Nová puška pre OS SR, a iné veci od GP

Odpovědět
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Re: Nová puška pre OS SR, a iné veci od GP

Příspěvek od HONZIK11 »

To stale nechapu.Mate domaciho vyrobce,dle vas je to skvela zbran.
Tak proc ji tedy neobjednate pro vasi armadu?
Misto toho vymyslite kulišárny na vse co je za hranicemi.
Anebo je to tak,ze vyrobce je opet jenom kusovkar,zbran neni zadne terno a kdo vi co s nim bude za dvacet let.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Anebo je to tak,ze vyrobce je opet jenom kusovkar,zbran neni zadne terno a kdo vi co s nim bude za dvacet let.
Právě že není. Zde už toho o výrobci a jeho produktech bylo pospáno více než dost aby to člověk pochopil.

Proč myslíš že konspiruji o agentovi Kaliňákovi? Ať dělám co dělá, žádné jiné kloudné vysvětlení mne nenapadá.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

Zemakt píše: 4/2/2025, 13:06
Právě že není. Zde už toho o výrobci a jeho produktech bylo pospáno více než dost aby to člověk pochopil.

Proč myslíš že konspiruji o agentovi Kaliňákovi? Ať dělám co dělá, žádné jiné kloudné vysvětlení mne nenapadá.
Jen jedna poznámka. Není až takový problém udělat i kvalitní produkt. Zvláště když se užije subkomponent tady a tamhle a navíc se okopíruje už dekádami ověřený systém. Problém je pak rozjet velkovýrobu, nastavit stabilní a kvalitní dodavatelské řetězce a udržet to.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Jistě, což v tomto případě neplatí. Viz výše celé téma.

Nicméně, zůstaneme-li u tohoto. Není nakonec výhoda ta, že zavede-li se klon AR, v podstatě momentálně nejrozšířenější puškový systém. V případě jakéhokoliv výpadku dodávek náhradních dílů, servisu, a věcí souvisejících, lze tento výpadek snáze napravit u dalších výrobců, jichž je habakuk?
ObrázekObrázek

Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

Zemakt píše: 4/2/2025, 13:28 Jistě, což v tomto případě neplatí. Viz výše celé téma.

Nicméně, zůstaneme-li u tohoto. Není nakonec výhoda ta, že zavede-li se klon AR, v podstatě momentálně nejrozšířenější puškový systém. V případě jakéhokoliv výpadku dodávek náhradních dílů, servisu, a věcí souvisejících, lze tento výpadek snáze napravit u dalších výrobců, jichž je habakuk?
Proč by to nemělo platit? Ona už je tu snad nějaká velkovýroba AR od GP pro státní zakázku?

Ano a ne. Jsou díky co ano, jsou díly co ne. Záleží na konstrukci zbraně kdy se bavíme u AR zejména o vnitřnostech
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Proč? Protože se již jedná o etablovaného producenta s měsíční produkcí více jak 2 500 ks. Kdy 98% umisťuje do zahraničí. Většinově do USA. Když se koukneš na recenze tak nejsou vůbec špatné.

A kdybych si chtěl kopnout, tak toho všeho GP dosáhl bez ministerské tlačenky, jako v případě CZUB a toho jejího veledíla jménem Bren 1, či Phantom 75. Spíš se jim celou dobu házely klacky pod nohy.
Ano a ne. Jsou díky co ano, jsou díly co ne. Záleží na konstrukci zbraně kdy se bavíme u AR zejména o vnitřnostech
Jasný. Pan CNC pořeší.

Zde je něco k hospodaření GP, sice je to rok 2022 ale ta trajektorie je zřejmá.
https://finstat.cz/analyzy/ceske-i-slov ... zlate-casy
ObrázekObrázek

niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Vobec nechapem, co tu Danik cely cas riesis. GP je etablovana 20 rocna firma so stabilnym vyhladom, ktora produkuje dobre zbrane. Staci si k tomu nieco precitat.
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

Zemakt píše: 4/2/2025, 14:27 Proč? Protože se již jedná o etablovaného producenta s měsíční produkcí více jak 2 500 ks. Kdy 98% umisťuje do zahraničí. Většinově do USA. Když se koukneš na recenze tak nejsou vůbec špatné.

A kdybych si chtěl kopnout, tak toho všeho GP dosáhl bez ministerské tlačenky, jako v případě CZUB a toho jejího veledíla jménem Bren 1, či Phantom 75. Spíš se jim celou dobu házely klacky pod nohy.
Jasný. Pan CNC pořeší.

Zde je něco k hospodaření GP, sice je to rok 2022 ale ta trajektorie je zřejmá.
https://finstat.cz/analyzy/ceske-i-slov ... zlate-casy
Hehe, a teď by bylo zajímavé číslo zjistit kolik z toho jsou automatické útočné pušky. 98% jde do zahraničí většinově do USA. Jasný, americký trh spolyká všechno, on spolykal i 805ku k mému šoku a ty recenze nebyly nijak katastrofální.

CZ se v americe také ujalo bez tlačenky, a zrovna 75ka na kterou Phantom navazuje měla dobré jméne dlouhodobě.

Good luck s CNC dělat narychlo kvalitní vnitřnosti. Problémem je povrchová úprava.

A já říkal že je to firma v červených číslech, s nekvalitními produkty nebo bezvýznamná? Nikoliv, otázka byla jasná. Automatické pušky pro státní službu ve velké zakázce. A ty mi odpovíš americkým soukromým trhem
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

niko píše: 4/2/2025, 20:40 Vobec nechapem, co tu Danik cely cas riesis. GP je etablovana 20 rocna firma so stabilnym vyhladom, ktora produkuje dobre zbrane. Staci si k tomu nieco precitat.
Viz odpověd Zemaktovi
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Danik kolko mas rokov ? To tu budea svinit dve blakna s nezmyselnou slovnou prestrelkou, najprv ci niekto pozna GP, teraz ci ma velke zakazky v ozbrojenych zlozkach ? A ked nema a ma len mensie, tak co ? A co je vobec velka zakazka ? Mozno by si nam mohol prezradit, kam vsetky tie tvoje prispevky smeruju nech tu niesme ako ma trhu.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Jo, mám také pocit, že z merita debaty odbíháš. Pojmenuj problém ať můžeme reagovat. Takže ještě jednou pro vyjasnění. Má-li stát na svém území národního výrobce, který zde odvádí daně, zaměstnává lidi a s tím související další věci. Ten výrobce má dostatečně kvalitní produkt, je schopen masové produkce, je schopen zajistit dlouhodobý servis, výroba je z maxima lokalizovaná doma, pak je nesmyl zadávat výrobu cizímu výrobci. A to je celé jádro pudla. Jestli je to s.r.očko nebo akciovka, je šumák. Pakliže firma splňuje výše uvedené.

Co se týče CNC, ber to obrazně. Dnes není nic co by nešlo vyrobit. A nevkládej mi do úst něco co jsem neřekl. Narychlo. Ne, bylo to myšleno tak, že poptáš výrobek a dodavatel ti ho dodá, pakliže smluvní selže. Nebylo to nic konkrétního, jen hypotéza, že systém AR má v tomto své výhody.
A já říkal že je to firma v červených číslech, s nekvalitními produkty nebo bezvýznamná? Nikoliv, otázka byla jasná. Automatické pušky pro státní službu ve velké zakázce. A ty mi odpovíš americkým soukromým trhem
Tu otázku jsem asi přehlédl. Ten link jsem sem dal ne proto, že by jsi něco tvrdil, ale jen proto, aby bylo zřejmé že se nebavíme o garáži. Toť vše. A jestli už někam dodali pušky ve větší sérii nevím. Se samopalama a krátkýma se jim daří. Není důvod si myslet proč u pušek by to mělo být jinak, když zrovna ARka dělá každý kdo má do prdele díru. I v "garáži".
CZ se v americe také ujalo bez tlačenky, a zrovna 75ka na kterou Phantom navazuje měla dobré jméne dlouhodobě.
Což na věci, že Phantom je sračka nic nemění. To že pětasedma má stále své jméno bylo dáno na svou dobu unikátním dvojčinným řešením spoušťového mechanismu. Jenže tvl. to už je padesát let.
ObrázekObrázek

Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

niko píše: 4/2/2025, 21:22 Danik kolko mas rokov ? To tu budea svinit dve blakna s nezmyselnou slovnou prestrelkou, najprv ci niekto pozna GP, teraz ci ma velke zakazky v ozbrojenych zlozkach ? A ked nema a ma len mensie, tak co ? A co je vobec velka zakazka ? Mozno by si nam mohol prezradit, kam vsetky tie tvoje prispevky smeruju nech tu niesme ako ma trhu.
Dost na to abych se náramně bavil tím jak očividně nechápete na co narážím a tak se točíme v kruhu, navíc na otázky tu házíte odpovědi co jdou mimo. Ale nevadí.

Tak nic, já jen že se občas stává že je společnost s dobrým produktem a když pak přijde nárazová objednávka (řekněme od vyšších tisíců či nižších desetitisíců nahoru) tak můžou být problémy s kontrolou kvality když ta firma na to není z předchozích objednávek zvyklá. To je celé. Bavíme se o zapojení jiných subkontraktorů než se kterými má nastavené spolupráce, nedostatek materiálů pro adekvátní povrchovou úpravu částí (toho je v Evropě bohužel nedostatek obecně). Doufám, že nebude případ GP až/když si je OSSR zvolí. Teď už snad chápete na co jsem narážel.
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

Zemakt píše: 4/2/2025, 21:27 Jo, mám také pocit, že z merita debaty odbíháš. Pojmenuj problém ať můžeme reagovat. Takže ještě jednou pro vyjasnění. Má-li stát na svém území národního výrobce, který zde odvádí daně, zaměstnává lidi a s tím související další věci. Ten výrobce má dostatečně kvalitní produkt, je schopen masové produkce, je schopen zajistit dlouhodobý servis, výroba je z maxima lokalizovaná doma, pak je nesmyl zadávat výrobu cizímu výrobci. A to je celé jádro pudla. Jestli je to s.r.očko nebo akciovka, je šumák. Pakliže firma splňuje výše uvedené.

Co se týče CNC, ber to obrazně. Dnes není nic co by nešlo vyrobit. A nevkládej mi do úst něco co jsem neřekl. Narychlo. Ne, bylo to myšleno tak, že poptáš výrobek a dodavatel ti ho dodá, pakliže smluvní selže. Nebylo to nic konkrétního, jen hypotéza, že systém AR má v tomto své výhody.
Tu otázku jsem asi přehlédl. Ten link jsem sem dal ne proto, že by jsi něco tvrdil, ale jen proto, aby bylo zřejmé že se nebavíme o garáži. Toť vše. A jestli už někam dodali pušky ve větší sérii nevím. Se samopalama a krátkýma se jim daří. Není důvod si myslet proč u pušek by to mělo být jinak, když zrovna ARka dělá každý kdo má do prdele díru. I v "garáži".
Což na věci, že Phantom je sračka nic nemění. To že pětasedma má stále své jméno bylo dáno na svou dobu unikátním dvojčinným řešením spoušťového mechanismu. Jenže tvl. to už je padesát let.
Viz už moje odpověď Nikovi. "Je schopen masové produkce". A to já právě říkám že v případě automatických UP nevíme když GP doteď byly hlavně samopaly a pistole. Takže doufejme že ano a poté předestírám to riziko co jsem napsal Nikovi. Jinak já s tebou souhlasím, ať slovenská armáda tahá slovenské zbraně, jen zkrátka jsou tu aspekty, že vše nakonec nemusí (nemusí, neříkám že to tak bude) být tak růžové jak tu někteří malují. Sakra, i mistr tesař jako je LMT se někdy utne, přišla rychlá objednávka od NZ Defence Forces, bum, vracela se celá série zbraní.

"když zrovna ARka dělá každý kdo má do prdele díru. I v "garáži"."

Opět příklad Perunu na začátku, vracelo se to ke zbrojířům jedna radost, to že to bylo AR "co dělá každý" je nezachránilo.

"Se samopalama a krátkýma se jim daří. Není důvod si myslet proč u pušek by to mělo být jinak,"

Tak CZ se dařilo s pistolemi a loveckými zbraněmi, pak přišel provar 805.

Tím neříkám že GP M4M bude provar nebo chci aby byl provar. Doufám že je OSSR zvolí a že nebude. Nicméně jen jsem se snažil nastínit druhou stranu mince a připravit některé že i v případě úspěchu mohou být potíže (řešitelné v čase). To je celé.

S Phantomem něco odstříleno mám, za sračku to nepovažuju, ale holt deset lidí deset chutí.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Danik píše: 4/2/2025, 22:12 Dost na to abych se náramně bavil tím jak očividně nechápete na co narážím a tak se točíme v kruhu, navíc na otázky tu házíte odpovědi co jdou mimo. Ale nevadí.

Tak nic, já jen že se občas stává že je společnost s dobrým produktem a když pak přijde nárazová objednávka (řekněme od vyšších tisíců či nižších desetitisíců nahoru) tak můžou být problémy s kontrolou kvality když ta firma na to není z předchozích objednávek zvyklá. To je celé. Bavíme se o zapojení jiných subkontraktorů než se kterými má nastavené spolupráce, nedostatek materiálů pro adekvátní povrchovou úpravu částí (toho je v Evropě bohužel nedostatek obecně). Doufám, že nebude případ GP až/když si je OSSR zvolí. Teď už snad chápete na co jsem narážel.
Ok. Tak podme si tie tvoje asi argumenty prejst step by step, nech tu nemusis varit z vody.
1. Mozne problemy s kvalitou pri väcsich objednavkach- Objednavka napr. 25.000 zbrani pre OSSR, nepredstavuje v podstate ziadnu vyraznu potrebu navysenia kapacity vyroby. Ergo kvalita nema preco trpiet.
2. Subdodavatelia - pri AR je velmi diskutabilna vec, kedze sa daju velmi rychlo vymenit. Kazdopadne si ale GP robi väcsinu veci sama a outsourcuje hlavne len veci ako pazby, pazbicky atd. Proste veci, ktore "kupis aj v Tescu".
3. Povrchovka- Na povrchovku ma GP v podstate samostatny zavod v Kremnickych baniach. Inak je velmi kvalitna. Napriklad aj v porovnani s CZ a hlavne ich sub.
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

niko píše: 4/2/2025, 22:59
Danik píše: 4/2/2025, 22:12 Dost na to abych se náramně bavil tím jak očividně nechápete na co narážím a tak se točíme v kruhu, navíc na otázky tu házíte odpovědi co jdou mimo. Ale nevadí.

Ok. Tak podme si tie tvoje asi argumenty prejst step by step, nech tu nemusis varit z vody.
1. Mozne problemy s kvalitou pri väcsich objednavkach- Objednavka napr. 25.000 zbrani pre OSSR, nepredstavuje v podstate ziadnu vyraznu potrebu navysenia kapacity vyroby. Ergo kvalita nema preco trpiet.
2. Subdodavatelia - pri AR je velmi diskutabilna vec, kedze sa daju velmi rychlo vymenit. Kazdopadne si ale GP robi väcsinu veci sama a outsourcuje hlavne len veci ako pazby, pazbicky atd. Proste veci, ktore "kupis aj v Tescu".
3. Povrchovka- Na povrchovku ma GP v podstate samostatny zavod v Kremnickych baniach. Inak je velmi kvalitna. Napriklad aj v porovnani s CZ a hlavne ich sub.
Takže zase na začátek... Achjo. Proč jsem se ptal na státní větší zakázky. Kvůli zkušenostem a schopnostem. Aby jsme si rozumněli, tohle není nic proti GP, naopak, přeju ať se v OSSR uchytí.

Taakže

1. Psalo se o 2,5k zbraních za měsíc. Super. Teď jaký je poměr ÚP. Pokud 10% tak to máme 250, tedy výroba 3000 ÚP za rok. I pokud by jeli all-in pro OSSR, což znamená vysušení nabídky pro soukromý trh (případně menší kontrakty, obojí nežádoucí), znamená to, že zakázku pro OSSR by jeli přes 8 let. Ještě si myslíme, že není třeba navyšovat produkci?

2. Proč diskutabilní, u těch "méně podstatných" částí jako ty které si vypsal, ano, ty se koupí všude, záleží jen na kvalitě a ceně (tady se jen zastavím, doufám že GP ještě upraví ten lučík), bavíme se o subdodavatelích primárně v rovině materiálů k výrobě.

3. Skvělé, když udrží krok.

Na závěr a já doufám naposledy. O co mi celou dobu šlo. Společnost zvyklá dodávat (třeba sebekvalitnější) produkty může být zaskočená rázovou velkou objednávkou od veřejného sektoru, respektive armády, pokud to dělá poprvé a není na to zvyklá. Proč? Inu na rozdíl od dodávek pro soukromý sektor tu bývají dané dodací lhůty (a pokuty za nedodržení), možné lehké změny pro splnění milstandardů a požadavků sil (což rozhodí zavedené postupy), různé konfigurace v balíku (větší náročnost masové výroby). Tyhle faktory pak mohou způsobovat problémy při plnění zakázky. Ende, to je celé a já doufám, že Váš případ to nebude. A teď pardon, už bych to tu ukončil ať se nezacyklujeme ještě více.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Točíme se už v kruhu. Daník tvrdí, že nevíme, protože nemáme empirickou zkušenost s větší produkcí útočných pušek. Niko a Zemakt tvrdí, že víme, protože máme empirickou zkušenost opírající se o větší produkci samopalů a pistolí, kde rozdíl není až tak dramatický, aby jsme nemohli tvrdit že víme. Jsem rád, že na kvalitě výrobku panuje shoda. A tím bych to za sebe asi uzavřel.

Mnohem důležitější však je, kdy a jestli se vůbec bouchne do stolu. S kým se zasmluvní je při nynější nejisté konstalaci druhořadé, důležitější je přezbrojit na NATO ráži.
S Phantomem něco odstříleno mám, za sračku to nepovažuju, ale holt deset lidí deset chutí.
Ale no tak. Jestli střílíš tak víš. Dobrá, střílí to, trefuje to. Není to sračka, ale není to Bůh ví co. V době zavedení byl Phantom sto x lepší než vz.82 jistě. Nicméně, jen co se podařilo dovyvinout Pédesítku, máme zde obdobný případ jako u Brenu 1. Což hovoří samo za sebe.

Jinak, aby bylo jasno. Nepatřím mezi tradiční prudiče, co kritizují "státní dotaci" CZUB, na jejíž základě se nakoupily Breny 1 a třeba i ty Phantomy. Naopak, v tom spatřuji podporu domácího průmyslu, díky čemuž má nyní AČR kvalitní se světem porovnatelné ruční zbraně. A současně bych si i dovolil říct, že ty kačky se již do eráru v podobě daní vrátily nebo vrátí. Je to nemlich stejné jako s GP na Slovensku, tedy o domácí výrobě, domácího výrobce.
ObrázekObrázek

niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Danik tak tu si tu zapisal stranu prispevkov, kde si kontinualne skakal z temy na temu a vypisoval vseobecne litanie, len aby si povedal, ze GP moze mat starosti, ked pride na velku zakazku ? Ok. Tak aspon uz vieme o co slo. :D

Este k tomu bodu 1. GP sa samo vyjadrilo, ze pre dodavku zbrani pre OSSR nemusi nejako extra navysovat vyrobu. Len pripomeniem, ze OSSR pocitalo s dodanim zbrani do 3 rokov. Zaroven pripomeniem, ze GP zvladalo aj zakazky typu 4000 samopalov mesacne do USA a ze zasobuje aj ozbrojene zlozky, vid. gulomety na Ukrajinu, Stribogy do Afriky atd...
Kazdopadne budem rad ak GP OSSR zakazku ziska a budeme moct nazivo sledovat, ako si s nou poradi.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Keď padli údaje o pištoliach, má OSSR konečne všetky vz.82 nahradené za niečo nové ?
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

Zemakt píše: 5/2/2025, 07:21 Točíme se už v kruhu. Daník tvrdí, že nevíme, protože nemáme empirickou zkušenost s větší produkcí útočných pušek. Niko a Zemakt tvrdí, že víme, protože máme empirickou zkušenost opírající se o větší produkci samopalů a pistolí, kde rozdíl není až tak dramatický, aby jsme nemohli tvrdit že víme. Jsem rád, že na kvalitě výrobku panuje shoda. A tím bych to za sebe asi uzavřel.

Mnohem důležitější však je, kdy a jestli se vůbec bouchne do stolu. S kým se zasmluvní je při nynější nejisté konstalaci druhořadé, důležitější je přezbrojit na NATO ráži.
Ale no tak. Jestli střílíš tak víš. Dobrá, střílí to, trefuje to. Není to sračka, ale není to Bůh ví co. V době zavedení byl Phantom sto x lepší než vz.82 jistě. Nicméně, jen co se podařilo dovyvinout Pédesítku, máme zde obdobný případ jako u Brenu 1. Což hovoří samo za sebe.

Jinak, aby bylo jasno. Nepatřím mezi tradiční prudiče, co kritizují "státní dotaci" CZUB, na jejíž základě se nakoupily Breny 1 a třeba i ty Phantomy. Naopak, v tom spatřuji podporu domácího průmyslu, díky čemuž má nyní AČR kvalitní se světem porovnatelné ruční zbraně. A současně bych si i dovolil říct, že ty kačky se již do eráru v podobě daní vrátily nebo vrátí. Je to nemlich stejné jako s GP na Slovensku, tedy o domácí výrobě, domácího výrobce.
Nezbývá než doufat že brzo se budeme moct přesvědčit a moje obavy se snad nevyplní. Takže tvůj druhý odstavec je to podstatné.

Phantom není bůhví co, ale přesně jak říkáš, funguje to bez problémů (proto ho mám radši než 805), střílí, trefuje. Nástroj. Účel plní.

Poslední odstavec také souhlas
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

niko píše: 5/2/2025, 07:27 Danik tak tu si tu zapisal stranu prispevkov, kde si kontinualne skakal z temy na temu a vypisoval vseobecne litanie, len aby si povedal, ze GP moze mat starosti, ked pride na velku zakazku ? Ok. Tak aspon uz vieme o co slo. :D

Este k tomu bodu 1. GP sa samo vyjadrilo, ze pre dodavku zbrani pre OSSR nemusi nejako extra navysovat vyrobu. Len pripomeniem, ze OSSR pocitalo s dodanim zbrani do 3 rokov. Zaroven pripomeniem, ze GP zvladalo aj zakazky typu 4000 samopalov mesacne do USA a ze zasobuje aj ozbrojene zlozky, vid. gulomety na Ukrajinu, Stribogy do Afriky atd...
Kazdopadne budem rad ak GP OSSR zakazku ziska a budeme moct nazivo sledovat, ako si s nou poradi.
K prvnímu odstavci. Téma bylo na stejné, jen jsem na to šel od konce. Jsem rád, že se nakonec chápeme.
.
. K poslednímu. Ano, také doufám že ve 2025 už se to rozsekne a 58 bude moct jít na zasloužený odpočinek :lej:
Odpovědět

Zpět na „Pěchotní výzbroj“