Ono je to taky pozitivum jediné. Zápory určitě převyšovaly klady, tedy vlastně klad. Pokud došlo na porovnávání motorů, z nichž jeden byl neregulovaný a druhý měl automatický regulátor, tak piloti de facto vždy označili za vhodnější ten s regulátorem (pár vyjímek se samozřejmě najde). Bylo to označováno za velkou výhodu.Malej Achil píše:Jé no vidíš, já jsem vždycky považoval absenci toho regulátoru za slušnou prasečinu (protože já bych v dogfightu na nízké výšce takovej motor asi oddělal), teď vidím snad první pozitivum tohoto řešení (mám takovej "WEP").
To jsem tam nějak opomenul napsat, díky za připomenutí. Ty "hand made" motory pro AVG určitě dávaly o něco vyšší výkony než ty sériové, jen tam určitě nebyl nárůst 600 hp.Malej Achil píše:Jinak už jsem slyšel, že pečlivým výběrem dílů a jejich ještě více pečlivým slícováním se dají dělat s motorem divy. Mám v povědomí, že takovýmto "tunningem" se výkon motoru může "jen tak" zvýšit až o 10 - 15 %. To by zhruba odpovídalo tomu zlepšení výkonu z 1090 HP na 1260 HP pro dosažení rychlosti 594 km/h (bráno podle Jesterova přibližného výpočtu) i bez zvyšování plnícího tlaku.
Velmi dobrá otázka. Je důležité říci, že u Allisonu V-1710 nebyl ten plnící tlak omezen kvůli palivu, ale především kvůli konstrukční (mechanické) odolnosti motoru. To je jedna věc. Druhá, neméně důležitá věc je, že po určitý čas (cca do poloviny roku 1942) byly ty limity plnícího tlaku stanoveny velice konzervativně, lépe řečeno až zbytečně konzervativně. Ukážu to na motoru který poháněl P-40E, tedy Allisonu V-1710-39.Malej Achil píše:Farky a co na to zvýšení plnícího tlaku říkalo palivo? Nemáš k tomu něco, protože při takovém nárůstu by snad musely začít "střílet ventily"?
Maximální dosažitelný plnící tlak neregulovaného motoru V-1710-39 byl až 72" Hg. v nulové výšce. Když P-40E USAAF vstoupily v prosinci 1941 do války, byl u jejich motoru příručkou povolený maximální plnící tlak 43.9" Hg.. Pozn. - budu ignorovat fakt, že pro start bylo povoleno vždy o malinko víc. Poměrně záhy byl tento limit zvýšen oficiálně na 44.6" Hg.. Ve stejné době měly piloti RAF u P-40E (Kittyhawk Mk.I) povolený maximální plnící tlak dokonce jenom 42" Hg..
Během bojového nasazení piloti hodně brzo zjistili, že Allison V-1710-39 může být bez sebemenších problémů provozován na mnohem vyšším plnícím tlaku než mají předepsáno. Např. v jihozápadním Pacifiku jeden z pilotů pronásledovaný Zery letěl 20 minut při zemi na 60" Hg.. Piloti takové případy pochopitelně hlásily, zprávy se poté dostávaly k firmě Allison. Ta na základě zkoušek oficiálně souhlasila se zavedením nového limitu maximálního plnícího tlaku 60" Hg. I při takovém plnícím tlaku byl stále V-1710-39 v pohodě mimo oblast "střílení ventilů" ("backfire"), omezení bylo zvoleno s ohledem na mechanickou odolnost motoru.
USAAF se k tomu postavilo opět konzervativně a oficiálně povolilo zvýšit limit plnícího tlaku na 56" Hg..
Piloty to ale nezastavilo, lehce je to zmíněno i v tom mém povídání o P-40. Je potvrzené, že piloti mačkaly ty motory až na hranice možností, řečí čísel na 66" Hg., 70"Hg.. Britové ten samý motor provozovaly až na absolutním maximu 72"Hg., v tomto konkrétním případě byl montován v Mustangu I, což ale na věci nic zásadního nemění.
Podotýkám, že to vše se dělo bez jakékoliv změny konstrukce motoru a beze změny paliva!
Takže asi tak nějak.
Nicméně nebylo naprostým pravidlem, že musí být použitý benzín o vyšším oktanovém čísle. Hodně záleží kvůli čemu byl tam byl ten původní limit. Pravda, zdaleka nejčastěji bylo třeba lepší palivo.Hans S. píše:Všimněte si, že téměř každé povolení vyšších plnicích tlaků třeba u Spitfirů bylo podmíněno využíváním benzinu o vyšším oktanovém čísle (nehledě na často potřebné úpravy dílčích částí motoru samotného).
Pokud budeme za současníka P-40 považovat Wildcata (Pratt & Whitney R-1830), tak tam automatický regulátor nebyl (on měl jisté mechanické omezení související s kompresorem, ale plnohodnotný automat to nebyl). Nemělo ho ani Buffalo (Wright R-1820). P-47 (P&W R-2800) už ano.Hans S. píše:Farky, nebyly na soudobých motorech PW automatické regulátory již přítomny?
-----------------------
Jen aby nedošlo k omylu - přestože bylo možné "nelegálně" použít u Allisonu V-1710 velmi vysoký plnící tlak, vždy šlo až na vyjímky o velmi krátkodobou záležitost. A bylo to opravdu hrozně riskantní, ten motor na takové zacházení nebyl stavěný. A piloti to moc dobře věděli, využívali toho jen v nejvyšší nouzi. Rozhodně to nebyla běžná záležitost, kterou by praktikoval každý během každého boje. To v žádném případě.