OSSR, kampak kráčíte?
Moderátor: jarl
Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Re: OSSR, kampak kráčíte?
Že Kaliméro je agent GRU, jenž cílevědomě pracuje na snížení bojeschopnosti OSSR mi nikdo nevymluví. Viz pušky, však ráže 7,62 je přece stále kompatibilní se spojeneckou krajinou přece. Viz propustnost informačních toků napříč zpravodajskými službami členských států NATO. A asi by se mohlo i pokračovat. Máme svoji zkušenost, také jsme jednoho měli, ale ten ho dělal zadáčo, a jen díky vlastnímu egu a blbosti.
Ale k věci, jak to vůbec vypadá s těmi kulomety, už slouží?
Ale k věci, jak to vůbec vypadá s těmi kulomety, už slouží?

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Skelet trafil klinec po hlavicke. Ano pani, Presov potrebuje krajsku nemocnicu. A ano, urcite by bolo dobre mat na vychode oddelenie cudzokrajnych chorob. Ale co ma s tymto armada ? Vojakom pada strecha na hlavu, vozia sa na 50 rocnych autach a transporteroch, roky pocuvame, ze nie su peniaze na navysovanie personalnych stavov. No ale pol miliardy na presovsku krajsku nemocnicu si armada moze dovolit. Mimochodom vcera na tlacovke Kali povedal, ze chce znizovat personalne stavy nevojakov v ramci avizovaneho setrenia. Cize nalejeme armadne peniaze do civilneho projektu a zaroven na armade usetrime.
Zemakt: gulomety uz su na utvaroch.
Zemakt: gulomety uz su na utvaroch.
Este by ma zaujimalo, kde armada zoberie personal do tej novo postavenej nemocnice ? Ci ma armada niekde v utajovanom sklade hybernovanych desiatky az stovku lekarov a stovky stredneho zdravotneho personalu ?
Len tak pre predstavu o akych poctoch sa bavime. Fakultna nemocnica v Presove ma priblizne 30 anestezilogov, 30 chirurgov a 10 radiologov plus x dalsich specializacii, takze mozno tak 200 lekarov.
Alebo to chce armada urobit ako v Ruzomberku? Tam sa civilna nemocnica zrusila a ostala len vojenska. No len fakultna nemocnica by som povedal by bola trochu vacsi oriesok ako bola civilna v Ruzomberku.
Len tak pre predstavu o akych poctoch sa bavime. Fakultna nemocnica v Presove ma priblizne 30 anestezilogov, 30 chirurgov a 10 radiologov plus x dalsich specializacii, takze mozno tak 200 lekarov.
Alebo to chce armada urobit ako v Ruzomberku? Tam sa civilna nemocnica zrusila a ostala len vojenska. No len fakultna nemocnica by som povedal by bola trochu vacsi oriesok ako bola civilna v Ruzomberku.
Keď nebudú naši, prídu migranti - ukrajinci, arabi, indovia ....
Zahraničný lekár sa pri našej byrokratickej mašinérii môže na Slovensko vykašľať...
- Juraj Tichý
- Kapitán
rastob: fakultna nemocnica Presov, ako celok aj s personálom, presla pod MOSR.
Okrem iného sa tým otvára možnosť založiť si na Slovensku vlastný odbor vojenského lekárstva.
Ďalším krokom by určite mal byť Kristof v Prešove v rukách armády.
Odkedy zdravotníctvo nie je súčasťou armády?
Vystavba nemocnice MOSR predsa neznamená, ze sa zastavia rekonštrukcie útvarov. Zdroje na nu majú byť aj externé.
Okrem iného sa tým otvára možnosť založiť si na Slovensku vlastný odbor vojenského lekárstva.
Ďalším krokom by určite mal byť Kristof v Prešove v rukách armády.
Ideme na to po rusky, o zranených sa nestarame?
Odkedy zdravotníctvo nie je súčasťou armády?
Vystavba nemocnice MOSR predsa neznamená, ze sa zastavia rekonštrukcie útvarov. Zdroje na nu majú byť aj externé.
na kasárna si armáda vezme "externí zdroje" na nemocnici ne? To dává smysl?

- Juraj Tichý
- Kapitán
Zdroje na nemocnicu. Majú byť európske. Plan obnovy alebo fondy.
Nikto nepoznáte rozpočet. Nikto k tomu nic neviete, iba sa tu zavzdusnujete.
Pôvodne patril projekt aj financie na neho ministerstvu zdravotníctva.
Projekt sa len posunul pod MOSR a myslím si že rovnako sa presunú aj zdroje.
Až zistíme, že peniaze MOSR na to nedostalo, potom tu môžme hovoriť, co všetko sa mohlo kúpiť.
Nikto nepoznáte rozpočet. Nikto k tomu nic neviete, iba sa tu zavzdusnujete.
Pôvodne patril projekt aj financie na neho ministerstvu zdravotníctva.
Projekt sa len posunul pod MOSR a myslím si že rovnako sa presunú aj zdroje.
Až zistíme, že peniaze MOSR na to nedostalo, potom tu môžme hovoriť, co všetko sa mohlo kúpiť.
tak v reálu asi všichni víme o co jde.. vynaloží se jako by 2% HDP na armádu, bo se utratí majlant za nemocnici, v reálu se pro armádu udělá kulové.

Určite je lepšie investovať do vojenského zdravotníctva, ako vracať nevyčerpané prostriedky MO späť do rozpočtu (ako sa to pravidelne deje v istej postkomunistickej krajine).
- Juraj Tichý
- Kapitán
Skeket: my dávame viac ako 2%.
Hall: nie minulý rok.
Pôvodný rozpočet bol 2,092mld €, skutočnosť 2,133mld€ o 41mil viac.
Z toho kapitálové plánované boli 0,319 mld €, skutočnosť 0,64 mld €.
Na zdravotníctvo malo ísť 2,3mil€, nakoniec to bolo 24,3milionov €, čiže väčšina navýšenia rozpočtu na 2023.
125 miliónov sa presunulo na budúci rok, ale to su finančné prostriedky z 2022. Platí teda, ze sa nevrátili ale opäť presunuli na ďalší rok.
Tohtoročný rozpočet je 2,609mld €, o 22% viac ako v 2023.
Hall: nie minulý rok.
Pôvodný rozpočet bol 2,092mld €, skutočnosť 2,133mld€ o 41mil viac.
Z toho kapitálové plánované boli 0,319 mld €, skutočnosť 0,64 mld €.
Na zdravotníctvo malo ísť 2,3mil€, nakoniec to bolo 24,3milionov €, čiže väčšina navýšenia rozpočtu na 2023.
125 miliónov sa presunulo na budúci rok, ale to su finančné prostriedky z 2022. Platí teda, ze sa nevrátili ale opäť presunuli na ďalší rok.
Tohtoročný rozpočet je 2,609mld €, o 22% viac ako v 2023.
Plan obnovy je nerealny. Plan obnovy ma dealine 31.12.2026. To co do toho datumu nestoji, to sa nepreplaca. Za 2,5 roka ti nemocnici nikto nevyprojektuje a nepostavi. Jedina moznost je arabelin zazracny prsten.
Len tak pre predstavu. Nova nemocnica v Martine, ktora sa ma ciastocne stava z planu obnovy, zmluva o vystavbe bola podpisana v juni 2024, ide stat 375 mil. eur bez DPH a ma mat 660 lozok. Do polky roku 2026 ma byt postavena len hruba stavba a ta pojde z planu obnovy. Z planu obnovy maju ist financie vo vyske 250 mil. eur, kde sa naberie zvysok sa este nevie. Presovska nemocnica ma vyse 1200 lozok, tak predstavu si mozes urobit kolko by stala taka velka nemocnica.
Za dalsie. Rychlost vystavby - maju podpisanu zmluvu zo zhotovitelom a aj tak nestihnu celu nemocnicu postavit z planu obnovy.
Takze nemocnica presla pod armadu. Takze skatule, skatule hybajte sa. Pribudlo generalske miesto, par plukovnickych, podplukovnickych a zvysok tam bude pracovat ako O.Z.
- Pressburger
- Kapitán
Akože merajme jedným metrom:
keď súčasný minister zabezpečí:
• PVO, stredného a krátkeho dosahu masívnejšiu ako plánovalo predchádzajcúce vedenia
• ďalšie húfnice či minomety
• nové tanky (prípadne aj Ringtauch) či modernizácia T72M1
• nejaké obrnené vozidlá 4x4
• 4ks F-16
• útočné pušky
• rekonštrukcia Kukurice, a ďalších kasární
• dve vojenské nemocnice
• nákladné automobily
To je akože málo voči minulosti ... ?
keď súčasný minister zabezpečí:
• PVO, stredného a krátkeho dosahu masívnejšiu ako plánovalo predchádzajcúce vedenia
• ďalšie húfnice či minomety
• nové tanky (prípadne aj Ringtauch) či modernizácia T72M1
• nejaké obrnené vozidlá 4x4
• 4ks F-16
• útočné pušky
• rekonštrukcia Kukurice, a ďalších kasární
• dve vojenské nemocnice
• nákladné automobily
To je akože málo voči minulosti ... ?
Arthur Pressburger
Tak Slovensko začíná vykazovat znaky země třetího světa. Ovšem že to vezmete takhle od podlahy by mě nenapadlo.pjaro77 píše: ↑3/7/2024, 21:58 My by sme potrebovali s nemocnicou aj biolabák kategorie BSL3 a hlavne 4. Plus lôžkovú časť pre tropickým svinstvom postihnutých. Vodné zdroje - jazierka, mokrade budeme kvôli subtropickej klíme potrebovať a žiaľ s nimi prídu aj subtropické komáre. V blízkej budúcnosti - do 50 rokov sa tu budú vyskytovať aj dárečky ako zika, dengue, západonílsky vírus, chikungunya, možno žltá zminica a malária. Utečenci sem dovezú občas nejakú hemoragickú potvoru. Naši lekári s týmto majú len obmedzené skúsenosti.

- Juraj Tichý
- Kapitán
Rastob: preto hovorím aj o eurofondoch.
Prešovská nemocnica sa ma vybudovať rekonštrukciou časti existujúcich pavilonov a výstavbou novej. Rekonštrukčné práce sa z planu obnovy podľa mňa stíhajú. A ešte je tu ta možnosť, ze sa budú termíny predlžovať, tak ako eurofondy minulého obdobia. V pláne obnovy sme vďaka minulej vláde premianti v rýchlosti a aj tak sa nestíha. Termíny boli šibeničné.
Som si istý, že nepôjde celych 550mil z kapitoly MOSR a co pojde, na to MOSR dostane extra transfer alebo pojde z financií meškajúcich vyzbrojovacich programov, ktoré by sa inak "vratili" do ŠP.
Prešovská nemocnica sa ma vybudovať rekonštrukciou časti existujúcich pavilonov a výstavbou novej. Rekonštrukčné práce sa z planu obnovy podľa mňa stíhajú. A ešte je tu ta možnosť, ze sa budú termíny predlžovať, tak ako eurofondy minulého obdobia. V pláne obnovy sme vďaka minulej vláde premianti v rýchlosti a aj tak sa nestíha. Termíny boli šibeničné.
Som si istý, že nepôjde celych 550mil z kapitoly MOSR a co pojde, na to MOSR dostane extra transfer alebo pojde z financií meškajúcich vyzbrojovacich programov, ktoré by sa inak "vratili" do ŠP.
Pokial viem, tak deadline datumu planu obnovy je pevny. Preto vystavba martinskej nemocnice, ktora mala ist povodne cela z planu obnovy sa rozdeluje na dve casti, lebo by sa nestiha postavit do 31.12.2026.
Este taka otazka, ked to chces robit z planu obnovy. Ktore projekty, ktore sa mali z neho robit vyhodis. Plan obnovy ma alokovanu urcitu sumu a na planovanu sumu sa vypisovali projekty. Pokial chces tam nieco donho teraz dat, tak musis nejaky existujuci projekt z neho vyhodit.
- Juraj Tichý
- Kapitán
Ved zatiaľ hej. Ale to boli aj eurofondy do 2020. Vyčerpať do 2022. Potom 2023 a neskôr 2024 a teraz plati 31.7.2025.
Uvidíme čo bude.
Platí však, že nemáme dosť informácií aby sme mohli tvrdiť, ze VFNsP Prešov bude budovaná na úkor vojakov.
Uvidíme čo bude.
Platí však, že nemáme dosť informácií aby sme mohli tvrdiť, ze VFNsP Prešov bude budovaná na úkor vojakov.
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koma ... domaci_dynScotty87 píše: ↑4/7/2024, 11:31Tak Slovensko začíná vykazovat znaky země třetího světa. Ovšem že to vezmete takhle od podlahy by mě nenapadlo.pjaro77 píše: ↑3/7/2024, 21:58 My by sme potrebovali s nemocnicou aj biolabák kategorie BSL3 a hlavne 4. Plus lôžkovú časť pre tropickým svinstvom postihnutých. Vodné zdroje - jazierka, mokrade budeme kvôli subtropickej klíme potrebovať a žiaľ s nimi prídu aj subtropické komáre. V blízkej budúcnosti - do 50 rokov sa tu budú vyskytovať aj dárečky ako zika, dengue, západonílsky vírus, chikungunya, možno žltá zminica a malária. Utečenci sem dovezú občas nejakú hemoragickú potvoru. Naši lekári s týmto majú len obmedzené skúsenosti.![]()
https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/zla- ... o-dbajte/2
https://spravy.rtvs.sk/2024/06/komar-kt ... problemom/
https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/ve ... rave-65947
Aby si sa raz nečudoval, čo sa deje u vás doma.
MOSR nakupuje komplet(y) Božena 4+:
https://crz.gov.sk/data/att/5068998.pdf
už je tajomstvom aj samotný počet...
https://crz.gov.sk/data/att/5068998.pdf
už je tajomstvom aj samotný počet...