Tempik píše:To porovnání SSSR a Francie je zavádějící. Rusové dokázali ztratit mnohem větší území za určitý čas, než francouzi. Jen frantíci měli tu smůlu, že už nebylo kam ustupovat a odkud brát další miliony vojáků. Kdyby byla francie tak veliká jako SSSR, tak i tam by nemohli němci udělat efektivní blitzkrieg.
Něco demografických dat z roku 1939
Počet obyvatel
Třetí říše ... Německo 70 milionů; Rakousko 6,6 milionu; Sudetští Němci 3,5 milionu =
CELKEM cca 80 milionů (
podmaněné Čechy a Poláky nepočítám, pro armádu byli nepoužitelní)
Spojenci ... Francie 42 milonů; Velká Británie 45 milionů; Belgie 8,4 milionu; Holandsko 8,8 milionu =
CELKEM cca 104 milionů (
kolonie GB, Francie a Holandska, stejně jako Norsko nepočítám, vyšla by z toho drtivá převaha spojenců)
Sovětský svaz ...
168,5 milionu (
s okupovaným Pobaltím a Bessarábií v roce 1941 ... 196,7 milionu)
Z výše uvedeného myslím celkem jasně vyplývá, že alespoň co do populace měli Spojenci v roce 1939 zhruba stejnou převahu nad Třetí říší jako Sovětský svaz v roce 1941 nad Německem a jeho spojenci (Rumunskem, Finskem, Bulharskem, Maďarskem, Slovenskem, Chorvatskem ...).
Jistě, Třetí říše byla ještě ve válce s GB a musela tedy držet kontingent na západě, ale na druhou stranu SSSR nevěděl co udělá Japonsko a tak držel kontingent na východě (poměrně početný a to až do prosince 1941).
Jistě, Francie není tak velká jako byl SSSR, na druhou stranu při mobilní válce se mnohem hůře brání rozsáhlé prostory, a pokud proti sobě máte tak zkušeného soupeře jako byl Wehrmacht, pak rozsáhlé prostory + nedostatečná koncentrace vlastních sil + manévrující protivník + nepřehledná situace + atd. = smrtící kombinace. V takovém prostředí má
jeden prapor + panika výkonnost divize
Abych předešel atakům perfekcionalistů

chápu, že toto, stejně jako všechna obdobná zjednodušená porovnání, kulhá. Obecnou představu ale dává.
A co se útoku na Stalingrad versus útok na Kavkaz týče, myslím že většina argumentů již byla řečena.
Třetí říše potřebovala ropu - o tom snad není pochyb. A ta byla na Kavkaze.
Nejsem žádný stratég, ale při běžném pohledu na mapu mne mrazí z pomyšlení obsadit ropná pole na jihu, a nechat si "v zádech" armádu, která mne útokem ve směru Stalingrad - Rostov na Donu odřízne.
Dobít Stalingrad, přerušit přepravu po Volze, eliminovat tento dopravní uzel a z Volhy vytvořit přirozenou obranou linii mi připadá poměrně rozumný postup - navíc pokud jsem přesvědčen o tom, že protivník je po strátách z předchozích bojů (jen v zajateckých táborech mám přes 3 miliony jeho vojáků) není schopen účinější obrany.
A Volha je skvělá obraná linie. Útok přes ní je tak trochu jako vylodění přes La Manche.
ZÁVĚR:
Tento "Hitlerův" postup bych zase až tak za chybu neviděl. Při informacích, které OKW počátkem roku 1942 mělo, a při cílech, které potřebovalo dosáhnout, to naopak vnímám jako poměrně logický krok.
Že nevyšel, to už je jiná. Vždy je tam bohužel ta druhá strana, která sabotuje mé skvělé plány