Saab JAS-39 Gripen

Cokoliv o této skvělé severské zemi
Odpovědět
seabee
Kapitán
Kapitán

Re: Saab JAS-39 Gripen

Příspěvek od seabee »

Dobrý příklad, jak se počítá a "počítá" přinesla před časem diskuze o zapojení soukromých firem do LZS v ČR. Nějaký poslanec vyrukoval s tvrzením, že AČR je schopna to létat za polovinu a vyvolal skandál na prvních stránkách médií. Vyhrožoval také podáním trestního oznámení. Nakonec se ukázalo, že armádní čísla byly pouze provozní náklady, bez odpisů ceny letounu za letovou hodinu - což je zrovna u vrtulníků s omezenou životností dost podstatné. Prostě armáda má jiné účetnictví, než civil.

Zajímavá byla také diskuze ohledně dotazu nějakého Brita na tamní MO ohledně nákladů na letovou hodinu BAE Hawk u RAF - dostal z MO zdvořilou odpověď, že do toho mu nic není:

https://www.whatdotheyknow.com/request/ ... ght_hour_c

Když naléhal dále, že v otevřených zdrojích byla uvedena čísla 10 000 £, ale také 7 000 £ a nebo 6 000 £ , ať mu to vysvětlí, tak se zase nic nedozvěděl. A to v Británii demokracie ještě funguje.

Zaznamenal jsem také kdysi diskuzi, proč AČR ještě skladuje munici po Wehrmachtu, tak odpověď byla, že by případná likvidace nebo prodej šly do nákladů armády v plné účetní hodnotě. A příjmy z prodeje státního majetku jdou zpátky do státního rozpočtu, takže armáda by si v každém případě zvýšila čerpání svého rozpočtu. A měla samozřejmě přednější věci, za co peníze utratit, než likvidace trofejní munice po WM. Kdo nevěří, ať tam běží :D
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Wasp
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Wasp »

Právě teď jsou Eagly na misi Air policing nad Islandem.
Posílám starší video z roku 2018.
A teď otázka, tyto mise létá i AČR Gripen.
Neznám podrobnosti, ale v roce 2018 spolu s vybavením a F-15 bylo vysláno 280 lidí, všichni se třeba nemuseli starat o letadla, ale na mise posílá ČR podstatně méně lidí.
Najdou se nějaké údaje a porovnání kolik personálu potřeboval Gripen a F-15 na tuto misi ?
Bylo by to zajimavé.
https://www.youtube.com/watch?v=yTA0BgW ... GungHoVids
Skeptik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Skeptik »

Wasp píše:Neznám podrobnosti, ale v roce 2018 spolu s vybavením a F-15 bylo vysláno 280 lidí, všichni se třeba nemuseli starat o letadla, ale na mise posílá ČR podstatně méně lidí.
Najdou se nějaké údaje a porovnání kolik personálu potřeboval Gripen a F-15 na tuto misi ?
http://www.mise.army.cz/aktualni-mise/b ... ti-215901/
"Na základě mandátu Parlamentu ČR bylo do Estonska vysláno 5 letounů Gripen a sedm desítek vojáků převážně z 21. základny taktického letectva Čáslav."
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Rovněž by byl zajímavý jejich platový výměr v přepočtu na kačky.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Wasp
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Wasp »

Můj tip - pod 180 000 kč to nepůjde.

Gripen by měl mít kolem sebe minimální suitu lidí,méně než Viper. Eagle, i když je to chytře vymyšlený stroj, je přeci jen složitější a bude kolem sebe potřebovat více lidí, než nějaký plachťák jako Jas nebo F-16.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Wasp píše:Můj tip - pod 180 000 kč to nepůjde.
7000 € mesacne pre vojenskeho technika ? Ty mas ale predstavy fakt. :roll:
Ejdou Rotacak
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ejdou Rotacak »

když má známá (starší paní z Čepic u Sušice) , která jezdí do Zwiezelu do drubežárny porcovat kuřata po +-8 - 10 letech 3.000 euro měsíčně? ale no tak.
Žádná známá, co má známou a ta má známou....Jitku znám od mala :D a k tomu jí ještě chodí z Německa nějakej "důchod" nebo co - stačilo oddělat 5 let.
Naposledy upravil(a) Ejdou Rotacak dne 29/10/2020, 12:55, celkem upraveno 1 x.
Wasp
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Wasp »

Já měl za roznášení letáků 45 000 měsíčně, tehdy minimální mzda v UK v roce 2005, a bylo to moc, moc fajn.
V Belgii jsem pracoval pro slovenskou firmu, 2015, měl jsem 15 euro na hodinu, kdybych dělal tu stejnou práci pro Belgickou firmu, měl bych 28 euro na hodinu a dělal jsem na stavbě tesařskou. Nevím kolik mají letečtí vojenští technici, ale podle mě kolem tý částky co píši, protože já měl za méně kvalifikovanou práci než mají oni moc, moc pěkné peníze.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Nech tu zase nediskutujeme o platoch tri strany.

https://www.airforce.com/careers/pay-and-benefits
Ejdou Rotacak
Kapitán
Kapitán

máš v tom prémie, přesčasy, bonusy, osobní ohodnocení? nech tu zase nediskutujem nad nějakym odkazem. Občas je fajn vyjet do Evropy, pracovat tam a tak... Niko. :lej:
Podle tvého odkazu se maji kluci v US hůř než naši v Čáslavi :lol:
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Ejdou Rotacak píše: Občas je fajn vyjet do Evropy, pracovat tam a tak... Niko. :lej:
13 rokov som pracoval na manazerskej pozicii jedneho medzinarodneho koncernu v zapadnej Europe. Ale asi mas pravdu, nemam az taku predstavu, ako sa v Europe zaraba, ako ty, ktoremu to povedala suseda, co robi v nemeckej drubezarni. :lol:
Wasp
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Wasp »

Hele, já rukama kolem 130 000. 2015
Wasp
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Wasp »

Proto si myslím, že mít více peněz než já, za práci u vojenského letectva USAF a na misi, a o 5 let později, je celkem pravděpodobné.
Ale, mě nejde o peníze, mě jde o to porovnat jak je na tom s pozemním zabezpečením Gripen vs F-16, což se taky projevuje ve výsledné ceně "balíčku" a kdyby někdo vyhrabal ještě porovnání s F-15, bylo by to, moc, moc, fajn.
Ejdou Rotacak
Kapitán
Kapitán

2 niko

no, to tedy evidentně nemáš ani po těch 13 letech, co si pracoval na managerské pozici (to je strašně široký pojem, titulem manager se často honosí i ten poslední ko*ot na jednom z desítek oddělení
mezinárodního koncernu) a je tedy možné, že si ta bába v drůbežárně opravdu vydělá víc než "office nebo product manager", který ve Varšavě hlídá sekretářku a své dva asistenty.

Pochopitelně čerpám pouze z vyjádření té známé, za hranicemi jsem jaktěživ nebyl, na výměnných pobytech také ne, anglicky neumím....prostě klasické Husákovo dítě, mileniál co ti budu povidat. :-?
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Edjou :D
3000 hrubého není zas tak neobvyklé. Pila, či skladový operátor :lol:. Obsluha cnc pak řádověví víc.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Ejdou rotacak: Ako som pisal uz vcera. U teba co prispevok, to krcmova hlupost. :roll:

Zemakt: U manualnej prace, hlavne ked niekto taha 12stky a kratky dlhy je samozrejme aj viac ako 3000 v hrubom mozne. A aj viac. Vo vojenskom letectve, kde ma ale master sergant po 6 rokoch sluzby 3800 $ v hrubom je dostat sa na 7000 e, teda nejakych 7700 dolarov v podstate nemozne. Aj ked ich priplatkovy system nepoznam, to je pravda.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Juraj Tichý »

Vsetko je na webe:
slepičáreň: https://www.salaryexpert.com/salary/job ... or/germany cca tých 3.000€ pre skúseného može byť. Aj ked clovek z východnej európy dostane skôr to minimum.

Aircraft mechanic s 10 rokmi skúseností: priemer mesacne 4418,-€ https://www.salaryexpert.com/salarycalculator/report
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Juraj jasne, ze je. Ved uz som tu dal aj platovu tabulku funkcii US Air force. Ale nestaci to. Podla niektorych s priplatkami bude mat technik minimalne dvojnasobok a to 7700 $ a viac. A bodka. :lol:
Ejdou Rotacak
Kapitán
Kapitán

2 Zemakt

však :up: to tu tvrdím od začátku. Není to v hrubém, ale v čistém + ten "důchod", co chodí po odpracování 5 let a s dalším odpracovaným rokem se navyšuje.
Bábu z drubežárny jsem uvedl jako komický příklad - mrzí mě, že z toho někdo vyvodil, že se tím pádem jedná o moje jediné zkušenosti se zahraničními
mzdami, ale co už.

Ty základní tabulkový mzdy od Nika jsou prd vypovídající, nezlobte se.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Ejdou Rotacak píše:Ty základní tabulkový mzdy od Nika jsou prd vypovídající, nezlobte se.
Preco ?
Odpovědět

Zpět na „Švédsko“