Dejvův wargamingový koutek

Hry s válečnou tématikou, strategie, akční.

Moderátor: jarl

Odpovědět
Dzin
7. Major
7. Major

Re: Dejvův wargamingový koutek

Příspěvek od Dzin »

To by mě zajímalo, jestli mají ve hře, že náš KBVP dokáže ruské tanky zničit i palbou kanonu?

Moc pěkné, za mě Tirpitz vede! :up:
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Daver
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Daver »

Dzin píše: 15/10/2024, 10:02 To by mě zajímalo, jestli mají ve hře, že náš KBVP dokáže ruské tanky zničit i palbou kanonu?

Moc pěkné, za mě Tirpitz vede! :up:
V tomhle rulesetu je se to řeší poměrně abstraktně, protože se jedná už o squady a v relativně malém měřítku. Každopádně, na určitou vzdálenost má 30mm kanon tanku ublížit. Níže přikládám vysvětlení pravidel přímo od autora.

phpBB [video]
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Díky.

A ještě něco od Warhammeru 40k, protože teď jsem si četl a díval na něj a nakonec jsem neodolal a zahrál si ho na PC. :wink:
Obrázek

Daver
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Daver »

Dzin píše: 15/10/2024, 13:36 Díky.

A ještě něco od Warhammeru 40k, protože teď jsem si četl a díval na něj a nakonec jsem neodolal a zahrál si ho na PC. :wink:
Jsem 40k nehrál od covidu. Ta hra pro mne po herní stránce ztratila veškeré kouzlo.
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Jakpak to?
Obrázek

Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

mě třeba už přes 30 let pořád baví neskutečně Dračí doupě, ale spíše nemám s kým ho hrát.
Obrázek

Daver
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Daver »

Dzin píše: 15/10/2024, 19:24Jakpak to?
ono se to strašně blbě vysvětluje :D já začal hrát 40k před 14 lety a ta hra se od té doby vyvíjela ale v poslední edici se dostala do míst, kde se mi to prostě už nelíbí a nebaví mne.
Gameplay už je zastaralej. Střídaní s protivníkem po kolech (on se pohne, střílí, útočí do close combatu a pak obráceně) už je zastaralé a ještě víc to umocnilo, když jsem zkusil jiné hry s rozdílným způsobem aktivace. Ale to není vše, rozložení stolů, zmenšení plochy na které se hraje, které absolutně nemělo žádný důvod. modely se zvětšují, jejich množství na stole roste a vypadá to víc jako americkej fotbal než jako bitva. A to uplně vynechávám otázku finanční. Primarch roboute Guiliman dostal na konci 7. edice model. Ten model byl v boxu, který se jmenoval Triumvirate of Primarch a byli v něm 3 (slovy TŘI) charaktery. Ten box se dal koupit za 1500. Teď se ty modely daj koupit již jen po jednom a dohromady za dvojnásobek.

Je taky pravda, že jsem se mnohem více přimkl z menším měřítkům. Na stejném stole (6x4) dokážu za mnohem méně peněz "zažít" mnohem epičtější hru, kde i když hraju na jednom stole, mám dost prostoru pro pohyby po křídlech a obecně nějakou opravdovou taktiku.
Ohledně toho gamplaye a aktivací, zde je pár příkladů jak jiné hry řeší aktivace.

In Country (moderna, 21. století) - každý hráč ma ve svém kole dvě aktivace, nezávisle na tom kolik má družstev.
Spectre operation (to samé) - každý hráč má počet aktivačních bodů, může je použít na pohyb, na střelbu, nebo ušetřit do svého kola na reakce.
Asymetric Warfare (To samé :D AW a Spectre dělaj bejvalí spolupracovníci jejichž názory na hru se rozešli) - zde dochází ke střídaní po fázích. Jeden se pohne, druhý se pohne, jeden střílí, druhý střílí atd. atd.

Lodě!
General quarters 3 - Vše probíhá simultánně, pohyby formací si hráči píšou na papírek, střelba se vyhodnocuje na konci kola.
Black sails - Aktivace lodí probíhá postupně podle toho z jakého směru fouká vítr, je to koneckonců hra s plachetnicemi.
Togo: gods of war (hra s pre-drednaughtama, tu jsem tady ještě nedával, ale mám tady krásné lodě z White fleet) - na začátku kola je rozhoz o to, kdo má iniciativu a pak se pohybují lodě na střídačku. Zajímavost tady je, že pohyb se plánuje kolo dopředu, takže pohyb lodi je naplánován již v minulém kole.

Ty jo, už jsem toho hrál tolik a to není konec.
AK47 (hra, která si bere na paškál dekolonizaci afriky a střední východ) - tady se scénáře hrajou na útočníka a obránce a při samotné hře se hráči střídají ale vždy začíná útočník.
Bolt action - oba hráči mají aktivační kostky podle počtu jednotek co mají, ty hodí do společného pytle a pak se losují a jaká barva kostky se vytáhne, ten hráč hraje s jednotkou co si vybere.
Crossfire (velmi oldschool hra, velmi dobrá) - jede se na útočníka a obránce, ale je v tom fígl. Útočník má iniciativu dokud o ní nepřijde. Může o ni přijít, když na něj protivník vystřelí a něco udělá, nebo narazí na minové pole atd. Pokud se ale pohybuje mimo line of sight nepřítele, může jednotky pohybovat jak chce. Nic se neměří, vše se prostě hýbe jako v reálu. Dokud nezačne štěkat kulomet.
Pikesmen Lament (třicetiletá válka na stole) - hráč v podstatě provádí aktivace jednotek a jakmile aktivací nehodí, přechází iniciativa na druhého....
Dropfleet commander(člověk velí flotile vesmírných lodí na orbitě, kde ma provést nebo zabránit invazi a zároveň zničit nepřátelskou flotilu, hra je zajímavá z toho důvodu, že je to snad jediná hra, která řeší to, že kdyby se bojovalo ve vesmíru, vždy by se bojovalo na orbitě různých planet) - aktivace probíhá přes kartičky, kde jsou vypsané jednotlivé bitevní skupiny a jejich tonáže. Protivníci je vynáší jak při hře vyšší bere, akorát že v tomhle případě začíná bitevní skupina, která má menší tonáž.

když na to tak koukám, tak jsem toho hrál docela dost :D a rozhodně mám na všechno modely......
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Pěkné. :-) mě by asi nebyvilo lepit a vybarvovat si modely. Ale hrát určitě ano. :wink:
Obrázek

Daver
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Daver »

Dzin píše: 17/10/2024, 09:18 Pěkné. :-) mě by asi nebyvilo lepit a vybarvovat si modely. Ale hrát určitě ano. :wink:
lepení a malování se zbytečně démonizuje :D. Je to tak náročně a nudné, jak si to člověk sám udělá. Všichni dělaj chybu, že první co vezmou do ruky, je 40k, která má fakt velké modely a to že je člověk levej/nezkušenej, je na nich hned vidět. Bych řekl že ted klidně muže bejt to měřítko 30-32mm. Obecně platí, čím menší model, tím méně sraní, protože i když to není přesné, zafunguje cheerleader effect. Po jednom jsou ty modely nic moc ale pohromadě na jednom podstavci nebo v jednotce? Hezké modely :)
Daver
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Daver »

Což. Teď mne napadlo.
Příští týden budeme v Olomouci hrát Sagu (Vinkingové, sasové, pozdní řím a tak) a Pikesman Lament. Samozřejmě sebou vezmu i lodě a letadla....protože to dělám vždycky, páč je to malé :D
Budeme to hrát v jedné Olomoucké hospodě a budem tam od cca od 12 do večera. Kdyby se chtěl někdo přijít podívat, určitě může, místo ještě upřesním.
edit: Hospoda se jmenuje Olomoucká citadela.

EDIT: v SOBOTU. Pardon, nějak mi to vypadlo :D
Naposledy upravil(a) Daver dne 17/10/2024, 11:45, celkem upraveno 1 x.
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Daver píše: 17/10/2024, 11:26 lepení a malování se zbytečně démonizuje :D.
Píšeš to někomu, komu ležela doma asi 20 let základní sada High Elves z Warhammeru a za tu dobu jsem se nedokázal dokopat složit ani jednu figurku a to je víceméně jen stačilo vylomit a nabarvit. :D Zato jsem si rád četl přiložené dějiny a zajímavosti, včetně jedné popsané bitvy proti Orcs. A hrozně se mi líbilo, jak to tam měli pěkně vybarvené a po jednotkách. :wink:
Obrázek

Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Dzin píše: 17/10/2024, 09:18 Pěkné. :-) mě by asi nebyvilo lepit a vybarvovat si modely. Ale hrát určitě ano. :wink:
V tom případě zkus žetonky.
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
Daver
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Daver »

Ataman píše: 17/10/2024, 14:21
V tom případě zkus žetonky.
Tohle je hodně králičí nora :D. Hrál jsem jen jednou ( https://boardgamegeek.com/boardgame/732 ... pportunity ) a byl to opravdu dobrej zážitek.
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Jak jsem psal, jsem vychovaný DrD, takže pro mě je nejlepší čtverečnový papír a představivost. :wink:
Obrázek

Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Dzin píše: 18/10/2024, 08:47 Jak jsem psal, jsem vychovaný DrD, takže pro mě je nejlepší čtverečnový papír a představivost. :wink:
S tebou je to těžký Dzine, neb prostě nevíš, co vlastně chceš.
Nejdřív napíšeš, že te baví Drd, ale nemáš ho s kým hrát.
Potom se vyjádříš na adresu figurkových wargames, že by tě nebavilo modelařit, ale bavilo by tě je hrát.
Já ti tu napíšu alternativu, řešící jak problém nedostatku hráčů (jo, hafo jich je solitérních), tak problém modelařiny (žetonky prostě vyloupeš a zastřihneš) a ty to odšmáneš tím, že o žádný wargamesy nestojíš, protože je pro tebe nejlepší čtverečkovanej papír a představivost (ale tu u těch žetonků zapojuješ ve větší nebo ještě věrtší míře taky). Jako proč ne, pro každýho je nejlepší něco jinýho, pročs ale tedy psals, že by tě bavilo je hrát, když o to vlastně nestojíš?
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Daver píše: 18/10/2024, 00:10 Tohle je hodně králičí nora :D
Inu, ano :up:
Daver
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Daver »

Kamarád má YT kanál o wargamingu. Jede to v angličtině, kvůli dosahu.
Dneska vydal video o Pikesman lament, je tam hromada fotek z našich her, tak se mužete podívat jak to vypadá :)

phpBB [video]
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Ataman píše: 18/10/2024, 19:58 S tebou je to těžký Dzine…
S tebou je to těžké Atamane, protože už opravdu nevím jak jinak vyjádřit, že text před smajlíkem se nemá brát vážně, ale jen jako legraci či v odlehčeném tónu.
Obrázek

Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Dzin píše: 21/10/2024, 13:17
Ataman píše: 18/10/2024, 19:58 S tebou je to těžký Dzine…
S tebou je to těžké Atamane
Jó se mnou to vždycky bylo těžký...

Ale k věci, který z těchto smajlíků mám brát jako legraci či v odlehčeném tónu:
Dzin píše: 17/10/2024, 09:18Pěkné. :-) mě by asi nebyvilo lepit a vybarvovat si modely. Ale hrát určitě ano. :wink:
Dzin píše: 18/10/2024, 08:47Jak jsem psal, jsem vychovaný DrD, takže pro mě je nejlepší čtverečnový papír a představivost. :wink:
Děláš si legraci z toho, že by tě to bavilo hrát? Nebo z toho, že je pro tebe nejlepší čt. papír a představivost?
Nebo ze všeho? To ale já taky!
Naposledy upravil(a) Ataman dne 21/10/2024, 14:42, celkem upraveno 1 x.
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Celé je to bráno jako odlehčená konverzace v rámci etikety možno brát jako “nezávazné tlachání”. Celkově tedy nečinit na základě toho žádné konečné závěry. Beru lepší by to bylo na živo, na netu se to často nedá dobře poznat jak je co míněno.
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Počítačové a deskové hry“