niko píše: ↑23/8/2024, 16:43
Ja by som skor povedal, ze vela predpokladov prezitia Kamova na bojisku ostalo len v rovine marketingovych reciciek. Ka-52 zaznamenava velke straty napriek tomu, ze nema vytovnavacy rotor. Posadky Ka-52 zomieraju rovnakym tempom, ako u ostatnych vrtulnikov napriek tomu, ze maju moznost katapultaze. Atd., atd...
Jen postřeh: Přestože Ka-52 má mít vystřelovací sedadla plus odpalitelné listy rotoru, ze všech sestřelených je zpráva o využití těch sedadel jen u jednoho jediného kusu...
Všechny ostatní dopadly na zem v plamenech i s posádkou, stejně jako Mi-28 nebo jakýkoli jiný vrtulník.
Důvody jsou ovšem neznámé. Po shoření stroje už není možné zjistit jestli byla sedadla vadná, nevybavená pyropartonami či jiným systémem, nebo jen nepoužita např. z důvodu nedostatku času, stresu, nevycvičenosti, či zranění obou posádkářů.
Dzin píše: ↑23/8/2024, 17:46
Ohledně toho, že Ka-52 nemá vyrovnávací rotor a mohl by mít výhodu pro přežití, nedávno jsem četl článek, kde autor popisoval, že i když se toto traduje, není tomu tak a zásah do ocasu má podobné důsledky, jako u ostatních vrtulníků. Zkusím dohledat, kde jsme na to narazil. Myslím také, že něco podobného psal i Fojtík ve svých článcích o Kamovu.
Při rychl. přibl. nad 15-20 m/s má ocasní stabilizátor podobné využití jako u letadel, tzn. nejen že pomáhá udržet stroj v přímém letu, ale také stabilizuje stroj při bočním větru a ještě dále (a to je asi hlavní) pomáhá při zatáčkách. To ovšem platí o
každém vrtulníku, vč. těch s jedním rotorem nosným a jedním vyrovnávacím. Kdyby tomu tak nebylo, nebyly by vybavovány tímto stabilizátorem

Čili bez něj se pilot víc nadře.
Co se týká katapultáže na rusletu v rámci popisu Mi-28 uvádějí, že u něj bylo od tohoto bezpečnostního prvku upuštěno, protože při letu v malých výškách se ukázalo, že posádka nemá dostatek času na záchranu touto cestou. U verze NM se snad měl vrátit, ale nejedná se o katapultáž, ale osádka by měla vrtulník opouštět do boků po odstřelení dveří, ale nidke jsme neviděl toto potvrzené, jen jedno animované video.
Tím by se to, co jsem psal výše, vysvětlovalo. Ovšem furt to nevysvětluje, proč to nevyužily pos. Ka-52...
Souč. by to vysvětlovalo, proč nevyskočili. Myslet si že stihnou opustit stroj v letu těsně nad zemí, ze dvířek, je...

"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus