OSSR - výběr nového kolového BVP
Re: OSSR - výběr nového kolového BVP
Ďakujem.
Mňa zaujímajú tie 3 tyčky alebo antény na pravej strane pri pohľade spredu. Čo to je, viete niekto?
Mňa zaujímajú tie 3 tyčky alebo antény na pravej strane pri pohľade spredu. Čo to je, viete niekto?
"Alea iacta est"
Pripomína mi to toto:
https://www.aliter.com/sk/produkty-sluzby/b2r
https://www.aliter.com/sk/produkty-sluzby/b2r
Používajú sa tie rádiá na pripojenie vozidiel k mokysu alebo je to nezávislé ?
Aliter má svoj systém pre dátovú komunikáciu medzi vozidlami. Čo z toho si OSSR vyzoblo, nie je verejne známe. A to je dobre..
MOKYS predsa komunikuje na urovni praporu a ma perspektivne komunikovat na urovni brigady. Je teda vobec planovany aj datovy prenos az na uroven vozidiel ?
Niektoré bojové vozidlá predsa musia komunikovať s prenosovými vozidlami mokysu. Alebo má veliteľ behať od svojho BVP k vozidlu mokysu ako poštár s obálkami ?
Ja neviem ako rozmýšľajú na MOSR ale snáď sme v 21.storočí a komunikačno-dátové siete sa bežne prepájajú.
Ja neviem ako rozmýšľajú na MOSR ale snáď sme v 21.storočí a komunikačno-dátové siete sa bežne prepájajú.
Ano a tieto vozidla sa volaju velitelske. A je ich v celom prapore kolko ? 4 ?
A keď nepriateľ odpáli veliteľské vozidlo ale veliteľ prežije a presunie sa do bežného vozidla, nebude môcť komunikovať s mokysom ?
Vysielačka vo veliteľskom hádam nie je veľká ako lodný kufor, žeby sa nezmestila aj do iných vozidiel.
Ako sa náhrada veliteľského rieši v takom prípade ?
Vysielačka vo veliteľskom hádam nie je veľká ako lodný kufor, žeby sa nezmestila aj do iných vozidiel.
Ako sa náhrada veliteľského rieši v takom prípade ?
- Juraj Tichý
- Kapitán
Každé vozidlo je objednane s C4ISTAR systémom.
Na vytváranie dátových sietí neslúžia C2 vozidlá.
Na vytváranie dátových sietí neslúžia C2 vozidlá.
- Pressburger
- Kapitán
Len pripomeniem, že toto je verzia po tej, čo sa bude dávať na Patrie, ktorej prvý kus sa už testuje aj s podvozkom.
Uvidíme, či OSSR prikúpi tie sebaochranné systémy.
Uvidíme, či OSSR prikúpi tie sebaochranné systémy.
"Alea iacta est"
To bude musieť, pretože na ne bude útočiť záplava dronov zhora.
Pjaro, trochu by som to tvoje nadšenie pre drony krotil. Zabúdaš stále na jednu vec, tak ako sa postupne vyvíjajú drony, tak to isté platí aj pre spôsoby boja proti nim. Kľudne už zajtra sa vďaka systémom EW môže z nich stať nefunkčný kus elektroniky a plastu ležiaci na zemi. Samozrejme, že s nimi treba dnes rátať, ale zase vidieť budúcnosť len v nich je naozaj krátkozraké.
- Juraj Tichý
- Kapitán
PTRS však budú existovať aj naďalej.
Patrie musia dostať APS.
Patrie musia dostať APS.
Na to ti doporučujem zabudnúť. Žiadne EW čo by v rýchlosti vývoja predbehol vývoj dronov nebude. Som informatik, viem ako rýchlo ide vývoj dronov a AI. Aj u civilov v garážach sa montujú zaujímavé projekty.Flader píše: ↑18/5/2024, 14:52 Pjaro, trochu by som to tvoje nadšenie pre drony krotil. Zabúdaš stále na jednu vec, tak ako sa postupne vyvíjajú drony, tak to isté platí aj pre spôsoby boja proti nim. Kľudne už zajtra sa vďaka systémom EW môže z nich stať nefunkčný kus elektroniky a plastu ležiaci na zemi. Samozrejme, že s nimi treba dnes rátať, ale zase vidieť budúcnosť len v nich je naozaj krátkozraké.
Ak nebude spojenie, dron si sám označí a nájde cieľ. Optická kamera, infra kamera. Alebo mu bude svietiť laser na ciele z iného dronu. Možností je veľa.
Nikdy som netvrdil, že vidím budúcnosť len v dronoch.
Žiadna umelá inteligencia ti nepomôže, keď ti napríklad externý zdroj upečie dosku plošného spoja.
Tak ten chcem vidieť na vozidlách ako pečú elektroniku na stometrovú vzdialenosť.
Chcem vidieť ako pečie elektroniku roju dronov útočiacich z pár metrovej výšky zo všetkých strán ako osy.
Chcem vidieť ako pečie elektroniku roju dronov útočiacich z pár metrovej výšky zo všetkých strán ako osy.
- Juraj Tichý
- Kapitán
Neboj, uvidíš.