Obrněné vozidlo MARS

Odpovědět
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Re: Obrněné vozidlo MARS

Příspěvek od Zemakt »

Jako ne že bych byl zrovna jeho příznivec, ale už výše jsem psal o tom vrabci. Nicméně, jestli je ta doba dodání fakt. Takt to je naprosté zoufalství.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

skelet:
V dnešním světě si prakticky každý stát zvládá vyrábět vlastní těžké 4x4, tak o nějakém exportu velmi silně pochybuju. Nemluvě o tom, že státy bez výrobních možností sáhnou po politicky smysluplném dodavateli. Ať již třeba JLTV z USA, nebo něčem z Číny a podobně.

Osobně jsem byl proti nákupu Gerlachu, ale nakonec by to byla snad i lepší varianta jak MARS.
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

ObrázekObrázekObrázek
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

co dodat ...
ObrázekObrázek

pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Nešli by vozidlá v tejto fáze vymeniť za patriota 2 ?
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Obávám se že vzhledem k současnému bití se v hruď k tomu chybí vůle. Ono jako asi by to nebyl problém, ale než by se to zase dovyvinulo tak už by se psal ten rok 27. Nicméně ukrutné tempo dodávek cca 3 stroje za rok by asi bylo mnohem vyšší :roll:
ObrázekObrázek

stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

Pokud by jsme chtěli něco rychle co zapadne do ačr, vezme se iveco lmv (to už se mohlo místo tater). Tady nejde vůbec o to vylepšit nějak práci rbs70, tady jde o to po krachu peruna rychle zavést mars - jen jim do toho hází klacky sám výrobce :o)
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

buď je to "exportní" šméčko nebo šméčko v rámci výběru univerzální platformy. "sorry jako, už máme zavedené Mars, tak budeme Marťany jen dokupovat pro ostatní jednotky".
ObrázekObrázekObrázek
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

Skelet: naprostý souhlas jen mě zaskočily ty termíny i kusové výrobě se dá 16 ks do roka postavit, ale tady asi nastává ještě ten průser s tím, že chtějí AČR opravdu podojit i na těch 16 ks a hlavně to, že nemá certifikáty na tu garantovou ochranu.
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

Zemakt píše: 14/4/2025, 11:05co dodat ...
Snad jenom počkat zda je to vůbec pravda a pokud ano, tak co je zatím termínem dodání. Z hlavy mě napadají min. tri důvody. V létě bychom měli vědět víc.
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

pjaro77 píše: 14/4/2025, 14:15 Nešli by vozidlá v tejto fáze vymeniť za patriota 2 ?
A důvod?
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

CSG vozidlá vyrába rýchlejšie. SVOSu to bude trvať akoby produkovali stíhačky.
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

pjaro77 píše: 14/4/2025, 18:23 CSG vozidlá vyrába rýchlejšie. SVOSu to bude trvať akoby produkovali stíhačky.
A to víš nebo si to myslíš? Navíc ani CSG nemá neomezené kapacity, zatím jsou rádi, že stihají to co mají. Až se opravdu ve WP rozjede Patriot (zatím jen desítky kusů) a hlavně Tadeas, tak jsem na ně zvědavý. A to nemluvím o tom, že není dobré posilovat závislost na CSG.
Počkejme a uvidíme, zatím nevíme vůbec nic.
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

Ty sem také píšeš jen to co si myslíš, tak za to nenapomínej ostatní viz "zatím jsou rádi, že stihají to co mají".
Já vůbec stav výroby v CSG neznám, ale třeba mě mile překvapili jaké množství a jak rychle od popisu Dit už bojuje na UA - to bylo až neuvěřitelné. Takže rozhodně bych si netroufal říkat, že jsou rádi, že stíhají.
Co chápu smlouvu s poláky tak tam dělají jen dodavatele a samotná výroba Patriot i Tadeas pro Polsko probíhá v PL.

Souhlas, že kvůli 16 ks bych nic nového nezaváděl ani náhodou (tedy ani patriot) - jak již jsem psal mohli vzít lmv a hotovo.

Ohledně Marsu - pokud je to opravdu vše otestované a připravené k výrobě stovky ks jak tvrdí, tak těch 16 ks musí dodat za pár měsíců (max rok pokud kecají s výrobou a budou to montovat po jednotlivých ks), takže stav výroby ve svos brzo poznáme:(
Ať se jich už někdo sakra zeptá co je to středisko NATO, kolik jich je a kde - stále to říkají.:)
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

stirling píše: 15/4/2025, 09:51 Ty sem také píšeš jen to co si myslíš, tak za to nenapomínej ostatní viz "zatím jsou rádi, že stihají to co mají".
Já vůbec stav výroby v CSG neznám, ale třeba mě mile překvapili jaké množství a jak rychle od popisu Dit už bojuje na UA - to bylo až neuvěřitelné. Takže rozhodně bych si netroufal říkat, že jsou rádi, že stíhají.
Co chápu smlouvu s poláky tak tam dělají jen dodavatele a samotná výroba Patriot i Tadeas pro Polsko probíhá v PL.

Souhlas, že kvůli 16 ks bych nic nového nezaváděl ani náhodou (tedy ani patriot) - jak již jsem psal mohli vzít lmv a hotovo.

Ohledně Marsu - pokud je to opravdu vše otestované a připravené k výrobě stovky ks jak tvrdí, tak těch 16 ks musí dodat za pár měsíců (max rok pokud kecají s výrobou a budou to montovat po jednotlivých ks), takže stav výroby ve svos brzo poznáme:(
Ať se jich už někdo sakra zeptá co je to středisko NATO, kolik jich je a kde - stále to říkají.:)
Dita se dělá na Slovensku. Tatra krom své standardní výroby dělá ještě podvozky pro WP. A jedním z problémů výroby Bohdanyna UA, krom dodávek polotovarů pro výrobu hlavně jsou i omezené produkční možnosti Tatry při dodávkách podvozků.
Takže jak říkám, nevíme nic a min. do léta to ani vědět nebudeme.
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

Je ti jsasné, že CSG je spousta firem a tak podvozky a pohon jdou za Tatrou, ale rozhodně to neznamená, že nestíhá EA nebo TDV.
Dita se tedy dělá kde konkrétně? Chápu, že bez součástek z sk se to neobejde, ale do teď jsem žil, že ta montážní linka je ve šternberku?
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Juraj Tichý »

Skoro celá sa robí na Slovensku. Podvozok v Trenčíne v Tatra Defence Slovakia, zbraň v Dubnici v ZŤS špeciál.
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

stirling píše: 15/4/2025, 11:42 Je ti jsasné, že CSG je spousta firem a tak podvozky a pohon jdou za Tatrou, ale rozhodně to neznamená, že nestíhá EA nebo TDV.
Dita se tedy dělá kde konkrétně? Chápu, že bez součástek z sk se to neobejde, ale do teď jsem žil, že ta montážní linka je ve šternberku?
Tak návrh zněl, nahradit to Patriotem. A tam ti je prd platné, že má EA volno, když Tatra nedodá podvoze a motor.
Takže ještě jednou, o možnostech SVOS nevíme zatím nic. Máme jen jednou zprávu z TV, která může a nemusí být pravda. A pokud to pravda je, tak nevíme z jakého důvodu, zda slabé produkce v SVOS nebo v Saabu nebo zda to není požadavek MO či AČR.
Proto počkejme a až to bude jasné, tak klidně nadávej. Ne, že by ti to bylo platné.
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

Juraj Tichý píše: 15/4/2025, 12:14 Skoro celá sa robí na Slovensku. Podvozok v Trenčíne v Tatra Defence Slovakia, zbraň v Dubnici v ZŤS špeciál.
Podvozek - jako, že se přivezou díly z Kopřivnice a tam se to smontuje? nebo jako se tam dělají normálně nápravy a roury v nějakém metalurgickém závodě?
A tedy Dita jako komplet se dělá v Trenčíně?
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

Nesher píše: 15/4/2025, 13:18 Tak návrh zněl, nahradit to Patriotem. A tam ti je prd platné, že má EA volno, když Tatra nedodá podvoze a motor.
Takže ještě jednou, o možnostech SVOS nevíme zatím nic. Máme jen jednou zprávu z TV, která může a nemusí být pravda. A pokud to pravda je, tak nevíme z jakého důvodu, zda slabé produkce v SVOS nebo v Saabu nebo zda to není požadavek MO či AČR.
Proto počkejme a až to bude jasné, tak klidně nadávej. Ne, že by ti to bylo platné.
Tak když pominu, že s tím sem rozhodně nepřišel (viz LMV), tak těch 16 ks je pro CSG počet který by smontovali za rok snad i v pražské centrále. Bohdana zatím stále jen na tatře, takže to zvládli a zvyšují kapacitu a oni moc dobře vědí co mohou nabídnout, pokud by měli pocit, že to nezvládají tak by se asi nehlásili na ženijní vozidla.
Souhlas v tom, že to mohla být chyba toho úředníka, firma sama ofiku hovoří o připravené kapacitě na stovku ks za rok.
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika a dělostřelectvo“