Útoky na kritickou infrastrukturu

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Ataman
Kapitán
Kapitán

Re: Útoky na kritickou infrastrukturu

Příspěvek od Ataman »

Alfik píše: 6/1/2025, 19:03 Od WWII nic, a teď nááájednou a úúúplně náhodně, v posledních třech letech, je to furtapořád.
Děje se to furt a pořád od WWII.
Alfik píše: 6/1/2025, 19:03 A taky máme ve světě válku, ať se ti to líbí nebo ne.
No nekecej!
Alfik píše: 6/1/2025, 19:03A Čína je na straně Ruska, nikoli na naší. Takže... zásada "v čí prospěch" nám ukazuje podezřelého poměrně jasně. Burkina Faso-ské, či Dahomejské, loďstvo, a náhodou, to asi nejspíš nebude.
Takže potopíme každou čínskou loď? Jenom tak, na základě podezření?Ten poslední ruskej tanker by Kůkovoostrovskej, patřící Indům, takže budem potápět i ty a pro jistotu i ty Burkina-Fasovský a Dahomejský, ne?
Alfik píše: 6/1/2025, 19:03PS: Abychom si nerozuměli špatně. Také jsem zastáncem presumpce neviny.
No moc to nevypadá.
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Zemakt píše: 6/1/2025, 19:15Skaermbillede-2024-11-21-kl.jpg
Hele, a co tam vidíš? Kromě rychlosti na začátku manévru?

Ps - ohledně týhle lodi sem pořád přesvědčenej(na základě toho, co sem tu už napsal), že nešlo o úmyls, na rozdíl od ruskýho-neruskýho tankeru, o tý poslední čínský u Tchaj-wanu nevím, ale klidně bych tomu i věřil.
Zemakt píše: 6/1/2025, 18:27Atamane, já jsem v podstatě tak trochu pirát, respektive bludnej kontejner. Někdo prostě špinavou práci dělat musí.
Když budou cílem špinavý práce podvraťáci, vše OK. Nesmí to ale odsírat ti, co s podvraťáctvím nemaj nic společnýho.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Co vidím? Určitě ne loď co hledá ztracenej fendr. Ani rybářskej šíf co se mu zašmodrchaly sítě. A vzhledem k tomu že už mi není dvacet, na náhody nevěřím. Život a praxe mne naučila, že i ty nejsložitější věci mají nejtriviálnější vysvětlení. A vzhledem k faktu že jsme v podstatě ve válce, sorry. Jeden bludný kontejner do pravoboku v místech strojovny. Smolíček. Kruté? Pokud chceš vyhrát tak třeba i jo, ale na to sere Bílý tesák. Ber to s nadsázkou. Loď bych normálně zabavil.

Nicméně by mne zajímalo, pakliže by jsi byl v kůži toho kapitána, jak by jsi vysvětloval tyhle na fleku provedené manévry?
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
bat
nadporučík
nadporučík

Příspěvek od bat »

Nějaké řešení se asi bude muset přijmout. Už jsem tady někde postoval, že ty právní výklady se opírají o dost staré úmluvy a nějaká aktualizace je asi na místě, protože ty kabely jsou kritická infrastruktura a potřebují ochranu.
Asi se nebude ještě potápět, ale možná bude nějaký zvláštní režim v takových oblastech. Podle mě i kdyby to byly náhody a šlendrián, tak to bude vypadat jako slabost EU resp. NATO. Srovnejme s kubánskou krizí. US si tehdy moc servítky nedělalo (a možná štěstí, že tam byl Kennedy) a vyhlásilo jen "karantému".
Dít se tyhle taškařice s kabely u pobřeží US, tak asi bude reakce ostřejší, než tiskovky v EU... a ano je tady precedens jak zmiňoval Ataman, ale pak se zdá dali Sověti pokoj minimálně s kabelama (a kdoví jestli to byli oni tehdy). Na druhou stranu jak jsem si pročítal ty zdroje, tak tehdy 10% jejich rybářské flotily bylo osazeno špionážní technikou. Dnes to možná nebude jiné.
Obrázek
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Máš k tomu aspoň nějaký měřítko? Nějaký další údaje o rychlosti? Proč potom prostě nevzali roha (tehdejší nerozhodnost zainteresovaných států jim vyloženě hrála do karet)?
Proč je blbej nápad zkoušet to kotvou, stejně jako co dovede udělat seklá kotva sem sem už psal, oni tu kotvu měli zvohejbanou jak vohejbák a nijak to neskrývali, proč? Atd, atd...
Tohle nejsou podvraťáci, tihle to prostě jenom posrali.
Naproti tomu Eagle S je úplně jiná písnička, že jo.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

bat. Loď zabavit, i třeba v rozporu s mezinárodním právem, a obstrukcema ji držet zajištěnou. To lze. Eliminuješ další rizika s ní spjatá, vyšleš signál, podpoříš vlastní propagandu. Těch benefitů s tím spojených je však mnohem víc. Jenže to by se někdo taky musel přepnout do válečného módu. Já osobně doufám právě v ty Skandinávce.
ObrázekObrázek

Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

bat píše: 6/1/2025, 20:25Asi se nebude ještě potápět
Vůbec není třeba potápět, stačilo by normální zadržení, jenže i to je v současnosti hodně špatně řešitelný (a co si budem, ono to všem takhle vyhovuje).
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Tvl. Atamane. Nemám měřítko. Hledat to nebudu, možná to nebude zas takový problém to nalézt. Nicméně máš pro ty manévry nějaké kloudné vysvětlení? Navíc zrovna tam kde to prováděli?
ObrázekObrázek

Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Zemakt píše: 6/1/2025, 20:39 Tvl. Atamane. Nemám měřítko. Hledat to nebudu, možná to nebude zas takový problém to nalézt. Nicméně máš pro ty manévry nějaké kloudné vysvětlení? Navíc zrovna tam kde to prováděli?
Jo. Pozítří, jo? Já teď už nemám stání. Bheid taktéž promine a obrní se trpělivostí.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Fajn, pokusím se na to také kouknout.
ObrázekObrázek

Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Ad "stává se furt":
Vypiš, pls. Rád se poučím.
Ostatně, stejně jako bych se byl rád poučil o délce kotevních řetězů - dodnes jsi k tomu taky nic nedal (no, koukal jsem na různé podklady a videa jak se spouští kotva a řekl bych, že jestli se mýlím a ty řetězy jsou delší, tak maximálně o deset metrů... které nahradily ta tlustá lana, o čemž jsem vlastně psal... a jooo...).
:)

Ad "neříkej že máme ve světě válku":
No, já si ji nevymyslel. Ani ji nezačal, a dokonce o ní ani od WWII nebásním, jako SSSR/Rusko, Čína, S. Korea, a další komančské země. Btw do této skupiny, vč. toho básnění jak Západ rozneseme na kopytech kozáckých koní, jsme patřili taky, za mých mladých let.
Asi je to nějaká společná a určující koministická vlastnost.

Ad "čí je loďstvo":
Ne, to zas netřeba, ale dáme si na ně pozor a učiníme opatření aby se to "náhodně" neopakovalo.

Ad "presumpce neviny":
Ale jo. Jen ty si pleteš presumpci neviny s vysráním se na obranu. Když na mě někdo střílí, nebudu přemýšlet o presumpci neviny, ale budu se bránit. Buď uteču, což v tomto případě není moc proveditelné, nebo jej odzbrojím, nebo jej prostě zastřelím.
Uvědomuješ si na jakém jsi webu? :) Tady moc šedesátkovejch pacifistů co protestovali proti tomu že USA překážejí komančům v Číně, Korei a Vietnamu asi nenajdeš :)
A jinak: takové podvolení se Islámu, což je totéž jako ve tvém příkladu, se praktikuje zatím jen v Německu, Francii a Velké Británii. K nám to zaplaťvšichnibohové zatím nedorazilo.

Ad celkové vyznění:
Hele, asi to nechápeš protože jsi možná nic podobného ještě nezažil. Tak se ti to pokusím vysvětlit takto: Když se něco stane poprvé je to náhoda. A když se to stane v krátkém čase a stejným způsobem, tak i podruhé to může být třeba z blbosti.
Ale potřetí už JE TO METODA!
A počtvrté? Popáté? Stejným způsobem a v krátkém čase?
Nebuď labuť, na to se i umírá - s kytkou v ruce a mírovou písní na rtech.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

Ono ani není potřeba vorat kabely...už jen stačí posílat na světové oceány tohlecto (viz. odkaz) a terorizovat celý svět, včetně sebe...
https://x.com/ChrisO_wiki/status/1876630745655001283
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Tipisch.
ObrázekObrázek

Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Alfik píše: 7/1/2025, 10:27 Ad "stává se furt":
Vypiš, pls. Rád se poučím.
https://www.iscpc.org/
a nebo:
https://en.wikipedia.org/wiki/Submarine ... ions_cable
atd...
K tomu tvýmu dalšímu blábolu:
1. Ano, je to blábol a nevím, proč mi to cpeš, když o tom vůbec nešla řeč.
2. Ani já si válku nevymyslel a nijak se ani Ruska ani Číny nezastávám, ani sem nikdy netvrdil, že žádný takový podvratný činnosti neprovozujou, jediný co tvrdím je, že se to netýká jedný konkrétní lodi - Yi Peng 3.
3. Presumpci neviny si s vysráním se na obranu nepletu - pokud budeš střílet po někom, kdo po tobě střílí, je to obrana a seš v právu. Pokud budeš střílet bezhlavě kolem sebe, je to demence a seš debil.
4. Ad celkové vyznění - opět plácáš z cesty a zbytečně od věci, neb já sem nikdy netvrdil, že to nedělají, jediný co tvrdím je, že se to netýká jedný konkrétní lodi - Yi Peng 3.
5. Kecy o tom, co kdo zažil nebo nezažil si schov na koledu.

Tak a teď to nejdůležitější:
Alfik píše: 7/1/2025, 10:27 Ostatně, stejně jako bych se byl rád poučil o délce kotevních řetězů - dodnes jsi k tomu taky nic nedal (no, koukal jsem na různé podklady a videa jak se spouští kotva a řekl bych, že jestli se mýlím a ty řetězy jsou delší, tak maximálně o deset metrů... které nahradily ta tlustá lana, o čemž jsem vlastně psal... a jooo...).
Jestli najdeš jediný video soudobý nákladní lodě nebo pasažíráku kde je to tlusté lano, koupím ti sud kořalky dle tvého výběru a řeknu ti, kterak spočítat délku kotevního řetězu.
Jestli žádný takový video nenajdeš, koupíš mi sud rumu nebo koňaku a já ti řeknu, kterak spočítat délku kotevního řetězu.

Nabídka lákavá, cena mírná, což?

Ps - a abys nefrňal, že ses zas nic nedozvěděl, pak věz, že pro nejvetší lodě je to 28 šaklů, tedy 770 metrů.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

No a na těch menších loďkách pro tůroše to zas většinou záleží v jak mělkých vodách se člověk brouzdá. Tam kde prodávají ten karbanátek kterýmu neotřele říkají pleskavice či tak nějak je to 50 metrů. V cacikových vodách to je klidně i 70. No a včíl se odvíjí čtyř až pětinásobek hloubky pod kýlem.
Rovněž se doporučuje při přebírání lodě pořádně vyzkoušet vrátek, protože posléze navíjet kličkou třicet metrů řetězu je řádný voser (vlastní zkušenost).
ObrázekObrázek

Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Zemakt píše: 6/1/2025, 20:48 Fajn, pokusím se na to také kouknout.
Ale tak to zas není třeba, už to tu je, hned ve třetím příspěvku.
Mě právě šlo o to, co lze vyšpekulovat z toho obrázku bez jakýchkoliv údajů.
Vidíš loď, její počáteční rychlost a to, že se někde motala, ale vůbec netušíš na jakým prostoru. Klidně to může být x na x nm. Jestli něco hledali, driftovali nebo kotvili protože jim třeba zdechla mašina či se pomrvilo něco jinýho a třreba při tom chytili ten kábl a pak se snažili uvonit nebo za sebou tahali trhačku kabelů a jak rychle to dělali z toho prostě nepoznáš.

Když se pak koukneš na ten muj obrázek, představu o prostoru a jakous takous i o rychlosti máš. Ale zase to je tak všechno.
Zemakt píše: 6/1/2025, 20:15Nicméně by mne zajímalo, pakliže by jsi byl v kůži toho kapitána, jak by jsi vysvětloval tyhle na fleku provedené manévry?
Pokud bych se do něčeho chytil a tušil, že je to nejspíš kábl? Nijak, zkusil bych vzít kramle a doufal že si dost dlouho nikdo ničeho nevšimne.
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Atamane, ty to děláš schválně aby byl konflikt?
Tak ne, nebude.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Alfik píše: 9/1/2025, 10:00Atamane, ty to děláš schválně aby byl konflikt?
Já mám přesně ten samej pocit z tebe, aneb absolutně netuším, proč mi podsouváš věci, který sem neřek a o kterých nešla řeč.
Alfik píše: 9/1/2025, 10:00Tak ne, nebude.
To je dobře.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

phpBB [video]

Bohužel to nemá české titulky, ale něco se vysosat dá. A potom ještě zde. Na palubě byl zřejmě dánský lodivod. ?

https://forum.gcaptain.com/t/another-su ... ng-3/71224
ObrázekObrázek

pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Chcelo by to vymyslieť trefné meno pre tieto akcie ničenia a kradnutia káblov. Navrhujem podľa cigánskeho vzoru - tukabel.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“