Polská lidová armáda - bratr ve zbrani v 80. letech
- Destroyman
- Kapitán
- Kontaktovat uživatele:
Vallun: Jo, to je dost dobře možný. Kila byly stavěný tak, aby se později přestavět daly.
Pátrač: Já bych řekl, že nic přepisovat nemusíš. Vždyť to máš v podstatě správně. Ale dělej jak myslíš - beztak je to fuk. Stejně se ve všech těch ruskejch projektech, subprojektech, přestavbách a přezdívkách nedá orientovat, je to strašnej hokej. Řekl bych, že soudruzi v SSSR se asi důsledně řídili pravidlem č. 2 Cimrmanova inspektora Trachty: "Mezi podezřelé je nutno vnést zmatek."
Pátrač: Já bych řekl, že nic přepisovat nemusíš. Vždyť to máš v podstatě správně. Ale dělej jak myslíš - beztak je to fuk. Stejně se ve všech těch ruskejch projektech, subprojektech, přestavbách a přezdívkách nedá orientovat, je to strašnej hokej. Řekl bych, že soudruzi v SSSR se asi důsledně řídili pravidlem č. 2 Cimrmanova inspektora Trachty: "Mezi podezřelé je nutno vnést zmatek."

さようなら。
Destroyman - je to fuk. Ale když už si někdo dá práci, celé si to přečte a napíše relevantní dopřesnění, je potřeba na to dopřesnění reflektovat. O tom to je - nikdo neví všechno a když ten článek může být přesnější , proč to neudělat.

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:
JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
- Destroyman
- Kapitán
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji a kdybys na něco zajímavého u Polské lidové Maríny narazil, klidně to sem dej. Já jsem nedokázal nic najít - chtěl jsem alespoň nějaký obrázek, třeba Orzel ale mrtvo.

- Destroyman
- Kapitán
- Kontaktovat uživatele:
Ale vida, smekám, já jsem cosi objevil na Válce ale nemůžu vytěžovat jejich články - a autor se mi neozval. Takže děkuji.
Destroymane ale že jim to spolu sluší, viď?
Destroymane ale že jim to spolu sluší, viď?

7. divize "námořní pěchoty"
O historii, organizaci i výzbroji 7. Lužické výsadkové divize Polské armády se více dozvíte na :
http://armada.vojenstvi.cz/povalecna/ctenari/1.htm
autor
http://armada.vojenstvi.cz/povalecna/ctenari/1.htm
autor
Já věděl že někdo bude vědět. Takže v pohodě. Nejsem si ale jistý ale myslím si, že termín TOPAS se běžně používal i u nás. Nebo se pletu? Asi ne kolego.
Naše armáda měla ve výzbroji určitý počet celkově - 104 kusů sovětských obrněný transportér BTR - 50PK. Byl zařazeny u motostřeleckých pluků tankových divizí. Nebylo jich moc - v roce 1966 jich bylo to výše uvedené množství.
Jejich rekonstrukcí pak u nás vznikl OT -62 TOPAS čili transportér obrněný pásový střední. Na první phled se od BTR - 50 lišil tím, že sovětský vzor měl půlválcovou věžičku pouze na levé straně vozidla a naše varianta pak byla symetrická a stejnou věžičku měla i na straně pravé.
Naše lépe jezdila jak na silnici tak i v terénu, byla lépe vybavena pro činnost v zamořených prostorech. Do roku 1968 jich bylo vyrobeno a do sestav naší armády zařazeno 890 kusů.
Jak se zdá podle Tvé fotky tak to nebylo všechno, další asi nedohledatelný počet jich skončil v zahraničí. Velmi mě těší, že elitní námořně výsadkové útvary Polské lidové armády byly vyzbrojeny naší technikou.
A je to pěkná fotka.
Naše armáda měla ve výzbroji určitý počet celkově - 104 kusů sovětských obrněný transportér BTR - 50PK. Byl zařazeny u motostřeleckých pluků tankových divizí. Nebylo jich moc - v roce 1966 jich bylo to výše uvedené množství.
Jejich rekonstrukcí pak u nás vznikl OT -62 TOPAS čili transportér obrněný pásový střední. Na první phled se od BTR - 50 lišil tím, že sovětský vzor měl půlválcovou věžičku pouze na levé straně vozidla a naše varianta pak byla symetrická a stejnou věžičku měla i na straně pravé.
Naše lépe jezdila jak na silnici tak i v terénu, byla lépe vybavena pro činnost v zamořených prostorech. Do roku 1968 jich bylo vyrobeno a do sestav naší armády zařazeno 890 kusů.
Jak se zdá podle Tvé fotky tak to nebylo všechno, další asi nedohledatelný počet jich skončil v zahraničí. Velmi mě těší, že elitní námořně výsadkové útvary Polské lidové armády byly vyzbrojeny naší technikou.
A je to pěkná fotka.

- kopapaka
- 6. Podplukovník
Ono je to trošku jinak, stejně jako u OT-64 šlo o spolupráci při vývoji i výrobě. Později se některé verze dost lišily, ale to už jsou modernizace, atd. Je jen škoda, že ta spolupráce nepokračovala dál...

Ty dva obrázky, to je Polská zmodernizovaná verze TOPAS-2AP.
Vyšší výkony vznikly díky montáži turbokompresoru na motor, výkon se zvýšila 300 ks ( BTR-50 240 ks ),
max. rychlost na 60 km/h ( 45 km/h ).

Ty dva obrázky, to je Polská zmodernizovaná verze TOPAS-2AP.
Vyšší výkony vznikly díky montáži turbokompresoru na motor, výkon se zvýšila 300 ks ( BTR-50 240 ks ),
max. rychlost na 60 km/h ( 45 km/h ).
Naposledy upravil(a) kopapaka dne 7/4/2009, 21:15, celkem upraveno 1 x.

"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Raytheone, sice pozdě ale... Na Mimoň jsme jezdili často, jak na střelby tak na různá cvičení s T-55kama. Až nám to lezlo na nervy. Rok 69-70. Kopo, když jsem se vrátil z PŠky, tak jsem ihned jel na divizní cvičení, (Doupov) a tam mě kámoš, bigoš z přijimače svezl v noci asi Topasem po rozbité šotolinové silnici, ovšem to byl neuvěřitelný fofr!
Hlásil mi, že jede 95km/hod. Nevím, jestli nekecal,(nebo měl ,,poštelovaný čerpadlo) ale přes takové díry jet nadoraz, měl to prostě v rukách. Bezva mašina. O tý rychlosti se nehádam Kopo.

Válečné plány PLA
Operační plán rozvinutí 1. a 2. polské armády z roku 1951 je na:
http://armada.vojenstvi.cz/povalecna/studie/12.htm
a z roku 1961 na:
http://armada.vojenstvi.cz/povalecna/studie/13.htm
autor
http://armada.vojenstvi.cz/povalecna/studie/12.htm
a z roku 1961 na:
http://armada.vojenstvi.cz/povalecna/studie/13.htm
autor