dovolíme si drobný komentář v tom smyslu, že si nejsme jistí, zda je v Rusku vytvářena rozšířená, nebo spíše alternativní realita.

Dnešní Třešnička™ bude o náccích na západě. Rusko mělo zase pravdu! Západ je prolezlý neonacisty a kryptofašisty, kteří se neštítí používat nacistická hesla k prosazování své politiky i ideologie. Jde sice o lídra strany, která Rusko veřejně podporuje a Rusko zase tajně podporuje ji, ale to je… to je teď vedlejší. Mnohem důležitější totiž je, že Rusové mají zase nabité své análohovnětné zbraně proti tomu prohnilému, fašistickému, zkaženému západu (na kterém žije velká část jejich úžasné drobotiny). Všem “krásným květinám”, které vyrostly v té naší hromadě hnoje je tak jasné, že to konečně začíná! Připravují pochodně, brousí vidle a chystají se na hon na všechny ty nácky (nebo židovské zubaře), kteří jen otravují čerstvý vzduch, který přichází jedině z východu (poté co přeskočí Ukrajinu samozřejmě).

A když mluvíme o hnoji, nešlo odolat. Ozval se totiž ten nejpovolanější. “Blogger” a daladierista Vidlák, který vyzývá, abychom nepodporovali napadený suverénní stát. Muž činu z jižní Moravy totiž zkouší sílu amerických špehovacích sítí, jestli by mu dobří lidé nenašli šrajtofli. Možná mu vypadla v hnoji, který nechal spolu se smetanovým troubou vysypat v Řeporyjích. Jak dopadlo hledání netušíme, ale k té akci v Praze se proslýchá, že noční sabotáž kanceláře starosty nevyšla, protože místní zahrádkáři kvalitní moravský hnůj rozebrali, než se pan Novotný vůbec probral. To je takové krásně neštěstí, viďte?

A pozor! Ve středu 15.05.2023 od 20:00, budeme mít opět náš video podcast. Jako obvykle probereme vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavním tématem bude novinařina a celkově mediální prostředí u nás v souvislosti s válkou na Ukrajině. Hostem bude odborník na slovo vzatý, novinář a redaktor Forum24, Martin Skýpala. Budeme dostupní na našem partnerském projektu; Twitch kanále Brotherhood Of Terra. Následný záznam bude opět na Youtube. Budeme rádi, když si nás přijdete poslechnout!

Archiv předchozích podcastů

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-811-14.5.24.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 542
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den812 #aktuvalka

Analýza osmistéhodvanáctého dne invaze na Ukrajinu 15.05.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 5-05-2024/

Dopad úlomků ruské střely je hlášen z jednoho z předměstí Dnipra. Protivzdušná obrana zde sestřelila ruskou střelu, jejíž trosky dopadly na okraj města, kde způsobily poškození několika domů a vozidel.

Ukrajinské státní záchranné složky na svém FB oznámily, že po raketovém úderu na Mykolajiv je nejméně šest lidí zraněno. Střela dopadla do průmyslové části města.

Charkovská situace: Dnes jsme příliš změn na charkovské frontě nezaznamenali. Boje pokračují u vesnice Hluboké a západně od Lukjanceva, dále u Vovčansku a u vesnice Buhrovatky. Ruská pěchota se přesouvá v zástavbě na severozápadním okraji Vovčansku (pravděpodobně ulice Tereškovové), přibližně v místech, kde včera operovalo BTR-82 ukrajinského Ruského dobrovolnického sboru, dá se tedy předpokládat, že Rusové drží pozice na severu města. Zároveň dochází k ostřelování centra města, pravděpodobně pomocí dělostřelectva. Jurij Butusov zveřejnil na svém youtube kanále záběry pravděpodobně prvního odraženého tankového útoku směrem na Vovčansk. Podle něj stojí za úspěšným zlikvidováním stroje bojovníci 57. samostatné mechanizované a 71. samostatné brigády polních myslivců. Ukrajinský prezident prohlásil, že se dnes podařilo situaci na charkovské frontě částečně stabilizovat, což nepřímo potvrzují i dronaři ukrajinské národní gardy, kteří o dnešku prohlásili, že to byl neklidnější den z celého týdne.

Severovýchodní fronta: Na samotném severu tohoto úseku začali okupanti opět využívat drony k útokům na ukrajinské pozice v Dvoričné, ležící na pravém břehu Oskilu. Ukrajincům se podařilo mezi Synkivkou a Vilšanou odrazit ruský útok a zničit nejméně jeden stroj BMP.

Ve směru na Torské provedli dronaři z 23. samostatné pěchotní brigády sérii útoků na ruské pozice, při kterých zalétávali až do zákopů, zatímco další drony bombardovaly ruské vojáky i techniku ze vzduchu.

Ruské kanály vypustily další záběry ostřelování ukrajinských pozic u bilohorivského sádrovcového lomu, tentokrát na jeho jihozápadní a západní straně. Zároveň je vidět, že na východní straně lomu již nemají okupanti moc problémů kromě ukrajinských dronů, ale přítomnost vojáků zde již Ukrajinci neudržují. Ukazují to záběry, které zveřejnil ruský TG kanál Dnevnik Mrakoborcev (napojený na ruskou 204. brigádu zvláštního určení Achmat – Kadyrovovy tiktokery).

Bachmutská fronta: Jednotka Kraken, spadající pod ukrajinskou vojenskou rozvědku HUR, zveřejnila záběry příjezdu na frontu u Časiva Jaru. Příjezd pod palbou naznačuje, že okupanti mají poměrně slušný přehled o situaci, ale ani přesto nejsou schopni postoupit dále do předměstí Kanal, jak potvrzují včerejší záběry. Dále Kraken ukázal dronové útoky na okupanty, kteří se snaží probít k Časivu Jaru.

Ruské dronové útoky na vozidla podél vedlejší silnice spojující Ivanivské a Časiv Jar ukazují, že ačkoliv nemají Ukrajinci prostor mezi Donbaským kanálem a Ivanivským pod plnou kontrolou, stále se snaží dopravovat zásoby vojákům v Ivanivském a Kliščijivce. Je však nad slunce jasné, že tato situace je dlouhodobě neudržitelná, protože ruští dronaři jsou zde velmi aktivní.

Doněcká fronta: Ruský tlak západně od Avdijivky v posledních dnech stagnoval a stejně je tomu i dnes. I přes boje, ke kterým zde každý den dochází se okupanti nebyli schopni pohnout u Archanhelského, směrem na Zelenopillju, ani u Novooleksandrivky. Rusové se pokusili postoupit do Samojlovovy rokle, ve které leží vesničky Sokil a Jevhenivka, byli však odraženi obránci ze 47. samostatné mechanizované brigády.

Na jihu oblasti se výsadkářům ze 79. samostatné letecké útočné brigády odrazit poměrně velký mechanizovaný útok u Novomychajlivky. Ukrajinští výsadkáři zde zničili jedenáct ze sedmnácti kusů ruské techniky účastnící se útoku a donutili útočníka ke stažení na výchozí pozice.

Záporožská fronta: U Urožajného se Rusům během předchozích dnů podařilo opět vstoupit do budov zemědělského družstva ležícího jižně od vesnice, což dokazuje video ukazující práci ukrajinského dělostřelectva právě v těchto místech. Rusové zde ostřelovali ukrajinské pozice pomoc neřízených raket z vrtulníku dělostřelectvem. U Staromajorského je situace beze změny. V Orichivském výběžku jsme dnes nezaznamenali žádnou změnu. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že se jim podařilo dobýt Robotyné, ale důkaz, který by to potvrzoval jsme zatím neviděli.

Chersonská fronta: Na východním břehu Dněpru dochází k bojům v Krynkách, kde se okupanti stále snaží eliminovat ukrajinské předměstí. Žádné změny na frontě jsme zde nezaznamenali.

Krym: Ukrajinci podnikli mohutný raketový úder na leteckou základnu Belbek nedaleko Sevastopolu na okupovaném Krymském poloostrově. Telegramový kanál Supernova+ uvádí, že došlo ke zničení skladiště letecké munice, nejméně jednoho systému protivzdušné obrany S-400 (a pravděpodobně jeden S-300, přičemž snímek zveřejněný hasiči odkryl pozice dalších systémů), radar 92N6E, jeden MiG-31 (letoun schopný nosit střely Ch-47M2 Kinžal) a tři víceúčelové stroje Su-27. Rozsah a umístění požáru ilustrují snímky ze satelitů FIRMS, určených na sledování a odhalování požárů. Další fotky z místa dopadu střel pak ukazují ještě zničený nákladní automobil. Velmi zeširoka se k útoku vyjádřil i ruský letecký TG kanál Fighterbomber, který napsal, že ač “Chocholi i my lžeme – jako vždy – na pravdě to však nic nezmění. Musíme se poučit,” a příspěvek ukončil vyjádřením věčné vzpomínky na raněné a mrtvé.

Diplomatické a politické události:

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken oznámil přidělení dalších dvou miliard dolarů na pomoc Ukrajině. Řekl to během brífinku na ministerstvu zahraničních věcí Ukrajiny. „Máme na cestě další pomoc a nějaká už dorazila. Ale dnes k tomu chci přidat oznámením, že Ukrajině poskytneme další dvě miliardy dolarů finanční a vojenské pomoci,“ řekl ministr. Dodal, že v rámci této pomoci je organizován první fond svého druhu pro obranné podniky. Má tři směry: okamžité poskytování zbraní; investice do ukrajinského obranného průmyslu; nákup zbraní pro Ukrajinu z jiných zemí, nejen z USA. Americký ministr zahraničí poznamenal, že veškerá pozornost se momentálně soustředí na severovýchod Ukrajiny, kde se Rusové snaží postoupit. a ujistil, že avizovaná pomoc by měla dorazit v blízké budoucnosti.

USA zvažují odeslání další baterie Patriot na Ukrajinu. Administrativa prezidenta Joea Bidena na tom pracuje. Píše o tom Bloomberg. USA údajně chtějí poslat jednu baterii spolu s radary. Evropští spojenci také pracují na možnosti poslat na Ukrajinu další systémy protivzdušné obrany ze svých zásob.

Spojené státy zaslaly dopis Raiffeisen Bank International (RBI), ve kterém ji varovaly, že jejich přístup do amerického finančního systému může být kvůli operacím s Ruskem omezen. Píše o tom agentura Reuters s odvoláním na své zdroje. Ve varování, které zaslal náměstek ministra financí USA Wally Adeyemo, USA vyjadřují znepokojení nad přítomností banky v Rusku a také nad dohodou se sankcionovaným ruským oligarchou Olegem Děripaskou, který se snažil vyvést 1,5 miliardy dolarů ze svých zmrazených aktiv. Podle článku bylo jednání přerušeno právě po tomto dopise.

Adeyemo varoval, že kroky RBI zvyšují riziko, že ministerstvo financí omezí přístup k finančnímu systému kvůli obavám z ohrožení národní bezpečnosti USA. Kromě toho úředník zmínil povolení prezidenta Joe Bidena zavést sekundární sankce vůči zahraničním finančním institucím, které provádějí významné transakce týkající se ruského vojensko-průmyslového sektoru. Varování je zatím nejsilnější pro největší západní banku operující v Rusku a následuje po měsících tlaku Washingtonu, který více než rok prověřuje podnikání RBI v zemi. Připomeneme, že Spojené státy jsou nejmocnějším regulátorem na světě, zčásti proto, že mohou bankám odříznout přístup k dolaru. Ztráta přístupu k této měně podle agentury Reuters pravděpodobně uvrhne jakoukoli banku do krize.

Svéráz ®uské ekonomiky:

Dnes vám přinášíme další vývoj stavu ruského civilního letectví. Ruské aerolinky mají stále větší potíže udržet svá letadla v letuschopném stavu, a to jak z důvodu sankcí, tak i kvůli stárnoucí flotile. Přičemž podle aerolinek dosáhlo vytížení aktuálně letuschopných strojů maxima, a každá další porucha tak povede k poklesu přepravních kapacit aerolinek. Ty se proto obrátily na ruskou vládu s žádostí o podporu, mají zájem zejména o pomoc při importu starších již užívaných letadel, podobně jako se to již děje v Íránu, neboť aerolinky jako soukromé subjekty nejsou schopny vlastními silami doplnit svou flotilu a nahradit tak ztráty způsobené sankcemi a opotřebením strojů.

Přičemž před započetím invaze se ruská civilní letecká flotila skládala z 1031 letadel, ze dvou třetin se pak jednalo o stroje produkce firem Boeing a Airbus. Importované stroje ale tvoří naprostou většinu letadel pro delší tratě, stroji ještě sovětské nebo i ruské konstrukce jsou obsluhovány primárně krátké lokální trasy. Údržba importovaných strojů je pak čím dál složitější, neboť i při černém importu náhradních dílů například přes Írán nebo využití čínských náhrad a stále více strojů je potřeba z flotily vyřazovat, neboť jsou z nich kanibalizací získávány náhradní díly pro ještě letuschopné stroje.

Stav ruského civilního letectví tak představuje pro ruskou vládu další dilema, neboť udržení letecké dopravy je pro Rusko kvůli jeho rozloze nezbytné, podpora vlády by však znamenala další náklady pro ruský rozpočet, jehož výdajová stránka byla již dříve v neveselém stavu.

Dnešní Třešnička™ bude střelecko-konspirační. K samotnému postřelení Fica napíšeme jen tolik, že nejsme nadšení ze směru, kterým se slovenská politická kultura ubírá. Už jsme si zvykli dělat si srandu prakticky z čehokoliv, ale zároveň musíme říci, že atentát není způsob, jakým by se měli v demokraciích odstraňovat ti, se kterými nesouhlasíme. Bohužel to Slovensko posouvá zase o něco blíže východu. Na závěr si dovolíme parafrázovat Kateřinu Stačilo!vou “Tady vidíte, k čemu může vést štvaní proti systému, degradace demokracie, tolerance mafie a vlastizrádců a podobné zrůdnosti, kterým tleskají IQ tykve, které zneužívají svobody slova a otevřeně obdivují diktatury”.

A pozor! Dnes, ve středu 15.05.2023 od 20:00, budeme mít opět náš video podcast. Jako obvykle probereme vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavním tématem bude novinařina a celkově mediální prostředí u nás v souvislosti s válkou na Ukrajině. Hostem bude odborník na slovo vzatý, novinář a redaktor Forum24, Martin Skýpala. Budeme dostupní na našem partnerském projektu; Twitch kanále Brotherhood Of Terra. Následný záznam bude opět na Youtube. Budeme rádi, když si nás přijdete poslechnout!

Archiv předchozích podcastů

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-811-14.5.24.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 542
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den813 #aktuvalka

Analýza osmistéhotřináctého dne invaze na Ukrajinu 16.05.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 6-05-2024/

V Myrhorodu v Poltavské oblasti se dnes odpoledne ozval výbuch. Nejsou žádné zprávy o škodách nebo zraněných, což by mohlo znamenat, že šlo o činnost ukrajinské protivzdušné obrany proti letícím cílům.

Charkovská situace: Ukrajinský projekt Deepstate sdílí informace od 125. brigády teritoriální obrany Ukrajiny, podle kterých docházelo k pomalému postupu okupantů za hranici už několik týdnů, ale zprávy, které jednotky předávaly po velitelském řetězci výš, nebyly reflektovány, což znamenalo, že nepřicházela adekvátní odpověď třeba od ukrajinského dělostřelectva. Okupanti měli do Pyljany vstoupit již 7. května a 8. a 9. května zde budovali obranné pozice – hlavní ruský útok pak přišel 10. května. Do tohoto tématu zabrousil v předchozích dnech i novinář Jurij Butusov, který ukrajinské velení pro liknavý přístup silně kritizoval.

Deepstate pak zveřejnil záběry, na kterých probíhá bombardování okupačních jednotek z dronu přímo v samotném Vovčansku, dokonce i poměrně hluboko ve městě. Situace ve městě je podle Deepstate velmi komplikovaná, ačkoliv se jednotky teritoriální obrany snaží ruský tlak zmírnit, okupanti se snaží uchytit na severním okraji města, který je v současné době územím nikoho. Boje byly dokonce geolokalizovány do areálu vovčanské ústřední nemocnice. Nedaleké vlakové nádraží však prozatím nejspíše je stále pod ukrajinskou kontrolou, jak dokazují včerejší záběry příslušníka Národní policie Charkovské oblasti (geolokalizace). To je totiž oddělené od severní části města řekou Vovčou.

Příslušníkům ukrajinské vojenské rozvědky HUR se podařilo u vesnice Starycja východně od Vovčansku zlikvidovat ruské obrněné vozidlo a zajmout několik okupantů (geolokalizace).

Ukrajinský ministr vnitra Ihor Klimenko tvrdí, že na severu Vovčansku, v místech, kde se pohybuje ruská armáda, dochází k zavírání civilistů, kteří se do dnešního dne nezvládli evakuovat, do sklepů, někteří nespolupracující pak měli být zastřeleni (praktiky, kterými okupanti nechvalně prosluli už v Buče a Irpini). Evakuace v ostatních částech města pak má ve spolupráci se státní policií probíhat i nadále.

Pokud bychom si zde mohli dovolit domněnku, pak Ukrajinci nejspíše město využijí podobně jako Bachmut nebo Avdijivku – tedy jako prostor pro opotřebovávací válku a budou tvrdě trestat jakoukoliv ruskou snahu o postup ve městě. Určitou roli zde nejspíše bude hrát práve Vovča se třemi velkými mosty, která město rozděluje na dvě části. Za postupného stahování zde budou Ukrajinci pravděpodobně používat drony a dělostřelectvo k likvidování jak živé síly, tak mechanizovaných jednotek.

Severovýchodní fronta: Dronaři z uskupení Khorne jsou opět aktivní v oblasti Lymanu Peršoho, konkrétně z jeho západního okraje, kde nejen sami útočí, ale pomáhají navádět ukrajinské dělostřelce.

U Teren (97. samostatná mechanizovaná brigáda) a Torského (63. samostatná mechanizovaná, nejspíše ve spolupráci s 45. dělostřeleckou brigádou) odrazili Ukrajinci další ruské útoky.

Okupanti ostřelovali Serebrjanku pomocí termobarických raketometů TOS-1, což naznačuje, že stroje musejí být kvůli malému dostřelu umístěny kdesi na okraji Serebrjanského lesa nedaleko fronty.

Bachmutská fronta: Ukrajinské i proruské kanály se vesměs shodují, že okupanti definitivně získali kontrolu nad Bohdanivkou, což nanzačují záběšry příslušníků dronové roty 56. samostatné mechanizované brigády, kteří likvidují ruskou techniku mezi Bohdanivkou a Kalinivkou. To naznačuje, že jsou ruské jednotky znovu o něco blíže operačnímu obklíčení časivjarského předměstí Kanal. I přesto však z nějakého důvodu podnikají ruští dronaři útoky na zbytky budov v přímo v Bohdanivce – je však možné, že jde o starší záběry, případně likvidaci nástražných zařízení po stáhnuvších se Ukrajincích. Zprávy o ruském postupu však potvrzuje např. ukrajinský milbloger Petrenko.

Přímo v Kanalu pak dochází k ruskému ostřelování průmyslového areálu na severozápadním okraji mikrodistriktu pomocí termobarických raketometů TOS-1. Vedle toho však podle ukrajinských zdrojů dochází k masivnímu ostřelování a bombardování Časiva Jaru všemi dostupnými zbraněmi.

Mezi Chromovým a Kanalem pokračují bojovníci jednotky zvláštního určení ukrajinské vojenské rozvědky HUR v likvidaci ruské techniky i pěchoty.

Ruské zdroje informují, že se Ukrajincům podařilo včera získat zpět pod kontrolu část průmyslového areálu na jihu Ivanivského. Upozorňujeme však, že nevíme, na základě čeho k této informaci zdroj dospěl, protože jsme neobjevili na ukrajinské straně nic, co by tuto změnu potvrzovalo. Nereflektuje ji ani mapa Deepstate.

Válečníkům ukrajinské 93. samostatné mechanizované brigády se podařilo odrazit ruský východně od Andrijivky. Nechali za sebou celkem šest spálených bojových vozidel pěchoty a tanků. Podle popisu byl útok odražen především pomocí dronů a jak vidno, ani nejnovější “stodolová” modifikace ruským tankům nepomáhá.

Doněcká fronta: Dochází k ostřelování ukrajinských u břehu řeky jihozápadně od Solovjového, což naznačuje, že se v těchto místech fronta příliš nepohnula. Příslušníci ukrajinské 47. samostatné mechanizované brigády zveřejnili na svém Telegramu zprávu, že se jim podařilo jen za poslední měsíc zničit poměrně významné množství ruské techniky, a ač lze odvodit, že jde o celou část úseku Sokil-Novopokrovské, nejde o nijak malé číslo. Nejméně část této kořisti je pak k vidění právě na jejich kanále. Záběry útočícího M2A2 Bradley této brigády na ruské pozice u Očeretyného.

Ruské propagandistické kanály s odvoláním na některé ukrajinské kanály píší, že Netajlové je pod plnou ruskou kontrolou. Záběry dronařů z roty Vampir, spadající pod 28. samostatnou mechanizovanou brigádu však ukazují útoky na okupanty zhruba uprostřed vesnice, nic co by potvrzovalo ruskou kontrolu nad vesnicí jsme prozatím nenašli.

Ačkoliv nejsou z Krasnohorivky za poslední den žádné zprávy o změně na frontě, situace zde zůstává pro Ukrajince nadále kritická. Satelitní snímkování FIRMS ukazuje, že centrum města, kde se nachází často zmiňovaná továrna na žáruvzdorné cihly je podobně jako západní oblast, je v plamenech. Zjevným důvodem nejspíše je neutuchající ruské ostřelování a bombardování ukrajinských pozic.

Mezi Pobjedou a Novomychajlivkou podnikli ukrajinští vojáci výsadek a pokusili se zaútočit, byli však se ztrátami odraženi.

Jihovýchodní fronta: Ruské vrtulníkové letectvo opět masivně ostřeluje celou jižní polovinu Urožajného. Neřízené rakety dopadají i do míst, ve kterých se již pohybují ruské obrněnce, jak ukazuje video (čas zhruba 0:30-0:40) zveřejněné na telegramu vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil, generála Syrského.

Záporožská fronta: Z tohoto úseku dnes nemáme žádné nové informace.

Chersonská fronta: Maďar, velitel dronařů 28. samostatné mechanizované brigády, na svém TG kanále zveřejnil několik videí (a zde) z likvidace říčních lodí ruských vojáků, jinak však z tohoto úseku nejsou žádné zprávy.

Krym: Ruské partyzánské hnutí Ateš uvádí, že dnešní, v pořadí již druhý raketový útok leteckou základnu Belbek na jihozápadě okupovaného Krymského poloostrova vyústil ve zničení letecké raketové munice ve skladišti přiléhajícímu k letišti. Není však jasné, zda k tomu skutečně došlo, protože satelity FIRMS, které slouží k detekci, sledování a odhalování požárů, dnes nezaznamenaly žádné nové požáry v lokalitě, kterou Ateš uvádí.

Telegramový kanál Astra upřesnil škody včerejšího ukrajinského raketového útoku. Podle kanálu došlo ke zničení dvou letounů MiG-31, skladiště pohonných hmot a maziva, zničení jednoho systému protivzdušné obrany S-400 Triumf a radaru. Celkem měli zemřít dva ruští vojáci a třináct bylo zraněno. Prvotní informace hovořily o více zničených strojích a jiných typech.

Ruský propagandistický telegramový kanál Filolog v Zasade pak silně kritizuje přístup ruského velení, které se podle něj ani nesnaží jakkoliv zabezpečovat nejen letecké základny, které jsou v posledních měsících pro Ukrajince poměrně snadným cílem, ale ani rafinérie a skladiště ropy a pohonných hmot. “Pokud se nezamyslíme a nezačneme proaktivně vyvíjet vlastní protiopatření, začne naše frontové letectvo řídnout a naše řízené pumy začnou plakat,” dodal nakonec. Nakonec se ukazuje, že ruští milblogeři mají mnohem větší přehled o situaci, než armádní velení.

Diplomatické a politické události:

Vladimir Putin dnes přijel na dvoudenní státní návštěvu Číny, kde se setkal se Si Ťin-pchingem. Oba autoritáři si slíbili, že budou spolupracovat na „nové éře“ opozice vůči USA. Informují o tom čínská a kremelská státní média, uvádí agentura Reuters. Během návštěvy budou představitelé podrobně jednat o Ukrajině, Asii, energetice a obchodu Ruska s Čínou. Vůdce Čínské lidové republiky řekl, že jeho země „bude vždy dobrým partnerem“ Ruska. „Čína je připravena společně dosáhnout rozvoje a omlazení našich zemí a spolupracovat na prosazování poctivosti a spravedlnosti ve světě,“ řekl Si Ťin-pching Putinovi během setkání ve Velké síni lidu v Pekingu. Tím, že si Putin vybral Čínu pro svou první zahraniční cestu od svého „znovuzvolení“, vysílá podle agentury Reuters světu zprávu o svých prioritách a síle svých osobních vazeb se Si Ťin-pchingem.

Turecko skrz mezeru v sankcích vydává ruskou ropu za svou a vyváží ji do Evropské unie, což Rusku přináší miliardové zisky. Píše o tom Politico. Rok poté, co Evropská unie v únoru 2023 zakázala ruskou ropu a ropné produkty, se odhaduje, že schéma přineslo Moskvě až 3 miliardy eur prostřednictvím tří tureckých přístavů Ceyhan, Marmara-Ereglisi a Mersin. Podle studie Turecko mezi únorem 2023 a únorem 2024 zvýšilo své nákupy z Ruska o 105 % ve srovnání s předchozími 12 měsíci. Za stejné období se podle Politico zvýšil turecký vývoz paliva do EU o 107 %. Zeměpisná poloha tureckých přístavů v kombinaci s údaji o dovozu a vývozu tak silně naznačuje, že značné objemy ruského paliva vstupují na trh EU jen pod jinými značkami. Obecně platí, že podle pravidel Evropské unie mohou zásilky obsahující ruské palivo smíchané s produkty z jiných zemí podléhat sankcím bez ohledu na podíl ruské složky. V praxi se však podle odborníků kontroluje pouze „osvědčení o původu“, které uvádí pouze to, odkud náklad pochází. To znamená, že Turecko jednoduše znovu skrartuje staré ruské certifikáty a vymění je za nové turecké, uvádí článek.

Rakousko vytvořilo fond v hodnotě 500 milionů eur (~12,3 miliardy Kč) na podporu svých exportérů a investorů na Ukrajině. Informovalo o tom rakouské ministerstvo financí. Úřad zdůraznil, že ruské útoky činí pro rakouské exportéry a investory „jakýkoli obchod s ukrajinskými společnostmi extrémně rizikový“. Ministerstvo proto vytvořilo podmínky pro podporu rakouského exportu na Ukrajinu. Pomoc je poskytována prostřednictvím speciálního rizikově orientovaného nástroje, který počítá s poskytnutím výše uvedené částky v průběhu příštích 5 let. Ministr financí Magnus Brunner zdůraznil, že z podpory rakouského exportu bude kromě domácí ekonomiky těžit zejména ukrajinské obyvatelstvo a ekonomika, protože země bude aktivně přispívat k obnově Ukrajiny. Peníze budou sloužit k podpoře zejména zásobování pitnou vodou a teplem, zajištění a rekonstrukci dopravního sektoru se silnicemi, mosty a železniční infrastrukturou a servis pro autobusy, tramvaje a vlaky.

Svéráz ®uské ekonomiky:

Dnes pro vás máme aktualizaci stavu ruského rozpočtu. Po volbě Putina na Putina se opět naplno otevřela investiční stavidla, která v prvním čtvrtletí tohoto roku přeci jen poněkud přibrzďovala ruské rozpočtové výdaje. Jak informoval Bloomberg,

ruské ministerstvo financí nedávno oznámilo, že deficit státního rozpočtu ke konci dubna dosáhl již 1,5 biliónu Rublů, tedy na více než dvojnásobek částky ve srovnání s předchozím měsícem. Výdaje v dubnu 2024 vzrostly o přibližně 25% ve srovnání se stejným měsícem minulého roku, přičemž denní výdaje představovaly 128 miliard Rublů.

Tento růst výdajů tak znivelizovaly vyšší rozpočtové příjmy z těžby ropy (daň se v Rusku odvádí již z těžby, a ne až při prodeji), a neoficiální předpovědi rozpočtového schodku za celý rok 2024 odhadují jeho výši až na okolo 3,5% HDP (přičemž rozpočet Ruska byl díky příjmům z prodeje ropy dříve dlouhodobě přebytkový). Kvůli vyloučení Ruska z mezinárodního finančního systému nebude navíc tento schodek výdajů možné pokrýt jinak, než kombinací následujících metod. První je využití kreativního účetnictví a zaúčtování výdajů až v následujícím účetním roce, to však znamená jen odsunutí problému v čase. Druhou je pak zvýšený tisk peněz, což však v uzavřené ekonomice typu současné ruské způsobí velké inflační tlaky.

Dnešní Třešnička™ bude reakční. Předně bychom chtěli uporoznit, že včerejší třešnička prošla jistou autocenzurou, protože se nám zdálo trochu nevhodné za událostmi na Slovensku (ne, nemyslíme hokej) “hledat” rusko-ukrajinskou stopu. Proto jsme se tedy zdrželi psaní absurdit o tom, že pravý atentátník už je na cestě do Kyjeva či jiných hypotetických, ale již viděných, konspiračních teoriích ruských a proruských filcek. Dneska už stavidla satiry povolily a bonusem je, že si nemusíme nic vymýšlet, protože to za nás napsali zmínění ruští a proruští, v pubickém ochlupení žijící tvorečkové. Prošli jsme za vás Twitter, abychom vám ukázali, jaké jsou ty pravé, skutečné a opravdické důvody atentátu na Roberta Fica. Ať máme záchranu života hned za sebou, tak Fica zachránil Prigožin, který vyslal wagnerovce, aby zmařili atentát zosnovaný “globalisty”. A nyní, důvody:

Důvod číslo jedna – Atentátníka navedla jeho manželka, uprchlice z Ukrajiny, která se tím snažila pomstít proruskému politikovi;

Důvod číslo dva – Atentát připravila Světová zdravotnická organizace nebo jiná tajemná elita, protože Fico odmítl Pandemickou úmluvu WHO;

Důvod číslo tři – Atentát provedla CIA, Ukrajinci, Biden nebo jiná tajemná entita, protože Fico brání vstupu Ukrajiny do NATO;

Důvod číslo čtyři – Atentát provedli islamisté nebo jiná tajemná entita, protože Fico bránil migraci a chtěl zachovat Slovensko bílé a katolické.

Jak vidíte, v konspiračních fantasmagoriích jelit jde vždycky o souboj elit. O nejlepší teorii můžete hlasovat do zítřejšího večera, kdy vyhlásíme tu největší píčovinu.

A pozor! Včera, ve středu 15.05.2023 jsme měli opět náš video podcast. Jako obvykle jsme probrali vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavním tématem byla novinařina a celkově mediální prostředí u nás v souvislosti s válkou na Ukrajině. Hostem byl odborník na slovo vzatý, novinář a redaktor Forum24, Martin Skýpala.

Archiv předchozích podcastů

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-811-14.5.24.jpg
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“