Cassius Chaerea píše:Proč? Pro Evropany byly prostě Mognoloské hordy noční můrou, tak to je, že byly Španělé pro indiány taky noční můrou sem zrovna moc nepatří, že. Proto řikat tomu zcela oprávněnému strachu z Mongolů "klišé", je minimálně divné. Nehledě na to že ona slavná Mongolská kultura, byla v naprosté většině přejatá od porobených národů.
Napřed: S poslední větou nemůžu souhlasit. Není to pravda a tato říše dokázala pro sebe samou i své obyvatele udělat více než kterákoliv jiná na světě v té době.
A v tom co jsi napsal ostatní je to kouzlo. Pro Evropany byli tedy Mongolové noční můrou.
Ale PROČ?
Rusko do toho co my nazýváme Evropou nepatřili a když se nad tím zamyslíte jako země s pravoslavím byli pro zbytek Evropy nepřijatelní. To co chápeme jako Evropu poznalo mongoly jen jeden rok jeden nájezd, dvě bitvy-Lehnice a Sajó. Pak smrt chána Ögödeje a vyklizení všech západních prostorů v této kampani. Chán Batu položil základy Zlaté hordy a souběžně s mocenskými boji konsolidoval situaci na území ruských knížectví.
Výsledek byl ten, že pro Rusy jak v rámci Zlaté hordy tak i mimo ni začaly spíše dobré časy. Zlatá horda totiž zajistila jejich bezpečí před ostaními mongolskými následníky. Opřeno o Zlatou hordu zesílilo a nakonec se z ní uvolnilo. Takže od roku 1243 se konkrétně na území ruských knížeství nedá mluvit o nějaké noční můře. A pro Pláky se můrou brzy stali němečtí křižáci a pro Moravu Uhři. Nové zlo dáli-se to tak říci, potlačuje vzpomínky na tu starší.
Na území svaté říše římské se Mongolové nikdy nedostali. Uhři ano, ti se dostali až do Kastiliie.
Kde tedy najdeš základ pro nějakou noční můru? Myslím si že je dána tou cíleně šířenou legendou. Nebo spíše lží.
Micuhide Akechi - ale ani ne. Mě jen nepřipadnou pro dějiny nějak zvláště důležití.. Ale pokus se mi odpovědět. Pokud by s pomocí křižáků ve Svaté zemi nebo i bez nich dobyli nakonec Egypt, kam by jako mohli ze severní Afriky pkračovat. Mořeplavba byla mimo jejich možnosti. A severní Afrika byla celá muslimská - to by křesťané spíše přivítali pokud by pokračovali dál.
Vyvrácení Sidonu nebyl bezvýznamný incident. Šlo o událost prvořadého významu. Protože po této akci Mongolové ve Svaté zemi už neměli spojence a ti kteří mohli pomoci nakonec pomohli mamlůkům.
Otázka Gruzie je složitá a já se v ní sám obtížně orientuji. Mám málo pramenů. Pokud něco máš , hoď sem post. Z podněcování Gruzínců proti Mongolům katolické kněží - misionáře obvinil nebo spíše označil za strůjce nějaký perský autor. Podívám se na jeho jméno a dám sem informaci.
A doplním i odpověď na Tvůj dotaz.
Jinak děkuji Vám všem za podněty a reakce. Pokud něco zajímavého najdete, doplńte to sem a můžeme diskutovat dál.