Prepáč ale asi si to správne nepochopil PZ-III+PZ-IV+STuG-III dokopy tvorili viac ako 85 % nemeckych obrnenych sil pri kursku takze mimo 200 pantherov 90 ferdinandov a 90 Tigrov-I z 2700 nasadenych tankov a stihacov ... v tychto poctoch samozrejme niesu zapocitane Humely a Brumbaryskelet píše:Na rozporování není nic zlého, zlý je způsob jakým se to děje. Pokud se mi něco nezdá tak to mohu zmínit, nicméně bez protidůkazu (např. oficiálních časech pro odstranění jedné miny nebo čísla z jiného "správného" zdroje), je ten co zdroj uvedl vždy na koni a jeho čísla jsou ty správná dokud se nedokáže opak. Já třeba mohu pochybovat o Adnarovém údaji, že u Kurska tvořilo 85% tankových vojsk Říše tvořily PzKpfwIII. Ale protože se o to blíže nezajímám, tak by to bylo pouhým plácáním.
Rozporujte na základě faktů, ne domněnek.

No a teraz si protirecis ak boli sovietske miny zarastene vegetaciou tazko sa po troch - styroch mesiacoch odhalovali a zneskodnovali preto neverim v ten udaj 1 mina za minutu len presun do takychto pozicii musel trvat aspon 30 minut a v noci by svetlicami pritiahli sovietskych ostrelovacov ak nie rovno cely delostrelecky prepad pripadne protiutok udernych jednotiek na ženistov. V noci osvetlovat nejaky usek frontu pred utokom svetlicami to je ako Mikovy Tysonovy povedat prosimta daj mi fackumichan píše:Tak tohle je kolego obc dobrý.
To skutečně vypadá, že se pak spisovatel rozhodne a napíše v průměru právě asi tak těch 2 500 min/ 1 km fronty, ale podle tvých zdrojů - těch i těch ( protipěchotních a protitankových v půměru).
Dobrá práce pane kolego.
Snad přispěji, že tam sověti dost často používali dřevěné miny, těžko odhalitelné.
Přikláním se hodně k číslu 400 000 - sověti to bojiště vlastně i s teréními úpravami připravovali - na Němce čekali - od konce března, duben, květen až 5. červen 1943 - po celou dobu, minovali, budovali skrytá dělostřelecká postavení, protitankové zátarasy a do všeho jim pomáhala příroda svou jarní vegetací až náběhem na léto.
Ináč nefandím ani jednému režimu ale najsimpatickejší su mi spojenci teda aglo-američania ale skôr američania lebo anglani sa tiež snažili neplitvať životmi ale len svojimi Kanaďanov kludne poslali na smrť pri Dippe alebo Indov v severnej afrike. Tým samozrejme netvrdím že nebojovali len sa mi zdá že radšej posielali na smrť koloniálne jednotky ako tie svoje. A čo sa týka nemcov na konci vojny možno viac plytvali životmi starcov aj 12 ročných chlapcov viac ako sovieti na začiatku vojny.michan píše:To je zase to samé - jmodrak - jen jako příklad jsem uvedl miny a ten počet uvádějí 4 autoři a jen ty a tvůj slovenský pobratim máte s tím problém.
Do hlášení, divizního, sborového a následně armádního se v Německu nesmělo moc psát - nesmysli - nebo na Slovensku - nezmysli. Vlastně mohli, ale né dlouho.
Ta hlášení, zvláště ta technická - kontrolovali rozvědky, náčelníci druhů zbraní atd.
Němci si podle toho dělali přehledy - spotřebu a další a technické možnosti.
Takže takové lhaní dlouho nevydrželo a tak se to u lidí se smyslem pro pořádek - a to Němci byli - moc netrpělo.
A pak zde byla také stará Pruská rodová čest, která prušákům tradičně nedovolovala lhát.
Proto si i Němci, mnozí Němci, takto sami i kopali hrob, protože po válce byly právě mnohé tyto zápisy použity proti nim.
Ale i tohle jsem tady jmodrak vysvětloval nejméně dvakrát , že právě i pedantnost Němců velice sloužila historikům k mapování historie a především toho co se dělo vepředu - v první linii
Je jasné, že pak chyba, nebo lež byla hodně zavádějící, ale moc toho nebylo z Německa( na rozdíl od Rusů).
Netvařte se, že vy dva ze Slovenska jste objevili s těma minama Ameriku, a že mimo vás všichni lžou a opisují jeden od druhého.....
Já jsem na nic jiného než 2 700 min za noc nenarazil...
Každý kto vychoval aspoň jedno dieťa od pôrodu po dospelosť mi asi dá zapravdu že vojna je najväčší nezmysel nech sa obhajuje akýmikoľvek argumentami.