Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2569
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Zelenskyi confirmed the counteroffensive actions of the Russian Federation in the Kharkiv region. According to him, as of this morning, the advance was repulsed by artillery fire.


https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 5tWxw&s=19
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13433
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Jen hrubý výběr zpráv o pokusu zaútočit na Charkov (čerpáno z Discordu):

Poblíž Morochovce byly zničeny 3 kusy ruské techniky (na cestě mezi obcemi Pil'na a Olijnykove). Poblíž hranic byly zničeny ruské zásobovací náklaďáky. Ukrajinský voják Stanislav Osman z 24. praporu Ajdar ráno uvedl, že ruské průzkumné skupiny byly zaznamenány u hranic, konkrétně příhraničního města Vovčansk (úřady již nařídily evakuaci, kvůli ostřelování civilních domů). Během noci spustili rusové silné ostřelování a načež vyslali za hranice průzkumné jednotky, které byly zasaženy. Později měly být nasazeny záložní ruské jednotky. Obecně vzato měla být nasazena i obrněná vozidla a první útoky byly odraženy. K posílení obrany vyslali Ukrajinci záložní jednotky. Včera se ukazovala fotografie ruského generálplukovníka Alexandra Lapina, velitele nově vytvořené skupiny vojsk "Sever", kdesi na velitelství v Kurské oblasti. Po obědě byly vidět Ukrajinští vojáci pózující s pobitými ruskými vojáky (asi ti průzkumníci). Rusové se měli pokusit vstoupit do Vovčansku ale byli odraženi ještě před přiblížením k městu. Z dronů pak jsou i záběry zničené ruské techniky a hromady mrtvých těl kolem. Samotný Vovčansk není úplně malé město, mělo by zde žít přibližně 17 tisíc obyvatel (dříve o něco víc). Během rusko-ukrajinské války bylo město od počátku invaze v únoru 2022 okupováno ruskou armádou, osvobozeno bylo v září 2022 během ukrajinské protiofenzívy v Charkovské oblasti.

V šedé zóně (sporné území) jsou momentálně čtyři pohraniční vesnice: Strileča, Pil'na, Borysivka a Krasne, celkově jde o plochu 35 km čtverečních. O 30 kilometrů později přibyla ještě šedá zóna kolem pohraniční vesnice Pletenivka. Zde jde o rozlohu 6 kilometrů čtverečních. V šedých zónách se bojuje zhruba 3-3,5 km od hranic. V těchto místech ještě není moc min a zákopů (ty jsou až dál) tedy se bojuje především v silně zalesněném a křovinatém terénu. Rusové zde jsou loveni ukrajinskými vojáky a pohraničníky. Jde primárně o pěší boje. Mohou se ale opřít o dělostřeleckou a leteckou podporu. Též je aktivní ruská REB a průzkumné drony. Na druhé straně jsou velice aktivní ukrajinské drony, které útočí na vše co se hýbe. Ukrajinské dělostřelectvo a minomety likvidují shromažďovací body. Ruské pokusy o postup po silnici M-20 a ovládnutí obce Goptivka jsou neúspěšné. Odraženi měli být i u obce Strilečna. U obce Gotyšče dostali výprask a přeskupují se.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Pátek. Ukrajinci v noci zasáhli další dvě velké ropné rafinérie v Rusku včetně největší rafinérie v Kalužské oblasti „Pervij Závod“. A zatímco Spojené státy se v minulosti obávaly, že podobné útoky povedou k vyšším cenám paliv na světovém trhu, vývoj zatím naznačuje opak – a je to překvapivě poměrně logické. Rafinérie totiž nesouvisí s tím, kolik ropy Rusové dokáží vytěžit ze země a dodat na trh, ovlivňují pouze to, kolik té ropy dokáží sami zpracovat a prodat jako hotový benzín, naftu a další produkty. Ničení rafinérií tak Rusy nutí vyvážet nikoliv hotové produkty, ale více levnější surové ropy, která se následně zpracuje v zahraničí, díky čemuž část hodnoty konečného produktu zůstává mimo Rusko. Cena paliva na trhu tedy zůstává stejná nebo dokonce mírně klesá, chudne pouze ruský rozpočet. Takové situaci se říká win-win. Proto přeji ukrajinským dronům další šťastné cesty a ke svého vytyčenému cíli. A mezitím pojďme na další novinky:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1479
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Charkovská oblast. Zničení ShH Bohdana na podvozku Tatra
https://vk.com/wall-104764077_522969
---
PVO Buk M1 ukrajinské armády v téže lokaci. Nejedná se o standardní vozidlo ale hybrid vyzbrojený raketami AIM-7/RIM-7.
https://vk.com/wall-104764077_522957
---
Zásah PVO Patriot nebo jeho zdařilé makety. Záporožská oblast.
https://vk.com/wall-104764077_522938
---
Další zničený Leopard 2
v odkazu video
https://vk.com/wall-104764077_522904
fZjPmeIQSrw.jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
bheid
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 401
Registrován: 7/12/2008, 19:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od bheid »

Ministerstvo obrany dnes oznámilo další bezpečnostní pomoc, která má uspokojit kritické potřeby Ukrajiny v oblasti bezpečnosti a obrany. Toto oznámení je padesátou sedmou tranší vybavení, kterou Bidenova administrativa poskytla Ukrajině ze zásob ministerstva obrany od srpna 2021. Tento balíček v rámci prezidentského zmocnění k čerpání (PDA) má odhadovanou hodnotu 400 milionů dolarů a zahrnuje schopnosti na podporu nejnaléhavějších požadavků Ukrajiny na bojiště, včetně protivzdušné obrany, dělostřeleckých nábojů, obrněných vozidel a protitankových zbraní.

Možnosti uvedené v tomto oznámení zahrnují:

Další munice pro systémy protivzdušné obrany Patriot;
dodatečnou munici pro Národní pokročilé raketové systémy země-vzduch (NASAMS);
protiletadlové střely Stinger;
vybavení pro integraci západních odpalovacích zařízení, raket a radarů s ukrajinskými systémy;
další dělostřelecké raketové systémy s vysokou mobilitou (HIMARS) a munice;
155mm a 105mm dělostřelecké náboje;
bojová vozidla pěchoty Bradley;
obrněné transportéry M113;
vozidla MRAP (Mine Resistant Ambush Protected);
přívěsy pro přepravu těžkého vybavení;
střely TOW (Tube-Launched, Optically-Tracked, Wire-Guided);
protipancéřové systémy Javelin a AT-4;
přesná letecká munice;
vysokorychlostní protiradiolokační střely (HARM);
ruční zbraně a další náboje pro ruční zbraně a granáty;
demoliční munice a vybavení pro odstraňování překážek;
pobřežní a říční hlídkové čluny;
chemické, biologické, radiologické a jaderné ochranné prostředky a
náhradní díly, výcviková munice, údržba a další pomocné vybavení.
Spojené státy budou i nadále spolupracovat s přibližně 50 spojenci a partnery, aby zajistily, že stateční obránci Ukrajiny dostanou kritické schopnosti potřebné k boji proti ruské agresi.

https://www.defense.gov/News/Releases/R ... r-ukraine/

Tohle je nějaký přibližný ofiko seznam dodaných věcí od 2022:
https://media.defense.gov/2024/May/10/2 ... PDA-57.PDF
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2569
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Nemecki poslanci z CDU, FDP a zeleni uvazuju o PVO UA z krajin NATO

https://twitter.com/Konflikt_Sicher/sta ... VMBFg&s=19
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Sobota. Analytici potvrzují včerejší informace ohledně situace v Charkovské oblasti. Rusové překročili hranice na vícero místech s minimem těžké techniky a zabrali pozice v několika vesničkách, které jsou mnohdy doslova pár metrů od hraniční čáry – v šedé zóně. Pokusy proniknout alespoň k první linii ukrajinské obrany dopadly pro Rusy velmi nepříznivě. Navíc se podařilo geolokovat některé fotky a videa z dronů a ukázalo se, že většina nasazené těžké techniky byla zničena ne na ukrajinské, ale ještě na ruské straně hranic. Boje od rána probíhají u Pletenivky, která je vzdálená pouhých 1,5 km od ruské hranice. Ukrajinské velení působí poměrně klidně a informuje, že nejtěžší boje se očekávají v příštích dvou měsících, až Rusové odhalí slabiny v ukrajinské obraně a zvolí místo pro svou chystanou ofenzivu. Ukrajinci zároveň věří, že pokud zahraniční pomoc dorazí včas, situace se postupně začne obracet ve prospěch obránců. Pokud. I loni se bohužel plánovalo okolo určitých předpokladů, zejména co se dostupné výzbroje týče, ale ta mnohdy dorazila pozdě, nebo dokonce vůbec. Snad se Západ poučil. A teď další novinky:
Zajímavá videa:
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2569
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1479
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Zde se píše ještě o Mi-8
Při zásahu raketou komplexu Iskander M přišli Ukrajinci o dva vrtulníky Mi-24 a pravděpodobně i o jeden Mi-8, umístěný v předsunutém vyzbrojovacím a tankovacím místě nacházejícím se asi 80 km za frontovou linií
https://x.com/Wezyr12/status/1789312267017736297
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1479
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Na zastávce veřejné dopravy v obci Borščevaja jižně od Lipcova v Charkovské oblasti, 11 km jižně od předmostí obsazeného ruskými ozbrojenými silami, bylo zničena ShH Bogdana.

Malý přehled úprav a video hořícího ShH.

https://vk.com/video-104764077_456284600
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Dano10
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 22/9/2010, 20:10
Bydliště: Trnava

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dano10 »

Dominic Cummings: Zelenskyj nie je Churchill a Ukrajina je skorumpovaná
Bývalý šéf kampane za brexit hovorí, že Západ sa „zabáva“ podporou Ukrajiny.
LONDÝN - Bývalý hlavný poradca Borisa Johnsona Dominic Cummings vo štvrtok zaútočil na západnú podporu Ukrajine.

V rozhovore pre noviny i Cummings – ktorý viedol britskú kampaň Vote Leave Brexit a v roku 2020 sa okázalo rozišiel s Johnsonom – vyhlásil, že Západ „sa nikdy nemal dostať do takej hlúpej situácie“ a tvrdil, že sankcie proti Rusku mali väčší vplyv na európsku politiku ,ako na Moskvu.

Bývalý poradca bol štipľavý na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a porovnáva to s 2. svetovou vojnou.

„Toto nie je repríza z roku 1940 so Zelenskyjom, ako Churchillovým smoliarom,“ povedal.

„Celý tento ukrajinský skorumpovaný mafiánsky štát nás všetkých v podstate podviedol a v dôsledku toho budeme všetci oj..... .
https://www.politico.eu/article/dominic ... rruption/
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4100
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od jarl »

Přesunuto do hospody.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13433
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Charkovský chlapec v neprůstřelné vestě čeká na svoji objednávku v KFC. Místo toho, aby si děti užívaly jara a hrály si venku, tak se musí krčit v krytech při každém poplachu - v jednom z krytů dokonce funguje i baletní škola. Níže pak školka na stanici metra "Peremoha", čtvrť Oleksiivka, sever Charkova. 28. dubna 2024.

441156611_7538858006193101_3831021240199669392_n.jpg
441675311_10233831473514427_7559055021315410884_n.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
bheid
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 401
Registrován: 7/12/2008, 19:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od bheid »

Tak to vypadá, že si Šojgu půjde užívat důchodu, pokud se mu nechystá slavnostní pití čaje, případně let z okna při mávání na rozloučenou.

https://tass.ru/politika/20775703
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13433
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Putin odvolal Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace.

GNZi4LkWYAAzT1S.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2569
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1479
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Kam se poděla obranná linie Charkovské oblasti? Co je to za zradu, rozčiluje se ukrajinský velitel

Kde je obranná linie? Kam se poděla nákladná obranná zařízení? ptá se Denys Jaroslavskij, velitel ukrajinské speciální průzkumné jednotky. Z postupu ruských jednotek v Charkovské oblasti je doslova omráčený. Sám se přitom účastnil ukrajinské ofenzivy v Charkově na podzim roku 2022, píše web BBC.
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... l-40471389
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1479
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Neděle. Bělgorod hlásí, že po explozi se sesunula část jedenáctipodlažní bytovky. Rusko okamžitě obvinilo Ukrajinu z ostřelování civilistů, jenže vidle do této verze incidentu hodila Rusům jedna z CCTV kamer na protějším domě, která ukazuje, že výbuch přišel z opačné strany, než jsou ukrajinské hranice. Pravděpodobnější je tedy, že ruský letoun opět „upustil“ leteckou pumu nebo že jde o výbuch plynu. Vyloučena není ani akce pod falešnou vlajkou (vzpomeňte si na zinscenované bombové útoky v Rusku pro ospravedlnění invaze do Čečenska), o čemž diskutují dokonce i sami ruští občané na Telegramu, když zmiňují „Rjazaňský cukřík“. FSB prý nedávno prováděla v tomto domě z neznámých důvodů prohlídku. Navíc nedávno ukrajinské SBU varovala, že Rusko chystá v Bělgorodu jakousi akci pod falešnou vlajkou. Rusové každopádně video z CCTV kamery také viděli, a tak přišli s – doslova – neuvěřitelným příběhem o tom, jak budovu zasáhla ukrajinská Točka-U, kterou trefila ruská protivzdušná obrana, načež raketa udělala zatáčku ve tvaru „U“ a dopadla na budovu ze strany ruského vnitrozemí. Je to opravdu hodně divoká historka. Ale můžete si být jisti, že v uzavřených kanálech páté kolony už je ukrajinská Točka tím jediným existujícím vysvětlením. Tak až to během návštěvy vytáhne váš strýček, aspoň budete vědět, odkud vítr fouká. Tady je zbytek aktualit:
Zajímavá videa:
bheid
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 401
Registrován: 7/12/2008, 19:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od bheid »

danny1691 píše: 12/5/2024, 23:08 Kam se poděla obranná linie Charkovské oblasti? Co je to za zradu, rozčiluje se ukrajinský velitel

Kde je obranná linie? Kam se poděla nákladná obranná zařízení? ptá se Denys Jaroslavskij, velitel ukrajinské speciální průzkumné jednotky. Z postupu ruských jednotek v Charkovské oblasti je doslova omráčený. Sám se přitom účastnil ukrajinské ofenzivy v Charkově na podzim roku 2022, píše web BBC.
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... l-40471389
Obranné linie se nachází více ve vnitrozemí
https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... 57732&z=11
obrázek_2024-05-13_090419199.png
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“