Dzin píše: ↑15/10/2024, 19:24Jakpak to?
ono se to strašně blbě vysvětluje

já začal hrát 40k před 14 lety a ta hra se od té doby vyvíjela ale v poslední edici se dostala do míst, kde se mi to prostě už nelíbí a nebaví mne.
Gameplay už je zastaralej. Střídaní s protivníkem po kolech (on se pohne, střílí, útočí do close combatu a pak obráceně) už je zastaralé a ještě víc to umocnilo, když jsem zkusil jiné hry s rozdílným způsobem aktivace. Ale to není vše, rozložení stolů, zmenšení plochy na které se hraje, které absolutně nemělo žádný důvod. modely se zvětšují, jejich množství na stole roste a vypadá to víc jako americkej fotbal než jako bitva. A to uplně vynechávám otázku finanční. Primarch roboute Guiliman dostal na konci 7. edice model. Ten model byl v boxu, který se jmenoval Triumvirate of Primarch a byli v něm 3 (slovy TŘI) charaktery. Ten box se dal koupit za 1500. Teď se ty modely daj koupit již jen po jednom a dohromady za dvojnásobek.
Je taky pravda, že jsem se mnohem více přimkl z menším měřítkům. Na stejném stole (6x4) dokážu za mnohem méně peněz "zažít" mnohem epičtější hru, kde i když hraju na jednom stole, mám dost prostoru pro pohyby po křídlech a obecně nějakou opravdovou taktiku.
Ohledně toho gamplaye a aktivací, zde je pár příkladů jak jiné hry řeší aktivace.
In Country (moderna, 21. století) - každý hráč ma ve svém kole dvě aktivace, nezávisle na tom kolik má družstev.
Spectre operation (to samé) - každý hráč má počet aktivačních bodů, může je použít na pohyb, na střelbu, nebo ušetřit do svého kola na reakce.
Asymetric Warfare (To samé

AW a Spectre dělaj bejvalí spolupracovníci jejichž názory na hru se rozešli) - zde dochází ke střídaní po fázích. Jeden se pohne, druhý se pohne, jeden střílí, druhý střílí atd. atd.
Lodě!
General quarters 3 - Vše probíhá simultánně, pohyby formací si hráči píšou na papírek, střelba se vyhodnocuje na konci kola.
Black sails - Aktivace lodí probíhá postupně podle toho z jakého směru fouká vítr, je to koneckonců hra s plachetnicemi.
Togo: gods of war (hra s pre-drednaughtama, tu jsem tady ještě nedával, ale mám tady krásné lodě z White fleet) - na začátku kola je rozhoz o to, kdo má iniciativu a pak se pohybují lodě na střídačku. Zajímavost tady je, že pohyb se plánuje kolo dopředu, takže pohyb lodi je naplánován již v minulém kole.
Ty jo, už jsem toho hrál tolik a to není konec.
AK47 (hra, která si bere na paškál dekolonizaci afriky a střední východ) - tady se scénáře hrajou na útočníka a obránce a při samotné hře se hráči střídají ale vždy začíná útočník.
Bolt action - oba hráči mají aktivační kostky podle počtu jednotek co mají, ty hodí do společného pytle a pak se losují a jaká barva kostky se vytáhne, ten hráč hraje s jednotkou co si vybere.
Crossfire (velmi oldschool hra, velmi dobrá) - jede se na útočníka a obránce, ale je v tom fígl. Útočník má iniciativu dokud o ní nepřijde. Může o ni přijít, když na něj protivník vystřelí a něco udělá, nebo narazí na minové pole atd. Pokud se ale pohybuje mimo line of sight nepřítele, může jednotky pohybovat jak chce. Nic se neměří, vše se prostě hýbe jako v reálu. Dokud nezačne štěkat kulomet.
Pikesmen Lament (třicetiletá válka na stole) - hráč v podstatě provádí aktivace jednotek a jakmile aktivací nehodí, přechází iniciativa na druhého....
Dropfleet commander(člověk velí flotile vesmírných lodí na orbitě, kde ma provést nebo zabránit invazi a zároveň zničit nepřátelskou flotilu, hra je zajímavá z toho důvodu, že je to snad jediná hra, která řeší to, že kdyby se bojovalo ve vesmíru, vždy by se bojovalo na orbitě různých planet) - aktivace probíhá přes kartičky, kde jsou vypsané jednotlivé bitevní skupiny a jejich tonáže. Protivníci je vynáší jak při hře vyšší bere, akorát že v tomhle případě začíná bitevní skupina, která má menší tonáž.
když na to tak koukám, tak jsem toho hrál docela dost

a rozhodně mám na všechno modely......