Tak se snažím prokousat tímhle šíleně dlouhým elaborátem (Michane, máš můj obdiv, to muselo dát hrozné práce jen to naklepat do compu, neuvěřitelné!! kde na to vůbec bereš čas?) a na jednu věc se přeci jen musím zeptat. Je tu všude obrovská spousta různých materiálů o politice, činech atd. USA, ale o SSSR nic moc a výsledný dojem je (IMHO) ten, že všechno špatné je od USA a Rusové byli svatí a jen nezištně pomáhali .
Je určitě pravda, že amíci manipulovali ve Vietnamu kde co, to nikdy zpochybňovat nebudu, otázka je ale, proč to asi dělali? (a v jakém to bylo poměru k manipulacím komunistickým) Nemohlo to být třeba následkem zkušeností po WWII, kdy naivní obdiv F.D. Roosevelta a jeho podobně naivní politika vůči Stalinovi nakonec ukázaly, jak to s tím SSSR vlastně je, ale málem půl Evropy bylo díky tomu dost dlouho za Železnou Oponou. Další varování mohlo být z Korejské války, tam je historie taky snad známá a nezpochybnitelná.
Osobně mám ke Spojeným Státům vztah poměrně negativní (nevím z jaké příčiny, asi na můj vkus moc "machrujou") ale mám dojem, že to, že se postavily expanzi vlivu SSSR je jim rozhodně ke cti. A i když se mi moc nelíbí americký styl "policejního státu", jak mi to tam teď připadá, je to přeci jen lepší, než komunistický ráj gulagů a sociálního inženýrství. (jak vznešený termín a kolik zvěrstev a milionů mrtvých se za ním skrývá)
Vietnam 1964-1975 IV. Č 1.
Když se prokousáváš, říkáš jde Tě to ztuha, všemi díly, je tam odpověď na ty které máš rád i na ty, které máš nerad.
Víš, mě z celého vždy vyznělo to, co vím již desítky let.
Rád nerad - k něčemu, nějakému společenství se připojit malý stát musí.
Historie stejně ukazuje můj Závěr http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2361 - pokud se někam nezařadíš, pokud někam nepatříš jsi prd - promiň to slovo.
Ostatní jsou pohádky, iluze a filozofie.
Buďme vlastně v podstatě rádi, že si můžeme nadávat na USA, Rusko a Čínu. Byly tady generace v území z kterého píšeme, že toto prostě nemohli, věřte. Vám se zdá, že jsem blbec, čtětě, dívejte se - po roce 1989 je to jen do dneška 19 let a stejně tak od 1918 do 1939, tedy jen 21 let, kdy si mohli lidé na tomhle území beztrestně nadávat na velmoci a na vše co si vlastně vymysleli.
Máme šanci si vybrat - čtěte to co budu psát v pondělí pozorně, je to o období po první válce, kdy následovala za necelých 21 let druhá.
Teď po všech peripetiích není "světová válka" 68 let.
Jean2005, pokračuj, máš tam mnoho odpovědí - v dalších dílech.
Víš, mě z celého vždy vyznělo to, co vím již desítky let.
Rád nerad - k něčemu, nějakému společenství se připojit malý stát musí.
Historie stejně ukazuje můj Závěr http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2361 - pokud se někam nezařadíš, pokud někam nepatříš jsi prd - promiň to slovo.
Ostatní jsou pohádky, iluze a filozofie.
Buďme vlastně v podstatě rádi, že si můžeme nadávat na USA, Rusko a Čínu. Byly tady generace v území z kterého píšeme, že toto prostě nemohli, věřte. Vám se zdá, že jsem blbec, čtětě, dívejte se - po roce 1989 je to jen do dneška 19 let a stejně tak od 1918 do 1939, tedy jen 21 let, kdy si mohli lidé na tomhle území beztrestně nadávat na velmoci a na vše co si vlastně vymysleli.
Máme šanci si vybrat - čtěte to co budu psát v pondělí pozorně, je to o období po první válce, kdy následovala za necelých 21 let druhá.
Teď po všech peripetiích není "světová válka" 68 let.
Jean2005, pokračuj, máš tam mnoho odpovědí - v dalších dílech.

Jde mi to ztuha, ale rozhodně ne proto, že by to bylo nějak špatně napsané. Jen jsem to nějak přehnal a angažuju se v příliš mnoha debatách (a musím k nim hledat podklady, z hlavy to většinou nesypu) a čeká na mě trochu moc knížek najednou a nevím, na co se dřív soustředit. Do toho jsem se ještě znovu začetl do toho "Thuda", protože to je fakt hodně čtivá knížka, strašně mi to připomíná "Velký Cirkus" od Pierra Clostermanna a navíc bych se měl připravovat na přijímačky. Na stará kolena jsem se totiž zbláznil a budu zase studovat, bohužel ne historii, na tu by mi náš pan ředitel studijní volno nedal, nicméně jsem mu vděčný i za to, co dostanu...
To zařazení trochu nechápu, to bude asi tím, že jsem prd a prdem zůstanu, máme to prý v rodině... (a vždycky jsem byl spíše individualista)
P.S.: odpovídat mi na tohle nemusíš, žádná vypovídací hodnota v tom není, jen jsem chtěl trochu objasnit situaci...
To zařazení trochu nechápu, to bude asi tím, že jsem prd a prdem zůstanu, máme to prý v rodině... (a vždycky jsem byl spíše individualista)
P.S.: odpovídat mi na tohle nemusíš, žádná vypovídací hodnota v tom není, jen jsem chtěl trochu objasnit situaci...
- El Diablo
- Kapitán
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vietnam 1964-1975 IV. Č 1.
Za Francouze bojovaly ve válce v Indočíně stovky Čechů, zjistil historik
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/do-valky-v-indoc ... domaci_javÚčast Čechů a Slováků v první vietnamské válce mezi lety 1945-1954 označuje za největší válečné nasazení od konce druhé světové války. Příští týden mu na toto téma vyjde kniha. Nese název "První vietnamská válka na pozadí osudu Ladislava Charváta“.

"Co cítíte, když střílíte teroristy?"
"Zpětný ráz."
Takže se sejdeme v Šestce na Šedesát šestce zejtra ráno v šest. Zapamatuješ si to?
Můžeš mi to ještě šestkrát zvopakovat?
I šestiletý dítě by si to pamatovalo.