AČR kampak kráčíš?

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Xawi3r
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 533
Registrován: 1/12/2013, 21:20

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Xawi3r »

Zemakt píše: 20/5/2024, 22:56 Však jo, třeba úprava studijních programů. Tady a teď,. Výsledek v řádu čtyřech pěti let. Moc ti nerozumím, co chceš vlastně říct.
...tak jinak a jednoduseji... :) Dokazes si predstavit v roce 2035 nejakych 24 F-35 v letectvu a nic vic?! Jestli to s obranou myslime vazne, tak urcite ne! (Resime tu nahradu L-159)... Levnejsi doplnek ( hlavne v podobe utoku na pozemni cile) proste za me musi byt...😊
pjaro77
podporučík
podporučík
Příspěvky: 692
Registrován: 13/11/2019, 17:19

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od pjaro77 »

Budete mať ešte 10 možno aj viac bojových vrtuľníkov (ak preberiete ponuku čo nám dali američania) a PVO systémy.
Dôležitejšie bude dokúpiť dostatočný počet zbraní - jdam, sdb, apkws, hellfire, amraam, aim-9, spyder, derby, možno jassm atď.
Naposledy upravil(a) pjaro77 dne 21/5/2024, 11:16, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11905
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Zemakt »

Vzhledem k současným a budoucím AG schopnostem Alek, tak si to představit umím velice dobře. Ale fajn, už ti rozumím. Takže co, jak by jsi to řešil ty, s ohledem na personálie?
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
parmezano
7. Major
7. Major
Příspěvky: 557
Registrován: 17/3/2012, 16:17

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od parmezano »

Oprava záložního letiště u Vyškova


https://zdopravy.cz/beton-co-vydrzi-i-f ... om-206579/
Obrázek
Xawi3r
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 533
Registrován: 1/12/2013, 21:20

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Xawi3r »

Zemakt píše: 21/5/2024, 06:11 Vzhledem k současným a budoucím AG schopnostem Alek, tak si to představit umím velice dobře. Ale fajn, už ti rozumím. Takže co, jak by jsi to řešil ty, s ohledem na personálie?
Nejdriv neco vybrat (at uz pilotovaneho, nebo nepilotovaneho) s prevzetim za onech 6 - 8 let... A zacit nabirat nove lidi a cvicit... Co na tom chces vymyslet? I ty soucasny lidi u letectva budeme muset za tech deset let nahradit... Proste koncepcne, ne lusknutim prstu, jak tu nekdo psal :D
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11905
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Zemakt »

A zacit nabirat nove lidi a cvicit
To už se děje, to si škrni. Tohle fakt není proces na lusknutí prstu.
https://armadnizpravodaj.cz/letecka-tec ... rany-f-35/

Takže ti jen zůstává něco vybrat za oněch 6 - 8 let. Tak mne napadá ten profláknutý F-35, což. Ale jinak ano, současné pořízení něčeho takovéhoto by nebylo od věci. Ale je to zatím v plenkách, takže vybírat se nic moc nedá. Snad jen využít pokročilé simulace a být v předstihu s vycvičeným personálem.
83805_usairforceresearchlabratoryxq58avalkyriedemonstrator2_863557.jpg
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
KOLT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1389
Registrován: 23/4/2017, 22:57

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od KOLT »

Scotty87 píše: 17/4/2024, 15:05
dronař píše: 17/4/2024, 14:41 ...
Po dokončení kontraktu a po nezbytných regulačních schváleních se společnost Geely Holding stane největším držitelem základního kapitálu koncernu AB Volvo."
Až na to že ne. Geely je vlastníkem 6.8% kapitálu a 15.5% podílu rozhodovacích hlasů.
https://www.volvogroup.com/en/investors ... ation.html
Největším současným vlastníkem je investiční společnost Industrivärden, jak co do procenta akcií, tak co do procenta hlasovacích práv. Geely je druhá, ale v hlasovacích právech výrazně zaostává. Industrivärden jich má víc jak 1/4, čili se bez nich asi těžko něco udělá. Takže mluvit o AB Volvo jako o čínské společnosti je samozřejmě nesmysl. Jiná věc je Volvo Cars, tam má Geely nadpoloviční většinu :/
Uživatelský avatar
KOLT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1389
Registrován: 23/4/2017, 22:57

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od KOLT »

Co se bude dít s Alcami po vyřazení? Nebylo by asi od věci je aspoň na nějakou dobu uskladnit, ne? OK, bude to stát peníze, ale dokud bude v AČR netriviální množství personálu, který s nimi umí zacházet, tak bych to s ohledem na bezpečnostní situaci asi udělal.
Uživatelský avatar
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5160
Registrován: 28/8/2018, 18:27

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Juraj Tichý »

Akékoľvek predlžovanie života, uskladnenie,.. bude len odčerpávať zdroje, ktoré môžete použiť napríklad na nákup munície.
Aby to neboli tie naše tradičné množstva, 7 hellfirov, 24 amraamov a 50 aim9 :D
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3813
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od seabee »

https://www.novinky.cz/clanek/komentare ... .nexttoart

....Nemám sebemenší ponětí, zda je plk. Foltýn křesťan, a nic mi po tom taky není. Ale jak jsem ho měl možnost poznat a sledovat, naplňuje Kristovu výzvu „Ať je tedy vaše slovo ‚Ano‘ ano a ‚Ne‘ ne. Co je nad to, je od zlého“ vrchovatě. Na druhou stranu není vhodnou osobou pro plnění jiného Ježíšova vzkazu: „Když tě někdo udeří do pravé tváře, nastav mu i druhou.“

Zmíněný rozhovor totiž uzavřel větou: „Agresor typu kremelského režimu se nezastaví tam, kde je vyjednáváno. Kremelský režim se zastaví tam, kde dostane po držce.“ Tohle je pravda ve stylu biblického ‚Ano‘ ano a ‚Ne‘ ne. Ale bez nastavování druhé tváře....
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3940
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Scotty87 »

Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3940
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Scotty87 »

K obrněncům a F-35 přibudou dva nové strategické projekty. Obranu čeká několikaletý výdajový „hrb“
Seznam strategických vyzbrojovacích projektů ministerstva obrany se rozrůstá o další dva. K pásovým obrněncům a bojovým letounům F-35 přibudou tanky a nová transportní letadla. Vyplývá to ze zákonem dané revize strategických projektů, kterou ministerstvo obrany připravilo pro vládu. Počítá se s tím, že obranný rozpočet ve výši 2 % HDP na tyto projekty bude stačit.

Označování některých zakázek za strategické není rétorický obrat. Loni schválený zákon o financování obrany právě s touto kategorií důležitých akvizic počítá a obsahuje mechanismus, jak tyto projekty financovat stabilněji než dosud.

S penězi vyčleněnými na velké projekty lze totiž zacházet pružněji. Pokud je obrana v rámci konkrétního výzbrojního programu nevyčerpá, nemusí je vracet do rozpočtu a žádat o ně následující rok znovu. Lze je přesouvat mezi strategickými projekty dle potřeby.

Na seznam těchto strategických projektů, kde jsou zatím pásové obrněnce CV90 a letouny F-35, nyní úředníci ministerstva obrany navrhují dopsat další dva tituly: německé tanky Leopard a střední transportní letouny C-390 Embraer.

Materiál, který ministerstvo obrany nyní posílá na vládu, navíc slouží jako ucelený přehled, jak je který projekt naplánovaný a jak je daleko.

Jak to zaplatíme

Úhrnná hodnota čtveřice strategických projektů nyní podle materiálu činí 301 miliard korun včetně kurzových či inflačních rezerv a DPH, která se ale pochopitelně do českého rozpočtu vrací.

Neznamená to ale, že by rezort Jany Černochové (ODS) žádal o tyto peníze nad rámec rozpočtu ministerstva obrany. Projekty počítají s tím, že politici udrží obranný rozpočet na zákonem předepsané (a v NATO čím dál víc považované za nezbytné minimum) hodnotě dvou procent HDP.

Například letošní rozpočet ministerstva obrany tvoří 151 miliard, z toho 117 miliard je rozpočtem armády jako takové. Aktualizovaná koncepce výstavby armády počítá s tím, že náklady na strategické modernizační projekty „realizované či plánované v letech 2024 až 2030 budou tvořit až 60 % rozpočtu armády“.

Až tři pětiny rozpočtu armády znamenají až 70 miliard korun ročně. Na dva stávající a dva nově zařazené strategické projekty má v letech 2025–2027 jít – sečteme-li jednotlivé předpokládané splátky – mezi 29 a 34 miliardami ročně. Je samozřejmě možné, že ministerstvo časem mezi strategické projekty zařadí další akvizice.

Velké projekty se tradičně splácejí několik let, i díky tomu je rozpočet ministerstva schopný je postupně zaplatit. Rezort nyní každopádně vyhlíží výdajový „hrb“ daný tím, že bude splácet souběžně několik velkých (v případě bévépéček i léta odkládaných) projektů naráz.

Tato etapa má podle současných plánů končit zhruba na přelomu 20. a 30. let, po němž objem investičních výdajů klesne zhruba ke třetině rozpočtu armády.

Jak si stojí který projekt

Švédské pásové obrněnce Česko bude splácet celkem osm let (rok 2024 je druhým rokem splácení, první obrněnce mají podle plánu dorazit v roce 2026 a poslední v roce 2030). „Projekt pokračuje dle harmonogramu a v souladu s podepsanou smlouvou na dodávky,“ píše ministerstvo ve zprávě pro vládu.

Letouny F-35 Česko začalo splácet letos tzv. iniciační úhradou ve výši 5,3 miliardy korun. Splátky jsou rozložené do 12 let, z toho v prvních sedmi se v Česku bude stavět nemovitá infrastruktura, první letouny Česko získá v roce 2029 a bude je používat na výcvik v USA, což je v zemích NATO obvyklý způsob.

V roce 2031 by mělo do Česka přiletět prvních 14 stíhaček, zbylých deset má dorazit do roku 2034.

Platby za tanky jsou v nynějších plánech rozloženy na roky 2025–2030. V roce 2025 by Česko mělo nákupem získat 14 starších Leopardů 2A4, dalších 61 nejmodernějších Leopardů 2A8 by měli Češi přebírat v letech 2027–2030. České plány předpokládají možnost dohodnout pořízení dalších 16 tanků nejmodernější verze.

Finální velikost tankového vojska by tak činila 77 nejmodernějších a 42 starších německých tanků – z toho celkem 28 tanků se rozhodlo Německo Česku poskytnout za to, že Češi své starší tanky poslali bránící se Ukrajině.

Cílem pořizování těžké techniky je zejména přezbrojení 7. brigády, nejsilnější jednotky v armádě, na standard NATO. Alianční stratégové totiž v plánech počítají právě s tím, že jim Česko v případě potřeby tuto jednotku vyčlení, a potřebují, aby byla z pohledu schopností plnohodnotnou součástí.

Dva střední transportní letouny C-390 brazilského výrobce Embraer mají výrazně rozšířit možnosti dopravního letectva, které nyní stojí na šestici menších letounů C-295 CASA. Ty mají zhruba poloviční nosnost a čtvrtinu objemu přepravního prostoru oproti C-390. Česko by mělo za letouny platit letos, příští a přespříští rok, v letech 2025 a 2026 se mají uskutečnit dodávky letounů.
https://denikn.cz/1437039/k-obrnencum-a ... ajovy-hrb/
Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3940
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Scotty87 »

Exšéf obrany Metnar: Řehka si Babišovu rétoriku nebere osobně. Jako opozice máme právo kritizovat
https://denikn.cz/1434790/exsef-obrany- ... /?ref=list
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3813
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od seabee »

Úspěšná průmyslová spolupráce BAE Systems a VR Group na projektu CV90 přináší první hmatatelné výsledky
Společnost VR Group, a.s., dceřiná společnost státního podniku LOM Praha, zdárně dokončila další milník projektu vývoje a výroby komplexního simulačního výcvikového systému pro vozidlo CV90CZ. Společnost, která je pro tento klíčový modernizační projekt Armády České republiky výrobcem simulačních systémů, úspěšně završila etapu PDR (Preliminary Design Review) neboli takzvaný předprojekt, jak stojí na stránkách ministerstva obrany.

VR Group si společně s dodavatelem vozidel, švédskou společností BAE Systems Hägglunds, a představiteli Armády České republiky odsouhlasila konkrétní podobu a funkční charakteristiky řidičského, střeleckého a osádkového simulátoru. Konečná podoba simulátorů bude detailně rozpracována v konečném projektu završeném v únoru 2025 procesem CDR (Critical Design Review). Průběh prací na simulátorech je úzce navázán na milníky PDR a CDR pro reálné vozidlo, jak stojí na stránkách Ministerstva obrany ČR.

https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/ ... d3b7&ei=25
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Wolfhound
podporučík
podporučík
Příspěvky: 603
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Wolfhound »

Pro připomenutí:

Stav protivzdušné obrany státu v roce 1987
Do pohotovostního systému PVOS bylo vyčleněno 60 velitelských stanovišť útvarů, svazků a svazů, 37 protiletadlových raketových oddílů nebo baterií, 11 protiletadlových čet, 20 letounů – z toho 6 letounů L-39ZA, 8 vrtulníků, 42 radiotechnických rot a 199 pozorovacích hlásek. Na signál PŘÍLIV mohl být pohotovostní systém posílen o dalších 20 letadel.
Protiletadlové raketové vojsko (bez systému S-200 VEGA) mohlo území Československa překrýt účinnou palbou na středních výškách z 63 procent, na výškách do 500 metrů na 32 procent a na výškách do 100 metrů na 10 procent. Ničení letounů v prostoru státní hranice na výšce 100 metrů bylo možné jen silami 4 protiletadlových raketových oddílů PVOS, 2 protiletadlových raketových baterií protivzdušné obrany Západního vojenského okruhu a četami vyzbrojené systémy S-2 a S-10. U bráněných míst Praha, Brno, Ostrava a Bratislava bylo zajištěno ničení cílů uceleným systémem palby od výšky 500 metrů.
Zdroj:
https://www.vhu.cz/stav-protivzdusne-ob ... roce-1987/
pjaro77
podporučík
podporučík
Příspěvky: 692
Registrován: 13/11/2019, 17:19

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od pjaro77 »

A teraz si predstav , že by vtedy existovali drony ala šahed/geran. Čím by to ostreľovali.
Uživatelský avatar
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5160
Registrován: 28/8/2018, 18:27

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Juraj Tichý »

63% pokrytia štátu je naozaj dosť, keď si vezmeme, že také východné Slovensko nepotrebovali pokryť takmer vôbec.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“