Očkovanie proti COVID-19

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Zamčeno
Firefly
nadrotmistr
nadrotmistr

Re: Očkovanie proti COVID-19

Příspěvek od Firefly »

HONZIK11 píše:Nevsiml jsem si ,ze by v 1995- 96 byly ucpane ,,Jipky ,,nemocnymi na chripku napojenymi na plicni ventilatory. Ani Ostravska krematorka nemela na parkovisti dva plne mrazirenske navesy nad ramec svych kapacit.
Vidíš, já musel na akutní operaci 26. listopadu 2020 v okresní nemocnici a taky jsem si nevšiml, že by JIP byly plné. Ptal jsem se známého lékaře, kolik leží v nemocnici lidí s koronou a představ si, že celých 17 lidiček. Hlavně, že zavřeli internu a ortopedii, kde jsou ubytovaný vojáci cca 10 kousků a odložili všechny plánovaný operace. Vojáci se poflakovali po nemocnici a podle vyjádření uklízečky na pokojích, kde chrápou jen bordel a smrad. S mrazáky seš asi jedna ruka s s tím červologem :-) Tk vzniká panika. Co bylo v roce 1995 si již nepamatuji, což je zcela normální, ale existují záznamy.
Naposledy upravil(a) Firefly dne 5/1/2021, 19:47, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

Největší životní úspěch? Nevím ještě. Ještě žiju! Josef Šnejdárek
Wasp
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Wasp »

Scotty
Vakcíny na chřipku se vyvíjí 2-5 let dopředu a odhaduje se které kmeny budou nejrozšířenější v době použití , jde o statistické odhady.
Základ té vakcíny už je schválený, dlouhodobě otestovaný (neměnný), mění se tam "jenom podjednotky".
Jde ale hlavně o jinou technologii očkování a jde o zcela jinný přístup.

Naproti tomu u vakcíny Covid jde o mRNA technologii která je nová v porovnání s očkováním na sezónní chřipku.
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

FIREFLY PISE.

S mrazáky seš asi jedna ruka s s tím červologem :-) Tk vzniká panika. Co bylo v roce 1995 si již nepamatuji, což je zcela normální, ale existují záznamy.[/quote]
Pro Firefly JEDNO VIDEO A CLANEK aby nezapomel.

Jo jsem jedna ruka s červologem.Otec byl pred duchodem vedouci mikrobiolog po cely svuj zivot. Teta hlavni sestrou na JIP,dnes stale pracuje i kdyz v duchodu a dcerenka ted sestrou v Brne na covid oddeleni fakultni nemocnice sv. Anny v Brne.

https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/kor ... zpravy_jog
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Wasp píše: Naproti tomu u vakcíny Covid jde o mRNA technologii která je nová v porovnání s očkováním na sezónní chřipku.
Ovšem na technologii mRNA vakcín se pracuje už také delší čas. U covid vakcíny se to "jen" aplikovalo do praxe.
Wasp
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Wasp »

Scotty,
v jakém oboru pracuješ ?
Naposledy upravil(a) Wasp dne 5/1/2021, 20:56, celkem upraveno 1 x.
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

......vývoj mRNA vakcín trval desítky let. Vědci totiž museli přijít na to, jak přimět mRNA, aby zůstala nedotčena dostatečně dlouho v buňkách, aby účinkovala.

Teoreticky mají mRNA vakcíny také potenciál pro výrobu dalších vakcín. Díky rychlému pokroku v sekvenačních technologiích lze velmi rychle určit genetickou informaci virů – i těch zcela nových – a je tedy možné velmi rychle připravit specifickou mRNA, která je potřebná k vytvoření v nich obsažených klíčových proteinů. To znamená, že budoucí vakcíny by mohly být vyráběny stejně rychle jako vakcíny Pfizer / BioNTech a Moderna COVID-19

https://www.nzip.cz/clanek/1077-covid-1 ... -vakcinach
Choroš
štábní rotmistr
štábní rotmistr

Příspěvek od Choroš »

HONZIK11 píše:......vývoj mRNA vakcín trval desítky let. Vědci totiž museli přijít na to, jak přimět mRNA, aby zůstala nedotčena dostatečně dlouho v buňkách, aby účinkovala.

Teoreticky mají mRNA vakcíny také potenciál pro výrobu dalších vakcín. Díky rychlému pokroku v sekvenačních technologiích lze velmi rychle určit genetickou informaci virů – i těch zcela nových – a je tedy možné velmi rychle připravit specifickou mRNA, která je potřebná k vytvoření v nich obsažených klíčových proteinů. To znamená, že budoucí vakcíny by mohly být vyráběny stejně rychle jako vakcíny Pfizer / BioNTech a Moderna COVID-19

Problém je, že pod pojmem "vývoj RNA vakcíny" můžete zahrnout všechno od objevu nukleových kyselin, klidně se dá říct, že to vyvíjeli posledních skoro sedmdesát let. K druhé části ovšem vyplývá, že v první se kecalo. Ve skutečnosti nejspíš nejsou nějaké pokroky starší deseti let, starší technologie to moc neumožňovaly (paní Waspová mě kdyžtak opraví). Což neznamená, že mRNA vakcíny už deset let jedou.
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Wasp
Proč?
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

Choroš píše:
HONZIK11 píše:......vývoj mRNA vakcín trval desítky let. Vědci totiž museli přijít na to, jak přimět mRNA, aby zůstala nedotčena dostatečně dlouho v buňkách, aby účinkovala.

Problém je, že pod pojmem "vývoj RNA vakcíny" můžete zahrnout všechno od objevu nukleových kyselin, klidně se dá říct, že to vyvíjeli posledních skoro sedmdesát let. K druhé části ovšem vyplývá, že v první se kecalo. Ve skutečnosti nejspíš nejsou nějaké pokroky starší deseti let, starší technologie to moc neumožňovaly (paní Waspová mě kdyžtak opraví). Což neznamená, že mRNA vakcíny už deset let jedou.
Jedou ad 1. Kvuli studia pricin těžkeho akutního respiračního syndromu , Sars . V podstate si nelze nevsimnout ,ze uspesne jsou hlavne instituce , ktere se Sarsem zabyvaly uz v roce,2012 at uz kvuli neho samotneho nebo kvuli zminenym onkologickym aplikacim,, povzbuzeni/seznameni,, imunitniho systemu s nadorovym onemocnenim.
Choroš
štábní rotmistr
štábní rotmistr

Příspěvek od Choroš »

Honzik: Nehádám se, nevím to.
Choroš
štábní rotmistr
štábní rotmistr

Příspěvek od Choroš »

Wasp píše:Byl by zájem napsat jak ta vakcína funguje ?.
Myslím, že by to bylo fajn
Choroš
štábní rotmistr
štábní rotmistr

Příspěvek od Choroš »

Hoši, hoši… nějak se nám zasekl gramofon. Pokud někdo čte mé příspěvky tři čtvrtě roku, pak diskutuje tady, a poté opakovaně naznačuje, že tu popírám covid, měl by si dát mokrý hadr na hlavu. Nebo možná já, úplně stejně můžu ty texty předčítat rybičkám v akváriu. Kdo si chce něco přečíst a přemýšlet nad tím, má možnost, o nic jiného ani nejde.
V tématu Covid na Slovensku jsem dával odkazy na další věci, většina zdejších diskutujících o nich ví (a úspěšně ignoruje), například o tom, že úmrtnost v ČR je oproti dlouhodobému průměru zvýšená o zhruba deset procent (lovím zpaměti, nebudu to hledat zase) - což je méně než běžné výkyvy v úmrtnosti v různých ročních dobách - ale jen polovina z toho nárůstu jsou nositelé Covidu, tj. na Covid sám zemřelo ještě méně lidí). Platí to i pro ostatní státy. Takže ne, že za všechno může Covid. Může za polovinu. Za druhou polovinu mohou opatření proti němu. Samozřejmě je relevantní námitka, že s uvolněním opatření by došlo k nárůstu Covid pozitivních mrtvých, a bylo by prima, kdyby někdo přišel s nějakým modelem, příkladem… Třeba o tom se můžeme bavit, a ne pořád dokola, že Covid je hrozný a umřem.

Kenaft: Keď bola chrípková epidemia v Česku pred nejakou dobou tak sa uvádza lo že ju prekonala väčšina populácie. Dajme tomu že by to teda bolo 3mil obyvateľov. Zomrelo cca 6000 ľudí

Ocenil bych přesnější data a zdroj, jinak to je takové tvrzení k ničemu… hodí se právě jen propagačně.

A či je to umelo vyvolaná panika? Zaujímavé že sa na tú paniku dal nachytať aj taký Irán ktorý "západné hodnoty" navyznáva.
Takže kovidová panika dokázala to čo sa nepodarilo žiadnemu náboženstvu= ovládnuť celý svet

Alebo že by niečo bolo inak?

Nechci posuzovat, nemám tušení, co se děje v Iránu, a pardon, silně pochybuji, že to víte Vy.

Ktoré informácie v tebe vzbudili ostražitosť?

Některé jsem uváděl tady, jiné ve vlákně o Covidu na Slovensku, kde diskutuje. Proč bych je měl opakovat?

Niko: ja mam za seba rozhodnutie uz davno urobene. Niekolko clenov mojej rodiny je uz poockovanych a ja dufam, ze budem tiez co najskor. Co sa tyka vasho nazoru chlapi, tak to beriem tak, ze je to nazor od klavesnice, plus nejake napocuvane info. Ak by ste videli na vlastne oci, co ten virus narobi s ludmi, pocitali by ste netrpezlivo kazdy jeden den do vakcinacie. Budte radi, ze ste to nevideli. A samozrejme budem len rad, ak sa niekto rozhodne nedat sa zaockovat (aj ked to neodporucam), skor sa vakcina dostane k ludom, ktori ju fakt chceju a potrebuju. Ale nechcem vas zdrziavat a rusit, kludne si tu mudrujte dalej.

Několikrát tu padlo, že to rozhodnutí Vám nikdo nevymlouvá. Pokud jde názory od klávenice, já do LDN dobrovolně chodil, což moc dobře z vlákna o Covidu na Slovensku víte (mimochodem, kdo ze zdejších striktních nařizovačů očkování se někam takhle přihlásil, aby pomohl, když je tedy situace tak strašná, že div nevymíráme? Nebo jste posedávali doma u kamen, pokyvovali hlavami nad tou hrůzou, a už se těšíte na lynčování údajných viníků? Už jste je našli? Asi to bude Choroš a paní Waspová, zdá se), takže jsem v praxi něco málo zažil (btw. fakt si myslíte, že takový Primula se za posledních x let někdy staral o pacienta? Dost možná ho od studií ani neviděl). Ale jistě, nevím o praxi ani zdaleka všechno, téměř nic, ale aspoň jsem se snažil. Zajímavé, že kamarádka lékařka, která je má na interně Covid oddělení taky, a jí tam lidi umírají, má v podstatě stejné názory jako já. Stejně jako kupa dalších známých a kamarádů, kteří ve zdravotnictví dělají (na různých pozicích od zdravotních sester po vědce). Patrně jsou prostě hloupí, nebo se s opravdovou realitou nikdy nesetkali. A ano, jsou i takoví, co to berou velmi vážně. Taky jsem tu někoho takového vzpomínal. Informace čerpají z televize a novin, to je asi ta správná realita. Pak sedí doma a bojí se otevřít okno.

Bat: V diskuzi se zapominá na dlouhodobé účinky prodělaného COVIDu - zatím se ví málo (zajímavé, že o dlouhodobých účincích vakcíny mají někteří lidé už teď jasno

Pokud to je narážka na mě: opravdu musím asi po osmnácté opakovat, co jsem o tom tady kdy napsal?
Pokud se týká dlouhodobých účinků – ano, málo se toho o nich ví, a ano, nediskutovali jsme to. Bylo by skvělé, kdybyste sem o tom třeba něco dal. Vážně o tom moc nevím, budu rád.
Stejně tak jsme nezmínili spoustu dalších věcí, například, že většina podobných virů zpravidla v krátkém čase sníží virulenci. Což např. říká i zde prof. Šeba https://www.mikrobiom-cms.cz/covid-19/o ... udoucnost/ zhruba minuta 44, bohužel ve zcela špatném kontextu – ano, je to tak, ale u neočkované populace. Princip snížení virulence je jednak řekněme v adaptaci imunitního systému hostitele, ale také v tom, že selektivně rychle převládají ty formy viru, které svému hostiteli škodí méně (ten, který škodí hodně, se málo přenese, tj. vymizí). U očkované populace k tomu nejspíš nikdy nedojde, tj. virus bude pořád stejně nebezpečný, a úplně klidně se může stát, že se takhle udělají i virulentnější formy, protože očkování nezabrání infenkci virem, ale zabrání projevu jeho účinků. A to je - pro kenafta - další z věcí, která ve mně vzbuzuje podezření, protože toto je dosti podstatný omyl přednášejícího, který velmi ovlivňuje celkové vyznění prezentace. Přičemž stejný přednášející má o slide dále napsáno: „než si lidstvo vybuduje skupinovou slizniční imunitu na SAR-CoV-2, bude očkování klíčové pro záchranu mnoha životů“. Jenže k vybudování této imunity u proočkované populace právě nejspíš nikdy nedojde (což i on sám chvíli předtím vlastně řekl), nebo pokud, tak pomaleji než u neočkované populace. Čili závěr není „budeme očkovat dočasně“, jak on tvrdí. Závěr je „budeme očkovat stále, protože pokud přestaneme, bude to stejné jako teď, nebo horší“. Což pro někoho není důležité, pro někoho ano, a je otázka, proč přednášející tuhle věc vlastně říká, zda jí věří, nebo to je účelové se snaze očkování menším faulem lépe prosadit. Může být za těchto okolností pro mě bez dalšího ověřování důvěryhodná jakákoli jiná informace z této přednášky? A dokážeme si vůbec představit, kolik to stálé přeočkovávání bude stát? Kdo ho bude platit?

Honzik...Koronavirus tu s námi zůstane a na podzim zesílí, druhá silná vlna nemoci ale nepřijde, myslí si hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal...

...Molekulární genetička Soňa Peková je jednou z největších českých odbornic na šíření nového typu koronaviru. Podle ní nastal čas si říct, že jsme to zvládli.
Druhá vlna nebude, za půl roku covid zmizí......

Na nazory odborniku uz jaksi s..ru.

Super postřeh. A také to právě vypovídá o hodnověrnosti všech prognóz, a to i těch, které se týkají očkování. Což je jaksi přesně to, co se tady snažíme s kolegou Waspem a jeho družkou naznačit.
Celkově mi celá ta záležitost, zdůrazněná absurdními momenty této debaty, přijde jako problém náboženství (jak zmínil kolega kenavft), víry a to očkování je něco křest. Křesťanům taky mohlo být úplně jedno, že pohané půjdou do pekla, byli jim prostě ochotni pomoci do království nebezkého za každou cenu, a pokud to nešlo jinak, raději je zabili.

Opakovaně se tu také jaksi zapomnělo i na to, že tvrdím, že výrazně větším problémem než covid je z populačního hlediska porodnost. Zvedne někdo rukavici?

Jinak si dám na chvilku pauzu, informačně jsem se vyčerpal, a musím dělat i jiné věci než psát sem. A úplně na závěr – nechci nikoho drtit kvalifikací nebo tituly. Slepá víra je na prd. Ale zamyšlení nad těmi texty by mě potěšilo.
kenavf
7. Major
7. Major

Příspěvek od kenavf »

Hodnovernosť prognóz je diskutabilná ale máme tu skúsenosti z historie kde očkovanie výrazne oslabilo výskyt niektorých chorôb. U niektorých bola dokonca snaha vyhlásiť ich za vykynožené.
U očkovanie na kovid mi teraz nevieme alebo som nenarazil na informáciu či zaočkovaný človek je schopný šíriť kovid tak ako nezaočkovaný. Koľko precent zaočkovaných je schopných "dostať" kovid a šíriť ho. Alebo či sa ten kovid na zaočkovaného vôbec dostane/chytne.
A možno aj keď niektorí zaočkovaní budú potenciálni šíritelia/roznašači, ale aspoň sa výrazne zníži to reprodukčné číslo takže nákaza postupne ubudne.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Choroš
štábní rotmistr
štábní rotmistr

Příspěvek od Choroš »

Letmo jsem zachytil, že snad infekční je, ale podrobnosti neznám. Ostatně pokládám za pravděpodobné, tohle je jedna z věcí, které nejsou vůbec ještě jasné. Zprávám od výrobců bych v tomto případě nedával velkou hodnověrnost, a raději bych si počkal na nějaký výzkum, který nebude na farmafirmy přímo napojen. Což zatím asi není. Pokud si vzpomínám, mluví se o tom v tom výše postovaném videu, koukněte na to. Jaká je hodnověrnost, nevím, ale myslím, že tam tu infekčnost přiznávají, takže to tak asi bude. V tomhle Vám moc nepomohu: ono to není jen o tom si přečíst jeden článek nebo zkouknout jedno video; aby se člověk mohl u léků a spol. v něčem vyznat, musí těch článků číst hromady od různých výzkumných skupin, znát dobře odbornou stránku věci, ale také se dobře vyznat ve statistice, protože nepříznivé výsledky, pokud nejdou přímo zatlouct, je pravidlem maskovat složitými statistickými analýzami a halit do nic neříkajících formulací, které můžu vyznívat i opačně, než jak to vlastně vyšlo. K nezaplacení je mít navíc osobní zkušenost (byť může být někdy naopak zavádějící), tu nemám, a neznám nikoho z kolegů, kdo by výzkumnou zkušenost s těmito vakcínami měl.
kenavf
7. Major
7. Major

Příspěvek od kenavf »

Vakcína zabráni strednému a ťažkému priebehu ochorenia.
Imunolog Vojtěch Thon čas 4:30
https://www.ceskatelevize.cz/porady/101 ... 058270106/
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Firefly
nadrotmistr
nadrotmistr

Příspěvek od Firefly »

HONZIK11 píše:FIREFLY PISE.

S mrazáky seš asi jedna ruka s s tím červologem :-) Tk vzniká panika. Co bylo v roce 1995 si již nepamatuji, což je zcela normální, ale existují záznamy.
Pro Firefly JEDNO VIDEO A CLANEK aby nezapomel.

Jo jsem jedna ruka s červologem.Otec byl pred duchodem vedouci mikrobiolog po cely svuj zivot. Teta hlavni sestrou na JIP,dnes stale pracuje i kdyz v duchodu a dcerenka ted sestrou v Brne na covid oddeleni fakultni nemocnice sv. Anny v Brne.

https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/kor ... zpravy_jog[/quote]

Jak napsal Zemakt, používat vlastní rozum a uvažovat o dezinformacím jako je nějaký PES co představuje takový kolo štěstí. V roce 2019 a 2020 byla úmrtnost v česku kolem 110 500 lidí, což je podstatně méně než v roce 2018, kdy byla ůmrtnost 112 400. Proč kremace nestíhají nevím, asi navštívím kremaci v našem krajském městě a zjistím stav věci. Nevěřím této dezinformaci ohledně kremací. Dám ti dva případy z mého okolí: 1) Dcera byla pozitivní a proto rodiče museli být rovněž v karanténě. Dcera žádné příznaky a jen jeden test, rodiče oba tři testy a negativní, když po nich chtěli další čtvrtý test, tak je již nešli. Dcera šla po 10ti dnech do školy bez dalšího testu. 2) Dcera měla teplotu a bolela ji hlava, matka ji dávala paralen a žádný test. Oba rodiče chodili do práce a rovněž žádný test. Dcera po čtyřech dnech byla opět zdravá. Má otázka zní: Jakou by jsi volil variantu 1. či 2. Je to jen šaškárna, ale tím nezlehčuji virové nemoce jako je chřipka i zápal plic či korona. Používat vlastní hlavu a číst mezi řádky.
.
Obrázek

Největší životní úspěch? Nevím ještě. Ještě žiju! Josef Šnejdárek
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Kremacka v Ostravě nestíhá, protože je v rekonstrukci a protože je na 1,3milionovy kraj jediná.
ObrázekObrázekObrázek
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Co máme číst mezi řádky? To že se systém trasování a testování rozpadl? To mužeš číst i na řádcích - to je zjevné. I díky lidem ze tvé varianty 2 jsme znovu světově best in Covid. Bohužel poněkud jinak než na jaře.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Si děláš srandu Skelete?
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
bat
nadporučík
nadporučík

Příspěvek od bat »

@Choroš Je mi líto, že si to tak pochopil. Myslel jsem to obecně - jaký jsem nabyl dojem z diskuse zde.

K dlouhodobému vlivu se dá samozřejmě najít spousta běžných článků v médiích - to se dá lehce dohledat. Já jsem si uložil do odkazů:
https://patientresearchcovid19.com/research/report-1/ dělají teď další dotazník
https://www.ons.gov.uk/peoplepopulation ... plications
https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... .full-text

Já nikoho přesvědčovat nehodlám a nejsem odborník, to nechám na vlivových skupinách (stát, firmy atp.). V zájmu společnosti je očkování, a tak to i bude. Jestli to je fér ke všem? Asi ne, ale svět není fér.
Obrázek
Zamčeno

Zpět na „Aktuality“