Alfik: To nelze než podepsat
Ač mi sovětská/ruská letadla připadají velmi zajímavá a nemám rád předsudky při jejich posuzování, byl bych blázen, kdybych tvrdil, že je plně srovnatelné s letadly o generaci mladšími. Proto jsem také navrhl, aby se "souboj" jerseyho a Rosomáka omezil jen na ten typ mise, ve kterém je MiG, resp. jeho modernizované verze nejsilnější.
S výsledkem jsem plně spokojen a při hledání "důkazů" i čtení příspěvků "palbáků" jsem se dozvěděl dost nového.
A ještě nakonec to cover72 a Pop.
Pokud jsem psal o zkušenostech z posledních 25 let, tak jsem neměl na mysli pouze Pouštní bouři, i když tam se převedení vzdušných bojů na velkou vzdálenost projevila přímo ukázkově (a to oboustranně - jediný sestřel IrAF zaznamenal MiG-25PD raketou R-40TD, obětí byl F-18C).
Nicméně existují i další, mnohem vyrovnanější konflikty - Irán/Irák; Etiopie/Eritrea a další drobné šarvátky. Ve všech případech je možné vysledovat rostoucí úspěšnost AAM a používání kanónů primárně proti vrtulníkům.
Ostatně stejný vývoj je patrný i v činnosti IAF.
Jinak covere72, ačkoli se mi líbí Tvůj popis střetu dvou formací stihačů, kteří se, ve stylu Star Wars utkají v lítém boji, kde rakety sviští všemi směry fléry plají v záři zapadajícího Slunce jehož kouřem oslabené paprsky se odrážení od kouřových hledí rytířů nebes. A to vše v řevu forsáží ....
Domnívám se, že realita (pokud nevypukne 3. "Velká válka") bude poněkud prozaičtější - průniky malých skupin útočných letadel se vzdušným krytím dvojice či čtveřice stíhačů, kterým se ve splnění úkolu bude snažit zabránit jiná dvojice / čtveřice. Nasazování větších svazů je nejen nákladné, ale vzhledem k účinnosti moderní výzbroje a demaskujícím vlivům větších skupin i nerozumné.
A tady se právě otevírá možnost pro lehké stihače či víceúčelové letouny se schopností nenadálého přepadu a schopností boje BVR.
Ale jak píše alfik, možná že vše bude jinak a že ještě rádi využijeme jerseyho ozbrojené Cessny
(jersey, to byl fór

)