OSSR, kampak kráčíte?
Moderátor: jarl
Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
- Juraj Tichý
- Kapitán
Re: OSSR, kampak kráčíte?
Dúfam, že to Kaliňák využije na dodanie húfnic do Brazílie.
A ak nie, tak dúfam že mu tento tunel budú dostatočne dlho búchať o hlavu.
- RezortineR
- rotmistr
- RezortineR
- rotmistr
To ma napadlo tiež, či strategickou investíciou nemyslí húfnice za C390Juraj Tichý píše: ↑20/11/2024, 16:54 Dúfam, že to Kaliňák využije na dodanie húfnic do Brazílie.
- Juraj Tichý
- Kapitán
Ak hufnice, potom super.RezortineR píše: ↑20/11/2024, 16:57To ma napadlo tiež, či strategickou investíciou nemyslí húfnice za C390Juraj Tichý píše: ↑20/11/2024, 16:54 Dúfam, že to Kaliňák využije na dodanie húfnic do Brazílie.
Ak bizjety su položenim zakladov papaláškej letky OSSR, tiez super.
Fokery skončia, OS budu mat položené základy, vycvičia si pilotov na Airbusy a tie sa prevedu k armáde. Tiež super.
Ale je to Kalimero, vieme ako vždy dopadli jeho reformy.
Nakupovať lietadlá na to by ho bolo. Asi sa potom cíti ako jeho šéf Tkáč.
Osobne som zvedavy s cim pojde Fico do Brazilie v decembri a s cim (ak vobec) sa vrati. Ked tu Kalinak pusta taketo baloniky..
Juraj budme realisti. Zaclenenie papalasskych pilotov vladnej letky, ktori roky rokuce vyvazali opitych politikov po svete, do armady mi pride ako uplne sci fi. Treba sa skor pripravit na to, ze sa zisti, ze armada nema pilotov, zazemie alebo Boh vie co este a bizjety pojdu vladnej letke.Juraj Tichý píše: ↑20/11/2024, 18:14 Ak bizjety su položenim zakladov papaláškej letky OSSR, tiez super.
Fokery skončia, OS budu mat položené základy, vycvičia si pilotov na Airbusy a tie sa prevedu k armáde. Tiež super.
- Juraj Tichý
- Kapitán
Ak ich nikto ich nebude začlenovat...
- RezortineR
- rotmistr
Piloti vládnej letky do OS SR nepôjdu. Už za Naďa sa o tom rozprávalo a rokovalo ale ich postoj bol odmietavýniko píše: ↑20/11/2024, 18:48Juraj budme realisti. Zaclenenie papalasskych pilotov vladnej letky, ktori roky rokuce vyvazali opitych politikov po svete, do armady mi pride ako uplne sci fi. Treba sa skor pripravit na to, ze sa zisti, ze armada nema pilotov, zazemie alebo Boh vie co este a bizjety pojdu vladnej letke.Juraj Tichý píše: ↑20/11/2024, 18:14 Ak bizjety su položenim zakladov papaláškej letky OSSR, tiez super.
- Pressburger
- Kapitán
Kaliňák chce kúpiť nové dopravné lietadlá. Plánuje vyradiť Spartany, ktoré Smer objednal len pred 10 rokmi
zdroj: https://e.dennikn.sk/4316637/kalinak-ch ... -10-rokmi/
zdroj: https://e.dennikn.sk/4316637/kalinak-ch ... -10-rokmi/
Arthur Pressburger
- Pressburger
- Kapitán
Tomáš Valášek
3h ·
Minister Kaliňák sa vrhol na modernizáciu armády s citom tisíckilovej bomby. Dnes na vláde predstavil plán na výmenu skoro celého dopravného letectva (časť ktorého sme kritizovali už v tomto statuse: https://www.facebook.com/share/19TWhhnJ ... tid=WC7FNe).
Žiaľ, potvrdil tým naše najhoršie obavy. Ako som mu nedávno vytkol vo verejnoprávnej televízii (https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14036/497030), nedá sa vymeniť všetko naraz. Minister už oznámil nákup nových nákladných áut, rakiet protivzdušnej obrany či štyroch nových stíhačiek; popritom stavia úplne neplánovane novú vojenskú nemocnicu, chystá sa opravovať mosty po celej krajine a najnovšie sa má rezort obrany podieľať aj na financovaní diaľníc.
Sú s tým dva problémy. Jednak nebude mať dosť peňazí (napr. rozpočet na 2024 si nechal skrátiť z 2% HDP na 1,6%). A keďže po pri vojenských potrebách nakupuje veci, ktoré v každej normálnej krajine riešia iné rezorty (doprava, zdravotnictvo), v konečnom dôsledku tým ukráti vojakoch o peniaze na veci ako (veľmi potrebná) oprava kasární.
Ten druhý — pre obranu a bezpečnosť rovnako veľký problém — je, že jeho plánom chýba hlava a päta. V našej armáde treba modernizovať skoro všetko. To je pravda, ale nie všetko rovnako urgentne. Najviac nám chýba ťažká mechanizovaná brigáda, ktorá mešká už vyše dekády a ktorú ako členovia Aliancie potrebujeme urgentnejšie ako kedykoľvek predtým.
Dobrý gazda by najskôr riešil najdôležitejší problém, potom ostatné.

zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=96 ... cale=sk_SK
P.S. OSSR (MO SR): Vieme, čo chceme. Vždy sme to vedeli.
3h ·
Minister Kaliňák sa vrhol na modernizáciu armády s citom tisíckilovej bomby. Dnes na vláde predstavil plán na výmenu skoro celého dopravného letectva (časť ktorého sme kritizovali už v tomto statuse: https://www.facebook.com/share/19TWhhnJ ... tid=WC7FNe).
Žiaľ, potvrdil tým naše najhoršie obavy. Ako som mu nedávno vytkol vo verejnoprávnej televízii (https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14036/497030), nedá sa vymeniť všetko naraz. Minister už oznámil nákup nových nákladných áut, rakiet protivzdušnej obrany či štyroch nových stíhačiek; popritom stavia úplne neplánovane novú vojenskú nemocnicu, chystá sa opravovať mosty po celej krajine a najnovšie sa má rezort obrany podieľať aj na financovaní diaľníc.
Sú s tým dva problémy. Jednak nebude mať dosť peňazí (napr. rozpočet na 2024 si nechal skrátiť z 2% HDP na 1,6%). A keďže po pri vojenských potrebách nakupuje veci, ktoré v každej normálnej krajine riešia iné rezorty (doprava, zdravotnictvo), v konečnom dôsledku tým ukráti vojakoch o peniaze na veci ako (veľmi potrebná) oprava kasární.
Ten druhý — pre obranu a bezpečnosť rovnako veľký problém — je, že jeho plánom chýba hlava a päta. V našej armáde treba modernizovať skoro všetko. To je pravda, ale nie všetko rovnako urgentne. Najviac nám chýba ťažká mechanizovaná brigáda, ktorá mešká už vyše dekády a ktorú ako členovia Aliancie potrebujeme urgentnejšie ako kedykoľvek predtým.
Dobrý gazda by najskôr riešil najdôležitejší problém, potom ostatné.

zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=96 ... cale=sk_SK
P.S. OSSR (MO SR): Vieme, čo chceme. Vždy sme to vedeli.
Arthur Pressburger
Aj keď mám vo veľkej úcte a obdivujem každého pilota, prečo by o tom mali rozhodovať piloti? Viem, že od nich záleží, či sa bude alebo nebude lietať, no raz sú niekde zamestnaní a mali by sa riadiť podmienkami zamestnávateľa, preto nechápem tento argument.RezortineR píše: ↑20/11/2024, 20:01Piloti vládnej letky do OS SR nepôjdu. Už za Naďa sa o tom rozprávalo a rokovalo ale ich postoj bol odmietavýniko píše: ↑20/11/2024, 18:48Juraj budme realisti. Zaclenenie papalasskych pilotov vladnej letky, ktori roky rokuce vyvazali opitych politikov po svete, do armady mi pride ako uplne sci fi. Treba sa skor pripravit na to, ze sa zisti, ze armada nema pilotov, zazemie alebo Boh vie co este a bizjety pojdu vladnej letke.Juraj Tichý píše: ↑20/11/2024, 18:14 Ak bizjety su položenim zakladov papaláškej letky OSSR, tiez super.
Ak sa im to nechce robiť pod hlavičkou armády, ktorá to robí všade navôkol, môžu ísť k súkromníkovi, prídu iní.
Ohľadne výmeny lietadiel, niečo som vedel (C390) niečo som sa teraz dozvedel (bizjety), ja za tým vidím opäť nejakú kalimerovinu a lá Bella 429 s podozrivým pozadím... sprostredkovateľ bude zrejme Strnad

"Alea iacta est"
Mikojan: Dovod je prosty. Od pilotov zavisi, ci bude vladna letka akcieschopna. Ak nikam nepojdu, letka sa rozpadne a nahradu najst bude trvat hadam aj par rokov. Papalasi nebudu moct lietat. Dnes maju piloti vladnej letky taky zaujimavy status. Jednak vozia papalasov, jednak si privyrabaju u sukromnikov. Letecky sen. Sam som letel do Talianska s kapitanom prezidentskeho specialu v lietadle Smartwings. Toto by v armade skoncilo predpokladam.
Rezortiner: a vypadlo vtedy z tej debaty za Nada nieco ? Ja som zil v tom, ze sa nedohodli. Nemyslim, ze s tym Kali nejako viac pohne.
Rezortiner: a vypadlo vtedy z tej debaty za Nada nieco ? Ja som zil v tom, ze sa nedohodli. Nemyslim, ze s tym Kali nejako viac pohne.
Nie je Kali trochu v rauší keď tak rozšafne plánuje?
Predpokladam, ze rozklada nakupy v case. Ved napr. tie dalsie 4 F-16 dojdu typujem tak 2028, tanky 2030, PVO bude chodit postupne atd., atd.. Skor vidim problem v tom, ze platime nemocnice, dialnice, bizjety a kadeake voloviny a tazka mechanizovana brigada stoji, pocet vojakov stagnuje, rucne zbrane a vystroj stare, drony minimalne...
Takže klasika ako u iných príslušníkov MV, jeden deň napr. hasič, dva dni voľna práca u súkromníka...niko píše: ↑20/11/2024, 21:46 Mikojan: Dovod je prosty. Od pilotov zavisi, ci bude vladna letka akcieschopna. Ak nikam nepojdu, letka sa rozpadne a nahradu najst bude trvat hadam aj par rokov. Papalasi nebudu moct lietat. Dnes maju piloti vladnej letky taky zaujimavy status. Jednak vozia papalasov, jednak si privyrabaju u sukromnikov. Letecky sen. Sam som letel do Talianska s kapitanom prezidentskeho specialu v lietadle Smartwings. Toto by v armade skoncilo predpokladam.
Zaujímalo by ma, ako to poriešili v okolitých krajinách, keď ich previedli z MV pod MO a fungujú.
Myslím, že by sa určite nejakí našli a netrvalo by to tak dlho.
"Alea iacta est"
Čítam, že " rozkráda"niko píše: ↑20/11/2024, 21:59Predpokladam, ze rozklada nakupy v case. Ved napr. tie dalsie 4 F-16 dojdu typujem tak 2028, tanky 2030, PVO bude chodit postupne atd., atd.. Skor vidim problem v tom, ze platime nemocnice, dialnice, bizjety a kadeake voloviny a tazka mechanizovana brigada stoji, pocet vojakov stagnuje, rucne zbrane a vystroj stare, drony minimalne...

Je smutné, že zase si vymysleli nejakú zlodejinu na úkor vojakov..
"Alea iacta est"
- RezortineR
- rotmistr
Tu je samotný materiál (neviem či tu bol postnutý vo vlákne): https://rokovania.gov.sk/RVL/Material/30218/1
"Súčasne MO SR navrhuje obstaranie nového typu 2 ks dvojmotorových prúdových lietadiel určených primárne k získaniu novej prepravnej spôsobilosti na prepravu cestujúcich na stredné vzdialenosti s kapacitou do 15 prepravovaných osôb"
"Stredné dopravné lietadlá C-27 J Spartan navrhuje MO SR prevádzkovať do doby dodania nových stredných dopravných lietadiel so súčasným začatím procesu obstarania nových stredných dopravných lietadiel v počte 3 ks + 1 ks opcia. Po obstaraní nových stredných dopravných lietadiel MO SR ukončí prevádzku lietadiel C-27 J Spartan a budú poskytnuté napredaj, zámenu alebo ako protihodnota."
"MO SR navrhuje bezodkladne začať proces obstarania 2 ks dvojmotorových prúdových lietadiel s prepravnou kapacitou do 15 osôb, lietadlá L-410 budú prevádzkované v počte 2-3 ks a budú využívané prevažne na výcvik personálu, s ponechaním dostatočnej zásoby náhradných dielov na ich prevádzku. Finančné krytie nákupu dvojmotorových prúdových lietadiel bude zabezpečené predajom, zámenou alebo protihodnotou za vyradené ľahké dopravné lietadlá L-410"
Takže v skratke: zatiaľ prebehne nákup dvoch prúdových lietadiel (mne z toho vychádza C390, neviem aké iné dvojmotorové prúdové lietadlo by vedelo nahradiť Spartan v rovnakej úlohe akej Spartan bol). Danými počtami zvyšných lietadiel by som sa nejako zatiaľ fixne neriadil, keďže ako vieme, veci sa menia za pochodu. L410 nekončia.
"Súčasne MO SR navrhuje obstaranie nového typu 2 ks dvojmotorových prúdových lietadiel určených primárne k získaniu novej prepravnej spôsobilosti na prepravu cestujúcich na stredné vzdialenosti s kapacitou do 15 prepravovaných osôb"
"Stredné dopravné lietadlá C-27 J Spartan navrhuje MO SR prevádzkovať do doby dodania nových stredných dopravných lietadiel so súčasným začatím procesu obstarania nových stredných dopravných lietadiel v počte 3 ks + 1 ks opcia. Po obstaraní nových stredných dopravných lietadiel MO SR ukončí prevádzku lietadiel C-27 J Spartan a budú poskytnuté napredaj, zámenu alebo ako protihodnota."
"MO SR navrhuje bezodkladne začať proces obstarania 2 ks dvojmotorových prúdových lietadiel s prepravnou kapacitou do 15 osôb, lietadlá L-410 budú prevádzkované v počte 2-3 ks a budú využívané prevažne na výcvik personálu, s ponechaním dostatočnej zásoby náhradných dielov na ich prevádzku. Finančné krytie nákupu dvojmotorových prúdových lietadiel bude zabezpečené predajom, zámenou alebo protihodnotou za vyradené ľahké dopravné lietadlá L-410"
Takže v skratke: zatiaľ prebehne nákup dvoch prúdových lietadiel (mne z toho vychádza C390, neviem aké iné dvojmotorové prúdové lietadlo by vedelo nahradiť Spartan v rovnakej úlohe akej Spartan bol). Danými počtami zvyšných lietadiel by som sa nejako zatiaľ fixne neriadil, keďže ako vieme, veci sa menia za pochodu. L410 nekončia.
- Juraj Tichý
- Kapitán
Myslíš, že výcvik pilotov na Airbus je niečo neprekonateľné? Alebo ako tomu mám rozumieť. Ak sa vycvičia piloti OSSR na C390 alebo Bizjety, na Airbusy sa to už nezvládne?niko píše: ↑20/11/2024, 21:46 Mikojan: Dovod je prosty. Od pilotov zavisi, ci bude vladna letka akcieschopna. Ak nikam nepojdu, letka sa rozpadne a nahradu najst bude trvat hadam aj par rokov. Papalasi nebudu moct lietat. Dnes maju piloti vladnej letky taky zaujimavy status. Jednak vozia papalasov, jednak si privyrabaju u sukromnikov. Letecky sen. Sam som letel do Talianska s kapitanom prezidentskeho specialu v lietadle Smartwings. Toto by v armade skoncilo predpokladam.
Buď pod OSSR prejdú alebo skončia.
Hádam si nebudú piloti určovať, ktorý rezort má mať vládnu letku.
Tendencia je jasná, dať pod OSSR čo najviac výdavkov, ktoré si vieme zarátať pod 2%. Myslím si, že pri presune letky pod MOSR sa už nerieši či ale len kedy.
- RezortineR
- rotmistr
Nevšimol som si poslednú vetu: nie, nepohlo sa to. Boli urobené nejaké kalkulácie, odhady, že by sa presunuli pod Kuchynské krídlo (ale s tým, že by pôsobili z Bratislavy). Ale zastavilo sa to práve na neochote druhej stranyniko píše: ↑20/11/2024, 21:46 Mikojan: Dovod je prosty. Od pilotov zavisi, ci bude vladna letka akcieschopna. Ak nikam nepojdu, letka sa rozpadne a nahradu najst bude trvat hadam aj par rokov. Papalasi nebudu moct lietat. Dnes maju piloti vladnej letky taky zaujimavy status. Jednak vozia papalasov, jednak si privyrabaju u sukromnikov. Letecky sen. Sam som letel do Talianska s kapitanom prezidentskeho specialu v lietadle Smartwings. Toto by v armade skoncilo predpokladam.