Bělehrad - hrad a opevnění

Moderátoři: Pátrač, Tkuh, kacermiroslav

Tomáš Hájek
desátník
desátník

Re: Bělehrad - hrad a opevnění

Příspěvek od Tomáš Hájek »

přemýšlel jsem o tom... a mě to uniká vlastně taky

prvotně šlo o to, že jsem do opevnění Horního města v Bělehradě v souladu s většinovým povědomím umístil polookrouhlé věže
a řečnicky se ptal, kde se tam vzaly

To rozporoval Lord
- dílem správně - poslední výzkumy, které jsme neznal/nehledal/nedohledal a teorie o tom, že původně byly ty věže čtverhranné a zaoblené byly až později - to mi dává smysl, doplnil jsem krátce do článku odkaz na diskuzi
- a dílem podle mě nesprávně, když jejich vznik odkazuje na výrazně starší byzantské vzory, případně na iluminace a na ty "bomby"

Takže teď už spíš jde o to, kde se tam vzalo to zaoblení. Já tam prostě analogii nevidím, ale ani nemusí existovat a nutně k ní nemusíme dospět.
Jedině tak, že po obléhání byly některé věže poškozené a podle popisů i pobořené. Z toho vyplynuly přestavby věží - zaoblení čela jako např. na Zikmundově novostavbě bašty Lugisland v Bratislavě, ovšem se zachováním původního dovnitř otevřeného prostoru spolu s výškou věží.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Re: Bělehrad - hrad a opevnění

Příspěvek od Zemakt »

Jedině tak, že po obléhání byly některé věže poškozené a podle popisů i pobořené. Z toho vyplynuly přestavby věží - zaoblení čela
Většinou platí ta jednoduchá/triviální vysvětlení. No počkáme na ty "bomby" :)
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Odpovědět

Zpět na „Středověké fortifikace“