Jsem rád, že jsi se ozval. Jinak mám pro Tebe dobrou zprávu to co jsi mi poslal a že už je to dávno, jsem nějak dopracoval a až dám dohromady poslední obrazy tak to pod společnou značkou zveřejníme.
Opevněné kláštery jsou někdy mimořádné fortifikace a zatím jsem viděl jeden na Slovensku a byl jsem nadšený. Já o něm budu psát v další části tohoto volného cyklu kde budu řešit bašty, bolverky toriony a bastiony.
Hrad Helfštýn - pevnost v Moravské bráně
Moderátoři: Pátrač, Tkuh, kacermiroslav
tak budeme asi dva, Kumburk mě naprosto dostal při první návštěvě a napsal jsem o něm bakalářskou práci.PS: Na téma hrad Kumburk mám rozepsaný článek...je to taková moje srdeční záležitost:-)
Takže jsem zvědav

ohledně počtu hradů v ČR, raději bych věřil současnějším publikacím tedy T.Durdík, M.Plaček, M.Wihoda a spol.
situaci navíc komplikuje "moravský" oficiální typ feudálního opevněného sídla "hrádek", který se v Čechy nepoužívá, byť řada hradních lokalit v Čechách by kriteria pro zařazení mezi hrádky splnila
zkusím to dnes spočítat podle sebe, uvidíme jak se budeme lišit
Hrady, hrady přestavěné na zámky, zříceniny hradů, zaniklé hrady, komendy
Slezsko: 28
Morava : 208
Čechy: 627
Celkem v ČR: 863
dle moravských archeologů Z.Nekudy, J. Ungera a dalších (Plaček Měřínský) existuje typ feudálního sídla zvané hrádek- nevelké jednodílné jednoduše provedené opevněné sídlo bez přímé vazby na hospodářské zázemí
této definici v Čechách odpovídá nejméně 1/4 zřícenin a zaniklých hradů, ale čeští archeologové hrádek jako samostatnou kategorii neuznávají..
Slezsko: 28
Morava : 208
Čechy: 627
Celkem v ČR: 863
dle moravských archeologů Z.Nekudy, J. Ungera a dalších (Plaček Měřínský) existuje typ feudálního sídla zvané hrádek- nevelké jednodílné jednoduše provedené opevněné sídlo bez přímé vazby na hospodářské zázemí
této definici v Čechách odpovídá nejméně 1/4 zřícenin a zaniklých hradů, ale čeští archeologové hrádek jako samostatnou kategorii neuznávají..