Je ještě vůbec AČR k něčemu dobrá?
- kopapaka
- 6. Podplukovník
Hecklere, nevím jak si zrovna na tohle přišel, ale bez základní údržby ( tj. rozborka a aspoň občasné čistění ) nefunguje ani AK-47 nebo TT. To, že tyto zbraně vydrží fungovat nějako dobu bez údržby, ještě neznamená, že tomu tak budě věčně.
Pokud jde o Glock, vím o pár lidech, kteří ho po delším nošení bez čištění vytáhli z kapsy a nic. Nic proti Glocku, prostředí ve většině kapes je snad ještě horší než poušť.
Stejně mám pocit, že na tvrzení o nespolehlivosti ČZ82 není něco v pořádku...
Pátrač:

Pokud jde o Glock, vím o pár lidech, kteří ho po delším nošení bez čištění vytáhli z kapsy a nic. Nic proti Glocku, prostředí ve většině kapes je snad ještě horší než poušť.
Stejně mám pocit, že na tvrzení o nespolehlivosti ČZ82 není něco v pořádku...
Pátrač:
Tokarevem sem myslel normální TT33 r.7,62. Tokagypt 58 je Maďarská varianta Tokareva vr.9mmL vyráběná pro Egypt: http://www.militaria.wz.cz/pistole/tokarev.htmBylo by možno ten Tokarev v případně obou verzích přiblížit? Můj vývoj skončil u TT 33. Či tak nějak se to jmenovalo.

"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Mně se vůbec nechce věit že by došlo na tak lítý boj, že by naši borci utavili i pistole. Pochopil bych že samopaly a kulomety dostávají zabrat ale pistole???
Kolem M4 je také dusno, po posledním velkém boji kdy zemřelo 9 američanů vyšel článek o jejím přehřívání, zasekávání, časté a náročné údržbě. a my chcem něco takového kupovat?!
Nemáte někdo nějaké informace o to jestli sověti měli podobné problémy ve své době v Afghanistánu?
Kolem M4 je také dusno, po posledním velkém boji kdy zemřelo 9 američanů vyšel článek o jejím přehřívání, zasekávání, časté a náročné údržbě. a my chcem něco takového kupovat?!
Nemáte někdo nějaké informace o to jestli sověti měli podobné problémy ve své době v Afghanistánu?

"Will screw them hard, fast, and in an elegant manner."
Major General Haim Bar-Lev 1967
Ale tak si to neber, rozhodněTě nechci chytat za slovo. Nepochybuji že Glock je výborná zbraň, ale mám za to že pistole je jako zbraň v armádě dost druhořadá, stejně jako např. nůž za cca 30 000 (k vidění ve skladě v Brně na Štefánikově ulici), že jde o vyhozené peníze a že vojáci AČR potřebují mnohemvíc jiné věci.Heckler píše:Nevím proč mě chytáte za slovo. Já jsem chtěl jen napsat, že Glock je prostě kvalitní zbraň. A ve ztížených podmínkách jako v Afgánistánu bude fungovat spolehlivěji než CZ vz. 82 nebo CZ75. Poslední testy pistolí to dokazují.
Můžu jenom souhlasit.josefg píše:Ale tak si to neber, rozhodněTě nechci chytat za slovo. Nepochybuji že Glock je výborná zbraň, ale mám za to že pistole je jako zbraň v armádě dost druhořadá, stejně jako např. nůž za cca 30 000 (k vidění ve skladě v Brně na Štefánikově ulici), že jde o vyhozené peníze a že vojáci AČR potřebují mnohemvíc jiné věci.Heckler píše:Nevím proč mě chytáte za slovo. Já jsem chtěl jen napsat, že Glock je prostě kvalitní zbraň. A ve ztížených podmínkách jako v Afgánistánu bude fungovat spolehlivěji než CZ vz. 82 nebo CZ75. Poslední testy pistolí to dokazují.

- kopapaka
- 6. Podplukovník
No s těmi kušemi je to celkem sranda, řekl bych že takhle ve skladech je má spousta armád po celém světě...
Někdy kolem roku 1990 to byla strašná móda, s kuší pózovali vojáci spousta jednotek po celém světě a pak je v tichosti šoupli do skladu. Možná je někdy někdo vytáhne a jde si jen tak zastřílet, pro zábavu. Jenže profesionální vojáci mají většinou jiné starosti a záklaďákům se " hračky " nedávají obvykle do ruky.
Vzpomínám si, jak mě na vojně štvalo, že si nemůžu půjčit pitomou vzduchovku a jít si zastřílet. Vzduchovka je zbraň a voják ZVS může se zbraní zacházet jen pod dohledem vojáka z povolání. Fakt výborné vysvětlení...
Někdy kolem roku 1990 to byla strašná móda, s kuší pózovali vojáci spousta jednotek po celém světě a pak je v tichosti šoupli do skladu. Možná je někdy někdo vytáhne a jde si jen tak zastřílet, pro zábavu. Jenže profesionální vojáci mají většinou jiné starosti a záklaďákům se " hračky " nedávají obvykle do ruky.
Vzpomínám si, jak mě na vojně štvalo, že si nemůžu půjčit pitomou vzduchovku a jít si zastřílet. Vzduchovka je zbraň a voják ZVS může se zbraní zacházet jen pod dohledem vojáka z povolání. Fakt výborné vysvětlení...

To máš ako teraz s digitálnym maskovaním, dáva sa prakticky na všetko...aj keď bol pôvodný normálny vzor "účinejší". Americký ACUPAT je príkladom za všetko. Do mesta príliš žltý, do púšte príliš šedý...kopapaka píše:No s těmi kušemi je to celkem sranda, řekl bych že takhle ve skladech je má spousta armád po celém světě...
Číňania dali digitál už aj na tanky (na prehliadke to bolo jasne vidieť), Jordánci na F16-ky, Slováci na MiG-29, vrtuľníky Mi-17 a najnovšie aj na nosiče PTRS...
- kopapaka
- 6. Podplukovník
No jo móda...
Pokud jde o Číňany, to co bylo na přehlídce má se skutečnou armádou velmi málo společného, pokud vůbec něco...
Hádky o to, která armáda měla první digitální maskování ( snad ) skončily zjištěním, že první " jako " digitál je Sovětská letní " PALMA " 1944

Není to pravý digitál, samozřejmě, ale to jich není spopusta...
Srovnání uniforem...nejen

Pokud jde o Číňany, to co bylo na přehlídce má se skutečnou armádou velmi málo společného, pokud vůbec něco...
Hádky o to, která armáda měla první digitální maskování ( snad ) skončily zjištěním, že první " jako " digitál je Sovětská letní " PALMA " 1944

Není to pravý digitál, samozřejmě, ale to jich není spopusta...
Srovnání uniforem...nejen

Nikdo se tady nehada, ze Glock neni kvalitni zbran.Heckler píše:Já jsem chtěl jen napsat, že Glock je prostě kvalitní zbraň. A ve ztížených podmínkách jako v Afgánistánu bude fungovat spolehlivěji než CZ vz. 82 nebo CZ75.
Zato Ti par lidi oponuje, ze je CZ nekvalitni.
Myslim, ze Tvoje argumenty maji jeden velmi podstatny hacek.
-Glock 17, 19, 20,.... jsou konstrukcne zhodne. Rozdily jsou pouze v rozmerech a v pripade C verzi kompenzatorem. ( v podstate i Glock 18)
-CZ 75, ma nekolik ruznych typu pojistnych prvku, vice typu spoustoveho mechanizmu, vice typu uzamceni, materialu pouzitych k vyrobe tela,....
T.j. kdyz se podivam na ty Tvoje argumenty tak mi to pripada, ze znas jenom puvodni CZ 75.
Mimochodem, i krome "policejni" CZ 75, byla velmi dobre hodnocena ve statech i SP-01 a i CZ 97.
Mimochodem, jak jiz psal kopapaka CZUB je v CR. Vztah k Ceskemu danovemu poplatnikovi jsem Ti jiz popisoval tady.
Jinak k tomu samotnemu clanku. Jeste jednou jsem si ho precetl, a nasel mnozstvi nejasnosti.
-co si autor pod pojmem vsechny jednotky NATO predstavuje: 30% ???
-Osobne by mne zajimalo, jaky presne problem je u CZ vz.82 v Afganistanu.
-jiz zminovana cena
-vztah Bartaka k MPI ( respektive kolik mu MPI plati )
Inteligence má své hranice,
ale blbost je nekonečná....
ale blbost je nekonečná....
tak jsem zvědav co to bude za ultra nabídku. F-15A?
http://www.novinky.cz/domaci/182399-gri ... a-usa.html
http://www.novinky.cz/domaci/182399-gri ... a-usa.html

- sa58
- 1. Armádní generál
- Kontaktovat uživatele:
Líbí se mi ta "nekompatibilita" Gripenů, na tu se dá svést cokoliv. Možná je to tím, že švédové vyrábějí věci v metrické soustavě a ne v palcích
Pro naši "bohatou" republiku je asi jen jediné řešení, odkoupit po ukončení pronájmu Gripeny a doufat, že nám nějaký ten pátek vydrží... Na EF ani F-35 prachy nikdy nebudou.

Pro naši "bohatou" republiku je asi jen jediné řešení, odkoupit po ukončení pronájmu Gripeny a doufat, že nám nějaký ten pátek vydrží... Na EF ani F-35 prachy nikdy nebudou.

"Nachystejte květináče, na vánoce sem zpátky!"
už se těším až je vyvezou s velkou slávou do Afghánistánu a pak přijdou problémy s logistikou, třeba zase bude špatná nafta, a nedej bože aby nějaký otestovali talibanci.
Jak jsou asi řešeny náhrady odepsaných v misi?
Jak jsou asi řešeny náhrady odepsaných v misi?

Nedávno se tu diskutovalo o nových vozidlech Iveco které si objednala AČR společně se Slovenskem. Trochu jsem pátral na netu a zjistil jsem, že součástí této objednávky jsou i offsetové programy ve výši 20% pro český zbrojní průmysl, konkrétně pro VOP v Novém Jičíně který úzce spolupracuje s VOP ze Štemberka. Je proto téměř jasné, že vozidla Iveco budou vyzbrojeny českou zbraňovou stanicí ZSRD 07. Tuto zbraňovou stanici nejspíš podle mě dostane i ženijní verze OT Pandur a vozidla Dingo 2.
http://www.vop.cz/zbranova-stanice-zsrd ... 36187.html
http://www.vop.cz/zbranova-stanice-zsrd ... 36187.html
Víte celé toto vlákno začalo zajímavou myšlenkou. Ta zní vlastně tak jako název vlákna.
[align=center]JE JEŠTĚ VŮBEC AČR K NĚČEMU DOBRÁ?
Dneska jsem dostal e-mail a když jsem na něj psal odpověď, probleskla mi hlavou myšlenka, se kterou se s vámi podělím. Od převratu v 89 roce pročla armáda změnami, které já osobně nazývám postupná likvidace její bojové síly a denunciací vojenských peofesionálů v ní sloužících.
Zkusil ale někdo spočítat kolik za těch 20 let spotřebovala peněz? A naprosto zbytečně? Třeba v Prostějově došlo ke kompletní generální opravě věže pro řízení letového provozu jen proto, aby se zde letiště 8 měsíců po vynaložení asi 3 milionů bylo zrušeno. Vybavení věže pak bylo likvidováno způsobem který bral dech. Zůstala holá budova. takových případů ale byly stovky.
Armáda má :
- 25 177 aktivních vojáků
- 13 628 civilních zaměstnanců
Rozpočet pak údajně činil 2,84 miliard amerických dolarů v roce 2008.
Takto nějak vypadá.

Takto to vypadá sofistikovaně a funkčně.
Ale co mě napadlo? Pánové, je to vlastně nepěkná a zlá myšlenka. Je to vlastně otázka:
POKUD BYCH DOSTAL MOŽNOST A MOHL TO VYZKOUŠET: "ODOLALA BY CELÁ NAŠE SOUČASNÁ ARMÁDA SOUSTŘEDĚNÉMU ÚTOKU PLNĚ ZMOBILIZOVANÉ MOTOSTŘELECKÉ DIVIZE PODPOŘENÉ JEDNÍM STÍHACÍM PLUKEM A JEDNOU LETKOU BITEVNÍCH VRTULNÍKŮ?"
Myslím tím motostřelecku divizi z 80. let, stejně tak letecký stíhací pluk a vrtulníkovou letku. Ani bych nechtěl vrtulníky Mi-24 V.
Klidně bych si té divizi dovolil velet sám - pokud by tam byli velitelé pluků a samostanýc praporů z té doby, neměl bych strach o výsledek.
Dnešní AČR bych s tou divizí se vší pravděpodobností shrnul za 48 hodin do zapomění. A to bych si klidně nechal i záklaďáky.
Neříkám, že dnešní AČR je k ničemu, ale události posledních dnů mě vedou k myšlence, že je ve stavu, kdy je pro bývalé protivníky, kteří z ní měli jistou míru obav pouze směšnou sestavou techniky a lidí, jejíž kredit shazují i profesionální vojáky chováním, které ani u našich bývalých vojáků základní služby nebylo obvyklé a to dokázali ti chlapi občas i pěkné kraviny.
CO vy na to? Je to jen blábol starého pitomce, který nostalgicky vzpomína na staré doby?
[align=center]JE JEŠTĚ VŮBEC AČR K NĚČEMU DOBRÁ?
Dneska jsem dostal e-mail a když jsem na něj psal odpověď, probleskla mi hlavou myšlenka, se kterou se s vámi podělím. Od převratu v 89 roce pročla armáda změnami, které já osobně nazývám postupná likvidace její bojové síly a denunciací vojenských peofesionálů v ní sloužících.
Zkusil ale někdo spočítat kolik za těch 20 let spotřebovala peněz? A naprosto zbytečně? Třeba v Prostějově došlo ke kompletní generální opravě věže pro řízení letového provozu jen proto, aby se zde letiště 8 měsíců po vynaložení asi 3 milionů bylo zrušeno. Vybavení věže pak bylo likvidováno způsobem který bral dech. Zůstala holá budova. takových případů ale byly stovky.
Armáda má :
- 25 177 aktivních vojáků
- 13 628 civilních zaměstnanců
Rozpočet pak údajně činil 2,84 miliard amerických dolarů v roce 2008.
Takto nějak vypadá.

Takto to vypadá sofistikovaně a funkčně.
Ale co mě napadlo? Pánové, je to vlastně nepěkná a zlá myšlenka. Je to vlastně otázka:
POKUD BYCH DOSTAL MOŽNOST A MOHL TO VYZKOUŠET: "ODOLALA BY CELÁ NAŠE SOUČASNÁ ARMÁDA SOUSTŘEDĚNÉMU ÚTOKU PLNĚ ZMOBILIZOVANÉ MOTOSTŘELECKÉ DIVIZE PODPOŘENÉ JEDNÍM STÍHACÍM PLUKEM A JEDNOU LETKOU BITEVNÍCH VRTULNÍKŮ?"
Myslím tím motostřelecku divizi z 80. let, stejně tak letecký stíhací pluk a vrtulníkovou letku. Ani bych nechtěl vrtulníky Mi-24 V.
Klidně bych si té divizi dovolil velet sám - pokud by tam byli velitelé pluků a samostanýc praporů z té doby, neměl bych strach o výsledek.
Dnešní AČR bych s tou divizí se vší pravděpodobností shrnul za 48 hodin do zapomění. A to bych si klidně nechal i záklaďáky.
Neříkám, že dnešní AČR je k ničemu, ale události posledních dnů mě vedou k myšlence, že je ve stavu, kdy je pro bývalé protivníky, kteří z ní měli jistou míru obav pouze směšnou sestavou techniky a lidí, jejíž kredit shazují i profesionální vojáky chováním, které ani u našich bývalých vojáků základní služby nebylo obvyklé a to dokázali ti chlapi občas i pěkné kraviny.
CO vy na to? Je to jen blábol starého pitomce, který nostalgicky vzpomína na staré doby?

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:
JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
asi joCO vy na to? Je to jen blábol starého pitomce, který nostalgicky vzpomína na staré doby?

a asi máš svým způsobem pravdu. Ale doba je jiná, priority jsou jiné. Svět jaký byl za bolševika neexistuje. Je to na delší polemiku zda je to dobře nebo špatně. Dle mého názoru, přes veškeré přešlapy a průsery atd. to dobře je, ale to patří spíš do hospody. A asi si si chtěl ulevit.
P.S. a co takhle motostřelecká divize dle tvého přání s leteckou podporou dle tvého přání kontra sovětská divize let 44-45 se zkušenostma v boji o Prusko potažmo Berlín. Bojiště? Nějaké půlmilionové město. Já bych bral ty sověty a klidně bych jim taky velel

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"