XXII. Legio Primigenia

Moderátoři: Pátrač, Tkuh, kacermiroslav, Hektor, Thór

Odpovědět
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

XXII. Legio Primigenia

Příspěvek od Thór »

Legio XXII. Primigenia
Příjmení Primigenia je jedním z titulů bohyně Fortuny.

Obrázek
Císař Caligula

Tuto legii (a její dvojče XV Primigenia) založil císař Caligula v r. 39, který potřeboval další síly pro svou kampaň v Germanii. Čísla jsou možná trochu zvláštní. Proč patnáct a dvacetdva? Možným vysvětlením je, že XV Primigenia byla podporou čtrnácté legie Gemina v Germanii superior, a XXII. Primigenia byla podporou XXI. Rapax v Xanten v Germani Inferior. Jakési potvrzení této hypotézy je to, že Caligula měl v Germania Inferior velké plány. Caligula navštívil v oblasti Dolního Rýna v r. 40, několik opevněných měst (např. Praetorium Agrippinae, Flevum, Fectio) a navštívil pláž Lugdunum s mnoha vojáky. Poté co se Císař vrátil do Říma, bylo hodně bojů v Porýní. Guvernér Germanie Inferior, Aulus Gabinius Secundus, porazil Chauky a získal zpět jednu z orlic, které dosud byly v rukou nepřátel po bitvě v Teutoburském lese. Ve stejné době, Servius Sulpicius Galba (budoucí císař) porazil kmen Chattů, kteří žili v blízkosti Mainzu. XXII. Legio Primigenia musela být zapojena v jedné nebo dokonce v obou kampaních, které jsou datované k zimě roku 40/41. Po návratu z oblasti Dolního Porýní (za předpokladu, že nová legie skutečně činí cestu na sever) v r. 43, XXII. byla umístěna v Mohuči v Germanii Superior, kde se dělila o tábor s IIII. Legio Macedonica, která dorazila z Hispanie. Protože XXII. Primigenia byla mladší jednotka, bylo jí vyhrazeno méně čestné místo na levé straně v táboře. Tyto dvě legie také sdílely výrobní centrum pro dlaždice a keramiku v Rheinzabernu ve Falci.V r.67, se postavení Císaře Nera stalo neudržitelným. Mnoho senátorů s ním bylo nespokojeno a s několika guvernéry bylo projednáno jeho odstranění. Mezi těmito byli Lucius Clodius Macer v Africe (který založil I. Macriana Liberatrix) a Gaius Julius Vindex v jedné z provincií v Galii. Jsou podporováni správci Hispania Tarraconensis, a výše uvedeným Serviem Sulpiciem Galbou. To byla velezrada, a vojsko Germanie Inferior (I.Legio Germanica, V.Legio Alaudae, Legio Primigenia XV. a XVI. Legio Gallica) vědělo, co musí udělat: pochodovalo na jih a porazilo Gaia Julia Vindexe. Za toto očekávali, že budou odměněni, ale byli zklamáni. Galba s nově založenou sedmou legií pochodoval na Řím, Senát ho přijal a Nero spáchal sebevraždu (červen r.68). Co bylo před tím příkladné chování, bylo nyní vysvětleno jako pokus blokovat zvolení nového císaře. Galba se ke své smůle choval tak, aby dal co nejvíc najevo své pohrdání Rýnskou armádou a to se mu vymstilo.Legie Germani Inferior a Superior provolali svého velitelem, Vitellia císařem, a pochodovaly na Řím (leden r. 69). Tažení bylo úspěšné, a Vitellius usedl na Císařský stolec. Čestná jednotka, která se skládala z vojáků z XXII. Legio Primigenia a IIII.Legio Macedonica, účastnících se v této kampani s orlicemi a standartami doprovázely Vitellia, když vstoupil na Kapitol.
Obrázek
Dýka legionáře XXII.Legio Primigenia

Avšak v Judsku generál Vespasian, který zde bojuje proti Židům, je také rozhodnut chopit se moci. Jeho podporovala Dunajská armáda. Obě armády se střetly v blízkosti Cremony v severní Itálii a vojáci z armády na Rýně nebyli pro Dunajskou armádu žádným soupeřem. Vespasian mohla začít vládnout a hojit rány z občanské války z r.69, „roku čtyř císařů“. Mezitím v Germanii Inferior, už byla katastrofa v pohybu. První povstali Bataviani. Římský expediční sbor, který se skládal ze zbytku V.Legio Alaudae a XV. Legio Primigenia, byl poražen poblíž Nijmegenu, a v zimě r.69/70, se tyto dvě jednotky ocitli obležení v Xanten.XXII. Legio Primigenia se svým velitelem Gaiem Dilliem Voculou, byla vyslána spolu s I. Legio Germanica a XVI. Legio Gallica vyprostit obležené. Nicméně nebyly schopny projít včas obě Germanie (Inferior a Superior) a dvě legie v Xanten byly donuceny ke kapitulaci v březnu r. 70. Obránci byli povražděni. Ne o mnoho později, I. Legio Germanica a XVI. Legio Gallica dopadly stejně. XXII. se bránila v Mainzu, ale nakonec byla donucena ke kapitulaci.Trvalo několik měsíců , než nový Císař Vespasian vyslal silnou římskou armádu zpět do Porýní pod velením Quinta Petillia Cerialise. Po občanské válce a potlačení Batavianského povstání (na podzim r.70), legie byla krátce posádkou ve Vindoboně (Vídeň), ale byla nakonec umístěna v Xanten. Vojáci neopravili staré castrum, které bylo zničeno Bataviány, ale vybudovali novou základnu. Ta nemůže být archeologicky zdokumentována, protože Rýn od té doby změnil koryto a castrum zatopil. Díky tomu se tyto starobylé objekty nacházejí v řece. Poloha velkého pohřebiště a svatyně Hludany jsou nicméně známa. Výrobky legie z nedalekých pecí byly nalezeny v Kolíně nad Rýnem, Dormagenu, Neussa městech Xanten, Rindern, Nijmegen, a Vechten. Když se v r. 89 guvernér Germanie Superior Lucius Antonius Saturninus, snažil svrhnout císař Domitiana, vojsko Germani Inferior (I. Minervia, VI. Victrix, X. Gemina, XXII. Primigenia) spěchalo na jih k Mohuči, a porazilo rebely . Každé legii byl udělen titul Pia Fidelis Domitiana ( „věrná a loajální Domitianovi“).
Obrázek
Coin s orlem legie

Když byl tento císař zabit v r.96, poslední prvek tohoto zdvořilostního titulu, byl vypuštěn. XXII. Legio Primigenia se musela vrátil k Mohuči, kde zůstala na více než dvě staletí. Mezi jejími důstojníky, byli budoucí císaři Hadrián, Didius Julianus a Laelianus (r.97-98, r.170-171 a r.268-269; níže). Odřady legie byly občas vysílány do jiných provincií. Například když I. Legio Minervia obvykle pobývající v Bonnu, byla přesunuta na Dolní Dunaj podílet se na Trajanově Dácké válce (r.101-106), vojáci z XXII. ji nahradili v Bonnu. Později, vojáci z Mainzu pomohli s výstavbou Hadriánova valu (r.119) a Antoninova valu (r.139-142). Ostatní stavební činnosti prováděla na východním břehu Rýna, kde byl obsazen Ager decumates (dnešní Bádensko-Württembersko) a byly postaveny mnohé pevnosti .Další odřady se zúčastnily války proti Maurům za vlády Antonina Pia, v Parthské válce za Lucia Vera, a války Marka Aurelia proti Markomanům. Podobně jako ostatní jednotky Rýnské armády, XXII. Primigenia se nezúčastnila občanské války po smrti císaře Publia Helvia Pertinaxe. Nezúčastnila se také pochodu Lucia Septimia Severa na Řím (r.193), bojovala v té době proti jeho východnímu soupeři Pescenniu Nigerovi (r.194). Nicméně, když Severus zahájil válku proti svému západnímu rivalovi Clodiovi Albinovi, Rýnská armáda byl terčem útoku a XXII. hájila Augustu Treverorum. Pravděpodobně to také hrála svou roli v rozhodující bitvě u Lyonu. Odřad legie se zúčastnil Severusovi expedice do Skotska. Z čestného přídomku legie „ Antoniniana“ lze vyvodit, že se vojáci z XXII. legie účastnili Caracallovi úspěšné germánské kampaně (r.213). Jako příprava na tuto válku, je postaven přes Rýn most v Mohuči. (Ostatní jednotky v této válce byly VIII. Legio Augusta ze Štrasburku a III. Legio Italica z Regensburgu.)
Obrázek
Prsten legionáře XXII. Legio Primigenia

O dvacet let později Císař Severus Alexander použil odřad legie v jeho válce proti Perským Sasanianům. Legii byl udělen titul „Alexandriana“. Zatímco mnoho římských vojáků bylo pryč, koalice germánských bojovníků s Alamany s úspěchem zaútočila na římské državy v Bádensko-Württembersko. V r. 235 můžeme předpokládat, že XXII.Legio Primigenia byla stále jednou z aktivních jednotek. Během konfliktu mezi Císařem Gallienem (r.260-268) a jeho rivalem Postumem, legie jako první podpořila prvního uvedeného. Za to byla odměněna přídomkem Pia VI Fidelis VI ( 'šestkrát věrná a loajální') a Pia VII Fidelis VII. To dokazuje, že jí byly uděleny tituly Pia II Fidelis II Pia V Fidelis V. Bohužel není známo, kdy se tak stalo.Po smrti Galliena, se dvacátádruhá stala krátce nezávislou pod velením muže jménem Laelianus, který založil novou legii VI Gallicana.
Obrázek
Laelianus

Legie přežila krizi v r. 274, kdy Císař Aurelian ustoupil z Gallské říše a tím ji uvolnil invazi Franků a Alamanů. Je známo, že XXII. Legio Primigenia stále ještě existovala na počátku čtvrtého století, ale po panování Constantina I. Velikého (r.306-337), mizí z dostupných zdrojů.
Znaky XXII: Legio Primigenia byl polobůh Herkules a Kozoroh.

Údaje čerpány a přeloženy z:
article by Jona Lendering ©
Oxford Library
Ancient Warfare Magazine
Wikipedia
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Odpovědět

Zpět na „Řím“