Vítej do klubu.

Během své služby tak tank může být postupně modernizován několikrát a pokaždé je to stejně chaoticky. Každá provedená modernizace tedy vytváří dílčí změny a ty se potom navršují. Celkově tak vznikají různé "podverze" toho, na jaký typ se právě má modernizovat a odvíjí se od toho, jakými předchozími modernizacemi tank prošel a jaké prostředky jsou právě v daném zařízení, provádějící TÚ a tím i modernizaci, k dispozici.
Podle dohledatelných ruských tvrzení (i zde je zveřejňoval Julesak) používají Rusové hlavně zmíněné Mango. Tedy v první fázi konfliktu, nyní už asi přešli i na starší typy. Co jsem hledal na netu, tak obrázky ukořistěné ruské munice obvykle ukazují tento náboj.Xant píše: ↑3/8/2022, 18:12 Zajímavé by to jistě bylo, ale si se těžko dozvíme, který tank zasáhl a jakou k tomu použil munici. Myslím, že se to nepodaří a prakticky nelze udělat ani kvalifikovaný odhad na základě zavedené výzbroje a munice Ukrajinské armády, protože ve velkém množství "nakupovali za odtah" munici i tanky RFA, proto je dost možné, že použitá munice pocházela z Ruska.
Teoreticky ano, ale nepodařilo se mi nikde dohledat, že by tento typ munice Rusové bojově nasadili. Jak jsem psal, většinou se zmiňuje Mango. Nemusí to být samozřejmě nijak směrodatné, ale myslím si, že pochlubit se nasazením nejmodernějšího typu munice by dávalo smysl.Xant píše: ↑3/8/2022, 18:12 Pokud bychom vzali v úvahu, že střílel jejich nejmodernější Oplot, potom je jeho kanón KBA3 (popř.: ukořistěný tank s kanónem 2A46M1), potom klidně mohlo dojít k zásahu municí 3VBM59 Svinec1 z ochuzeného uranu... Případně mohla být použitá i munice 3VBM69 a 3VBM70 Vakuum, která je ještě účinnější.
Spíše berme ruské/ukrajinské, o které nám jde primárně. Ty mají úsťovou rychlost 1700+ m/s. Když vezmeme, že pokles rychlosti je cca 50 - 100 m/s na kilometr, tak dopadová rychlost na vzdálenostech, o které nám jde, bude zmiňovaných 1500 - 1600 m/s.