Není to replika. Tohle je původní Fw 190 D-13 (vyrobené byly pouze 2 ks a to ještě jako přestavby z Fw 190 A-8). Tento sloužil jako osobní letoun posledního komodora JG26, jímž byl Maj. Franz Götz. Pod kabinou nese malý symbol pikového esa, symbol JG53 "Pik As", kde Franz Götz prožil většinu své kariéry.
Letoun samotný ukořistili Britové, jeho poválečná kariéra je celkem pestře zmapována. Ač byla subverze D-13 skutečnou raritou, do dnešních dní se po výborně odvedené restaurátorské práci jedná o nejvíce zachovalý (původní) Fw 190 na světě. Někde jsem četl nějaké novinky, že už snad má létat další původní Fw 190, nějaký Anton, ale v tomto směru dělají zmatky a poplašné zprávy repliky postavené okolo AŠ-82. Vím o "Bílé 1", to je Fw 190 F, který parta nadšenců na Floridě dává dohromady
http://www.white1foundation.org/ Jeden z nich mi sem tam pomáhá při nějakých textech o 190ce, díky němu jsem po dlouhých letech pochopil, jak přesně u toho stroje fungovalo tajemné zařízení "Erhöhte Notleistung für Jäger", abych to mohl v československy mluvící komunitě vyslepičit ven.