Budoucnost tanků OSSR
Re: Budoucnost tanků OSSR
FPV sú dostatočne silné aby zničili T90. Máš utkvelú predstavu FPV s hlavicou z RPGčka.
Rozšír si predstavivosť - FPV môže mať akúkoľvek hlavicu, ktorú unesie. FPV môže mať praktickú veľkosť od prťavého dronu do ruky po niekoľkometrové hebedo.
Nemám v hlave zafixované, že by OSSR mala nakupovať L2A8 . Môže to urobiť ako Poľsko - nakúpiť K2 alebo K2PL. To je taký stred, stále odolnejší a kvalitnejší ako Tčka. Rozhodne viac ako CV120v90 . Navyše rýchlejšie vyrábaný.
Rozšír si predstavivosť - FPV môže mať akúkoľvek hlavicu, ktorú unesie. FPV môže mať praktickú veľkosť od prťavého dronu do ruky po niekoľkometrové hebedo.
Nemám v hlave zafixované, že by OSSR mala nakupovať L2A8 . Môže to urobiť ako Poľsko - nakúpiť K2 alebo K2PL. To je taký stred, stále odolnejší a kvalitnejší ako Tčka. Rozhodne viac ako CV120v90 . Navyše rýchlejšie vyrábaný.
Já bych všechny ty internety a umělý inteligence zakázala.
- Pressburger
- Kapitán

Chcel som byť zdvorilý veď v podstate sme v jednej Aliancii a ešte k tomu susedia (a že sme boli v jednom štáte a jazykovo máme blízko to už nechám tak), takže áno kľudne tých 33ks T-72M4CZ odkúpime za cenu šrotu a 15ks Leopardov 2A4 sa zbavíme niekde inde. A tiež súhlasím s renomovaným polským odborníkom na obrnenú techniku Jaroslavom Wolskim, ktorý si po vašom neúspešnom reparáte pod názvom technické zhodnotenie opäť mohol po rokoch len povzdýchnúť, že „program T-72M4CZ se stal exemplárnym príkladom toho, ako sa modernizace nerobí.“Nesher píše: ↑2/5/2026, 10:20Já bych vám je prodal hned, ale ne za 2A4, těch už máme dost. Ale za hotové. Jen nevím co byste s nimi dělali. Dát je do bojeschopného stavu znamená vyměnit kompletně SŘP a možná i powerpack. Nakonec by to skončilo tak, že byste za ně dali víc než za nové tanky.Pressburger píše: ↑1/5/2026, 23:18 Aj preto už nejaký ten pátek navhujem myšlienku bártrového obchodu 33ks T-72M4CZ za 15ks Leopard 2A4 o to viac potom čo české technické zhodnocení tanků T-72 M4CZ nebolo efektívne čo potvrdili kontrolne skúšky a dopadlo na uterák napr. na rozdiel od modernizácie člena NATO Bulharska, ale aj srbskej modernizácii tankov T-72 v podobe M-84AS1/AS2 a je teda pravdepodobné, že MO ČR feat. AČR sa budú chcieť zbaviť týchto 33ks tankov T-72 M4CZ, o ktoré by sa za zostatkovú cenu (alebo cenu šrotu) mohlo a malo MO SR feat. OS SR zaujímať.
To je ako hrach o stenu hádzať, ale držím palce vo vytrvalostiNagyAttila píše: ↑2/5/2026, 12:07 Cena norskych L2A8 dosiahla 36mil eur. Kolko protivnikovej techniky musi znicit aby sa ta cena refundovala? Skor znicia jeho...
Btw. MBT na UA nie su nicene primarne dronmi, na to FPV nie su dostatovne silne. Primarne su tam MBT znehybnene PT minami a nasledne , po opusteni su dorazane FPV. Proti pretrhnutiu pasu L2 nie je ovela odolnejsi ako ine prostriedky, zato je tazsi a zlozitejsi na odtah.
Pjaro: uprav svoju mieru arogancie.
Ak sú lidé nevzdělaní a hloupí, nemůžete toho moc udělat. Lidé sú rádi hlúpi. Ale nedělejte im to jednoduché. Hádejte se a hádejte se s nimi
Z M4CZ už nikdy MBT nebude. Tedy ne bez vynaložení neadekvátních nákladů. Jediné co na nich má cenu je ještě podvozek, který by se dal využít pro výrobu nějakých ženijních nástaveb.
První generace Twardy není o nic lepší než M4CZ. Polské tankové osádky byly stejně překvapené jak taky může fungovat tank po dodání Leopardů 2 stejně jako ty naše. To že udělat třicet kusů nemělo žádný smysl je věc jiná.
Kůň je jednou hříbětem, člověk dvakrát dítětem.
První generace Twardy není o nic lepší než M4CZ. Polské tankové osádky byly stejně překvapené jak taky může fungovat tank po dodání Leopardů 2 stejně jako ty naše. To že udělat třicet kusů nemělo žádný smysl je věc jiná.
Kůň je jednou hříbětem, člověk dvakrát dítětem.
Jenomže tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu až se ucho utrhne.
Karl a Egon jsou největší nepřátelé lidstva.
Lynxovi som napísal, že je to blbosť a existuje na to X filmových dôkazov, ale ty ako správny .... mu nezabudneš uznanlivo pokývať hlavou.Pressburger píše: ↑2/5/2026, 14:19To je ako hrach o stenu hádzať, ale držím palce vo vytrvalostiNagyAttila píše: ↑2/5/2026, 12:07 ,,,
Btw. MBT na UA nie su nicene primarne dronmi, na to FPV nie su dostatovne silne. Primarne su tam MBT znehybnene PT minami a nasledne , po opusteni su dorazane FPV. Proti pretrhnutiu pasu L2 nie je ovela odolnejsi ako ine prostriedky, zato je tazsi a zlozitejsi na odtah.
Pjaro: uprav svoju mieru arogancie.predsalen tatíček sa jasne vyjadril "Ak sú lidé nevzdělaní a hloupí, nemůžete toho moc udělat. Lidé sú rádi hlúpi. Ale nedělejte im to jednoduché. Hádejte se a hádejte se s nimi".
![]()
Čo sa týka nevzdelanosti a hlúposti, existuje jeden zaujímavý film https://www.csfd.cz/film/2595-blby-a-blbejsi/prehled/
Obom vám doporučujem si ho pozrieť a potom sa ísť pozrieť do zrkadla. Môžete zobrať so sebou do party aj bulhara.
Ešte by človek pochopil keď už chce 3, tak 1xL + 2xCV90120. Ale T72 je naozaj nezmysel.
T72 je arthurova múza. Len neviem, prečo nás so svojou platonickou láskou musí obťažovať v tomto vlákne keď má voľné pole v inom nad ňou skladať básne .
-
NagyAttila
- poručík

Ked to takto MO prezentuje, este aby sme sa nedockali tevhnickeho zhodnotenia, napr instalaciou vykonnejsich PL motorov a instslaciou noveho kanonu GTS125 - co je vlastne nutnost vzhladom na stav pivodnych kanonov.
Ponechanie T72 iste racio ma, stale existuje vycviceny personal..
NagyAttila is not a real name.
Pure Slovak ultra nationalist.
Prosím ťa , personál aj ten servisný sa dá preškoliť za rok. Už to mohlo byť, keby sme všetky T72 a väčšinu BVP odovzdali ukrajine . Mohli sme dostať viac leopardov.
- Pressburger
- Kapitán

Doslova si to od štátom vlastnenej spoločnosti pýtajú nakoľko Konštrukčnými úpravami kanóna 2A46 sa dosiahlo zvýšenie pravdepodobnosti zásahu cieľa prvou ranou o 30% a stálosť parametrov aj pri streľbe v dynamických režimoch. Pri streľbe APFSDS muníciou na vzdialenosť 2,000 m je „δ y“ odchýlka znížená 4-násobne. Zväčšený objem vyplachovača zabezpečuje zvýšený komfort osádky.NagyAttila píše: ↑3/5/2026, 10:25 Ked to takto MO prezentuje, este aby sme sa nedockali tevhnickeho zhodnotenia, napr instalaciou vykonnejsich PL motorov a instslaciou noveho kanonu GTS125 - co je vlastne nutnost vzhladom na stav pivodnych kanonov.
S motormi by som sa nepúšťal do "hvieznych vojen" tam sa treba zachovať pragmaticky a ísť do V‑84 čo je v podstate evolúcia V‑46‑6 — má vyšší výkon (+60 hp a +350 Nm), lepšiu odolnosť a celkovo lepšie prevádzkové vlastnosti. To sa prejavuje najmä lepšou mobilitou tanku a stabilnejším chodom v náročných podmienkach inými slovami lepší ťah pri nízkych otáčkach, ľahší rozjazd a lepší výkon v teréne alebo pri vyššej hmotnosti tanku.
Ak sú lidé nevzdělaní a hloupí, nemůžete toho moc udělat. Lidé sú rádi hlúpi. Ale nedělejte im to jednoduché. Hádejte se a hádejte se s nimi
- Pressburger
- Kapitán

Otázka:
Ako hodnotíte plán ministra obrany ponechať tankový prápor na slovenských tankoch T-72M1 pre novovytvátanú 3. brigádu Národných obranných síl. čo je de-facto predchádzajúci systém aktívnych záloh v podobe ostatných záloh ako súčasť systému záloh OS SR
Odpoveď bývalý minister obrany J. Naď:
"Jednoducho, my sme presne uvažovali o tom, že tých 30 tankov T-72 lebo keď som prišiel bolo ich 29, keď som odchádzal bolo ich 30, viaceré sme zgenerálkovali za môjho pôsobenia, my sme teda plánovali nakúpiť tanky aby sme mali dva tankové prápory na nových a tretí - tento na T-72 resp. na tých ďalších ešte k tomu pridaných 15 Leoparadov 2A4, ktoré sme získali za môjho pôsobenia čo je aktuálne najnovší tank. Čiže ešte raz keď som prišiel bolo 29 tankov a keď som odišiel bolo 45 tak som ako to povedali odzbrojil Slovensko, potom sa tými tankami vychvalovali na vojenských prehliadkach."
zdroj: FB (neskôr editnem presnú pasáž z youtube)
Ako hodnotíte plán ministra obrany ponechať tankový prápor na slovenských tankoch T-72M1 pre novovytvátanú 3. brigádu Národných obranných síl. čo je de-facto predchádzajúci systém aktívnych záloh v podobe ostatných záloh ako súčasť systému záloh OS SR
Odpoveď bývalý minister obrany J. Naď:
"Jednoducho, my sme presne uvažovali o tom, že tých 30 tankov T-72 lebo keď som prišiel bolo ich 29, keď som odchádzal bolo ich 30, viaceré sme zgenerálkovali za môjho pôsobenia, my sme teda plánovali nakúpiť tanky aby sme mali dva tankové prápory na nových a tretí - tento na T-72 resp. na tých ďalších ešte k tomu pridaných 15 Leoparadov 2A4, ktoré sme získali za môjho pôsobenia čo je aktuálne najnovší tank. Čiže ešte raz keď som prišiel bolo 29 tankov a keď som odišiel bolo 45 tak som ako to povedali odzbrojil Slovensko, potom sa tými tankami vychvalovali na vojenských prehliadkach."
zdroj: FB (neskôr editnem presnú pasáž z youtube)
Zartujes ? ZVS bola zrusena pred 21 rokmi a odvtedy sme mali maximalne 30 kusov techniky a 30 vodicov. O ako persovale sa to bavime? Ved ten uz davno neexistuje.
-
NagyAttila
- poručík

Ale tankisti na nich sluzia doteraz..
A kvôli nim budeme donekonečna leštiť 40+ rokov starú techniku ?
https://sita.sk/slovenska-vojenska-tech ... -35-rokov/
rezort obrany hodnotí, že oprava tejto techniky je časovo a finančne náročná. „Starostlivosť a udržanie bojaschopnosti výzbroje a techniky pochádzajúcej z Ruskej federácie je z dôvodu nedostupných náhradných dielcov v súčasnosti prakticky neriešiteľným problémom,“ pokračovalo ministerstvo.
https://sita.sk/slovenska-vojenska-tech ... -35-rokov/
rezort obrany hodnotí, že oprava tejto techniky je časovo a finančne náročná. „Starostlivosť a udržanie bojaschopnosti výzbroje a techniky pochádzajúcej z Ruskej federácie je z dôvodu nedostupných náhradných dielcov v súčasnosti prakticky neriešiteľným problémom,“ pokračovalo ministerstvo.
-
NagyAttila
- poručík

To hodnotil rezort obrany v r2022. Teraz, v r2026 sa k tomu stavia inak.
Hlupák Kaliňák sa k tomu stavia inak. Peniaze z MO rozhadzuje na nemocnice, tanečné súbory.
Každá armáda v NATO, ktorá sa modernizuje sa starej techniky zbavuje alebo ju už necháva (pozostatky) bez zmeny v skladoch a chce nové riešenia.
Každá armáda v NATO, ktorá sa modernizuje sa starej techniky zbavuje alebo ju už necháva (pozostatky) bez zmeny v skladoch a chce nové riešenia.
-
NagyAttila
- poručík

To by si nebol ty, keby si do odbornej debaty netahal politiku. Nebudes ty nejaky Krupa?
To ze idu peniaze z MO na civilno-vojenske projekty je politicke rozhodnutie. Dnes k tomu smeruju aj v CR. Ine krajiny tiez nie su vynimkami.
To ze idu peniaze z MO na civilno-vojenske projekty je politicke rozhodnutie. Dnes k tomu smeruju aj v CR. Ine krajiny tiez nie su vynimkami.
Politikum z modernizácie robia z toho politici. V skutočnosti to nie je až tak o politike ale o zlodejskej mentalite. Keby niekto na MO potreboval peniaze odkloniť inde , tak presne takto by do..ebal obrnené jednotky. Pozliepame ich - kus zo skladov obstarožných tankov, kúsok z hentoho, hlavne že to bude lacné.
V ČR by chcel rovnaký systém starý dement Babiš. Na dementoch nemôžu stáť ministerstvá a rozvoj krajiny.
V ČR by chcel rovnaký systém starý dement Babiš. Na dementoch nemôžu stáť ministerstvá a rozvoj krajiny.
Podle nových pravidel NATO už téměř žádné "civilně-vojenské" výdaje nejsou uznatelné do tvrdých obranných výdajů.
Navíc je chiméra že vznikne celý tankový prapor na zálohách. Většina vojáků by stejně musela být profesionální a jen doplňovaná o zálohy.
Navíc je chiméra že vznikne celý tankový prapor na zálohách. Většina vojáků by stejně musela být profesionální a jen doplňovaná o zálohy.
Karl a Egon jsou největší nepřátelé lidstva.
- Pressburger
- Kapitán

Najprv pjaro77 a spol. nadával/i na súčasného ministra obrany ohľadne tých T-72 pre 3 brigádu NOŠ, potom keď som mu postol odpoveď bývalého ministra obrany J. Naďa tak radšej šúchal nohami a mlčal resp. zmohol sa opäť len na politikárčenie...NagyAttila píše: ↑4/5/2026, 10:22 To by si nebol ty, keby si do odbornej debaty netahal politiku. Nebudes ty nejaky Krupa?
Ešte pripomínam, že samorejme nie sú to len ministri obrany, ktorí s nimi rátali a rárajú:
Pressburger píše: ↑26/9/2025, 01:06.ngš. gen. Zmeko: "Budeme sa musieť vyrovnať a snažíme sa byť v tejto veci veľmi proaktívni s prevádzkou stávajúcej výzbroje. Proste BVP-1, BVP-2, tank T-72, delostrelecké systémy, podvozky protilietadlových systémov, či chceme alebo nechceme, že boli vyrobéne v 80. tych rokoch je fakt. Ale pokiaľ ich nebudeme mať vymenené a keďže ich chceme vymeniť, ale nechceme ich zahodiť, ale chceme vytvárať ďalšie jednotky, ktoré budú pripravené na čas krízy, v tom čiernom scenári to nechceme privolať tak budeme musieť zabezpečiť ich prevádzky schopnosť. To je jeden veľmi zo zásadných obmedzujúcich limitov, že ja rozumiem tomu, že je tu problém na aktuálnom trhu v obrannom priemysle atď. Napriek tomu musíme ich vedieť prevádzkovať ešte minimálne jednu dekádu a uložiť ich pre prípad strýčka Príhodu v stave aby boli použiteľné"
Trieskaš nezmysly ako obvykle. Ja som praktik. Keď niekto ráta s T72 a BVPx v reálnom boji, tak je to buď úradník pritakávač alebo milovník veteránov. V oboch prípadoch nepoužiteľný tvor. A ak by niekto do týchto obstarožných tankov, BVPx chcel investovať čo len milion je hlupák.Pressburger píše: ↑4/5/2026, 18:59Najprv pjaro77 a spol. nadával/i na súčasného ministra obrany ohľadne tých T-72 pre 3 brigádu NOŠ, potom keď som mu postol odpoveď bývalého ministra obrany J. Naďa tak radšej šúchal nohami a mlčal resp. zmohol sa opäť len na politikárčenie...NagyAttila píše: ↑4/5/2026, 10:22 To by si nebol ty, keby si do odbornej debaty netahal politiku. Nebudes ty nejaky Krupa?
Ešte pripomínam, že samorejme nie sú to len ministri obrany, ktorí s nimi rátali a rárajú:
Obzvlášť u tankov, ktorých je len 30 kusov sú to vyhodené prachy. Po zničení tých tankov budú tankisti robiť čo ?
Aha, viem, ty by si šrot dokúpil z česka. To ale nie je uloženie výbehovej techniky pre strýčka príhodu ale vedomé míňanie peňazí do zastaralej techniky.