Letmo jsem pročetl, "Kamikaze" článek je fajn, ale řeší spíše historický kontext. Druhý již znám. Třetí je také fajn.Shania píše: Tomass: nechci ti radit, ale doporucuju ti procist si ty tri linky co jsem sem postul...
Veskrze řeší "jak schovat" CVBG kdesi v Pacifiku. Jak sám posléze píšeš - ano Čína je podstatnější otázkou. Pokud však má působit jako prvek projekce síly, je zřejmé, že musí působit proti cílum a technice nepřítele. Toho je svaz schopen vzhledem k omezeným doletům pouze ve striktně vymezených prostorech a tyto jsou vcelku snadno specifikovatelné a zároveň minimálně pro Čínu realně i sledovatelné. Zvlášť úsměvné mi připadnou konstrukty, kde se CVN odděluje od svazu a operuje "sólo". To je hozená rukavice pár dieselovým ponorkám. Na RIMPACu to ale jistě úspěšně zkoušeli, možná to byl i ten samý RIMPAC ve kterém se uprostřed toho svazu vedle té letadlovky vynořil ten čínský diesel.

Ano to všechno lze. Na druhou stranu zde bude mít suchozemec podstatně větší koncentraci letecké techniky s daleko lepším turnaround časem a možnost zcela flexibilně reagovat na potřeby v prostoru střetu. Naopak si myslím, že větší koncentrace CVN v jednom prostoru je z pohledu doktríny USN přinejmenším nestandardní.Muzes napr. pouzit vic jak jednu letadlovou lod, jednu nechat videt a druhou skrýt. Muzes mít stroje startujici z pevniny.
Z tankeru či DDG vzlétají letadla ? Ale to je jedno. Půl století staré protilodní střely zvládnou home-on-jam, případně není problém v terminální fázi s aktivním radarem také lecoss zjistit. Dříve se to řešilo "nahrubo" jadernými hlavicemi. Prioritizace cílů u salv protilodních raket je také ošetřená. Hovoříš o dalších platformách - ty jsou jednak suchozemcem zjistitelné (pokud nedodržují EMCON a mají poskytovat data zjištěná vlastními senzory) a tím pádem i zničitelné. Kombinace OTH radaru a EO satelitů ti takovou CVN v "zájmové" oblasti s velkou pravděpodobností nalezne.DDG muze pro radar snadno vypadat jako CVN, Tanker atd..., bude se tak i chovat a mit takove emise, vcetne akustických. Radar ti najde lode, když jsi dost blizko, ale nevis co to je. Primarni BVR identifikace je prave z emisi senzoru lodi, pokud ty emise nejsou a nebo napodobuji neco jineho, moc ti to nepomuze. Lode v emcon slepe nejsou, pokud jsou tam jine platformy, co jim ty data poskytnou. Prijimani dat na to vliv nema...
A co na to DF-21D či zmiňovaná Kh-32 ? Připadne mi technicky nemožné, aby AN/APG-81 byl schopen podávat smysluplné informace o trajektorii takových střel. Ano, CVN tam být nemusí, může si místo toho užívat někde osamocena s čínským dieselem. Pokud kombinace OTH/EO sat. zafunguje, lze od salvy 50ks DF-21D s poměrně velkou jistotou očekávat mission-kill CVN. Neříkám, že provést celý kill-chain je sranda, ale lze od něj nějákou úspěšnost očekávat.S CEC muze zustat DDG plne v EMCONu a nechat napr. F-35 navadet SM-6 (s blk2 pres +300 km)
Jeste je jeden zaruceny zpusob ID CVN radarem a to je pokud je lod uprostred diamantove formace, tak je to zarucene CVN a vzhledem k tomu, ze se to ocekava, tak tam zarucene nebude.
Já reagoval na Dzina. Čína ve svých zájmových oblastech akustické senzory pochopitelně má. Čína pracuje na satelitech všech typů, zlepšuje protilodní balistické střely, pracuje na námořních dronech, staví další OTH radary - rozhodně se to co v jihočinském moři dokáže bude zlepšovat.Rusove tam snad maji sosus? Vubec tahat rusko tahat do diskuze o detekci cvn je dnes dost mimo, ti v tohle ohledu ztratili vetsinu schopnosti... Hlavni otazka je co dokaze Čina v jihocinskem mori.