Obrněný transportér PANDUR II 8x8 pro AČR
Vysoký je, proto jsem v jednom postu narážel na průzkumný KOT vysoký 2,8m.
KOT je udělán tak aby se do něj vlezlo 10 bigošů s plnou polní a tím pádem i z něj vylezlo, což se také nejeví jako problém. Nepočítá se s tím, že by výsadek nebo někdo jiný seděl nahoře. Jediný kdo to praktikuje jsou rusové, ostatní sedí uvnitř a jsou v pohodě. Tady ani nebude střelec trčet venku jako u HUMWEE atd.
Podle vojskových zkoušek je stabilní a žádné problémy s jeho výškou atd. nebyly shledány. Při plavbách se osvědčil. Z mého pohledu je škoda že se koupilo něco co nikde nejezdí a víceméně si myslím že jsme rakušákům pomohli s testy. No a případné mouchy si odladíme sami.
KOT je udělán tak aby se do něj vlezlo 10 bigošů s plnou polní a tím pádem i z něj vylezlo, což se také nejeví jako problém. Nepočítá se s tím, že by výsadek nebo někdo jiný seděl nahoře. Jediný kdo to praktikuje jsou rusové, ostatní sedí uvnitř a jsou v pohodě. Tady ani nebude střelec trčet venku jako u HUMWEE atd.
Podle vojskových zkoušek je stabilní a žádné problémy s jeho výškou atd. nebyly shledány. Při plavbách se osvědčil. Z mého pohledu je škoda že se koupilo něco co nikde nejezdí a víceméně si myslím že jsme rakušákům pomohli s testy. No a případné mouchy si odladíme sami.

"Will screw them hard, fast, and in an elegant manner."
Major General Haim Bar-Lev 1967
- sagvanmaslo
- svobodník
Reportáž o Panděru tady
Technet
Technet
Co čeká Pandury v Afghánistánu..? Nepřipraveni na ztráty techniky– Poláci (Češi?) v Afghánistánu
A tady reakce ministerstva obrany na dnešní článek z novinky.cz.
http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=15490
http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=15490
Ach ano, ctrl C, ctrl V. Hold dnešní novináři... Ten článek na D-F, který se nesl v duchu "dnešní novináři nepíší - jen kopírují a vkládají zprávy nebo prohlášení, která jim někdo zašle, co je výhodné jak pro ně (protože se nemusí namáhat s psaním), tak pro různé úřady a "zájmové skupiny", které jim jen pošlou propagandu a novináři to rádi okopírují" byl zdá se ještě blíže realitě, než jsem si myslel.
Již nikdo z MO nepřizná, že tak drahý špás je špatný. Nevím s čím porovnávali Pandura ale on sám má 20tun(a to má i Buffalo) a s přídavným pancířem, který na něj navěsí bude bez problémů na 30t. Dlouhý je a hlavně jsem zvědav jak naše logistika to zvládne a pak finančáci pi rušení zničených Pandurů, ale nechci předbíhat a doufám že AČR propůjčí větší množství MRAP pro naše vojáky.
A to není jisté že to pancéřování bude účinné - kde a kdy ho otestuje? Že by naživo v Afghánistánu?
Nechápu proč někdo srovnává MRAP a APC? To zase někdo ujel na druhou kolej. Pochopil bych se Strykerem, ale s Cougarem, RG 31, Buffalem atd. to prostě rozum nebere.
A to není jisté že to pancéřování bude účinné - kde a kdy ho otestuje? Že by naživo v Afghánistánu?
Nechápu proč někdo srovnává MRAP a APC? To zase někdo ujel na druhou kolej. Pochopil bych se Strykerem, ale s Cougarem, RG 31, Buffalem atd. to prostě rozum nebere.

-
- desátník
V dnešním tisku se objevila zpráva, že naše Pandury jsou třikrát dražší než stejná vozidla pro Portugalsko. Nepokusil by se mi někdo vysvětlit technické vymoženosti a kvality našich typů proti portugalským, které by nějak ospravedlnily tu cenu?
Můj Staline. Lid i já sám, Josife Vissarionoviči Staline, si dobře pamatujeme vaši moudrou předpověď: Hitler v roce 1941 nezaútočí!
Lavrentij Pavlovič Berija , 21.června 1941
Lavrentij Pavlovič Berija , 21.června 1941
Zkus se zeptat přímo pana Bartáka, který byl u toho když se domlouvaly.
Jinak tam není nic, kromě věže Rafael. Ale že ta by zvedla cenu až o tolik? Je třeba nezapomenout na peníze pro naše VOP a plno dalších.
Jsem zvědavý jestli to bude někoho stát místo nebo aspoň něco, ale asi to skončí jako s Gripenama.
Jinak tam není nic, kromě věže Rafael. Ale že ta by zvedla cenu až o tolik? Je třeba nezapomenout na peníze pro naše VOP a plno dalších.
Jsem zvědavý jestli to bude někoho stát místo nebo aspoň něco, ale asi to skončí jako s Gripenama.

Tady celkem pěkně rozepsáno v čem se liší české Pandury od levnějších portugalských.
http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=15864
http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=15864