Kdyby Japonci měli opravdu oěnch 15 000 pilotů, nejspíše by to mělo dopad na první fázy války. Záleží jak přesně by byli piloti rozvrženi, ale můžeme spekulovat, že by měli i dostatek palubních letců. To by nejspíše mělo za důsledek, že u Midway by nasadili 5 CV a to by výsledek bitvy mohlo změnit. Podobně i v případě bojů o Guadalcanal by byli Japonci schopni soustředit daleko větší síly resp. nasazovat své letectvo intenzivněji, než jak tomu bylo ve skutečnosti.
Postupem času by samozřejmě opět převážila převaha Američanů, výsledek by byl tedy stejný, jen by bylo víc škod a trvalo by vše déle.
Saburo píše: ↑22/1/2025, 22:26
On i ten plán na 15000 pilotů by byl těžko realizovatelný se zdroji a časem, které Japonsko nakonec skutečně mělo do 7.12.41.
Existuje někde nějaký přesný rozpis toho plánu? Znám pouze jen obecné věci. Většinou to ale na mě dělá dojem, že to byl plán koncipovaný v souladu s tehdejšími možnostmi Japonska.
Saburo píše: ↑22/1/2025, 23:18
Američané se ale s každou další bitvou zlepšovali a jejich AAA se stávala pro Japonce téměř neřešitelným problémem s letadly které měli. Jen by jich více přilétalo na porážku. Taková trochu 8.AF v létě a na podzim 43 v Evropě.
Tohle je podle mě taky hrozně důležitá věc. Japonci jako hlavní nebezpečí pro letadla brali stíhačky, protileteckou palbu jako doplňokovou a ne nijak nebezpečnou. Nevím to tedy jistě, ale takoví dojem na mě dělá celkový japonský přístup obrany proti letadlům. Navýšení protiletecké palby z lodí vidím potom právě až pod dojmem bojů v Pacifiku a toho, co zažívali ze strany Američanů.