Hotové modely letadel a další létající techniky

Hotové modely všech měřítek a druhů (pozemní, letecká a námořní technika)

Moderátor: jarl

Odpovědět
kingandcountry
podpraporčík
podpraporčík

Příspěvek od kingandcountry »

Prosím třikrat zaklikat na obrázek,krásně se otevře. :D
Na minulé straně
velitel
praporčík
praporčík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od velitel »

kingandcountry píše:Sem byl zatím líný na to reagovat,ale myslím,že každý at si sbírá co se mu líbí.
Ač smutné,ale je to realita,člověk se několik měsícu patchá s modelem spoustu hodin a když to po pár letech chce prodat dostane kulový.
U některých seriově dělaných modelhraček muže po letech dostat i mnohonásobek.
Jeden známý mě daroval v roce 1990 model panthera od firmy Tamia s doplnkama od Verlindena,který vyhrál nějakou modelářskou výstavu.Kvuli nedostatku prostoru jsem ho prodal a maximum bylo šest stovek.V témže roce jako jsem dostal panthera jsem si koupil modelhračku od firmy Timpotoys,,římana, za 300kč a minulý rok prodával za 2000kč.
,,Samozřejmě penězi se nedá všechno měřit,,
I když mě někdo může považovat za zaujatého, protože prodávám hotové kovové modely letadel a vojenské techniky, tak přidám svůj názor.
Sběratelství kovových modelů, ať letadel nebo techniky, je zcela samostatný obor, který je ovšem mladý, ale hlavně proto, že se tyto modely vyrábějí tak max. 10 - 15 let. Kvalita modelů šla v posledních několika letech prudce nahoru. Je to obor srovnatelný se sběratelstvím modelů aut a je zajímavé, že do sběratelů aut se nikde nikdo "nenaváží" a jsou přijímáni jako jedna z odnoží. Kdežto když někdo napíše, že sbírá letadla nebo techniku, tak se do něj hnedka pustí zarputilí kitaři, že to není kvalita, atd., atd. Ale jenom na okraj podotýkám, že modely z řady Amercom nepovažuji za kvalitní a hodnotný sběratelský materiál.
Já osobně proti modelářům nic nemám, je to jejich věc a určitě je uznávám, že si s tím dají tu piplačku atd. Já bych to dělat nemohl a nechtěl. Ale ať nechají žít sběratele, je to zase jejich věc.
A musím především souhlasit s tím, že byť špičkově postavený, nabarvený a doplňky vybavený kit nemá do buducna prakticky žádnou hodnotu, vyjma pro svého stavitele.
Sami dobře víte, jaký je problém prodat postavený plastikový model.
Kdežto u kovového modelu, alespoň u drtivé většiny z nich, jeho cena časem vzrůstá a není nic divného, že model, který se prodával za 30,- USD dneska na aukcích stojí 200 i více USD.
zved
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od zved »

Souhlas, že Amercom není příliš kvalitní sběratelský materiál (i když občas se něco celkem zadaří). Já osobně ho spíše beru jako doplněk a podklad pro různé úpravy a dodělávky, testování kamufláží apod.

Jinak si myslím, že se nikdo nenaváží přímo do sběratelů autíček apod. Je to každého věc. Já to beru jen jako jakýsi "povzdech" kitařů nad tím, kam modelařina dospěla a celkově nad komerčností a ujetostí doby. I když - sběratelství a modelařina jsou 2 úplně rozdílné věci. Je to jak s uměním. Někdo do toho třeba i investuje s vidinou zhodnocení. A vůbec nevadí, že jsou to mazanice bez reálné umělecké hodnoty. To je realita.

Prostě platí, že kvalitní ruční práce, navíc třeba dle skutečné předlohy, dobře udělaná je vždy lepší (a většinou několikanásobně), než jakýkoli továrně vyráběný model. A takové dílko si časem také svého kupce najde.
velitel
praporčík
praporčík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od velitel »

Asi jsem to napsal nepřesně. neměl jsem na mysli toto fórum konkrétně.
Ale spíše jiná fóra, hlavně čistě modelářská, tam většinou na kovových modelech nezůstane nit suchá.
kingandcountry
podpraporčík
podpraporčík

Tak jak

Hold každý má svou pravdu a jediný kdo by to mohl rozseknout ,
doufám,že s tím všichni souhlasí je p.Jára Cimrman.Pokouším se s ním
spojit a samozřejmě budu o případné odpovědi zde informovat.
Slyšel jsem,že postavil 366 modelu za rok a to bez návodu a lepidla.
p.s.vše drželo sílou vůle.Zajímavá je i jeho kompletní sbírka Elastolinu a Lineolu z papírmaše. Takže z toho nevyplývá co měl raději. :rotuj:
Nemluvil s ním někdo o tom?
cover72
7. Major
7. Major

Příspěvek od cover72 »

Když to tu tak čtu, tak si vzpomínám na (celo)kovové modýlky fy. Maisto, co jsem sbíral jako mladší - z těch by asi kitaři rovnou spáchali harakiri :D
Dokonce ani měřítko na nich nebylo - to jsem si vypočítával za pomoci rozměrů z Jane's a pravítka. Většině dokonce seděly rozměry na délku a šířku pro stejné měřítko!
velitel
praporčík
praporčík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od velitel »

Pravda, na kovové modely firmy Maisto jsem docela zapomněl. Tyhle modely prodáváme taky, ale jen na akcích. Jsou to vhodné alternativy pro "řvoucí" dětičky, které si chtějí odnést z leteckého dne nějaký modýlek a 500,- Kč za nejlevnější kovák se rodičům, vcelku pochopitelně vzhledem k věku dítěte, zdá docela dost. A chodí i dost lidí v různém věku, kteří je docela seriózně sbírají a vždycky nám prohrabou krabice, jestli nemáme něco z těch pár kousků, co jim chybí.
Tyhle modýlky mě ale absolutně nevadí, protože si na nic nehrají, tedy nevydávají se za něco, co v žádném případě nejsou.
jersey.se
Kapitán
Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jersey.se »

velitel píše: Kvalita modelů šla v posledních několika letech prudce nahoru. Je to obor srovnatelný se sběratelstvím modelů aut a je zajímavé, že do sběratelů aut se nikde nikdo "nenaváží" a jsou přijímáni jako jedna z odnoží.
Nesouhlasím. Díky svému specifiku (jednodušší tvary, méně rytí, menší zmenšení, dostupnější barvy a asi také delší tradice a tím zkušenost) jsou propracovanější kovové modely automobilů nesrovnatelně věrnější než kovové hračky připomínající letadla, u kterých (i u velmi drahých) najdete nezakryté šrouby a slícování je obvykle provedeno tak "kvalitně", že konkrétně na tom MiG-29 by po převedení do skutečné velikosti vznikla vespod trupu asi půlmetrová spára. Kromě toho, že si občas pro radost postavím model letadla který mne skutečně zajímá, také si občas koupím a dle svých představ doupravím model auta které mne skutečně zajímá. Nemám absolutně nic proti sbírání kovových hraček nebo čehokoliv, ale slovo "model" si modeláři (dříve častěji možná "kitaři") pro sebe zabrali poněkud dříve než sběratelé, pojmenovali jím svou odbornost, a stalo se synonymem pro "maketu", tedy věrnou zmenšenou kopii něčeho. To kovové hračky v naprosté většině nejsou, byť uznávám že jsem byl překvapen kvalitou některých, ovšem pouze těch největších, kde se ztratí nemožnost znázornit v současné době do kovu dostatečně jemné rytí a stejně si myslím, že ve skutečné bodovací soutěži by neměly šanci. Spojení slova "model" s hotovými kovovými hračkami ve mě vyvolává hořký úsměv - i ti kteří postrádají manuální zručnost, trpělivost nebo obojí by chtěli být zváni "modeláři".
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast
kingandcountry
podpraporčík
podpraporčík

Mám v tom harampádí děsnej bordel zatím jsem našel nejstarší katalog
se slovem ,,MODEL,, z roku 1965,ale mám určitě z roku1958 taky Britainse.Samozřejmě doma vyráběné modely ač techniky či letadel musí být zákonitě lepší než ty seriovky.To jedině,že by stály 10 000 a více.Ale,je tady jedno velké Ale,co jsem již říkal a nemyslím,že je to dobře.,,Ceny modelhraček ve výsledku mnohonásobně převyšují ceny ručně dělaných modelu. LIDI DÁVEJTE SEM VÍCE FOTEK AČ JIŽ MODELU ČI MODELHRAČEK,URČITĚ TO PŘIDÁ NA ATRAKTIVITĚ TĚCHTO STRÁNEK.
P.S. díky Tony za tvoje fotky i vedení těchto stránek.
Obrázek
velitel
praporčík
praporčík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od velitel »

Ale,je tady jedno velké Ale,co jsem již říkal a nemyslím,že je to dobře.,,Ceny modelhraček ve výsledku mnohonásobně převyšují ceny ručně dělaných modelu.

Doufám, že jsem to správně pochopil z kontextu Vašeho příspěvku, že jste chtěl říct, že cena kovového sériového modelu několikanásobně převyšuje cenu doma udělaného kitu.

Máte pravdu jenom napůl. Samotná pořizovací cena určitě ano. Ale pořád máte doma jen hromádku plastových součástek. Kde jsou barvy, lepidla, technické vybavení? Ale hlavně ČAS venovaný sestavení, úpravě, nabarvení, atd.? To nepočítáte?
Samozřejmě je to relax, zábava, atd.
Ale vemte to jinak. Když bude někdo chtít mít doma ( a neumí si ho postavit sám ) třeba Spitfira v 1:48, tak ho v kovu pořídí do max. 1 500,- Kč. Sice to nebude třeba přesně to číslo, na kterém létal třeba děda v Anglii, ale bude ho mít. Kolik bude stát postavení téhož z plastiku? Tedy pokud to nebude jen služba kamarádovi zadarmiko, resp. za pořizovací cenu stavebnice?
kingandcountry
podpraporčík
podpraporčík

Asi jsem se trochu špatně vyjádřil,myslel jsem až po určité době,
po pár letech a to co jsou ostatní ochotni vám za váš sestavený model zaplatit. Omlouvám se pracuji u toho a tok myšlenek není 100% :) .

Uplně souhlasím s tim co říkáte ,, Kde jsou barvy, lepidla, technické vybavení? Ale hlavně ČAS venovaný sestavení, úpravě, nabarvení, atd.? To nepočítáte?,, .
Je to pak smutný pohled a člověka to celkem mrzí,když rušíte sbirku.
Mám doma oboje a zájem o hračkomodely a to i vzahraničí je mnohem
lukrativnější. Za slepený model se spíše dočkáme velkého ocenění poklepávání po zádech obdivných pohledu.
Ale jak jsem říkal pro peníze to přece neděláme nás to baví,
to dál je prostě realita.
velitel
praporčík
praporčík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od velitel »

Nechci aby to znělo absolutně, ale já mám zkušenost, kdy se na mě obrací, např. pozůstalí, že by rádi prodali sbírku plastikových modelů, už samozřejmě sestavených a já je musím zklamat, že je to v podstatě neprodejné nebo za pár kaček. Stačí se podívat na různé aukční portály - tohle zboží jsou ležáky. Kdžto kvalitní kovový model prodáte i dráže, ale o tom jsem tu už psal.
A už jsem taky psal, že to nikomu neberu, každému co jeho jest, ale chce to trošku tolerance. Navíc se "svými" sběrateli se znám, alespoň s těmi nejzarytějšími, osobně a v drtivé většině jsou to lidé od fochu, tedy bývalí i současní piloti, mechanici nebo prostě jen nadšenci, jejichž znalosti mě pokaždé ohromí. A tyhle lidi by si nějaký shit do sbírky nepořídili. A většinou jsou to lidi, kteří na stavění prostě nemají čas, vlohy, chuť atd.
kingandcountry
podpraporčík
podpraporčík

Není to letadlo,ale jen pro příklad jsem se před tydnem učasnil aukce
bohužel jsem to vzdal a dál jen zíral kam to popoleze.
Pořizovací cena roku 1999 okolo 200dolaru,ted prodej 2215dolaru.
Měřítko 1:30.Modelhračka no...to bych :sad:
velitel
praporčík
praporčík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od velitel »

kingandcountry píše:Není to letadlo,ale jen pro příklad jsem se před tydnem učasnil aukce
bohužel jsem to vzdal a dál jen zíral kam to popoleze.
Pořizovací cena roku 1999 okolo 200dolaru,ted prodej 2215dolaru.
Měřítko 1:30.Modelhračka no...to bych :sad:
Obrázek
A co to bylo za letadlo? Docela by mě to zajímalo. A to měřítko??? 1:30 !!!
Nemáte odkaz? Určitě to bylo na e bay, že?
kingandcountry
podpraporčík
podpraporčík

Není to letadlo,myslel jsem to německé 88 dělo na obrázku.
Doufám,že se vám ta fotka zobrazuje. Ano,bylo to na e bay,
bohužel odkaz už nemám
velitel
praporčík
praporčík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od velitel »

kingandcountry píše:Není to letadlo,myslel jsem to německé 88 dělo na obrázku.
Doufám,že se vám ta fotka zobrazuje. Ano,bylo to na e bay,
bohužel odkaz už nemám
No ona se ta fotka právě vůbec nezobrazila. Kdybych totiž viděl dělo na obrázku, tak se neptám po letadle. :D
kingandcountry
podpraporčík
podpraporčík

Asi jsem se trochu pomateně vyjádřil :wink: ,,pracuju u toho,,
Obrázek
Bihihi,tak sorry.
:D
kingandcountry
podpraporčík
podpraporčík

Tak už mám klid a nikdo na mě nemluví :) .
Mě se to hned Veliteli zdálo divné a tušil jsem zradu v zobrazování.
No když já se na něj tak spokojeně díval a představoval si ho doma ve vetrýně :shock:
TonyHazard
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze

Příspěvek od TonyHazard »

Pánové, myslím, že slovo model tu nebudeme řešit, to slovo se používá v mnoha oborech (výtvor, oblečení ...). Já ho v případě hotových modelů používat budu, ať se modeláři urazí či ne. Na druhou stranu se nebudu přít o kvalitě zde uváděné kolekce (odpovídá tomu cena). Tím považuji debatu o slovu "model" za uzavřenou.

Trochu jsem toto téma opomíjel, ale po uvedení jmenované kolekce se to trochu rozjelo, tak opět přidám pár kousků. (Firma Hobby Master, 1:72)

Obrázek Bristol Beautfighter Mk.VI, No. 272 Squadron, Malta 1942

Obrázek Bristol Beaufighter Mk.21, N-SK A8-116, 93 Squadron, RAAF “Green Ghost”, 1945 "Babs" "pistol packin' gremlin"

Obrázek Bristol Beaufighter Mk.IF, RO-B, No.29 Sqn., West Malling, late 1942 "Bambi"

Zdroj : HobbyMaster (označení modelů převzato bez úprav)
ObrázekObrázekObrázekObrázek
Nebojuj s nikým, kdo neví nic o vztahu rytíře a meče!
Na fóru Palba.cz jsem skončil, dotazy a SZ prosím neposílat.
TonyHazard
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze

Příspěvek od TonyHazard »

Další modely od firmy HobbyMaster (1:72)

Obrázek P-39Q Airacobra, GC II/6 "Travail" French Air Force, 1944

Obrázek P-39Q AiraCobra, 4 Stormo, C.T. Italian, Co-Belligerent AF, Italy 1945

Obrázek Bell (Model 15B) P-39F-1BE Airacobra, RAAF 24 Squadron, late 1942

Zdroj : hobbymaster
ObrázekObrázekObrázekObrázek
Nebojuj s nikým, kdo neví nic o vztahu rytíře a meče!
Na fóru Palba.cz jsem skončil, dotazy a SZ prosím neposílat.
Odpovědět

Zpět na „Hotové modely“