Česko-Slovenské "Techtlemechtle"

Odpovědět
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Re: Česko-Slovenské "Techtlemechtle"

Příspěvek od Juraj Tichý »

Prvá ranokapitalistická firma sveta, vznikla na sklonku 15. storočia v Banskej Bystrici a na prelome 15. a 16. storočia, najväčší obchodný podnik na svete, by sa konečne mal dočkať obnovy.
:up:

https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok ... clanok_box
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Vďaka, to som ani vo sne netušil. Aspoň v niečom sme boli prví.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Ale no pjaro, nebud ignorant... Aj ked svojim pitchovanim na všetkých a na všetko by som povedal, ze typický Slovák.

https://www.aktuality.sk/clanok/CTDxP4u ... nili-svet/
https://obkec.azet.sk/clanok/Q5jwoHd/10 ... -bioplast/

Edit: ešte by som doplnil Dr.Alexabdra z Kežmarku, ktorého výskumu položili základ pre vznik CT pristroja, venoval sa 3D RTG.
Naposledy upravil(a) Juraj Tichý dne 13/10/2024, 13:43, celkem upraveno 1 x.
Lynx
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Lynx »

Pre spravnost, ten podnik nebol slovensky, len tie pozostatky sa nachadzaju na uzemi dnesneho Slovenska.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Len pre správnosť, ten podnik bol Uhorský, ktorého sme boli súčasťou, na území kde Slováci tvorili majoritu.
Myslel som, ze v dnešnej dobe vymazavanie uhorskych dejin z našich hlav, je davno za nami a padlo rozdelením.
Lynx
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Lynx »

No to teda neviem ci malo slovanske etnikum majoritu v BB, Spanej Doline , BS, Kremnici. Teda viem, samozrejme ze nemalo. Ten podnik bol nemecky, aj ked nemecko vtedy neexistovalo..
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

V mestach nie, v regióne a na šachte určite.
Ze si prave ty nevieš vytĺcť ČS politickú historiografiu z hlavy, sa teda čudujem. :D
Lynx
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Lynx »

Na sachte nevjem neviem, v regione asi ano, ano vidiecke obyvatelstvo bolo slovanskeho/slovenskeho povodu.
Netreba sa divat na nemecke obyvatelstvo ako keby tu nikdy nebolo, za to vdacime Benesovi, ze uz nie je. S madarmi on taky problem nemal a okrem istej vymeny obyvatelatva tu su ako su.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

V Zvolenskej župe žilo v 1880 90% Slovakov, 3% Nemcov a 2,6% Maďarov.

Za odsun Nemcov nemôže Benes, ale v prvomrade Nemci sami.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Karpatskí nemci mali sústredenia na troch miestach na slovensku/horných uhrách
https://sk.wikipedia.org/wiki/Karpatsk% ... plaque.jpg
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Ešte som zabudol slovenského rodaka Penkulu, vďaka ktorému Anglicania nazývajú pero na pisanie pen. :D
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Juraj Tichý píše: 13/10/2024, 12:59 Ale no pjaro, nebud ignorant... Aj ked svojim pitchovanim na všetkých a na všetko by som povedal, ze typický Slovák.
Keď už, ja tu pitchujem na diletantov, ktorí chcú stále vrážať peniaze do úprav starého šrotu a ublížencov, ktorý mi lezú na nervy z navážaním sa do čechov.
Ak chceš vedieť, kde sa to vo mne vzalo, mám záplavu kozmofantastov, ficoidov a kremrolí v rodine, v generácii rodičov.
Ako starnú, zhoršuje sa to, rozviňuje sa im spomienkový optimizmus na dobu boľševika a diskusie s nimi sú čoraz väčšia strata času.
Pochopil som , že s nimi sa nič nedá robiť, tá generácia musí len vymrieť. Do konca života sa budú zastávať a voliť dezolátov, Putina, Fica, Danka, Uhríka, Kotlebu ...
Česi majú porekadlo, že vláda ktorá zdraží pivo padne. A ja hovorím, že štát (alebo národ) v ktorom rozhoduje dezolátskymi gebuzinami vymätená geriatria pôjde zákonite do hnoja.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

A myslíš, že ten konštantný prival tvojho pitchungu na všetko niečo zmení?
Podľa mňa skôr naopak.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Mám mentalitu horalov (okrem alkoholizmu, ja moc nepijem). To jest priame vyjadrenie, nemienim diplomaticky chodiť okolo kaše a jednať s mašíblami a fanatikmi v rukavičkách.
Lynx
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Lynx »

pjaro77 píše: 13/10/2024, 14:47 Mám mentalitu horalov (okrem alkoholizmu, ja moc nepijem). To jest priame vyjadrenie, nemienim diplomaticky chodiť okolo kaše a jednať s mašíblami a fanatikmi v rukavičkách.
Ty si sa vlastne opisal ako taky progresivny Harabin .
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

‚Myslím, že po těch x letech stačilo.‘ Jakub Landovský vystoupil ze SOCDEM
Za chvíli v té straně zůstane jen Škromach s Maláčovou. Přiberou k sobě Konečnou a vytvoří předvolební Hustou trojku.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

pjaro77 píše: 13/10/2024, 12:37 Vďaka, to som ani vo sne netušil. Aspoň v niečom sme boli prví.
"Kvalitu bystrických hutníkov dokázala aj súťaž, ktorú nariadil panovník Ferdinand III. v roku 1633. Súťažili medzi sebou hutníci z Banskej Bystrice a Tirolska. Banskobystrickí robotníci vyrobili za rovnakých podmienok a pri polovičnej spotrebe paliva viac ako dvojnásobok medi."
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Lynx píše: 13/10/2024, 15:48
pjaro77 píše: 13/10/2024, 14:47 Mám mentalitu horalov (okrem alkoholizmu, ja moc nepijem). To jest priame vyjadrenie, nemienim diplomaticky chodiť okolo kaše a jednať s mašíblami a fanatikmi v rukavičkách.
Ty si sa vlastne opisal ako taky progresivny Harabin .
Nazvi to ako chceš. Čo sa týka progresivizmu, nepodporujem ich snahy o presadzovanie agendy LGBTI ani antijadrový fanatizmus zelených.
Aj u progresivistov sa prejavuje určitý fanatizmus. Viem ako funguje psychika a ako sa ľudia ľahko zblbnú do nejakého politika či vodcu. Odtiaľ je krok ku kultu osobnosti. Vidím v rodine, čo sa s nimi stalo. Preto nemám a nikd nebudem mať obľúbeného politika. Politici sa neoslavujú, politici sa kontrolujú.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

:up:
Skoda toho prejavu... šaty robia človeka...
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

A masky nasadené na tvári,že ? Pred pár dňami som videl nový seriál šogun. O majstroch blafovania a palácových intríg, ktorí to povýšili na umenie. Pekne sa na to pozerá, ale to ale nie je môj štýl života.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“