OSSR - bitevní vrtulníky Bell AH-1Z Viper
Re: OSSR - bitevní vrtulníky Bell AH-1Z Viper
Mňa by zaujímalo, kto dal tú ponuku na BH? DSCA zatiaľ nie, že by si ju mr. kalimero napísal sám s pánmi z ACE Aeronautics featuring CSG alebo mu pomáhala aj family gašparkov?
"Alea iacta est"
DSCA dělá povolení na všechny MDE Items, kde vývojové náklady přesáhly 50 mil. USD. Přeprodej soukromou firmou nic neřeší. Ony i ty schválené jsou většinou prodávané soukromou firmou - výrobcem. Ale možná neřeší kusové vývozy jednotlivých demilitarizovaných UH-60 - na prodej ve státech jsou. Ale vy chcete 12 neexistující Battle Hawk. Konverzní jsou zmiňované pro UAE, ale zajímavé, UAE žádné bojové H-60 nemá. Pouze Utility L a M.
Pořád mi to připadá nějaké divné.
Ale přeju vám pořídit to nejlepší a co nejvýhodněji. Mimochodem u obou DSCA koncesí jsou poznámky že nebyly dohodnuté žádné offsety.
Edit: pokračování v tématu UH-60 pro OSSR.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
- Pressburger
- Kapitán
- Pressburger
- Kapitán
K vyššie uvedenému videu Hľadania samozrejmostí Naozaj je nákup AH-1Z Viper zlá voľba? Reakcia na článok Martina Kuglu. Slovensko zbrojí! sa vyjadril:
@martinkugla5680
pred 1 hodinou
Fakt ma už nebaví reagovať na takéto jednostranné videa... Tak si ma zavolaj na férový rozhovor, kde budeme môcť obaja priamo argumentovať, geroj...
Vecne: na Postoji je článok kde reagujem na podobné video p. Žiarovského: Musíme zmeniť spôsob, akým uvažujeme o armáde. Nie je za paywalom, ako môj článok v SME, takže tam si môžete argumentáciu pozrieť.
Pre autora - ide o 5 vecí:
1. Kde chceš na to zobrať peniaze? (o stave armády viac v tom článku na Postoji)
2. Koľko bude ich cena za životný cyklus? (vo videu máš logickú chybu – nemôžeš porovnávať náklady pozemnej a námornej varianty, keď chceš kúpiť námornú variantu (množstvo serv. a údrž. postupov je rovnakých aj na suchu.) Môžu/budú nižšie, ale o koľko?
3. Prečo chceš kupovať vrtuľníky, ktorých servis a údržba je naviazaná na jedného dominantného operátora? (viac o probléme v článku na Postoji)
4. Čo chceš ničiť Vipermi, čo dnes nevedia nepomerne lacnejšie ničiť drony, lotering munition, NLOS strely? (vo videu vôbec neriešiš)
5. A finálne – ako chceš dnes útočné vrtuľníky ochrániť v prostredí symetrického konfliktu, kde na ne budú poľovať celé roje dronov a lotering munition? Už sa to začína – viď Ukrajina. (vo videu vôbec neriešiš)
Ďalšie hlúposti vo videu:
- nie, radar si nevieš k Viperom dokúpiť. Nie je totiž (ani nebude) integrovaný.
- v cenách máš chaos – vieš si ich presne pozrieť v každoročných reportoch Budget Estimates US DoD (surprise! AH-1Z sú +- rovnako drahé ako nepomerne lepšie a stále perspektívne AH-64E)
- schopnosť vypúšťať drony/lotering munition NIE JE schopnosť ovládať drony na úrovni 4 UAV Control (nie je a nebude do Viperov integrovaná). Dokúpiť si vieš len Link 16 (USMC teraz integruje do Viperov).
- AH-64E Version 6 už majú plne integrované martime schopnosti (neklam, že sa ti to nepodarilo dohľadať – usethefuckinggoogle)
- a finálne – ano Vipery môžu slúžiť v prostredí studeného suchého vzduchu. A nie, nemôžu v prostredí tvorby námrazy – piloti musia takýto priestor okamžite opustiť.
No. nemusíme opakovať každú hlúposť po Čechoch (akvizičná politika MO ČR je zhruba od nástupu Stropnického čistá katastrofa...)
A na záver – aj tak je už rozhodnuté. Kaliňák nekúpi Vipery, ale tie repasované UH-60L (čo teda tiež neviem či je dobrý nápad...)
@martinkugla5680
pred 1 hodinou
Fakt ma už nebaví reagovať na takéto jednostranné videa... Tak si ma zavolaj na férový rozhovor, kde budeme môcť obaja priamo argumentovať, geroj...
Vecne: na Postoji je článok kde reagujem na podobné video p. Žiarovského: Musíme zmeniť spôsob, akým uvažujeme o armáde. Nie je za paywalom, ako môj článok v SME, takže tam si môžete argumentáciu pozrieť.
1. Kde chceš na to zobrať peniaze? (o stave armády viac v tom článku na Postoji)
2. Koľko bude ich cena za životný cyklus? (vo videu máš logickú chybu – nemôžeš porovnávať náklady pozemnej a námornej varianty, keď chceš kúpiť námornú variantu (množstvo serv. a údrž. postupov je rovnakých aj na suchu.) Môžu/budú nižšie, ale o koľko?
3. Prečo chceš kupovať vrtuľníky, ktorých servis a údržba je naviazaná na jedného dominantného operátora? (viac o probléme v článku na Postoji)
4. Čo chceš ničiť Vipermi, čo dnes nevedia nepomerne lacnejšie ničiť drony, lotering munition, NLOS strely? (vo videu vôbec neriešiš)
5. A finálne – ako chceš dnes útočné vrtuľníky ochrániť v prostredí symetrického konfliktu, kde na ne budú poľovať celé roje dronov a lotering munition? Už sa to začína – viď Ukrajina. (vo videu vôbec neriešiš)
- nie, radar si nevieš k Viperom dokúpiť. Nie je totiž (ani nebude) integrovaný.
- v cenách máš chaos – vieš si ich presne pozrieť v každoročných reportoch Budget Estimates US DoD (surprise! AH-1Z sú +- rovnako drahé ako nepomerne lepšie a stále perspektívne AH-64E)
- schopnosť vypúšťať drony/lotering munition NIE JE schopnosť ovládať drony na úrovni 4 UAV Control (nie je a nebude do Viperov integrovaná). Dokúpiť si vieš len Link 16 (USMC teraz integruje do Viperov).
- AH-64E Version 6 už majú plne integrované martime schopnosti (neklam, že sa ti to nepodarilo dohľadať – usethefuckinggoogle)
- a finálne – ano Vipery môžu slúžiť v prostredí studeného suchého vzduchu. A nie, nemôžu v prostredí tvorby námrazy – piloti musia takýto priestor okamžite opustiť.
No. nemusíme opakovať každú hlúposť po Čechoch (akvizičná politika MO ČR je zhruba od nástupu Stropnického čistá katastrofa...)
A na záver – aj tak je už rozhodnuté. Kaliňák nekúpi Vipery, ale tie repasované UH-60L (čo teda tiež neviem či je dobrý nápad...)
Arthur Pressburger
Vážne nemôžu Vipery operovať v podmienkach silného dažďa, sneženia, hmly a tvorby námrazy ?
Preco by nemohli ?
Inak fakt sa nam chce rozoberat nazor realitneho maklera na bojove vrtulniky ?
Inak fakt sa nam chce rozoberat nazor realitneho maklera na bojove vrtulniky ?
Rád by som vedel, kde Kugla k tomu prišiel.
Nevím kam ten pán na ty moudra chodí:) Stačí se podívat na ytb - cvičení Cold Response 2022 v Norsku.
Btw to ze je niekde zima este neznamena ze sa tvori namraza.
Jestli se v Norsku netvoří námraza, tak to už nevím kde jinde ano
To cvičení se konalo za polárním kruhem, aby si spojenci vyzkoušeli bojové situace v arktických podmínkách.

- Juraj Tichý
- Kapitán
Že AH-1 nemajú systém odmrazovania, zaznelo aj na tlačovke Kalimera. Vraj to ma potvrdené z OSSR.
Vie to niekto vyvrátiť?
Námraza sa tvorí hlavne medzi 0 az -4°C.
Pod -4°C výrazne klesá tvorba námrazy a pod -12°C sa uz netvorí vôbec, keďže vzdušná vlhkosť prakticky neexistuje. Cvičenie za polárnym kruhom nie je vypovedajuce, tou je len aktuálna teplota.
Vie to niekto vyvrátiť?
Námraza sa tvorí hlavne medzi 0 az -4°C.
Pod -4°C výrazne klesá tvorba námrazy a pod -12°C sa uz netvorí vôbec, keďže vzdušná vlhkosť prakticky neexistuje. Cvičenie za polárnym kruhom nie je vypovedajuce, tou je len aktuálna teplota.
Nemá, už se to zde probíralo. Někdy v době podpisu smlouvy.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
- Juraj Tichý
- Kapitán
Tak asi v diskuzi na AN, tady jsem to v rychlosti projel a zatím nic. Nicméně resumé tehdy bylo jestli si dobře pamatuji, že neva. Možná mne Skelet doplní.
EDIT: zde je to dopodrobna vysvětleno
https://www.armadninoviny.cz/jak-si-por ... razou.html
Skelet tedy nemusí
EDIT: zde je to dopodrobna vysvětleno
https://www.armadninoviny.cz/jak-si-por ... razou.html
Skelet tedy nemusí

Systém odmrazování samozřejmě mají. Nemají odmrazování listů rotoru. Ovšem podle slov pilota Mi-24 stejně odmrazování rotoru opravdu potřeboval jen opravdu výjimečně.Juraj Tichý píše: ↑6/1/2025, 12:01 Že AH-1 nemajú systém odmrazovania, zaznelo aj na tlačovke Kalimera. Vraj to ma potvrdené z OSSR.
Vie to niekto vyvrátiť?
Blackhawky majú odmrazovanie listov ?
Děkujeme za názor a posíláme klíčenku...Pressburger píše: ↑14/12/2024, 19:45 K vyššie uvedenému videu Hľadania samozrejmostí Naozaj je nákup AH-1Z Viper zlá voľba? Reakcia na článok Martina Kuglu. Slovensko zbrojí! sa vyjadril:
@martinkugla5680
pred 1 hodinou
Pre tých, ktorí by p. Kuglu ešte nepoznali, okrem písania podobných "odborných" článkov je aj bratislavským realiťákom. Tak ak budete zháňať byt v BA, určite vám ho Arthurko môže odporučiť.
Co to za píčoviny
? Kdo je to ten Kugla?