Není.
Raritní a zajímavé fotografie - námořnictví
Moderátor: jarl
Re: Raritní a zajímavé fotografie - námořnictví
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
Néeee? Venčím, mrknu doma

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Nepoznávám, ale Fletcher to určitě neni, tenhle má vyvýšené předolodí a nemá tedy hladkou palubu jako to měly Fletchery.
雷電
Pánové, je to Francouz.
Tak jsem si tedy poctivě prošel všechny francouzské torpédoborce a nejvíc mi to připomíná jednu z dvanácti jednotek poválečné třídy Surcouf z 50. let

雷電
Ne úplně, ale vzhledem k tomu, že mezi třídami T 47 a T 53 není příliš rozdílů, zvláště na nekvalitní fotce, tak jsi byl skoro v cíli

PS: Ale jedno ty francouzské torpédoborce s americkými Fletchery přeci jen společného mají, ale to asi nedáte.

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)
“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming
Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Tak to netuším, že by nějaké technologie dovezené z USA?
雷電
No, tohle asi bude muset počkat na frankomila Polara. Nicméně, když už je gró zodpovězeno, díky. Tak copak je tohle za borce?
Řekl bych, že to bude těžké, tak rovnou dávám nápovědu. Rovněž i v jeho životě se promítají dva živly. No a není to o skotské ani bourbonu.

Je to takový ranný příklad standardizace...neboli ta "nefrancouzská" ráže 127mm. Vzhledem k tomu, že francouzské námořnictvo bylo ve WWII vykostěno a nezbývalo moc jednotek, kde kvůli tomu držet kontinuitu, tak byla upřednostněna široká dostupnost munice používané US Navy a urychlení vývoje. Je to ale spíše taková výjimka (když pominu ještě ty 57mm Boforsy, přičemž oba systém si našly hojně místo i na křižnících a bitevní lodi Jean Bart) v poválečné přechodové době, neboť jinak trend byl a je vždy "Made in France" (a i komplet zbytek T 47 od pohonu po elektroniku je čistě francouzský).

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)
“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming
Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Gró ještě zopdpovězeno není, ale nebudem to dál natahovat, jde o Humří válku (i když správně by mělo být Langustová válka):
https://fr.wikipedia.org/wiki/Conflit_d ... r%C3%A9sil
Borce sem neznal, už ho znám a fakt to byl borec.
No vidíš, jakou sem s tim nakonec udělal parádu a i sme se něco dozvěděli

Jj, to mě u té výzbroje napadlo také - 127 mm bylo u Francie opravdu netypickou ráží.Polarfox píše: ↑19/1/2025, 13:24Je to takový ranný příklad standardizace...neboli ta "nefrancouzská" ráže 127mm. Vzhledem k tomu, že francouzské námořnictvo bylo ve WWII vykostěno a nezbývalo moc jednotek, kde kvůli tomu držet kontinuitu, tak byla upřednostněna široká dostupnost munice používané US Navy a urychlení vývoje. Je to ale spíše taková výjimka (když pominu ještě ty 57mm Boforsy, přičemž oba systém si našly hojně místo i na křižnících a bitevní lodi Jean Bart) v poválečné přechodové době, neboť jinak trend byl a je vždy "Made in France" (a i komplet zbytek T 47 od pohonu po elektroniku je čistě francouzský).
雷電
Zajímavé, o tomhle jsem moc nevědělAtaman píše: ↑19/1/2025, 14:15Gró ještě zopdpovězeno není, ale nebudem to dál natahovat, jde o Humří válku (i když správně by mělo být Langustová válka):
https://fr.wikipedia.org/wiki/Conflit_d ... r%C3%A9sil
Borce sem neznal, už ho znám a fakt to byl borec.

雷電
Dobrá, tak další nápověda k borcovi je: Irská whisky a neměl rád búráky.

Tak jsem nakonec musel kapitulovat a obrázek vyhledat... každopádně zajímavé 

雷電
Tak poslední nápověda pak to prásknu.
Jak pak se jmenovala ta kocábka na obalu a čím se proslavila?

Nebyla to náhodou britská hydroplánová loď Engandine, ta co u Jutska poslala do vzduchu jeden hydroplán (který pak musek pro nějakou poruchu zase přistát, pokud si vzpomínám)? Myslím že na obálce teto knihy byla zrovna tahle loď.
雷電
Je to ona.

Jj, tuhle knihu mám doma někde taky, hned jsem si na tuhle loď vzpomněl 

雷電
Tak jo, já to tedy prásknu. Je to tenhle týpek.
https://en.wikipedia.org/wiki/Erskine_Childers_(author)
Na HMS Engadine sloužil a zde se také podílel na realizaci náletu na Zeppeliny bázující v Cuxhavenu. Velmi zajímavá byť neúspěšná mise.
https://en.wikipedia.org/wiki/Erskine_Childers_(author)
Na HMS Engadine sloužil a zde se také podílel na realizaci náletu na Zeppeliny bázující v Cuxhavenu. Velmi zajímavá byť neúspěšná mise.