Na minulé straně
Moderátor: jarl
I když mě někdo může považovat za zaujatého, protože prodávám hotové kovové modely letadel a vojenské techniky, tak přidám svůj názor.kingandcountry píše:Sem byl zatím líný na to reagovat,ale myslím,že každý at si sbírá co se mu líbí.
Ač smutné,ale je to realita,člověk se několik měsícu patchá s modelem spoustu hodin a když to po pár letech chce prodat dostane kulový.
U některých seriově dělaných modelhraček muže po letech dostat i mnohonásobek.
Jeden známý mě daroval v roce 1990 model panthera od firmy Tamia s doplnkama od Verlindena,který vyhrál nějakou modelářskou výstavu.Kvuli nedostatku prostoru jsem ho prodal a maximum bylo šest stovek.V témže roce jako jsem dostal panthera jsem si koupil modelhračku od firmy Timpotoys,,římana, za 300kč a minulý rok prodával za 2000kč.
,,Samozřejmě penězi se nedá všechno měřit,,
Nesouhlasím. Díky svému specifiku (jednodušší tvary, méně rytí, menší zmenšení, dostupnější barvy a asi také delší tradice a tím zkušenost) jsou propracovanější kovové modely automobilů nesrovnatelně věrnější než kovové hračky připomínající letadla, u kterých (i u velmi drahých) najdete nezakryté šrouby a slícování je obvykle provedeno tak "kvalitně", že konkrétně na tom MiG-29 by po převedení do skutečné velikosti vznikla vespod trupu asi půlmetrová spára. Kromě toho, že si občas pro radost postavím model letadla který mne skutečně zajímá, také si občas koupím a dle svých představ doupravím model auta které mne skutečně zajímá. Nemám absolutně nic proti sbírání kovových hraček nebo čehokoliv, ale slovo "model" si modeláři (dříve častěji možná "kitaři") pro sebe zabrali poněkud dříve než sběratelé, pojmenovali jím svou odbornost, a stalo se synonymem pro "maketu", tedy věrnou zmenšenou kopii něčeho. To kovové hračky v naprosté většině nejsou, byť uznávám že jsem byl překvapen kvalitou některých, ovšem pouze těch největších, kde se ztratí nemožnost znázornit v současné době do kovu dostatečně jemné rytí a stejně si myslím, že ve skutečné bodovací soutěži by neměly šanci. Spojení slova "model" s hotovými kovovými hračkami ve mě vyvolává hořký úsměv - i ti kteří postrádají manuální zručnost, trpělivost nebo obojí by chtěli být zváni "modeláři".velitel píše: Kvalita modelů šla v posledních několika letech prudce nahoru. Je to obor srovnatelný se sběratelstvím modelů aut a je zajímavé, že do sběratelů aut se nikde nikdo "nenaváží" a jsou přijímáni jako jedna z odnoží.
A co to bylo za letadlo? Docela by mě to zajímalo. A to měřítko??? 1:30 !!!kingandcountry píše:Není to letadlo,ale jen pro příklad jsem se před tydnem učasnil aukce
bohužel jsem to vzdal a dál jen zíral kam to popoleze.
Pořizovací cena roku 1999 okolo 200dolaru,ted prodej 2215dolaru.
Měřítko 1:30.Modelhračka no...to bych