Tipy na filmy a seriály - co koupit, na co jít

Filmy, dokumenty, knihy, publikace s válečnou tématikou, TV tipy.
Odpovědět
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Re: Tipy na filmy a seriály - co koupit, na co jít

Příspěvek od skelet »

ano
ObrázekObrázekObrázek
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

O kargilskej vojne už jeden film India spravila. O mladej pilotke vrtuľníka.
Indická klasika pre celú rodinu plná pesničiek.
Já bych všechny ty internety a umělý inteligence zakázala.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

tak tady .. tady je jen jeden taneček
ObrázekObrázekObrázek
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Inak videl niekto z vás čínsku verrziu Three body ? https://www.csfd.cz/film/1295809-three-body/prehled/
Aký máte na to názor ?
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

Hele a viděl tu někdo Odysseu a může zaspoilovat? Protože já asi nenajdu odvahu (a potřebu) shlédnout něco, kde kostýmy vypadají jak z Batmana/Marvelovek a nejsilnější reakce na tyhle a podobné výtky ze strany štábu/herců je "fuck you, haters" :) Dílo s takovýmhle humbukem a rozpočtem, kde se mi zdá každý vybodnul úplně na všechno (a jak napsal někdo v komentářích pod tím youtube videm "Nolan si mohl vybrat, že to udělá buď historicky přesné nebo cool, ale statečně neudělal ani jedno" :D ) mě úplně nepřitahuje :)
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Neviděl, a po shlédnutí Gladiátora 2 asi ani neuvidím. Ale držím kušnu. Chystám se na toto
phpBB [video]
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Polarfox, čo to znamená cool ? Bitky ako z Avengeru alebo filmu 300 , to by si chcel ?
Heiss
podpraporčík
podpraporčík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Heiss »

Polarfox píše: 12/8/2026, 16:28 Hele a viděl tu někdo Odysseu a může zaspoilovat?
Zde jsem.

Nějaké komentáře jsem sepisoval na vedlejším fóru, i když bez příběhových spoilerů. Zajímá tě něco specificky?
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Pekné forum, vďaka za tip.
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Skelete a Polare, vám se nějak nezobrazuje co jsem napsal 1.8., že se takto ptáte?
Mch je to dost podobné tomu, co napsal Heiss na tom druhém fóru.
"Ivane, Ivane. Ty palice medvědí. Nic jsi nepochopil!" Dědeček Hříbeček
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

pjaro77 píše: 12/8/2026, 16:51 Polarfox, čo to znamená cool ? Bitky ako z Avengeru alebo filmu 300 , to by si chcel ?
Ale no tak. Vypadám na to? :D

To cool znamenalo, že Nolan se mohl vybodnout na historickou přesnost a aspoň z toho udělat nějaký přiblblý velkolepý akčňák dnešního typu s vypiplanou choreografií, kostýmy nebo tak (což by mě osobně odpudilo, ale každé zboží má svého kupce).
Heiss píše: 12/8/2026, 16:54 Nějaké komentáře jsem sepisoval na vedlejším fóru, i když bez příběhových spoilerů. Zajímá tě něco specificky?
Alfik píše: 13/8/2026, 09:26 Skelete a Polare, vám se nějak nezobrazuje co jsem napsal 1.8., že se takto ptáte?
Díky, pročtu.

Specificky nic, jen se snažím si udělat obrázek a potvrdit nebo vyvrátit svůj osobní dojem, že to je akorát velkolepý fail/absolutně promrhaný potenciál točící se jen kolem velkého humbuku/mediální pozornosti.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Polarfox píše: 13/8/2026, 09:46 Specificky nic, jen se snažím si udělat obrázek a potvrdit nebo vyvrátit svůj osobní dojem, že to je akorát velkolepý fail/absolutně promrhaný potenciál točící se jen kolem velkého humbuku/mediální pozornosti.
No to bych zase netvrdil. Ono je to takové jak co:
Odyssea má mnoho zpracování, vč. toho kde jsou to uteknuvší vězni za Velké krize, kteří křižují Ameriku ve snaze dostat se domů - a nenechat se čapnout. A rozhodně to není špatný film.

Takže, změna přístupu k Odysseovi i ostatním postavám a dějům, často o 180 stupňů, nemusí být sama o sobě špatně.
Špatně (podotýkám - PRO MĚ!!! - jsem starý a blbě vidím a o to lépe slyším, coby am. hudedník :twisted: ) je obraz, zvuk, výprava, lokace, apod. A vynechání sexu. Odysseus se v orig. díle doslova tím Středomořím prošukal :)
No ale - když ze sebevědomého vojáka, stratéga, a nejchytřejšího borca na hřišťu - který vyjebával i s bohy, a ty to tak sralo, že jej nechali bloudit, udělal Nolan debila s PTSD... tak holt jej nemohl nechat prcat... :mrgreen:

Rasový swap je mi celkem u prdele, kdyby ovšem byly nasazeny dobré hérečky. Ani Lupita, ani Zendaya, takovými v mých očích nejsou.
A Lupita se v min. "proslavila" rasistickými výroky. Nejen bílí jsou rasisté...

Nejvíc nasraný jsem byl z toho, že jsme na to jeli autem až do Olmiku - a 8.8. to promítali i tady v Jeseníku. Mohl jsem si odpustit těch víc jak 5 hodin seďmo na pérdeli jak Pán Hrábě :)
Heiss
podpraporčík
podpraporčík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Heiss »

To cool znamenalo, že Nolan se mohl vybodnout na historickou přesnost
V tomto ohledu je otázka, co je to historická přesnost u básně, která už v té době byla v zásadě obdoba našeho fantasy. :D

Ilias a Odyssea se odehrávají v něčem, co by se dalo nazvat Homer Cinematic Universe: hlavně Ilias je patrně nějak navázána na skutečnou historickou událost (výprava obyvatel Egeidy k Tróji, která vedla k jejímu zničení), ale zbytek je fantasy "temného období". Svět válečníků, který Homér popisuje, naprosto neodpovídá světu končící doby bronzové v Řecku a okolí: hrdinové jsou malí králové, kteří nepoužívají písmo k administraci svého území a bojové vozy používají jako dopravní prostředek a ne jako zbraň.

Navíc každá další generace umělců si přizpůsobovala vybavení a vzhled postav podle toho, co bylo v té době v módě. V návaznosti na to si Nolan mohl vybrat jedno z těch období (dejme tomu klasické) a kostýmy a vizuál udělat podle něj. Přísně vzato by to nebylo moc historicky přesné (tím, že Homér si je jednak představoval jinak a jednak už v jeho době to byla vlastně fantasy), ale zase by to bylo mnohem koukatelnější než laciné plastové zbroje koupené na pofidérním čínském e-shopu.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

a 8.8. to promítali i tady v Jeseníku.
Ne, to není možné :D . Tvl, teď jsem koukal na toho Skálu a nejblíž ho promítají v Mostě, cca 110 a pak na východě na břehu té velké řeky, cca 170. To na to prdím. Mám lepší věci na práci.
ObrázekObrázek

Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Heiss píše: 13/8/2026, 10:22 V tomto ohledu je otázka, co je to historická přesnost u básně, která už v té době byla v zásadě obdoba našeho fantasy. :D
Tohle je právě to, co moderní lidé často nechápou.
Celý děj Odyssei totiž vykládá zpětně Odysseus!
A Odysseus je vychcaný jak mraky!

Právě on navrhl tu sudbu, tu losovačku o Helenu a Klytaimnéstru, aby se vyhnul válce a ono to nefungovalo!
Právě on překecal Achillea aby šel do války (on a Odysseus se losování nezúčastnili, oba už měli do čeho zasunovat)!*
Právě on zvrátil vývoj války tím, že vymyslel toho zatr... koně!

Takže - Homér předpokládá, že posluchači dobře vědí, že Odysseus si prostě a sprostě vymýší - aby byl za krutopřísného borca.
Pro Starořeky bylo očividné, že Kyklop, Lystrogoni (né Lajstrygoni kurva drát!!! Nejsme poddaní Velkého Oranžáka!!! Zatím :) ), všecko ostatní si pravděpodobně Odysseus vymyslel aby vypadal jako chytřejší.
A taky proto, že jeho nárok na trůn byl po tolika letech silně diskutabilní.**

A kdoví, jestli je pravda i ten rok co proprcal s Kirké a osm let co nabíjel Kalypsó.
Odysseus je PŘESNĚ ten týpek, co vypráví sqělé storky, ale věřit mu cokoli je cesta ke zkáze přímo Trojských rozměrů *** :)

* Mch, v tomto kontextu je hodně špatné, jak pojal Nolan výlet do podsvětí. Okleštil jej - a přitom nemálo těch postav by bylo pro něj přínosem.
Tak např. Achilleus sice nevytýká Odysseovi nic, šel dobrovolně, stejně jako ten voják u koně (ten je mch až v Vergiliovi, v Aeneidě), ale podotýká, že ta sláva co po ní toužil je k hovnu. Že až tam si uvědomil, že když chcípněš, tak jdeš do Hádu a šmytec. Pak už jen závidíš živým a čekáš u brány abys je přivítal.

** Mch po tom, co se stalo v tom paláci, Odyssea pokračuje. Občanskou válkou. Ty rody, ze kterých poch. ti šlechtici co stáli o trůn a Pénelopé, se pochopiteně vzbouřily.
Navíc ani nevěřili že je to on. Po dvaceti létech... když vyrazil mohl mít 20-30, když se vrátil, bylo mu 40-50 let. To je kurvadrát změna!

***Víte proč Odysseus neustále zdůrazňuje, že je Odysseus, Ithackého krále Laerta syn?
A proč furt zdůrazňuje, že tzv. Nápadníci jej chtějí obrat o to, co si sám zadovážil (O Pénelopé mu nešlo. Ta byla "jen" dynastickou partií, takže to že zestárla nehrálo roli)?
Protože Laertés byl ctěn a vážen, u jiných králů i u poddaných. Ale Ithaku zanechal svému synovi chudou. Tak chudou, že sám pásl kozy, celý život.
Odysseus byl vychcaný zmrd, asi stratég, asi obchodník, ale především asi zmrd, a Ithaka pod ním vzkvétala do bohatství. Jeho bohatství.

--------------
Suma sumárum, dělat z nejschopnějšího člověka té doby (z nejvšehoschopnějšího zmrda široko daleko) obyč. debila, s traumatem z války, je chucpe.
Ale chce-li to tak auditorium... sviním je i šlichta královskou večeří.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

V homérovej epopeji sa riešilo to, čo som písal v článku o axiálnej dobe.
Najdôležitejšie bolo, čo si myslia a chcú bohovia. Cieľom kňažstva, veštiarní bolo to zistiť a uzmieriť si ich hnev darmi.
Okolo toho sa točil mytologický svet bronzovej doby. Ja by som ten film okorenil týmto motívom - pridal vízie olympu, hlasy z neba, napríklad v snoch.

Ďalší veľký staroveký naratív mimo bohov a ľudí je skupina tzv. heroiov. Celé to odkazuje na legendárny zlatý vek v dávnej minulosti ako ho chápali ľudia bronzovej doby.
https://denikalarm.cz/2026/08/odysseus- ... ischerova/
Odysseus je regulérní hérós. Héróové a heroiny jsou skupina, která stojí mezi bohy, božským světem a lidským světem. Mají dokonce svůj kult. I Odysseus měl svůj kult. Hérós je vždy nějakým způsobem naddimenzovaný svými schopnostmi. U každého héróa bychom mohli stanovit jednoduchou rovnici: to, co ho charakterizuje, je výjimečná schopnost nebo schopnosti, výjimečná situace a prosáklost smrtí. Ta poslední charakteristika je pro Odyssea podstatná, protože on skutečně je prosáklý smrtí.

To nie je grécky výmysel, okolo heroiov sa točí aj Gilgameš a defacto aj nefilim ( boží synové přicházeli k lidským dcerám a ty jim je rodily. To jsou ti dávní hrdinové, ti muži slavné pověsti.) v genesis . Ľudia bronzovej doby ich mali za nadľudí vo svojich legendách. Synov a dcéry vtedajších bohov s ľuďmi - tými boli aj mnohí grécki hrdinovia.

Nolan z Odyssea urobil viacmenej bežného pozemšťana.
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

pjaro77 píše: 13/8/2026, 12:00 V homérovej epopeji sa riešilo to, čo som písal v článku o axiálnej dobe.
Najdôležitejšie bolo, čo si myslia a chcú bohovia. Cieľom kňažstva, veštiarní bolo to zistiť a uzmieriť si ich hnev darmi...
...
Nolan z Odyssea urobil viacmenej bežného pozemšťana.
Přesně tak.
Je to typický hrdinský epos, postavený na Supermanovi - a na tzv. Monomýtu.
Co je Monomythos? "Cesta Hrdiny Tam A Zase Zpátky", stejně jako knihy z nichž je tento cintát.

Ve zkratce:
Hlavní hrdina je Hloupý Honza, leží doma na peci, a vstane až dojdou buchty.
Po cestě zažije pár mystických zkušeností, např. daruje buchty bezďákovi u cesty, nebo zachrání krkavčí mláďata, nebo něco podobného.
Tím pádem mu donde, že není až tak Bouchač Dveřový jak myslel, a že na Světě jsou síly se kterými je fakt lepší nevyjebávat.
Pak zabije Princeznu a ošuká Draka (nebo to bylo naopak? :twisted: ) a zvonec, pohádky je konec.

Bavili jsme se o tom už u Mahábháraty, kdo je sluha Krišnův, tomu i Krišna rád poslouží.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Jo, Bivoj by Vám mohl vyprávět, byť skolil pouze přízemního kňoura. Nicméně dle zlých jazyků následně na Vyšehradě vypukla de facto několikadenní swingers party, že prý i snad Libuše z toho na pár týdnů oslepla :idea: .
ObrázekObrázek

pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Hloupý Honza málem králem - to sú už v podstate moderné príbehy z novoveku.

V bronzovej dobe mali za hrdinov tých bohmi vyvolených alebo rovno splodených.
Odpovědět

Zpět na „Filmy, dokumenty, knihy“