V souvislosti s intenzivními boji v Jižní Osetii, separatistické republice Gruzie mezi Gruzinskou pravidelnou armádou, armádou Jižní Osetie, modrých přileb Rf a od odpoledne i pravidelnou armádou Ruska se strhla smršť reportáží z oblasti. Především televize v Rusku jedou defacto nonstop a objevuje se spousta záběru nasazené techniky. Jelikož se mi to nechtělo tipat z televize ulovil sem nělojik fotek techniky ex naší armády na CNN.
Jde o fotografie z odstřelování Cchinvali:

Zatím to moc téma pro Palbu není, spíš změť vojenských a politických proklamací poměrně značně rozporupných. Novináři opět řádí a vojáci si protiřečí, koneckonců jak jinak.
Fakty by šlo shrnout opravdu jen všeobecně:
Po nekolika dnech vzájemného postřelování Guzinských a J.Osetinských (JO) sil se včera vše jevilo jako řešitelné po politické stránce. Došlo k setkání přímo protivníků atd. To ovšem bylo.
V noci na dnešek Gruzie zahájila vemi intenzivní útok na Cchinvali a asi dvě další enklávy JO. Po dělostřelecké přípravě a bombardování (Su-25) se pokusili vniknout do města. Boje podle některých fotek byly dost intenzivní.
President Gruzie Saakašvili už někdy dopoledne oznámil že akce je za účelem "uvedení ústavního pořádku na území Gruzie" a údajně Gruzinské síly ovládají několik částí města Cchinvali. Vyhlásil všeobecnou mobilisaci.
JO oznámila, že se jí útok podařilo zastavit.
Pod palbu se dostala jednotka Ruských modrých přileb (podle ruských zdrojů pod palbu jejich Gruzinských kolegů (jde o společné síly). Rusové odpoledne hlásili 10 padlých a desítky zraněných (nyní hlásí 12).
Následovala ostrá Ruská reakce. Přímo presidenta RF. Svůj dost emotivní a ostrý projev ukončil:" Já jsem povinen zajistit bezpečnost a důstojnost ruských občanů, ať se nacházejí kdekoli. Logika našich následujících činů je diktována těmito fakty. My nedopustíme beztrestné úmrtí našich občanů. Viníci ponesou zasloužené následky". Velmi ostré!!!!
Ještě ostřejší následovalo. Odpoledne překročíly hranice JO (a de facto hranice Gruzie(!!)) dva posílené tankové prapory a rychle se přesunuly do oblasti Cchinvali. Ruské letectvo bombardovalo dvě letiště v hloubi Gruzinského území (místa odkud startovaly stroje gruzinského letectva)
President Gruzie Saakašvili oznámil, že vládní vojska ovládají celé Cchinvali. Asi to nebyla pravda. Ovládají ale minimálně něktré vrcholy nad městem.
Po několika hodinách se ruské jednotky zapojili do boje, ale asi sporadicky, gruzínci se mezitím asi z města stáhli. Každopádně rusové postřelovali gruzínce v okolí města a sami se dostali pod palbu, ale nešlo zřejmě o nic velkého.
Do večera se situace uklidnila a boje byly obnoveny po setmění, probíhají dovčil.
Odpoledne jednal Putin s presidenty Spojených států, Francie, Kazachstánu a asi s dalšími (je v Pekingu na zahájení OH). Všichni žádají zastavení bojů všech stran.
Na odpoledne Rusko svolalo RB OSN, ale byla malá účast a vyšlo z toho jen nic neříkající prohlášení k zastavení palby. V těchto chvílích probíhá druhé zasedání za účasti Gruzie (to svolala ona), ale asi se to protáhne do rána našeho času.
Meveděv dal příkaz Putinovi zajistit humanitární pomoc běřencům (je jich dost, už před několika dny evakuovali děti z města do Vladikavkazu a dnes na záběrech jednotek ruské armády přesunujících se do Gruzie byly v púrotisměru kolony autobusů.
Z Moskvy odpoledne starovali Il-76 MČS s nemocnicí a humanitárním materíálem, letí do Vladikavkazu.
Politici JO hlásíli 1500 mrtvých ve městě (ale asi dooost přehánějí, ale město je poškubané dost), ale podle toho jak to chápu já, vůbec nejeví snahu o jenání, Gruzínci asi taky moc ne, ale JO zcela vůbec. Prohlášení o nastolení "ústavnosti" asi dost nepobrali a podle mě jakékoli jednání visí na nich.
Rusové podle mě posílí síly v oblasti a stáhnou modré přilby, ale to je můj dohad.