Stuka píše:pán Kovár, nemáte sa začo ospravedlňovať. Moja chyba, že som neprešla celú diskusiu.
K čomu sme sa teda dopátrali? Ak Nemci neevidujú žiadnu haváriu transportu - buď sa nestala, alebo bola iba malého rozsahu, s určitým iba zdržaním prípadne niekoľko zranení a príbeh o sabotáži atď. bol dodatočne vykonštruovaný vtedajšími horlivcami cca z roku 1970.
Niko má asi pravdu, že sa treba teraz zamerať na konkrétne mená mŕtvych vojakov, ktoré zistil (prvých dvoch ste zistil tiež). Možno ale ich zranenie a smrť nesúviseli s haváriou. Ťažko povedať.
Havária sa asi stala, o čom nasvedčuje jediný dokument kde sa to oficiálne spomína a to zápis v pamätnej knihe zo stanice Hronská Dúbrava. Sabotáž to pravdepodobne nebola, len vlak nedokázal zabrzdiť, možno nejaká porucha, ale pravdepodobne veľké zaťaženie vlaku pri prudkom klesaní od Kremnice. k čomu sa mi aj niekoľko železničiarov vyjadrilo, že to bola pravdepodobná príčina havárie. Aj v minulosti sa tu stali také dve podobné havárie 1923 a 1927. Obe boli o brzdách. Ako píšete, tie opisy okolo 1970 sú už vymyslené príbehy, niekto chcel na seba upútať, čo vedel o tej havárii, lebo každý je opísaný trochu inak. A mám podozrenie že tí čo to písali by o tom dnes vedeli viac a pravdivejšie niečo povedať ako to čo si vymysleli publikovať. Rozsah havárie by mohol aj sedieť, požiar a výbuchy zasiahli asi 20 vagónov a končili na úrovni stanice, v tejto dĺžke som pred pár rokmi našiel ešte niekoľko delostreleckých granátov, nemeckej výroby, ktoré neboli vystrelené ale vybuchnuté, roztrhané. Lokomotíva nebola až tak zdemolovaná, nešla do šrotu, lebo už na jeseň 45 pri výročí SNP ťahala slávnostný vlak do BB, opravená bola brigádnicky vo zvolenskom depe, ale bolo to dosť veľa hodín. Podľa toho by sa možno dalo usudzovať že nespadla z tej slepej koľaje dole na trať ako sa spomína. Týmto sa malo zaoberať tak 30 rokov dozadu, keď ešte žili mnohí pamätníci. Ale skúšam ďalej, uvidím čo sa nájde. Tých verzií mám aj viac ale neoverené.