Na fair use princip se šahat nebude, to by se na to Gůgl, Jůtub, Twitter apod. podívaliKouzelnik píše:ad 1) Autorská práva , ad 5) Palba je portál plus diskusní forum
IMHO se obě věci propojují. Když bude Palba.cz "žvanírna" se spoustou převzatých obrázků odjinud, tak patrně neobhájíme výjimku z autorských práv... čili možná nejjednodušší bude automaticky mazat celé části Palby.... což mi přijde škoda... A proto jsem navrhul:
- cca roční stopku na investice (zejména čehokoliv co souvisí s obrázky)
- vydat se cestou zkvalitnění způsobu diskuze. Tj. nijak nezasahovat do samotné diskuze. Nýbrž o způsobu používání faktů u konrétních autorů mít samostatné vlákno, kde autor (potencionálně nepravdivého faktu) by měl možnost zareagovat... Jednak se to přibližuje definice vědecké disputace. Druhak to pomůže odhalit ty lidi, kteří do sebe úmyslně mixují pravdivé a nepravdivé fakta (=polopravdy, které jsou nejzákeřnější neboť člověk je nejčastěji přehlédne) ... tj. jako vlastnost Palby pro ty čtenáře, kteří mají zájem, si udělat obrázek jestli své názory ten či onen autor podkládá fakty (viz ten příklad diskuze o IL-62/62M kde já netuším které z protichůdných tvrzení by mohlo být pravdivé, leda že bych spoustu času věnoval "úvodu do problematiky").
No a pokud argumentuješ novými zákony, tak nevím kterými, protože právě nyní probíhá schvalování evropské směrnice tj. její transpozice. Obecný rámec pravidel je daný Směrnicí, jejíž CELEX jsem už postnul... a konkrétní znění budoucího zákona schváleného v budoucnu českým zákonodárným mechanismem ((vláda)+Parlament+Prezident) dosud není myslím ani v úrovni věcného záměru, natož v paragrafovém znění

A "stopka", ať už na investice, nebo na články, či diskusi, by Palbu spolehlivě zabila. Bohužel.
Ale každý, kdo chodí na Plabu déle než týden, rozpozná kdo píše (třeba i expresivně a vulgárně) ale k věci. A pokud ne, tak mu žádné další (a přiznejme si to - problematické a složité) vlákno s "pokyny kdo je kdo" nepomůže.ad 2). Žádné známkování jsem nikdy nenavrhoval!!!!! Opakuji - že jde o to vytvořit samostatné vlákno (tak aby se do nemíchalo hodnocení názoru, který musí být zůstat svobodný a hodnocení způsobu nakládání s fakty a jejich mixování s nepravdami). Viz příklad diskuze o IL-62/62M - mrknul bych do vlákna jestli někdy někdo v minulosti se dotázal jednotlivých diskutérů (=seabee, Skeptik, Starlight) jak nakládal s fakty... a podle toho jestli uvedený zareagoval (a pokud jo, tak jestli věrhodně doložil zdroje svých faktů), tak ať má každý čtenář svobodu si udělat svůj názor jestli v minulosti falšoval fakta nebo jestli s fakty nakládal věrohodně....
Nejsem proti, ale podotýkám, že to bude: a) složité, b) nepřehledné, c) nenavštěvované a tudíž zbytečné vlákno, či palce, či pluska-mínuska.
A kdo to bude dělat? Jednak, kdo - v situaci kdy Palba NEMÁ placené modery a nemůže si je dovolit, a jednak, Quis custodiet ipsos custodes?, tzn., jak zabráníš tomu, aby někdo odpovědný za taková hodnocení, nepoškodil někoho kdo mu je třeba osobně protivný?
Aha, děkuji. Tohle se mi ani nezapsalo do pamětiad 3) Šlo o to, co vlastně dělají Gripeny AČR v Estonsku.... Ty jsi měl až následnou reakci na rozeběhlou diskuzi (kdy někdo jiný reagoval na koment od @Nesher, smysl té reakce bylo zpochybnění smysluplnosti akcí Gripenů a dokládal to zprávami ze Sputniku) http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=307 ... 93#p295593
A Ty jsi reagoval na rozběhlou diskuzi svojí poznámkou o věrodnosti Sputniku: že akce Ruského letectva (či jiných složek ozbrojených sil Ruské federace) jsou OK, protože to psal Sputnik (a pak jsi napsal pozoruhodný názor ve stylu "nikdy nikomu nevěř"... tj. adoroval jsi Sputnik na základě principu tohoto principu a dokládal jsi to věrohodností/flexibilitou Sputniku prokázaného během jednotlivých bojových konfliktů v rámci Syrské občanské války)...
Já se Tě dotázal jestli to že Sputnik zveřejňoval zprávy dříve než ostatní nebylo tím, že z místa bojů byly vesměs ostatní novináři vyhnáni (a ti kdo zůstali viz ta jednooká novinářka, tak zemřeli, patrně po akci syrského vládního letectva)... A pak než se rozeběhla diskuze o způsob věrohodného informování událostí (viz akce pararuských jednotek na regionální centrum na jihovýchodě Sýrie), tak debatu jako off-topic smázli, aspoň myslím....
Bylo by ideální smazanou část diskuze obnovit do Hospody, aby ses na ni mohl podívat sám.... Škoda, že diskuze nepokračuje, protože třebas bychom se od Tebe dověděli základní principy podle čeho poznáš že zpráva na Sputniku je věrohodná (a jak poznáš která zpráva Sputniku je založena na polo-pravdivých informacích či která zpráva opomíjí klíčové informace/události). A to vůbec nemyslím ironicky, ale smrtelně vážně tj. fakt by bylo dobré napsat konkrétní pomůcky jak se vyznat co je odpad a co má smysl číst (=je to pravda, nic než pravda a jenom pravda) na Sputniku

Jde o tohle (a je to i odpověď na to, jak poznat kdo píše pravdu a rychle a kdo píše lži a pomalu): Po týdnu už bylo zřejmé, které články na Sputniku jsou vymyšlené a které naopak. Stejně, jako bylo týden po akcích zřejmé, které články na jiných médiích byly pravda a které ne. Sledovat jsem hodně médií, dělám to denně, protože jsem v inv. důchodu a mám na to čas.
Proto jsem napsal, že některé akce, které se odehrály v Sýrii, mi byly sděleny jednak přesněji, a jednak i pravdivěji Sputnikem. Pozor - ne všechny!!! Jen některé.
To, že jde o zvýhodnění ruskojazyčných novinářů, v situaci, kdy do oblasti nemají jiní novináři vstup, nerozporuji, stejně jak nerozporuji fakt, že na Sputniku je více lží než třeba na Novinkách, Echo24, nebo na PL.
Šlo mi v mém příspěvku výhradně o to, že pokud chceš poznat pravdu, tak explicitní vyloučení jakéhokoli média je principielně chybné.
V teorii informací neexistuje pojem "špatná informace". Může být lživá, může být zkreslená, ale, jak říká Dalajláma, "Odpověď je skryta už v otázce", neboli "sleduj tok peněz a v příp. fotky či videa, zeptej se sám sebe, kde stojí kameraman".
Srovnáním článků různých médií ex post, s proběhlými fakty, si můžeme udělat obrázek dost přesný.
P:S.: Souhlasím.Alfik píše: 4) Jestli ti vadí, že odmítám jednostranná, lživá tvrzení obou stran, tzn. Ruská i USA, a nechci lízt do řiti nikomu, tedy ani té tvé oblíbené straně, tak to je mi fakt líto... ne, to mi teda fakt líto není![]()
No a jestli ti vadí, že lžou z východu i západu, tak si nestěžuj u mě - já o tom nerozhoduju ani v Moskvě, ani ve Washingtonu Dísí.![]()
Vzhledem k tomu, že jsem se zařídil dle rady jednoho moderátora (via PM) ohledně témat k současné/nedávné situaci, tak nevím o tom, že bych mohl mít oblíbence. Můj oblíbenec je totiž pravda a to kvůli tomu o čem chci diskutovat = vzhledem k tomu, že nežije 95%, lidí kteří jako dospělí zažili WW2, tak pro období kolem WW2 (včetně období pučů/občanských válek v poválečné pětiletce v Evropě) je šance se dobrat pravdy. (když pominu tak bolestivá/citově vnímaná témata jako Mnichov 1938/jaro 1939).
Pročti si jak kritizuji ty idioty kteří na jaře !!! 1945 rozbombardovali Royan nebo naprosté podcenění situace v Protektorátu ze strany dálkového průzkumu US Army (a rozvědky).... Nebo o skutečných důvodech pro pozemní kampaň na Madagaskaru (tj. to co následovalo po neutralizaci/dobytí přístavů a to za situace obrovského nedostatku všeho v tomto kritickém období).
Příští víkend chci napsat o další fázi Sealion a jedním z úhelných kamenů argumentace bude urputná snaha cizinců (např. vlády Velké Británie a názorově blízkých lidí této vlády) o šíření fake-news v USA.
https://www.historynet.com/fake-news-1940s-style.htm
P.S. A chceš-li historii vztahovat k dnešní situaci, tak místo Moskvy si dosaď Peking (protože ten je o dost silnější v kooperující dvojici Rusko+Čína). A doufejme, že opět začne platit Washington+Brusel (nikoliv Washington napůl proti Bruselu).
P.P.S. Pokud chceš vyhledávat komu fandím, tak tomu kdo píše pravdu... A holt současné Rusko (nikoliv Jelcinovské) inklinuje spíše k pozdějším názorům I.A.Iljina (z čehož také možná pramení odlišný výklad skutků nás, západoevropanů, než jak my vidíme sami sebe)
P.P.S.: Souhlasím. Ale i na louce plné bodláků rostou orchideje (u nás třeba Campanula Barbata