Mitsubishi J2M Raiden

Moderátor: Hans S.

Odpovědět
Dzin
7. Major
7. Major

Re: Mitsubishi J2M Raiden

Příspěvek od Dzin »

Za mě nejlepší palubní stíhačka Corsair, nejlepší stíhačka vůbec P-51. Přitom Corsair je jen o malý chloupek za P-51.

Saburo píše: 23/1/2025, 15:12 I kdyby měli těch 15000 pilotů, sehnali by pro ně i dostatek letadel a pokud ano, kde by vzali pro ty letadla techniky?
Údržba letadel byla též jednou z oblastí kde Japonci tahali za kratší konec. O dost kratší.
Nepochybně, ale základní problém byly pro ně piloti. Jak u Midway i u Šalamounů a i později, vždy byl problém v pilotech, alespoň je to tak pokaždé podáváno. Zavedení kamikaze máme ostatně toto i potvrzeno, je to reakce na to, že se jim nedostává dostatek vycvičených pilotů, zatímco letadla mají k dispozici.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Bude zveřejněno v pondělí. I když u Okinawy přišli o cca 7 200 letadel. Což mi, když jsem to četl poprvé docela vyrazilo dech, tak stále byli schopni do konce války nasyslit 12 000 letadel všech kategorií. A předpokládám, že pro ně piloty měli. I měsíční výroba nebyla stále zanedbatelná. Sranda je, že Ami si zpočátku mysleli, že dají dohromady něco mezi 2-3 000 letadel. A pak už jen ty odhady navyšovaly a navyšovaly. To konečné číslo je reál zjištěný za okupace.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Zemakt píše: 23/1/2025, 17:44 Ataman, no dobrá, už mlčím.
:razz:
To já vím. Námořníci ho nakonec nechtěli kvůli motoru. Což je zase jen nesloučení a nesplnění požadavků.

Dzin píše: 23/1/2025, 17:55 Za mě nejlepší palubní stíhačka Corsair, nejlepší stíhačka vůbec P-51. Přitom Corsair je jen o malý chloupek za P-51.
Raiden píše: 23/1/2025, 17:27 Jinak pokud bych pominul požadavek na palubní operace
Saburo píše: 23/1/2025, 17:33 já ale hlasuju pro P-51
Takhle to ale brát nejde, nejde míchat hrušky s jabkama.
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Vzal jsem si Pearl Harbor od Lubomíra Vejříka. Zalistoval jsem a v pasáži o Ki-61 zmiňuje jejich první větší nasazení s tím, že největší problém byl nedostatek pilotů a za jejich kniply seděli čerstvě vyřazení frekventanti leteckých učilišť narychlo zformovaní do polních letek. Přímo tvrdí, že jejich unáhlené nasazení zadělalo na takový debakl, ze kterého se už armádní letectvo nevzpamatovalo.

Či-li zase další bod k tomu, jaký problém představoval pro Japonce nedostatek vycvičených pilotů.
Obrázek

Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Ještě abych doplnil souvislosti, polovina z těch 12 000 letadel by měla být sebevražednà. Což by znamenalo, polovinu pilotů se základním výcvikem a
polovinu ......., zkušenou? Nebo žádnou?
ObrázekObrázek

Raiden
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Raiden »

Ten nedostatek vycvičených pilotů byl prostě fatální - v tom by Japoncům nepomohla ani sebelepší letadla.
雷電
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Právě. Narážíme tu na totéž co v jiných případech. Japonci se sice připravují na agresi, ale polovičatě a takovým obojakým způsobem.
Obrázek

Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Japonci se sice připravují na agresi, ale polovičatě a takovým obojakým způsobem.
Zrovna v tento moment války bych spíš řekl že se jednalo o jakousi závěrečnou křeč, z nouze ctnost. Nicméně tak jak píšete, k níž se dopracovali těmi polovičatostmi. V tomto hledu se také nabízí jedna otázka, a to zdali by pro ty tisíce Tokkótai měli vůbec dostatek PHM.

Edit: tedy jestli jsi to myslel Dzine Tedy jestli jsi to myslel agresi/invazi 45.
ObrázekObrázek

Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Ne, myslel jsem rok 1941. Tedy začátek války. Dlouhodobě se chystají na válku a přitom dělají kroky, které podkopávají jejich budoucí schopnosti ji vést. Když uvedu jiný příklad, soustředí se na budování námořního letectva a to jak palubního tak z pozemních základen ap ovažují ho za rozhodující zbraně budoucích výbojů. A současně staví Jamato a Musaši (a Šinano), které částečně jdou proti jejich koncepci masového nasazení palubního letectva v rámci rychlého svazu lodí. Zde máme příklad, že připravují válku a jsou schopni vyrobit dostatek letadel, ale současně nemají program pro výcvik odpovídajícícho množství pilotů a to i přestože si uvědomují důležitost kvalitních letců. Nebo ve strategické rovině, vědí, že potřebné zdroje seženou pouze tažením v Pacifiku, ale jejich armáda se připravuje primárně na kontinentální válku.

Za mě je tam vidět, jak jsou prakticky obecně rozděleni na různé frakce, z nichž každá prosazuje jiný pohled a vždy se jede podle toho, která právě má rozhodující slovo.
Obrázek

Raiden
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Raiden »

Ano, správná poznámka. Toto názorové roztříštění tomu rozhodně nepomohlo. Viz ta jejich bezprecedentní rivalita mezi armádou a námořnictvem.
雷電
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

A tak když se připravuješ na ekvivalent třídenní vojenské operace, kde vše skončí do pár měsíců a ještě to půjde dle plánu, včetně přesně naaranžovaných rozhodujících bitev (pokud možno jedné), tak...
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Odpovědět

Zpět na „Stíhací letouny“