Bitva u východních Šalamounových ostrovů

Od Pearl Harbouru po Tokijskou zátoku

Moderátor: Pátrač

Odpovědět
Nelson
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 857
Registrován: 11/6/2005, 10:25
Bydliště: Většinou doma

Bitva u východních Šalamounových ostrovů

Příspěvek od Nelson »

Po vylodění na Guadalcanalu vyslal admirál Yamamoto do jižního Pacifiku 5 letadlových a 4 bitevní lodě, 1 hydroplánovou loď, 16 křižníků a 30 torpédoborců. Celá tato síla byla rozčleněna na dva operační svazy pod velením admirálů Naguma a Konda.
V oblasti Šalamounových ostrovů operoval americký Task Force 61 Jacka Fletchera ve složení 3 letadlové a 1 bitevní loď, 7 křižníků a 18 torpédoborců. Obě strany však o sobě navzájem nevěděly, i když tušily přítomnost protivníka v této důležité oblasti.
Na trase ke Guadalcanalu se také pohybovala 2. eskadra torpédoborců admirála Tanaky doprovázející konvoj s posilami. Krytí těchto lodí byl také primární úkol japonské operace.

Od 20. do 23. srpna 1942 se japonské námořní letectvo z Rabaulu snažilo najít americký TF 61, ovšem bez úspěchu. Američané měli víc štěstí. 23. srpna v 09.50 zjistila posádka jedné z Catalin Tanakovu skupinu a později byl odhalen i Kondův křižníkový svaz. Fletcher v 14.45 proti vyslal Tanakovi 31 Dauntlesů a 6 Avengerů. V 16.15 z Hendersonova letiště odstartovalo dalších 23 Dauntlesů a zapojilo se do pátrání. Ani jedna skupina ale protivníka nenašla a tak večer všechny letouny přistály na Guadalcanalu. Večer navíc Fletcher přišel o třetinu svých sil. Na pokyn velitele oblasti totiž odeslal letadlovou loď Wasp s doprovodem na doplnění paliva.

Další den se však dosud poklidná situace prudce změnila. V 09.35 zjistila průzkumná Catalina letadlovou loď Rjůdžo s doprovodem. Fletcher dostal zprávu o několik minut později ale nezaútočil, také proto že mu stále chyběly letouny které den předtím přistály na Guadalcanalu. Ve 12.20 ale vyslal 6 Dauntlesů a 15 Wildcatů na průzkum, a v 13.45 dalších 30 Dauntlesů a 8 Avengerů proti Rjůdžu. V té době už Američané sestřelili v blízkosti svého svazu několik japonských hydroplánů.

Ve 14.20 napadly letouny z Rjůdža letiště na Guadalcanalu a ve 14.00 dostali Japonci konečně zprávu o americkém svazu. Z Šókaku a Zuikaku vystartovaly dvě útočné vlny. Ve 14.55 to bylo 27 Valů a 10 Zer a v 16.00 27 Valů a 9 Zer. Japonský svaz se začal stahovat k východu.

Mezitím našly průzkumné Dauntlesy Šókaku a Zuikaku a bez úspěchu je napadly. V 15.36 nalezla útočná skupina Rjůdžo a to se po třech zásazích pumami a jednom torpédu v 20.00 potopilo.

V 16.02 zachytil radar na Enterprise japonskou útočnou vlnu a do vzduchu bylo vysláno celkem 53 Wildcatů. Došlo k poněkud zmatenému souboji ale většina japonských bombardérů pronikla k lodím. V době 16.44 do 16.46 zasáhly Enterprise tři pumy a zdemolovaly letovou palubu. Další letouny neúspěšně napadly bitevní loď North Carolina. Útok trval 15 minut a již po hodině dokázala Enterprise přijímat letouny.

V 18.20 došlo k poruše kormidla a letadlová loď byla přes půl hodiny neovladatelná. V té době se přiblížila druhá japonská vlna která předtím trochu zabloudila. Díky další navigační chybě ale Japonci TF 61 nenašli a vrátili se zpět.

Těsně před prvním japonským útokem odstartovalo z amerických lodí 13 Dauntlesů a 12 Avengerů.Část z nich nalezla nepřítele a dvěma blízkými zásahy vážně poškodila hydroplánovou loď Čitose.

V noci se admirál Kondo pokusil zaútočit na americký svaz bitevními loďmi a křižníky, ale TF 61 se mezitím stáhl k jihu. Kolem půlnoci také japonské torpédoborce bez jakéhokoliv úspěchu několik minut ostřelovaly Guadalcanal.

Další den napadly letouny z Hendersonu Tanakův konvoj a podařilo se jim potopit transportní loď, torpédoborec Mucuki a těžce pooškodit křižník Džincú. Tím veškeré bojové akce skoncily.


Americkému námořnictvu se v této bitvě opět podařilo zabránit dopravení japonských jednotek na ostrov a velký význam mělo také zničení 75 letadel. Ztráta mnoha desítek japonských pilotů byla pro Japonce nenahraditenou. Těch zbývajícich pár kvalitních letců ztratili Japonci hned v další bitvě o několik týdnů později, byl to faktický konec japonského námořního letectva.

Obrázek
Hendersonovo letišttě v srpnu 1942
Obrázek
Zásah letové paluby Enterprise
ObrázekObrázek

Z Palby jsem odešel, dotazy už na mě nesměrujte.
Uživatelský avatar
YAMATO
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 2808
Registrován: 19/3/2005, 19:25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YAMATO »

Pěkná ukázka, jak může tak pofidérní věc, jako je štěstí a smůla, ovlivnit bitvu...např. kdyby druhá vlna japonských letounů našla a napadla v tu chvíli nepohyblivou Enterprise, tak by nejspíš došlo k jejímu potopení. Smůla...a jaké měla důsledky.
ObrázekObrázek

Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.
Uživatelský avatar
Haness
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 944
Registrován: 18/4/2005, 22:16
Bydliště: Brno

Příspěvek od Haness »

V téhle epizodě války je to podobné jako třeba Midway taky částečná smůla a nakonec štěstí které se překulilo až v drtivou ztrátu japonců, hlavně jak píše Norad těch pilotů, ti kvalitní se dali vyvažovat zlatem.
ObrázekObrázek

Pouze zasáhnout nestačí.....
Nelson
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 857
Registrován: 11/6/2005, 10:25
Bydliště: Většinou doma

Příspěvek od Nelson »

K těm pilotům jenom drobná poznámka.

Nevím jestli jste četli autobiografii Saburoa Sakaie "Zera nad Pacifikem".
Když pominu ty nesmysly co tam píše o výcviku, tak mne zaujala jedna poznámka. Japonský systém pilotního výcviku produkoval maximálně tak sto letců ročně. Studenti byli přitom z kurzů vyhazováni i pro vyložené kraviny, nad nimiž by se v Evropě nebo v USA mávlo rukou.

Japonští námořní piloti z prvního půlroku války jsou sice dodnes považováni za nejlepší piloty ale přece jenom stovka ročně v době kdy se připravovali na válku??

Navíc ještě před válkou na tento stav poukazovali někteří japonští důstojníci a zpracovaná studie potvrdila, že při menších úpravách způsobu výcviku by bylo možné vyškolit 5-10000 pilotů ročně.
To však nebylo schváleno, protože se předpokládalo že válka v Pacifiku bude trvat maximálně 4-6 měsíců.
ObrázekObrázek

Z Palby jsem odešel, dotazy už na mě nesměrujte.
Uživatelský avatar
Haness
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 944
Registrován: 18/4/2005, 22:16
Bydliště: Brno

Příspěvek od Haness »

V tomhle byli myslím japonci všude stejní říd je řád a to i dneska...ale stejně když se na to tak podíváš tak aby mohli mít piloty třeba jen na útok na Pearl Harbor tak je museli školit 3 roky :D zase kvalita byla hodně vysoko...
ObrázekObrázek

Pouze zasáhnout nestačí.....
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Příspěvek od Lord »

Potom stačilo potopit několik letadlových lodí u Midwaye včetně elitních pilotů a Japoncům to zlomilo páteř.

Problém Japonska byl spíše v tom, že oni nikdy nekoncetrovali veškeré zdroje na válku pod jednotným vedením. Moci se ujala tu jedna klika tu druhá, císař sám se jimi nechal ovlivňovat.

Jedině Stalin a Hitler dokázali zlomit veškerou opozici a zaměřit vše neochvějně jedním směrem ... tak pošetilým jako byla válka, ale holt buď chcete válčit a musíte vše vyhrotit nebo radši o ničem neuvažujte, protože za války všechno hoří jak papír.

Co se týče pilotů tak amíci je vychovávali snad i v soukromým kurzech, vůbec podnikatele, či-li tržní sektor je hodně spjat s armádou ... na armádu se tak nabaluje další zaměstnání atd. To jim umožňuje vychovat rychle spoustu pilotů, když je potřeba. Ale je jasné, že na to chce mít peníze ...

Když potřebujou někoho zklikvidovat nedělá to také osobně stát, ale nějaká privátní organizace ... potom když dojde k průseru, mejou si tak ruce.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Nelson
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 857
Registrován: 11/6/2005, 10:25
Bydliště: Většinou doma

Příspěvek od Nelson »

No Stalin jo ale u Hitlera bych o tom pochyboval, hlavně z počátku.
Němci na začátku války makali jako by byl mír a oni nepotřebovali zbraně pro frontu.

To už i Britové nebo Američani na tom byli z hlediska válečného nasazení líp.
ObrázekObrázek

Z Palby jsem odešel, dotazy už na mě nesměrujte.
Odpovědět

Zpět na „Námořní válka v Pacifiku“