Protiletadlový komplet SHORAD (Short Range Air Defence)
Re: Protiletadlový komplet SHORAD (Short Range Air Defence)
ER/LR používá novou střelu I-Derby ER. U verze LR s boostrem.
A SR/MR používají které? SR Phyton a MR starší Derby s boosterem? Mám totiž dojem, že jsem viděl v SR naládovanou i Derby.
Uváděné dostřely jsou podle mě vždy s raketou Derby a to buď klasickou nebo ER. A ano, všechny verze používají Python i Derby. Rozdíl je pouze v boostru u MR/LR.
Takže:
Spyder SR - Derby
Spyder ER - Derby ER
Spyder MR - Derby s boostrem
Spyder LR - Derby ER s boostrem
Takže:
Spyder SR - Derby
Spyder ER - Derby ER
Spyder MR - Derby s boostrem
Spyder LR - Derby ER s boostrem
Takže s Phyton budou ty dostřely ještě o poznání menší, že?
Taky se mluvilo o tom, že jsme se poptávali na možnost doplnit to o LR. Víš o tom něco? Schopnost působit proti balistickým cílům prý zatím není u AČR na pořadu dne :/
Taky se mluvilo o tom, že jsme se poptávali na možnost doplnit to o LR. Víš o tom něco? Schopnost působit proti balistickým cílům prý zatím není u AČR na pořadu dne :/
Střely I-Derby ER se dají očekávat v tom pořizovaném balíku munice. Mezi MR a LR patrně jiný rozdíl není.
Díky! Ale s tím protibalistickým působením to zatím nevypadá, že? Protože to je tuším také závislé primárně na střele (má používat jiný SW a přímý zásah cíle).
Tak to vůbec netuším. Mluvilo se o potřebě nějakých úprav celého systému.
LTAMDS absolvoval první úspěšný ostrý test když předpisově zachytil a vyhodnotil nalétávající křižující střelu. Radary LTAMDS mají nahradit stávající PESA radary AN/MPQ-53 u baterií PLŘS Patriot.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
US Army vyslala na Střední východ, do působnosti CENTCOM čtyři experimentální Strykery s 50kW lasery systému DE M-Shorad = Direct Energy Mobile SHORAD k vyzkoušení jejich schopností v boji proti dronům (C-UAS). Armádní generál Randy George, náčelník štábu US Army prohlásil, že US Army bude stále více experimentovat a testovat nové zbraně a vybavení v reálném prostředí. Na zmíněných čtyřech prototypech je elektronika firmy Kord Technologies spřažená s laserem od společnosti RTX.
Jeden z dřívějších prototypů - Foto: US Army/Jim KendallSlyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
První části systému Spyder jsou už v CR, konkrétně ve VTÚ.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/pr ... .sznhp.box
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/pr ... .sznhp.box
A náš vlasatý miesto výberu a uzatvrení zmluvy radšej naháňa Naďa.
Aspon neco. Lepsi nez nic.
S Izraelskymi radary je to dobre svazany koncepcni system.
Ale je toho malo a strel jeste min.
V clanku se pise ,...Kdo stojí na zemi se SPYDERem, má výhodu, že tam v pohodě vydrží klidně týden..
Myslim ,ze objednany palebni prumer bude v pripade konfliktu vystrilen mnohem drive.
S Izraelskymi radary je to dobre svazany koncepcni system.
Ale je toho malo a strel jeste min.
V clanku se pise ,...Kdo stojí na zemi se SPYDERem, má výhodu, že tam v pohodě vydrží klidně týden..
Myslim ,ze objednany palebni prumer bude v pripade konfliktu vystrilen mnohem drive.
Super, že bude aspoň to, ale upřímně u tohoto jsem čekal jednu z priorit - ofiko to stálo jen 14 mld a když vidím tuto částku tak mě to přijde jako drobné oproti ostatním zakázkám. Snad jen nic neuniklo a už se peče nějaké dvě další baterie patriotu a samo také ochrana těch nových děl, bvp a tanků proti dronům a C-RAM. Jinak to rozložení prostředků vypadá až směsně hlavně když vidíme po čem neustále volají na UA.
No vzhledem k tomu, co by taková sranda stála, myslím tím ten Patriot a hlavně vzhledem k tomu, že už nyní má PVO silný podstav (35%), tak bych se dost divil. Spíše se půjde cestou postupného vylepšováním Spyderů podle toho jak se Izraelcům bude dařit integrovat nové schopnosti.stirling píše: ↑22/7/2024, 14:59 Super, že bude aspoň to, ale upřímně u tohoto jsem čekal jednu z priorit - ofiko to stálo jen 14 mld a když vidím tuto částku tak mě to přijde jako drobné oproti ostatním zakázkám. Snad jen nic neuniklo a už se peče nějaké dvě další baterie patriotu a samo také ochrana těch nových děl, bvp a tanků proti dronům a C-RAM. Jinak to rozložení prostředků vypadá až směsně hlavně když vidíme po čem neustále volají na UA.
A my se nechceme účastnit projektu European Shield (dříve German Shield) proti ICBM a IRBM? Nějak mi uniklo, jestli se hlásíme a hlavně jak se budeme aktivně podílet. Když i neutrální Rakousko a Švýcarsko ..........
Tak primárně se to jmenuje (a vždy jmenovalo) ESSI - European Sky Shield Initiative. Za druhé celé je to ještě hodně na začátku a naše zapíjeni bych viděl spíš ve spolufinancování některých projektů.
"Jméno, což pak mi po jméně" - Shakespeare. Otázka byla, jestli jsme se zapojili a něco v tom děláme!?!? Jinak děkuji za informaci, jak ty bys to viděl.
Jo zapojením do tohoto programu by jsme asi dali najevo, že opravdu nejsme pštros a neděláme, že pvo se nás netýká. Ten poměr prostředků vůdčí ostatním projektům co jde (spíše nejde) do pvo všeho typu je až směsný.
Pro začátek jsem aspoň čekal něco jako u caesaru - doobjednání 1-2 baterií, popřípadě rozšíření baterií o další dvě odpalovací vozidla nebo integraci nových schopností které spyder získává, více raket (to jediné se asi v menším množství stalo). Vymlouvat se na lidi je sice dobré, ale s tím by jsme nemohli pořizovat nic (pochybuju, že teď již máme lidi pro všechna nová bvp a tanky).
Kanónová pvo musí následovat viz současné nebezpečí č.1 drony - nemusíme mít to nejlepší, ale prostě zavést systém který je schopný a začlenit ho, třeba plánovaný nákup nových pandurů a nesmyslu v podobě perunu/marsu změnit na IM-SHORAD po vzoru US (https://www.armadninoviny.cz/im-shorad- ... u-pvo.html) - rozhodně to nemá všechny požadované schopnosti, ale zabezpečí to slušnou mobilní PVO a nestaneš se obětí dronů za pár tisíc usd a přidá to schopnosti i pozemním silám.
Pro začátek jsem aspoň čekal něco jako u caesaru - doobjednání 1-2 baterií, popřípadě rozšíření baterií o další dvě odpalovací vozidla nebo integraci nových schopností které spyder získává, více raket (to jediné se asi v menším množství stalo). Vymlouvat se na lidi je sice dobré, ale s tím by jsme nemohli pořizovat nic (pochybuju, že teď již máme lidi pro všechna nová bvp a tanky).
Kanónová pvo musí následovat viz současné nebezpečí č.1 drony - nemusíme mít to nejlepší, ale prostě zavést systém který je schopný a začlenit ho, třeba plánovaný nákup nových pandurů a nesmyslu v podobě perunu/marsu změnit na IM-SHORAD po vzoru US (https://www.armadninoviny.cz/im-shorad- ... u-pvo.html) - rozhodně to nemá všechny požadované schopnosti, ale zabezpečí to slušnou mobilní PVO a nestaneš se obětí dronů za pár tisíc usd a přidá to schopnosti i pozemním silám.