Obrněný transportér PANDUR II 8x8 pro AČR
Zajímalo by mně jestli tohle řešení podvozku má jen ochránit posádku před následky výbuchu, nebo jestli je vůz schopen odjet po vlastních a s vlastním pohonem.
Ten diferák, kardan, tlumiče a ramena mi totiž přijdou dost na ráně a pokud pod nimi buchne skoro 10 kilo tritolu, tak to tam asi nadělá pěknou paseku.
Ten diferák, kardan, tlumiče a ramena mi totiž přijdou dost na ráně a pokud pod nimi buchne skoro 10 kilo tritolu, tak to tam asi nadělá pěknou paseku.
Z Palby jsem odešel, dotazy už na mě nesměrujte.
Tak byl včera (pátek) v novinách útržek informace, že američané nám zvažují za "pomoc v zahraničních misích" přenechat nějaká "obrněná vozidla".
předpokládám, že může jít o 4 varianty:
-opotřebované Humwee z iráku
-neopotřebované pancéřované Humwee které jsou nahrazovány IED-protected vozidly
-mírně opotřebované LAV-25/LAV-25 satrších sérií
-M2 a M3 2. obrněné nyní nahrazované Strykery
předpokládám, že může jít o 4 varianty:
-opotřebované Humwee z iráku
-neopotřebované pancéřované Humwee které jsou nahrazovány IED-protected vozidly
-mírně opotřebované LAV-25/LAV-25 satrších sérií
-M2 a M3 2. obrněné nyní nahrazované Strykery
pandur
Ještě něco málo k pandurovi. Napsal jsem jsem menší článek o konečné verzi na wikipedia.com pandur 8x8 (v AJ).
Co se týče RPG-7 (a podobné) tak samozřejmě pandur (piranha, patria, atd) nevydrží přímý zásah do prostoru kabiny. Dá se spekulovat že samotný motor panduru pravděpodobně poskytne určitou ochranu.(stejně jako tomu bylo u motoru izraelských merkáv). Co se týče zásahu do podvozku atd tak to samozřejmě nebude mít žádný vliv na posádku. (na netu si můžete najít i americký stryker po zásahu jednou rpg7 a jde vidět že celý vnitřek je vyhořelý - zásah byl z druhé hodiny asi 20 stupnů od podélné osy vozidla.)
Ve světě je běžný podvozek do tvaru V. Pandur nejnovější tvar podvozku do tvaru /\. má podobný efekt jako "V" ale síla výbuchu není odváděna na kola či nápravu.
Co se týče RPG-7 (a podobné) tak samozřejmě pandur (piranha, patria, atd) nevydrží přímý zásah do prostoru kabiny. Dá se spekulovat že samotný motor panduru pravděpodobně poskytne určitou ochranu.(stejně jako tomu bylo u motoru izraelských merkáv). Co se týče zásahu do podvozku atd tak to samozřejmě nebude mít žádný vliv na posádku. (na netu si můžete najít i americký stryker po zásahu jednou rpg7 a jde vidět že celý vnitřek je vyhořelý - zásah byl z druhé hodiny asi 20 stupnů od podélné osy vozidla.)
Ve světě je běžný podvozek do tvaru V. Pandur nejnovější tvar podvozku do tvaru /\. má podobný efekt jako "V" ale síla výbuchu není odváděna na kola či nápravu.
Re: K Pandurovi
Zdravim, název není Ryš, ale Rys jen takovej detail. Jinak vyráben sériově nejni, protože poláci již zařadily novej transporétr, ale někde jsem četl že češi nakupovaly nový transportéry protože poláci již nechtěli modernizovat OT-64 a jestli se češi samotný báli? to opravdu nevím, ale mohli aspoň uvažovat o této modernizaci soukromé polské firmy.mates 23 píše:Ot Pandur plovoucí je,byla to jedna z podmínek výběrového řízení.Ještě bych dodal,že Pandur bude ve své hlavní verzi v počtu 63 kusů tvořit výzbroj 41 a 42 mechanizovaného praporu v Žatci a také valná část dalších verzí bude ve výzbroji zdejší 4.brigady.Jako zajímavost dodám,že OT-64 se dočkal modernizace v Polsku,která nese označení Ryš.Tento stroj je jak v klasické osmikolové verzi,tak i zkrácený šestikolový.Zde je okaz Web Page Name
Tak nám zrušili zakázku na Pandury : http://www.novinky.cz/clanek/128655-vla ... rtery.html
Je smutné vidieť, ako členské štáty V4, mrhajú svoje peniaze. To, že sa niektoré akvizičné projekty, napriek tomu, že prebiehajú v rovnakom čase neriešia spolu a to buď veľkou zákazkou, alebo spoločnou výrobou, poukazujú skôr na individuálne záujmy politikov, ako o snahu na šetrenie prípadne podporenia domáceho priemyslu. A to bolo už toľko možností / lietadlá, OT,tanky, PVO.... /Tak nám zrušili zakázku na Pandury :
- Hans S.
- 5. Plukovník
- Kontaktovat uživatele:
Přesně. Poučení z historie: 0 Šetrné smýšlení: 0rabo píše: Je smutné vidieť, ako členské štáty V4, mrhajú svoje peniaze. To, že sa niektoré akvizičné projekty, napriek tomu, že prebiehajú v rovnakom čase neriešia spolu a to buď veľkou zákazkou, alebo spoločnou výrobou, poukazujú skôr na individuálne záujmy politikov, ako o snahu na šetrenie prípadne podporenia domáceho priemyslu. A to bolo už toľko možností / lietadlá, OT,tanky, PVO.... /
- sa58
- 1. Armádní generál
- Kontaktovat uživatele:
Tak nám zrušili Pandury, paní Müllerová.....
Co z toho plyne? Armáda nebude mít OT, zanedlouho bych čekal nějakou žalobu od majitele Steyera (je z USA), takže nakonec budeme mít jako obvykle prd.... No možná zase pár stovek mega dluhů za prohranou arbitráž.
A ty "ušetřené" peníze jsou stejně jen "virtuální" protože je stejně nemáme...
Co z toho plyne? Armáda nebude mít OT, zanedlouho bych čekal nějakou žalobu od majitele Steyera (je z USA), takže nakonec budeme mít jako obvykle prd.... No možná zase pár stovek mega dluhů za prohranou arbitráž.
A ty "ušetřené" peníze jsou stejně jen "virtuální" protože je stejně nemáme...
"Nachystejte květináče, na vánoce sem zpátky!"
- Hans S.
- 5. Plukovník
- Kontaktovat uživatele:
Smlouvu neznáme. Můžou tam být body ošetřující vzniklou situaci. Obávám se, že než se na veřejnost dostanou podrobnosti, tak budou naše názory jen velice laického charakteru.Fatale píše:Paklize nedodrzeli smlouvu, nedodali co se dodat zavazali, tak je to naprosto normalni vyvoj, proc bejt porad priposranej se ozvat? Mne to prijde normalni a spravny...
- sa58
- 1. Armádní generál
- Kontaktovat uživatele:
Já si snad nepamatuji situaci, kdy by stát uzavřel nějakou výhodnou smlouvu. Většina podobných armádních akcí skončila průserem....Hans S. píše:Smlouvu neznáme. Můžou tam být body ošetřující vzniklou situaci. Obávám se, že než se na veřejnost dostanou podrobnosti, tak budou naše názory jen velice laického charakteru.Fatale píše:Paklize nedodrzeli smlouvu, nedodali co se dodat zavazali, tak je to naprosto normalni vyvoj, proc bejt porad priposranej se ozvat? Mne to prijde normalni a spravny...
"Nachystejte květináče, na vánoce sem zpátky!"
Esi se tu mluví o vlastníkovi firmy z USA, tak je jasné, že nemáme v soudním sporu šanci. Americký advokát vyhraje vždy, i když nemá pravdu. Což je smutnéPaklize nedodrzeli smlouvu, nedodali co se dodat zavazali, tak je to naprosto normalni vyvoj, proc bejt porad priposranej se ozvat? Mne to prijde normalni a spravny... Rolling Eyes
Hydrostar se s námi trvale rozloučil...
Kdyby jen armádních...sa58 píše:Já si snad nepamatuji situaci, kdy by stát uzavřel nějakou výhodnou smlouvu. Většina podobných armádních akcí skončila průserem....Hans S. píše:Smlouvu neznáme. Můžou tam být body ošetřující vzniklou situaci. Obávám se, že než se na veřejnost dostanou podrobnosti, tak budou naše názory jen velice laického charakteru.Fatale píše:Paklize nedodrzeli smlouvu, nedodali co se dodat zavazali, tak je to naprosto normalni vyvoj, proc bejt porad priposranej se ozvat? Mne to prijde normalni a spravny...
Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.