Nové zbraně nejen pro AČR (ČZ 805, G 805, SAG 30)

Odpovědět
CAT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od CAT »

Skelet: Jasně, ale to byli vrtulníkáři... To je jednotka kterou za tu válku přošlo třeba 200 lidí a ty podle nich děláš závěry o celé válce? Takhle to prostě nebylo, normálnímu pěšákovi by většina velitelů vyrvala toho kalacha z ruky, spešlové si to zase nemohli často dovolit kvůli munici (třeba když koukneš na fotky zelenejch baretů, tak sou v 90% jako ze škatulky podle předpisů). Vrtulníkáři, SEALs, SASR (ta fotka bez AK), SOG a svym způsobem i LRRP to je prostě jiná kategorie lidí, který uřezávali uši svejm nepřátelům a dělali jiný věci jak si napsal sám "hodné ústavní léčby"... Třeba zahazovali své M16 a prali čínský AK :-).
Obrázek
"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
CAT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od CAT »

Alibaba: Já samozdřejmě mluvím o možných zbraních pro tendr... Předpokládám že ti musí být jasné, že M16A1 není možná zbraň pro tento tendr... doufám...

Já tu vůbec nemluvil o modernizovaném SA58. Psal sem to co je teď. Vím že je možné modernizovat SA58 na správnou ráži, osadit ho RIS, ale to vůbec není ve hře... Ve hře sou starý SAčka a x novejch zbraní. A z toho x novejch zbraní je všechno lepší než to nechat tak jak to je...
Obrázek
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od kopapaka »

Ale to tady vědí všichni, že modernizace sa.vz.58 není ve hře...
Jen si tu celkem dost lidí myslí, že modernizace sa.vz.58 by byla lepší ( a hlavně levnější ) než většina ostatních možností.
CAT píše:To že M4 používá naprostá většina speciálních jednotek na světě, to že od svého vzniku nebyla v US silách nahrazena jinou puškou (bylo vypsáno mnoho tendrů a žádný neprošel) pro mě znamená, že dnešní M4/M16 naprosto dostačují ke svému účelu...
Ty speciální jednotky nejsou moc dobrý argument:
a) tou částí o " naprosté většině " myslíš co? Nemůžeš přece opomenout třeba Čínské, Ruské a třeba i S. Korejské speciální jednotky... Dokonce část Amerických u začíná používat jiné zbraně.
b) obvykle ji používají kvůli logistice a finanční podpoře pro Americké zbraně ( nejen Izrael ).
Pokud jde o ty tendry, přesnější by bylo říct, že v žádném neprošla M4 a byla suverénně ji překonali jiné zbraně. Důvody proč ani jednou nebyla nahrazena neměli s tendry nic společného ( většinou šlo o peníze ).

Pokud jde o Americké zbraně v r.5,56 x 45 mm, je mezi nimi jedna, která se mi moc líbí. Možná je škoda, že Ruger svou Mini-14 nikdy armádě nenabídl.
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
CAT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od CAT »

Kopapaka: Naprostou většinou myslím naprostou většinu :-). Chápu že jde dost o peníze, ale sem tak nějak odpůrce konspiračních teorií a nedokážu uvěřit tomu, že mají američtí finančníci tak dlouhé prsty jak tu naznačuješ. U tendrů samozdřejmě šlo o peníze, ale podle posledních tendrů US army na zbraně to vypadá tak, že je tu nějaká zbraň, na kterou sou nějaký požadavky, například o x% větší účinnost. navrhne se puška, který bude mít účinost sice větší než M4, ale ne o těch x%, pa kpapalášové řeknou "ano nabízená puška je sice lepší, ale ne o tolik, aby se vyplatilo jí zavést do výzbroje" (to je třeba oficiální vysvětlení neúspěchu OIWC). To je další důvod proč si stojím za tvrzením, že AR15 bez problémů plní své úkoly, prostě je natolik dobrá, že se nevyplatí investovat do jinejch...

A ohledně Mini-14, tak ve výzbroji byla, teď je ještě občas viděl u NG (nebo sem viděl na fotkách z New Orleans).
Obrázek
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od kopapaka »

Tak s Mini-14 si nejsem úplně jistý, ale pokud vím tak Ruger nezískal žádnou větší federální zakázku. Ale hodně ji používaj policajti...
To není konspirace a ani konspirační teorie. Pokud Američani poskytují finanční pomoc spojenecké armádě, " velmi důrazně " požadují nákupy amerických výrobků ( viz Izrael ).
Pokud jde o tendry, spíš mi to připadá, že Colt má dlouhé prsty...
Ale to se taky dá považovat za konspirační teorii...

Část konspiračních teorií taky nemám rád, třeba tu kterou šíří Americká vláda ohledně 11. září... :D
ObrázekObrázek Obrázek
CAT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od CAT »

Pár fotek NG s mini 14 jsem opravdu viděl, takže jich na skladě pár budou mít...

U izraele sem za důvod vždycky považoval to že ty M16 měli prostě za babku. (dle mého to pro izrael byl výhodnej nákup a pro amíky dobrej prodej. Jsem stát co nemá dostatečnej zbrojní průmysl, ale mám spojence, kterej se potřebuje zbavit zbraní, který mě budou stačit... Jasně zase nebudu mít to nejlepší, ale vybavim pěšáky slušnym kvérem a ušetřený prachy nacpu do vývoje třeba tanku.)

K tomu 11. září ti rači nic nenapíšu :-D
Obrázek
CAT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od CAT »

kopapaka píše:Ale to tady vědí všichni, že modernizace sa.vz.58 není ve hře...
Jen si tu celkem dost lidí myslí, že modernizace sa.vz.58 by byla lepší ( a hlavně levnější ) než většina ostatních možností.
O tom se přít nebudu, protože to je nejspíš pravda. Přesto jsem pro novou zbraň, která se bude moci za 20 let modernizovat a vyřadit až za 40 (proto doufám že to nebude ta M4). Protože u SA58 sice získáš vhodnou pušku, ale další přestavby potom už můžou být problémem (ale v tom se nevyznám a pokud se dá puška upravovat do nekonečna, tak asi neni žádnej problém).
Obrázek
alibaba
7. Major
7. Major

Příspěvek od alibaba »

CAT píše:...si stojím za tvrzením, že AR15 bez problémů plní své úkoly, prostě je natolik dobrá, že se nevyplatí investovat do jinejch...
...a vetsina lidi tvrdi, ze to tak neni. Samotny konstrukter Stoner se vyjadril, ze AR15 je nevyzrala. Testy provadene dokonce i US Army ukazuji na znacnou poruchovost. Vyslo nekolik "reportu" ohledne poruchovosti AR15.
Nekolikrat mela byt tato zbran nahrazena, ale pokazde to skoncilo skrtama.

CAT píše:U izraele sem za důvod vždycky považoval to že ty M16 měli prostě za babku. (dle mého to pro izrael byl výhodnej nákup a pro amíky dobrej prodej. Jsem stát co nemá dostatečnej zbrojní průmysl, ale mám spojence, kterej se potřebuje zbavit zbraní, který mě budou stačit..
...si delas kozy? Izrael vyrabel/vyrabi kvalitnejsi pusky temer padesat let.

CAT píše:O tom se přít nebudu, protože to je nejspíš pravda. Přesto jsem pro novou zbraň, která se bude moci za 20 let modernizovat a vyřadit až za 40 (proto doufám že to nebude ta M4). Protože u SA58 sice získáš vhodnou pušku, ale další přestavby potom už můžou být problémem (ale v tom se nevyznám a pokud se dá puška upravovat do nekonečna, tak asi neni žádnej problém).
Kdyz uz prezbrojit tak novou zbrani ( problem je, ze na ted ted neni vhodna doba ). Kdyz napisou novou zbrani, tak myslim moderni koncepcne.
Nove vyrobena M4 je uplne stejne nova zbran, jako nove vyrobeny vzor 58. Koncept je stejne stary. Rozdil je jen v razi. ( dnes ani ten ne ). T.j. nakup M4, nebo podbnych zbrani, je mrhanim penez danovych poplatniku.
Inteligence má své hranice,
ale blbost je nekonečná....
cover72
7. Major
7. Major

Příspěvek od cover72 »

http://www.euro.cz/detail.jsp?id=20700
Hurá, AR-15 padají. Je to buď SCAR, nebo CZ805 - takže sice fandím domácí konstrukci, ale pokud by vyhrál SCAR, tak se sice někdo parádně napakuje, ale naši alespoň dostanou špičkové zbraně.
Padouch
praporčík
praporčík

Příspěvek od Padouch »

Armáda chce údajně koupit 5300 pistolí a několik samopalů Škorpion EVO III od České zbrojovky.
http://www.e15.cz/domaci/ekonomika/za-n ... iard-korun
Mantra
7. Major
7. Major

Příspěvek od Mantra »

Jojo, z toho mi opět plyne jedno: armáda je nejlepší dojná kráva na světě.

Doufám, že si aspoň přečtou ročenku Janes, kde psali, že náboj 5.56mm je přežitý a pro boje se jeví jednoznačně lepší 7.62mm.

Ale to nechám jiným hlavám pomazaným, oni už stejně ví co to bude a kolik za to bude.
Obrázek
"Will screw them hard, fast, and in an elegant manner."
Major General Haim Bar-Lev 1967
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od kopapaka »

No, já myslím, že tvůj výrok je způsoben pouze nedostatkem informací o ostatních " dojných kravách ". Kupříkladu dálnice už sou poměrně slušně probrané a podobných případů je spousta, jen ta armáda holt pořád vyčnívá.
" Válka přece není, tak naco takovejch peněz. "

S tím nábojem 5,56 x 45 mm je to složitější, osobně ho moc rád nemám,ale:
a) Je to zavedený náboj NATO a přes nejrůznější úvahy jím ještě nějaký čas zůstane.
b) CZ S805 i SCAR umožňují jednoduchou přestavbu na nový náboj a ať to bude cokoli, určitě to nebude plnohodnotný puškový náboj, ale něco co nepřesáhne rozměry zásobníku 5,56 x 45 mm.
c) Nakupuje se puška do misí a je jednoznačně levnější vzít náboje kupříkladu od Američanů, než si je tam posílat extra. A Američani ještě dlouho pojedou na 5,56 x 45 mm. Hlavně běžné jednotky. No a nevypadá to, že by se USA dařilo snižovat počet vojáků v misích natolik, že by jim stačili jen speciálové ( navíc speciálové s zatím nezavedeným nábojem... )

Ještě nemusí být rozhodnuto, kolikrát to vyhraje úplatek na poslední chvíli...

EDIT: A to tam myslím nebylo to o těch Herkulesech:
Herkules na Idnes
ObrázekObrázek Obrázek
Padouch
praporčík
praporčík

Příspěvek od Padouch »

Oficiální název nové pušky bude zřejmě CZ 805 BREN, alespoň takto zbrojovka nazývá novou pušku na svých webovkách.
http://www.czub.cz/cz/news/news/oficial ... nkach.aspx
Spandau
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Spandau »

BREN?!?! Prečo BREN?? Podľa toho čo viem, tak BREN bola skratka pre BRno-ENfield. Jedine, že by si tak chceli spraviť reklamu.....niečo typu "Ďalšia kvalitná zbraň z ČR, pomenovaná po svojom predchodcovi"
Akurát že BREN bol guľomet....a 805-ka je útočná puška.....no ale nevadí :D
A: "Počul som, že internetové diskusie spôsobujú degeneráciu. Je to pravda???"
B: "IMHO LOL"
Heckler 1
desátník
desátník

Příspěvek od Heckler 1 »

Zrovna jsem někde pročítal možnosti konverze zbraně na jiné ráže. Bylo to poměrně zdařile komentované, technicky by to neměl být až takový problém, ale obecně spolehlivost těchto zbraní je dikutabilní.
Btw, předpokládám, že teď, když probíhá tendr na útočnou pušku, tak ve výzkumném vojenském ústavu ve slevičíně asi testují kdejakou pušku. Bylo by možná zajímavé dostat se k nějakým výsledkům. Některé testy jsou pro pušky obzvláště náročné.
cover72
7. Major
7. Major

Příspěvek od cover72 »

Padouch: díky za link, to je paráda. Hlavně to, jak setřel toho Haló-redaktora - "výše citovaného redaktora Haló novin může navíc Česká zbrojovka a.s. ujistit, že toto platí v první řadě pro státy zmítané komunistickou tyranií, jmenovitě například Kubu, Bělorusko či Severní Koreu" :D
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od kopapaka »

Padouch: díky :up:
Spandau píše:BREN?!?! Prečo BREN?? Podľa toho čo viem, tak BREN bola skratka pre BRno-ENfield. Jedine, že by si tak chceli spraviť reklamu.....niečo typu "Ďalšia kvalitná zbraň z ČR, pomenovaná po svojom predchodcovi"
Akurát že BREN bol guľomet....a 805-ka je útočná puška.....no ale nevadí
Vlastně sis odpověděl sám, od CZ UB je to poměrně dobrý reklamní tah, už jen proto, že se to bude probírat právě kvůli tomu názvu...
Heckler 1 píše:ale obecně spolehlivost těchto zbraní je dikutabilní.
Takhle bys ovšem mohl popisovat skoro každou novou zbraň, se ktero zatím nejsou zkušenosti od jednotek...
No uvidíme...

EDIT: A ještě něco nového...

Obrázek
ObrázekObrázek Obrázek
Heckler 1
desátník
desátník

Příspěvek od Heckler 1 »

Mě jen zaráží, že do tendru jde zbraň, která je jen v prototypu a neprošla vlastně žádným testováním. Například FN SCAR se už několik let testovala v armádě, než šla do podobných tendrů.
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od kopapaka »

Hecklere, ale vždyť to je přece naprosto běžné, alespoň u nových zbraní...
Nemluvě o tom, že rozhodnutí o přihlášení do tendru bylo na CZ UB a pokud CZ 805 splňuje podmínky tendru...

Pokud se nepletu, tak si tu několikrát psal o zkouškách s CZ805 a najednou :
Heckler 1 píše:a neprošla vlastně žádným testováním.
???
ObrázekObrázek Obrázek
Heckler 1
desátník
desátník

Příspěvek od Heckler 1 »

Aha, měl jsem napsat, že nesplnila kritéria testů.
Myslíš, že je běžné, že do tendru jde prototypová puška? U nás asi jo, ale jinde ne. I v ruské armádě, kde také řeší novou zbraň požadují, aby šlo o zbraň, která bude mít již linkovou výrobu a chtějí aby byla nějakou dobu testována armádou. Myslím, že to je asi 1 rok.
Odpovědět

Zpět na „Pěchotní výzbroj“