Nie, zatial nie. OS pouziva Glocky a CZ P9, ale aj z casti stare cz. 82.
Nová puška pre OS SR, a iné veci od GP
Re: Nová puška pre OS SR, a iné veci od GP
Je cz. 82 ešte veľa v aktívnej službe ?
- Juraj Tichý
- Kapitán
Pjaro, niekedy z tvojich otázok mám pocit, že zbieraš informácie pre cudziu mocnosť.
Suhlasim, ale opravim ..."pre nemocnost"Juraj Tichý píše: ↑7/2/2025, 10:09 Pjaro, niekedy z tvojich otázok mám pocit, že zbieraš informácie pre cudziu mocnosť.
Robím si obrázok, aké sú naše ozbrojené sily skanzen. Na pištoliach až tak nezáleží ale predsa len, nechápem, prečo už dávno nie sú staré 82ky nahradené za glocky. Nestálo by to majland.
Tak ale musi ti byt Pjaro jasne, ze ti tu nikto nenapise, kolko je tych vz.82 v sluzbe. To podla mna nevedia ani sami vojaci.
Nechajme to tak.
Mozno je dobre ze sa tie pusky stale odsuvaju, v USA uz chystaju prechod na kal .277
Výstavba nového závodu v Spojených štátoch začala vyrábať nový 6,8 mm kruhový náboj
https://defence-ua.com/weapon_and_tech/ ... 17964.html
Výstavba nového závodu v Spojených štátoch začala vyrábať nový 6,8 mm kruhový náboj
https://defence-ua.com/weapon_and_tech/ ... 17964.html
Boze, tieto somariny dookola.
P.S.: Sorry, nechcel som nejako urazit, ale tieto nezmyselne debaty o tom ako by sme mali cakat, lebo pride novy naboj, ktore sa tu vedu uz 10 rokov mi uz pridu absurdne. Slovensko kupovalo, kupuje a bude kupovat hlavnu zbran v razi 5,56x45 NATO. Bodka.

P.S.: Sorry, nechcel som nejako urazit, ale tieto nezmyselne debaty o tom ako by sme mali cakat, lebo pride novy naboj, ktore sa tu vedu uz 10 rokov mi uz pridu absurdne. Slovensko kupovalo, kupuje a bude kupovat hlavnu zbran v razi 5,56x45 NATO. Bodka.
Omyl. Nekupuje momentalne nic.niko píše: ↑12/2/2025, 15:13 Boze, tieto somariny dookola.![]()
Nejaké pušky v kalibri 5,56x45 máme, takže sa pravidelne kupujú do zásoby.
Tak máte v ní i kulomety přece.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
6,8 mm je budoucnost. Kdo s tim nesouhlasi je omezeny myslenim a hlavne neni ochoten prijmout prozatimni riziko nikam neexportovat. Chapu to.
Nicmene kdo bude mit koule stejne jako USA s jednotnou kontinentalni politikou sveho prezbrojeni na tuto razi,bude chranit a da vyhodu svym vojakum a degraduje sve protivniky dokud oni sami neprezbroji. To ted muze byt i na desetileti.
Myslim,ze bylo dulezite se rozhodnout.
Vim ,ze to trvalo roky .
Nicmene kdo bude mit koule stejne jako USA s jednotnou kontinentalni politikou sveho prezbrojeni na tuto razi,bude chranit a da vyhodu svym vojakum a degraduje sve protivniky dokud oni sami neprezbroji. To ted muze byt i na desetileti.
Myslim,ze bylo dulezite se rozhodnout.
Vim ,ze to trvalo roky .
Mame gulomety (1600) v razi 5,56x45 a nejakych 1000-1500 pusiek typujem. Prezbrojenie sa chysta, takze hadam do 2-3 rokov budeme mat konecne normalne pusky aj v OS.
- Juraj Tichý
- Kapitán
A čo s vestami, voči ktorým 5,56 začína byť neúčinný?
Juraj myslis vesty Stanag L3+ a L4 ? Tak ale proti tym je neucinny dokonca aj naboj 7,62x51 AP, alebo 7,62x54 AP (L4). Cize gulometne a ostrelovacske kalibre v priebojnej verzii. Cize co s nimi ? Nic, idealne znizit ich vahu.
Normalny nosic, len ma hrubsi plat. Taktiez tahsi. Jeden vazi 3 az 3,5 kg. Preto su oblubenejsie lahsie (2,5 kg) platy L3+. Cena 500 € za plat. Ziaden lacny spas. Kupis v military shope.
A mimochodem, není 5,56 jako 5,56. I zde záleží na hmotnosti střely apod. Představa o 6,8, kdy se teprve zavádí a samotné pušky mají porodní problémy, je fakt úsměvná. Nicméně vím komu by to udělalo radost.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Presne Zemakt. Zaujimave, ze debaty o ucinmosti kalibru 5,56x45 NATO zacali po tom, co armady obmedzili, niektore dokonca prestali pouzivat 5,56x45 s vahou strely 62 grainov a ocelovym penetratorom a vymenili ich za lacnejsiu municiu s lahkou 55 grainovou strelou bez penetratora.
No a aby som nezabudol, to vsetko pri "modernej" dlzke hlavne 12", z povodnych 20" pri povodnych AR/M-16.
No a aby som nezabudol, to vsetko pri "modernej" dlzke hlavne 12", z povodnych 20" pri povodnych AR/M-16.