Obrněný transportér PANDUR II 8x8 pro AČR
Zajímalo by mně jestli tohle řešení podvozku má jen ochránit posádku před následky výbuchu, nebo jestli je vůz schopen odjet po vlastních a s vlastním pohonem.
Ten diferák, kardan, tlumiče a ramena mi totiž přijdou dost na ráně a pokud pod nimi buchne skoro 10 kilo tritolu, tak to tam asi nadělá pěknou paseku.
Ten diferák, kardan, tlumiče a ramena mi totiž přijdou dost na ráně a pokud pod nimi buchne skoro 10 kilo tritolu, tak to tam asi nadělá pěknou paseku.

Z Palby jsem odešel, dotazy už na mě nesměrujte.
Tak byl včera (pátek) v novinách útržek informace, že američané nám zvažují za "pomoc v zahraničních misích" přenechat nějaká "obrněná vozidla".
předpokládám, že může jít o 4 varianty:
-opotřebované Humwee z iráku
-neopotřebované pancéřované Humwee které jsou nahrazovány IED-protected vozidly
-mírně opotřebované LAV-25/LAV-25 satrších sérií
-M2 a M3 2. obrněné nyní nahrazované Strykery
předpokládám, že může jít o 4 varianty:
-opotřebované Humwee z iráku
-neopotřebované pancéřované Humwee které jsou nahrazovány IED-protected vozidly
-mírně opotřebované LAV-25/LAV-25 satrších sérií
-M2 a M3 2. obrněné nyní nahrazované Strykery
pandur
Ještě něco málo k pandurovi. Napsal jsem jsem menší článek o konečné verzi na wikipedia.com pandur 8x8 (v AJ).
Co se týče RPG-7 (a podobné) tak samozřejmě pandur (piranha, patria, atd) nevydrží přímý zásah do prostoru kabiny. Dá se spekulovat že samotný motor panduru pravděpodobně poskytne určitou ochranu.(stejně jako tomu bylo u motoru izraelských merkáv). Co se týče zásahu do podvozku atd tak to samozřejmě nebude mít žádný vliv na posádku. (na netu si můžete najít i americký stryker po zásahu jednou rpg7 a jde vidět že celý vnitřek je vyhořelý - zásah byl z druhé hodiny asi 20 stupnů od podélné osy vozidla.)
Ve světě je běžný podvozek do tvaru V. Pandur nejnovější tvar podvozku do tvaru /\. má podobný efekt jako "V" ale síla výbuchu není odváděna na kola či nápravu.
Co se týče RPG-7 (a podobné) tak samozřejmě pandur (piranha, patria, atd) nevydrží přímý zásah do prostoru kabiny. Dá se spekulovat že samotný motor panduru pravděpodobně poskytne určitou ochranu.(stejně jako tomu bylo u motoru izraelských merkáv). Co se týče zásahu do podvozku atd tak to samozřejmě nebude mít žádný vliv na posádku. (na netu si můžete najít i americký stryker po zásahu jednou rpg7 a jde vidět že celý vnitřek je vyhořelý - zásah byl z druhé hodiny asi 20 stupnů od podélné osy vozidla.)
Ve světě je běžný podvozek do tvaru V. Pandur nejnovější tvar podvozku do tvaru /\. má podobný efekt jako "V" ale síla výbuchu není odváděna na kola či nápravu.
Re: K Pandurovi
Zdravim, název není Ryš, ale Rysmates 23 píše:Ot Pandur plovoucí je,byla to jedna z podmínek výběrového řízení.Ještě bych dodal,že Pandur bude ve své hlavní verzi v počtu 63 kusů tvořit výzbroj 41 a 42 mechanizovaného praporu v Žatci a také valná část dalších verzí bude ve výzbroji zdejší 4.brigady.Jako zajímavost dodám,že OT-64 se dočkal modernizace v Polsku,která nese označení Ryš.Tento stroj je jak v klasické osmikolové verzi,tak i zkrácený šestikolový.Zde je okaz Web Page Name

Tak nám zrušili zakázku na Pandury : http://www.novinky.cz/clanek/128655-vla ... rtery.html
Je smutné vidieť, ako členské štáty V4, mrhajú svoje peniaze. To, že sa niektoré akvizičné projekty, napriek tomu, že prebiehajú v rovnakom čase neriešia spolu a to buď veľkou zákazkou, alebo spoločnou výrobou, poukazujú skôr na individuálne záujmy politikov, ako o snahu na šetrenie prípadne podporenia domáceho priemyslu. A to bolo už toľko možností / lietadlá, OT,tanky, PVO.... /Tak nám zrušili zakázku na Pandury :
- Hans S.
- 5. Plukovník
- Kontaktovat uživatele:
Přesně. Poučení z historie: 0 Šetrné smýšlení: 0rabo píše: Je smutné vidieť, ako členské štáty V4, mrhajú svoje peniaze. To, že sa niektoré akvizičné projekty, napriek tomu, že prebiehajú v rovnakom čase neriešia spolu a to buď veľkou zákazkou, alebo spoločnou výrobou, poukazujú skôr na individuálne záujmy politikov, ako o snahu na šetrenie prípadne podporenia domáceho priemyslu. A to bolo už toľko možností / lietadlá, OT,tanky, PVO.... /

- sa58
- 1. Armádní generál
- Kontaktovat uživatele:
Tak nám zrušili Pandury, paní Müllerová.....
Co z toho plyne? Armáda nebude mít OT, zanedlouho bych čekal nějakou žalobu od majitele Steyera (je z USA), takže nakonec budeme mít jako obvykle prd.... No možná zase pár stovek mega dluhů za prohranou arbitráž.
A ty "ušetřené" peníze jsou stejně jen "virtuální" protože je stejně nemáme...
Co z toho plyne? Armáda nebude mít OT, zanedlouho bych čekal nějakou žalobu od majitele Steyera (je z USA), takže nakonec budeme mít jako obvykle prd.... No možná zase pár stovek mega dluhů za prohranou arbitráž.
A ty "ušetřené" peníze jsou stejně jen "virtuální" protože je stejně nemáme...

"Nachystejte květináče, na vánoce sem zpátky!"
- Hans S.
- 5. Plukovník
- Kontaktovat uživatele:
Smlouvu neznáme. Můžou tam být body ošetřující vzniklou situaci. Obávám se, že než se na veřejnost dostanou podrobnosti, tak budou naše názory jen velice laického charakteru.Fatale píše:Paklize nedodrzeli smlouvu, nedodali co se dodat zavazali, tak je to naprosto normalni vyvoj, proc bejt porad priposranej se ozvat? Mne to prijde normalni a spravny...

- sa58
- 1. Armádní generál
- Kontaktovat uživatele:
Já si snad nepamatuji situaci, kdy by stát uzavřel nějakou výhodnou smlouvu. Většina podobných armádních akcí skončila průserem....Hans S. píše:Smlouvu neznáme. Můžou tam být body ošetřující vzniklou situaci. Obávám se, že než se na veřejnost dostanou podrobnosti, tak budou naše názory jen velice laického charakteru.Fatale píše:Paklize nedodrzeli smlouvu, nedodali co se dodat zavazali, tak je to naprosto normalni vyvoj, proc bejt porad priposranej se ozvat? Mne to prijde normalni a spravny...

"Nachystejte květináče, na vánoce sem zpátky!"
Esi se tu mluví o vlastníkovi firmy z USA, tak je jasné, že nemáme v soudním sporu šanci. Americký advokát vyhraje vždy, i když nemá pravdu. Což je smutnéPaklize nedodrzeli smlouvu, nedodali co se dodat zavazali, tak je to naprosto normalni vyvoj, proc bejt porad priposranej se ozvat? Mne to prijde normalni a spravny... Rolling Eyes

Hydrostar se s námi trvale rozloučil...
Kdyby jen armádních...sa58 píše:Já si snad nepamatuji situaci, kdy by stát uzavřel nějakou výhodnou smlouvu. Většina podobných armádních akcí skončila průserem....Hans S. píše:Smlouvu neznáme. Můžou tam být body ošetřující vzniklou situaci. Obávám se, že než se na veřejnost dostanou podrobnosti, tak budou naše názory jen velice laického charakteru.Fatale píše:Paklize nedodrzeli smlouvu, nedodali co se dodat zavazali, tak je to naprosto normalni vyvoj, proc bejt porad priposranej se ozvat? Mne to prijde normalni a spravny...

Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.